close
Vážení uživatelé,
16. 8. 2020 budou služby Blog.cz a Galerie.cz ukončeny.
Děkujeme vám za společně strávené roky!
Zjistit více

Vážení uživatelé,
16. 8. 2020 budou služby Blog.cz a Galerie.cz ukončeny.
Děkujeme vám za společně strávené roky!

Opět chybějící elektronika !!!

25. září 2014 v 6:05 | Petr |  Počítače etc...
Ještě než se rodzepíšu - podotýkán, že jsem "spíše na ty drátečky" a proto nemohu vyloučit, že mi chybí něco, co je běžně dostupné, proto dávám předem výzvu - drazí čtenářové - hrr na mně v diskusi - dneska snesu označení "zaostalý blb" i horší....

Takže výsledek - minule jsem si chválil IP kameru od Edimaxu - a haněl jsem obslužný software, který - ač téměř nepoužitelný - je Edimaxem vynášen do marketingového nebe. Tedy Edimaxovský "camera cloud" který vám má umožnit sledovat vlastní IP kameru dokudoliv je opravdový shit - pravděpodobnost že tato "přenositelná JAVOVÁ aplikace" bude fungovat je u náhodného PC tak 1% - takže mě přestalo bavit vykládat všem jak hlídáme psa IP kamerou a pak se omlouvat "pardon u vás mi to nefunguje".....

Tedy jsem pronikl do kamery a vytvořil tam účet "Tchýně" - se silně omezenými právy - a pak jsem pronikl do routeru a HTTP port 80 z venku jsem přesměroval na WWW stránku v kameře s videostreamem - pod účtem "Tchýně"...... Když jsem to předváděl známým - prohlašovali, že mám svoji IP adresu a heslo zveřejnit zde na blogu, aby mi psa hlídala celá republika.


Vtip je v tom, že paní Kubáčová občas zapomene a vyběhne zcela nahá z koupelny, aby psíkovi vyměnila vodu - takže vážení soudruzi - nic nebude - protože stačí, že mě zanedbává kvůli psisku - ne tak aby provozovala ještě nechtěný erotický videochat zadarmo.

Nicméně při té příležitosti jsem si uvědomil sílu internetu - vstutku můžete za pár peněz nejenom sledovat, co se doma děje, ale i ovládat nějakou tu domácí automatizaci, nebo si vytvořit domácí WWW server, nebo domácí FTP - přístupné odkudkoliv ze světa - vskutku možnosti neuvěřitelné, které my drátečkáři ani neumíme docenit. ALE ....

Ale představte si tuto situaci - v polici v obyváku sídlí router a sídlí tam ethernetový síťový disk, pokud bych chtěl možnosti, které jsem právě ochutnal využít naplno - tak by tam sídlil i nějaký mini linuxový stroj alá Raspberry PI (minimálně), k tomu všemu ethernetové kabely, k tomu všemu napájení k tomu prodlužovačka s několika adaptéry a další moře drátů. Takže výsledek - pokud tohle chcete udělat a nejste nejmenovaný kolega, co má serverovnu v garáži - patrně budete vyhozen manželkou i s domácí automatizací.

Tedy proč není ke koupi bedna která je zároveň Router, Switch , WIFI access point, NAS, pár USB portů (nebyl by marný ani UART / RS485 pro tu domácí automatizaci) a navíc na něm běží nějaký uživateli prístupný a uživatelem konfigurovatelný Linux , aby se daly dělat i ty ostatní blbosti ?
  • Že by to bylo nekonfigurovatelné monstrum, které by uživatelé měli tendenci rozhrkat a už nedat dohromady ?
  • Že by tahle věc spadla do kategorie "special technology" za dlóóóuhé prachy ?
  • Že by to podrylo prodeje ve 4-5 dalších kategoriích "plastových krabiček" ?
  • Že si něco takového můžu už teď postavit ? Mimochodem ukažte mi motherboard s alespoň 4 portovým svitchem na palubě ?
  • Že to už existuje a já jsem blb ?
Poslední odpověď by mě potěšila nejvíce, ale vzhledem k tomu, jaké síťové vybavení stejné má doma každý - si myslím že tato "univerzální bedna" snad jednou příjde. Dokud to nenastane berte to opět jako další příspěvek do kategorie "open source nápadů" a opokud tohle začnete vyrábět - nezapomeňte dát vědět - kde je to ke koupi, nebo na které Crowdfundingovém serveru to mám podpořit.....
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Komentáře

1 vava vava | 25. září 2014 v 8:11

Hmmm, já jsem kameru v zimě přidělal na ptačí krmítko, když byl ještě sníh - to se tam ti ptáci hemžili víc, než když už sníh slez. Datový tok z té kamery byl nula-nula-nic i při dost dobrém obrazu. Dal jsem si to v práci na pozadí, občas se potěšil pohledem na ten cvrkot a záhy jsem se dostal na černou listinu top stahovačů v našem korporátním podniku. Pak jsem si vzal kalkulačku a spočítal, že i při tom malém datovém toku to ale při provozu 8 hod 5 dní v týdnu dá za čas těžký desítky GB. Tož to byla veselá historka z natáčení.

