close
Vážení uživatelé,
16. 8. 2020 budou služby Blog.cz a Galerie.cz ukončeny.
Děkujeme vám za společně strávené roky!
Zjistit více

Vážení uživatelé,
16. 8. 2020 budou služby Blog.cz a Galerie.cz ukončeny.
Děkujeme vám za společně strávené roky!

Chemie pro šílence 35. Sladké mámení.

28. září 2014 v 6:21 | Petr |  Chemie pro šílence
Biochemie - pokdud se v ní zrovna nekradou veřejné peníze - je neuvěřitelně zajímavá. Představte si například následující situaci : Celý energetický metabolismus veškerého živova na zeměkouli je založen na tom, že substráty z potravy rozštěpíte až na vodíkové protony a vodíkové protony proháníte enzymovým systémem zvaným ATP syntáza - který funguje tak trochu jako vodní elektrárna - z "přetlaku" vodíkových protonů vně a uvnitř baktérie (nebo mitochondrie) se vyrábí sloučenina zvaná ATP - adenosin trifosfát - která slouží jako v civilizaci elektřina - univerzální zdroj energie pro všechny ostatní chemické reakce.


Podobnost ATP syntázy s turbínou nebo s "něčím z filmu Matrix" je az zarážející. Tento způsob výroby energie má ale malý problémeček - pokud štěpíte vodík na H+ - zůstávají vám elektrony, kterých se musíte nějak zbavit. Matička příroda to dělá tak, že přenese elektrony na organické zbytky metabolismu a ty vyloučí - v případě organismů dýchajících kyslík je to právě kyslík, který přijme elektrony a sloučí se s uhlíkovými zbytky za vzniku CO2.

4 miliardy let zpátky byla zemská atmosféra složena z dusíku, CO2, methanu a nějakých par čpavku a tak takže "přijetí elektronu kyslíkem" nebylo možné - ergo tehdejší prababičky baktérie měly tzv. "anaerobní metabolismus" při kterém předávaly elektrony pestrému spektru molekul "co se namanuly" Pro zájemce ZDE je fascinující tabulka, kde zjitíte, že žít se dá i na "oxidaci uranu" a tak.

Pak některé baktérie "objevily" - lépe řečeno se u ní darwinisticky vyvinul - nový způsob obživy - "žraní světla". Dnes tomuto procesu říkáme fotosyntéza - ale původě a v principu o žádnou syntézu nejde - právě naopak základem je "fotolýza vody" tedy "světelné štěpení" vody. Které probíhá dle zjednodušené rovnice

2 NADP+ + 2 H2O + světlo → 2 NADPH + 2 H+ + O2

NADP+ je nikotin-adenin-dinukleotid-fosfát - což je molekula sloužící k přenosu vodíku a elektronů - podobně jako ATP slouží k přenosu energie. (Organismy mají na všecho specializované sloučeniny !)

OK takže absorbovali jsme pár fotonů a zbyly nám vodíkové protony (které se ihned využijí na syntézu ATP) a molekula NADPH kterou musíme nějak recyklovat zpátky na NADP+. Vodík a elektrony, které tato molekula nese musíme někam "uložit". Čeho bylo kolem nás před 4 miliardami let nejvíce ? CO2 ! Ergo tady máme druhý stupeň fotosyntézy - uložení přebytečné energie do cukrů a regeneraci NADPH
NADPH + H+ + CO2 → C(H2O) + H20 + NADP+

Levá strana rovnice je jasná tam vstupuje, krom kyslíku, všechno, co vzniklo fotolýzou. Pravá strana rovnice je jasná jenom částečně - H20 je voda, ale co je záhadné C(H20). Správněji bychom měli psát [C(H2O)]x - jakože člen C(H20) se v molekule vyskytuje vícekrát.

Tedy v přírodovědě 7. třídě se učí obecná rovnice fotosyntézy
6 C02 + 6 H20 → C6H12O6 + 6 O2

která je samozřejmě "součet a vykrácení" vzorečků které jsme si popsali, a to záhadné C6H12O6 je totéž co moje [C(H2O)]6 tedy 6 uhlíkatý cukr, v našem případě autor myslel nejspíše glukózu, ale všechy 6 uhlíkaté cukry mají stejný sumární vzorec - tak se to vlastně ani nedá poznat.

