close
Vážení uživatelé,
16. 8. 2020 budou služby Blog.cz a Galerie.cz ukončeny.
Děkujeme vám za společně strávené roky!
Zjistit více

Vážení uživatelé,
16. 8. 2020 budou služby Blog.cz a Galerie.cz ukončeny.
Děkujeme vám za společně strávené roky!

Mlč a nic se ti nestane !

16. září 2014 v 5:54 | Petr |  Filosofování
Moje drahá tchýně a její tří dcery - tedy mladší švagrová, starší švagrová a moje manželka, přestože na svůj způsob života vzájemně poněkud nevraží, přesto se sobě podobají jako obraz v zrcadle čtvercové zrcadlové místnosti. Ergo citát z nadpisu : "mlč a nic se ti nestane" slýchám doma i "u nich", častěji než byste si mohli představit.

Nicméně to není jádro dnešního příspěvku - tím je článek, který, už trošku starší, vyhrabal jsem v Blogové sekci serveru Aktuálně.cz, kde si velice rád čtu, protože blogy - to jsou dneska užitečné informace - zatímco tzv. "vyvážené" nebo dokonce "veřejnoprávní" zpravodajství je často jenom propaganda nějaké skryté zájmové skupiny, případně v zájmu "vyrovnanosti" je to 100x destilovaný odvar bez výživné hodnoty.

Oč se jedná ? Jako na majitele drzé huby - se na mě obrací spousta známých - kteří z různých důvodů nemají chuť ke stejné intenzitě zabíjení "posvátných krav" a ke stejně riskantnímu odhalování že "císař je nahý" - a jejich otázka je vždy stejná : "Nemáš pocit, že už je to zase jako za bolševika ?" A něco na tom je ? Sám si zcela přesně pamatuju ten úsek tak od 1980-1989, kdy "Pšššš však víte co žejo ? Ale nikomu to neříkejte aby nebyl průser !"......

Dneska je to opravdu tak trochu podobné. Společenská debata se nenese ve stylu Voltairovského : "nesouhlasím s vaším názorem, ale do smrti budu hájit vaše právo jej říkat". Místo toho se "bubliny nafukují pocitem vlastní důležitosti" a když do nich píchnete kritikou je průser - jako mraky. A mnoho jiných věcí : Dostavte se v 03.30 na nádraží Ostrava-Přívoz - zůstaňte tam do příchodu první ranní policejní hlídky v 06.30 a zkuste věrohodný popis událostí poslat jako článek do novin. Víte jak budete označem - "rasista" a bude to !!! Plus mnoho dalších věci, které "všichni vědí, ale PŠŠŠT aby nebyl průser !!!"....


Je známo, že diagnozou lékaře choroba dostane jméno a už tím se pacientovi uleví - ergo četl jsem TENTO příspěvek občanského aktivisty Romana Krištofa a choroba dostala jméno - NEONORMALIZACE..... Tedy 1972 - 1989 jsem žil v NORMALIZACI bolševického typu. Pak nastalo období revoluce, zmatku a pokusu o demokracii a nyní 1994 - 2014 žiju v NEONORMALIZACI rádoby demokratického typu.

Omlouvám se autorovi, ale nemohu necitovat rozsáhlé pasáže :

Neonormalizace tlumí všechny tvůrčí projevy a vede k formalizaci a vyprázdnění veřejného života, zčásti také k jeho zdivočení a zplanění. Prudce stoupá tlak na konformismus a člověk vlastně musí 'prodávat duši', aby se ve strukturách vůbec udržel. Zároveň nastupuje jakási nehybnost a touha vše svázat a zreglementovat, v podstatě zárodek nějakého budoucího kolapsu... Většina překážek není faktická, ale formální, je kombinací sytosti s pocitem frustrace a marnosti, stále se rozšiřující plejádou témat, o nichž se 'nesmí mluvit', či lépe řečeno se smí mluvit jen v jednom předem daném stylu, ač všichni vědí, že pravda je jinde."

Povědomé ? Mně teda to připadá jako relativně přesný popis stavu společnosti, ale nemohu si pomoci a cituju dále :

"Relevantní zprávou o světě je pouze překlad do jazyka expertní objektivity, do údajně nestranné řeči 'tvrdých faktů'. (...) Jazyk 'nestranné expertizy' je přitom jazykem politického statu quo, který definuje normalitu, vůči níž se jiná, kritická stanoviska jeví jako nekompetentní, irelevantní či extremistická." ...... "Otázka, proč je to, co je, a zda by to nemohlo či přímo nemělo být jinak, je vytlačena do sféry bláznovství a extremismu

Více než zvláštní, ale je to tak - zkoušeli jste někdy argumetovat na úřadě ? Nebo se pokusit zjevné nesmysly dnešní doby vyvrátit autoritám, které je udržují v chodu ? V Česku - v zemi zbabělého práskačství a připosranosti i před naprosto vratkými autoritami má NEONORMALIZACE živnou půdu jako nikde na světě.

Takže prosím, abych zase nebyl obviňován z překrucování faktů přečtěte si podrobně PŮVODNÍ článek a hlavně "Mlčte a nic se vám nestane ! "
 

1 člověk ohodnotil tento článek.

Komentáře

1 Karel Karel | 17. září 2014 v 9:22

Petře, to jsou takové kecy, že na to radši nikdo ani nereaguje.

2 vladimír šmídl vladimír šmídl | E-mail | 14. července 2015 v 11:43

Ale ano, je to dobrý postřeh, ještě chybí zdůraznit posílení kriminality a korupce ve srovnání s předchozí nornalizací  a popis je úplný.

Komentáře jsou uzavřeny.


Aktuální články

Reklama