2 SPECZ SPECZ | 25. září 2014 v 10:17

K otázkám ve článku - možná by na takové účely šel "přiohnout" nějaký routerboard od mikrotiku - i když, obvykle to mívá jen jedno USB, to by stačilo tak na nepříliš rychlý NAS ...

A k tématu článku a pro pobavení -

Spousta kamer asi neměly být tak úplně veřejné ale veřejně přístupné jsou - některé vč. možnosti ovládání pohybu je k nalezení na google, pomocí níže uvedených klíčových slov:

/view/index.shtml
inurl:/view/index.shtml
inurl:viewerframe?mode=inurl:/view:shtm
linurl:view/indexframe.shtml
inurl:lvappl
inurl:“viewerframe?mode=motion“
inurl:view/indexFrame.shtml
inurl:/view.shtml
inurl:indexFrame.shtml „Axis Video Server“
intitle:Axis 2400 video server
inurl:/img/vr.htm
inurl:/img/main_fs.htm
inurl:”next_file=main_fs.htm” inurl:img inurl:image.cgi
intitle:“WJ-NT104 Main“
intitle:”toshiba network camera – User Login”
intitle:“— VIDEO WEB SERVER —“ intext:“Video Web Server“ „Any time & Any where“

********************************************************

3 rvx rvx | 25. září 2014 v 10:26

a má ten pejsek alespoň dálkově ovládaný obojek poskytující elektrošoky? Protože jinak to sledování kamerkou nemám moc smysl :)

4 m.marianek m.marianek | 25. září 2014 v 12:28

Pane Kubáči, už jsem vám jednou psal, že to co v článku chcete, zvládá slušnější router. Slušnější router v sobě obsahuje: Router, Switch, WiFi AP, USB porty, UART (uvnitř na desce) a uživateli přístupný linux je OpenWrt. Jediný nedostatek je nepřítomnost disku, ale to se dá lehce napravit USB diskem, nebo ještě lépe nějakým NAS, který postavíte hned vedle, přibude vám jen napájecí kabel a UTP kabel, takže žádné velké monstrum se nekoná. Celková potíž je spíš v tom, že spousta lidí nemá veřejnou IP adresu a tak se k sobě z venku nedostanou. Jsou sice metody jak protunelovat NAT, ale je to poměrně složité, jedna z (uživatelsky) nejjednodušších metod je Hamachi, nebo N2N. Další možnost jak si vytvořit síťový "kámen mudrců" je routerboard kde by většina rozhranní měla být přítomna. No a poslední varianta, která mě napadá je základní deska z nějakého notebooku, jenže tam vám zase chybí ten switch a na routování potřebujete dvě síťové karty (LAN, WAN). Ale zase tam rozjedete i Widle. I když, Widle jako server...? Pokud chcete vše v jednom kuse, kdo vám brání vypárat z routeru desku velkou jako dvě dlaně a připlácnout ji zároveň se zdrojem k nějakému disku do jedné krabice?

5 Vladimir Vladimir | 25. září 2014 v 14:57

No myslim si ze takove Raspberry Pi s usb HDD a camerou + zalohovany napajeci zdroj (dobijeci baterka pro telefony) - to take zvladne bez problemu. Jediny ze to teda asi nezvladne HD video na nekolik pocitacu.. Ale jinak to uplne bude stacit.. A vejde se to vsechno do jedne krabicky. Jen pozor na usb WiFi - ja koupil doporucovany WiPi - a nejake je to divne.. Stale se to odpojuje pod zatezi.. Tak to chodi.. Ale kdyz zacinam neco stahovat - zacina to oscilovat.. Chvili to jede a chvili ne. Tak ze otestovat a nebo neco jineho :)

6 kolemjdoucí kolemjdoucí | 25. září 2014 v 23:29

Psík dostal kostičku koukám... zdalipak mu chutnala? :D

7 Ondraaas Ondraaas | E-mail | 26. září 2014 v 17:48

Váš blog mám rád, tak mě mrzí následující odkaz:
http://www.banana-pi.com/eacp_view.asp?id=64

Naštěstí to ještě není dostupné, takže nemusím konstatovat, že jste blb.

8 petr-kubac petr-kubac | 26. září 2014 v 19:59

[7]: no sláva - to se už hodně blíží tomu, jak bych si to představoval !!!

Komentáře jsou uzavřeny.


Aktuální články

Reklama