Pozoruhodné je že fotosyntetizující organismy - dnes známé pod nepřesným označením '"rostliny" uvolňují do vzduchu kyslík. To není "životadárný kyslík" jak tvrdí Greenpeace a baby čarodějnice. To je toxický kyslík, jehož nadprodukce zelenými rostlinami způsobila několik obrovských vln vymírání na Zeměkouli - první už v době "bakteriální existence" života před 3,5 miliardami let - vedla k vyhynutí převážné většiny života na zeměkouli a k desítky milionů let (!!!) trvající době ledové. Pak se totéž několikrát opakovalo a naposledy proběhla "kyslíková krize" na hranici prvohor a druhohor, kdy kyslíku bylo v atmosféře až 40% a z poklesu hladiny CO2 nastala obrovská celoplanetární doba ledová, která opět zahubila téměř vše živé a nechala nám jen pár přeživších a obrovské zásoby uhlí. Zajímavé ne ?


Takže máme nějaké záhadné [C(H2O)]6 ale jak ta molekula vypadá ve skutečnosti ? Glukosa je syntezována jako 6 uhlíkatý řetězec vlevo, ale ihned po sytnéze dojde k vnitřní cyklizaci molekuly, takže v organismu glukóza většinou vystupuje jako cyklická sloučenina vpravo.

Původně jsme se měli dostat až k polymerům které se z glukózy v organismech syntezují, ale předpokládám, že jste už naprostí jeleni a taky já jsem s myšlením v koncích proto si dneska dáme už jenom oblíbenou radu robotům ke zničení lidstva - "toxický kyslík" sice způsoboval a může zplůsobit i dnes ekologickou katastrofu, ale člověka kyslíkem neotrávíte - ač mu to příliš nesvědčí snese pobyt ve 100% kyslíku dost dlouho aby přišel na to jak vás přechytračit. Takové CO2 je daleko lepší už 4% ohrožují člověka bezvědomím a poškozením mozku a to jsme se ani nezmínili o CO.
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Komentáře

1 Vašek Vašek | 28. září 2014 v 11:27

Moc pěknej dárek k svátku. Zajímavá počteníčko. Díky!

2 RXD RXD | 28. září 2014 v 15:38

Zajímavý pokus je takzvaná "kyslíková voda". Jako generátor kyslíku si můžeme koupit plechovku za neuvěřitelné prachy, a nebo si vyrobit malý generátorek z injekce a plastové bralenky 25 ml. 15 ml 10 procentního lékařského kysličníku s hypermanganem /H2O2/dá asi dva a půl litru O2.

3 Saša Saša | 28. září 2014 v 16:16

Domnívám se, že 10% kysličník není již lékařský, ale technický ;-) Ale asi je myšlená lékárenská kvalita.

Dneska mám rejpavou náladu.

Mimochodem, k čemu to je dobré? Z Googlu vypadne přibližně 70 100 odkazů, ale všechno to vypadá dosti podezřele...

4 RXD RXD | 29. září 2014 v 11:09

Do bralenky 25 ml se dá lžička hypermangánu,z hrdla se vede hadička do víčka vodou naplněné 1l pet lahve, postavené víčkem dolů. Ve víčku je ještě druhá dirka asi 1 mm, ze které voda vytéká do odpadu. Plastovou bralenku propíchneme jehlou, a z amefy opatrně přidáme pár kapek peroxidu. Bouřlivě se vyvíjející kyslík postupně vytlačuje vodu, až naplní lahev. Když se tak stane, vyměníme víčko za víčko bez dírek, a utáhneme. Pokud chceme kyslíkovou vodu, a pustili jsem ji do odpadu, udělali jsme chybu.....
Kyslík se dá z petky inhalovat přes tenkou jehlu, takže se i můžeme ocitnout v lehké kyslíkové opilosti. Pokud si dáme kyslíkovou vodu / musí být co nejstudenější / například deset minut v posilovně před měřičem výkonu, budeme překvapeni, stejně jako když jsme třeba unaveni po práci, a dáme si buď šluka nebo sklenici...

5 petr-kubac petr-kubac | 29. září 2014 v 11:37

[4]: Spotřeba kyslíku organismem v absolutním klidu je 1 litr / minutu. Ve špitále když chcmeme uklidnit neurotickou babinu, aby neotravovala, s dušností - dáme ji dýchat 3l/minutu do kyslíkových brejlí což je nula nula - nic.

Váš návod zdá se působiti metodou "odvaru z netopejra" ale kyslík v množství 1 litr rozhodně žádný převratný účinek mít nebude.

6 RXD RXD | 29. září 2014 v 12:03

Pokud je žádán převratný účinek, je snadné změnit koncentraci peroxidu. Při takových 30 procentech bude lahev s vodou fungovat jako hasičák, a při 60 a více procentech lze vyzkoušet start Me-262. Myslím, že kyslík v bílých bombách je většinou silně ředěný. Kdysi dávno jsem si zkoušel masku v SU-21, blbě jsem nastavil kohoutek, a za pět minut jsem byl jako doga...

7 RXD RXD | 29. září 2014 v 13:13

Použil bych ještě kromě osobní dlouholeté zkušenosti Google, protože co není na google, není..

http://www.sportsmarket.cz/kyslik-v-plechu-gox/c-1146/?utm_source=google&utm_medium=cpc&utm_campaign=kyslik-v-plechu-VS

Tam tvrdí v bleděmodrém totéž. Zajímavý jje kyslík také na rány, nejen ddělostřelecké s nějakými organickými ppalivy, ale třeba větší řezné, ppřípadně větší modřiny od sportu, hojí sse za polovinu času než normálně a s daleko menšími stopami. Pozor jen na foukání pod peřinu, protože vzhledem k reakčnosti kyslíku se pacient snadno může změnit rázem na "palivo na 6 "/ Jan Hus /...

8 Dalík Dalík | 29. září 2014 v 19:47

No, já občas trpím na tyhlety otravy kyslíkem. Stává se to třeba na kolotoči, když člověk zrychleně dýchá a zároveň se nehýbe. Nejdříve nastoupí křeče do rukou a následně do mluvidel, takže člověk není schopen vyloudit slova a lidi naň civí jak na blázna.

9 m.marianek m.marianek | 30. září 2014 v 7:22

[4]:Kdyby mělo pití "kyslíkové vody" nějaký význam (ve smyslu pronikání kyslíku žaludeční stěnou do krve), stačilo by pod vodou střídavě pít a zvracet a nehrozilo by utopení. Patolog by vám mohl potvrdit, že utopení lidé mají v žaludku spolykanou vodu, mají ji dokonce i v plicích a určitě se někteří pod vodou i pozvraceli, když se s žaludkem plným vody pokoušeli vykašlávat vodu z plic do vody. Neznám však nikoho, kdo by tímhle způsobem dokázal získávat významnější množství kyslíku na to aby mohl přežít.

10 m.marianek m.marianek | 30. září 2014 v 8:14

[8]: Nemyslím, že by bylo možné se otrávit kyslíkem za běžného tlaku. Spíše se bude jednat o následky alkalózy vzniklé při hyperventilaci. Když k tomu připočteme psychické rozrušení z kolotoče, může to v extrému vést až ke zmíněným křečím. Člověk je schopný bez nějakých následků dýchat čistý kyslík pod normálním tlakem aniž by došlo k otravě (kosmonauti, potápěči, nemocní v kyslíkovém stanu apod.). K otravě kyslíkem dochází až za zvýšeného parciálního tlaku kyslíku a proto je třeba potápěčské směsi plynů míchat na konkrétní hloubku, kdy může množství kyslíku klesat až na jednotky procent.

11 RXD RXD | 30. září 2014 v 9:46

Pokud čteme například cyklistická fora, kyslík se již nejen fetuje z plechovek, ale podle komentářů  prý i houfně píchá nitrožilně. Co se týče té otravy kyslíkem, v té letecké masce je dole takové kolečko, kterým se dá řídit pramínek vzduchu, který fouká přímo pod nos do masky. Pokud se to přežene, tvář mírně zčervěná, a v první fázi začne mírně hučet v uších, a pak lehce ztrácíte koordinaci. Mírná nestabilita pak může trvat až do druhého dne. Pokud se podíváte na ksichty profesionálních pilotů, tak i ve stáří nemají na tváři vrásky, což se také přisuzuje kyslíku. Co se týče potápění, nemám zkušenosti, protože dosud nemám sebevražedné tendence, a ani je nadále nehodlám získávat ....

12 Dalík Dalík | 30. září 2014 v 11:00

Aha, no prosím, alkalóza, tak já si myslel že je to kyslík a on to je nedostatek CO2, jak jsem se dočetl. No, zase jsem o něco chytřejší.
Nicméně tento stav se navozuje uměle při holotropním dýchání.

13 RXD RXD | 30. září 2014 v 22:08

To holotropní dýchání "vymyslel" jeden man v šedesátých letech minulého století za socializmu, když mu zakázali experimentovat v rachotě s LSD. Zkuste facebook - Národní ústav duševního zdraví...

Komentáře jsou uzavřeny.


Aktuální články

Reklama