close
Vážení uživatelé,
16. 8. 2020 budou služby Blog.cz a Galerie.cz ukončeny.
Děkujeme vám za společně strávené roky!
Zjistit více

Vážení uživatelé,
16. 8. 2020 budou služby Blog.cz a Galerie.cz ukončeny.
Děkujeme vám za společně strávené roky!

Jak dlouho trvá výroba robota (pořádného)

7. prosince 2014 v 6:06 | Petr |  Roboti
Osobní historii výroby svých robotů už jsem tady probíral několikrát, ale máme podzimně - zimní temno - období kdy lidi podléhají alkoholismu nebo bilančním sebevraždám, proto i já se potřebuju uklidnit, že zatím "nic není ztraceno" ačkoliv pravděpodobně je.

Kdekoliv si čtete nějaký návod na robota - získáte pocit, že to je maximálně na jeden víkend - v pátek cestou z práce koupíte součástky a v neděli odpoledne je hotovo - mezitím ještě stačíte natočit na YouTube video, které působí dojmem, že celá stavba trvala 4 minuty a 39 vteřin.


Přesně pod vlivem takových informací jsem se v roce 2009 "naštval" a řekl jsem si "postavím robota za víkend" a kupodivu jsem "téměř uspěl", protože většího z robotů, které vidíte na
obrázku jsem, včetně driveru pro krokové motory stavěl jenom čtvrt roku. Měla to být robot na soutěž Robotour, jenomže mezitím mi pravidla Robotour "tak nějak utekla" v tom smyslu, že se v této soutěži se stalo povinným vození 5l soudku piva - tím se robot již tak těžký díky použití krokových motorů - dostal do pozice hardwarového monstra, které by vahou sudu ztrácelo kroky krokáčů a tím i orientaci v terénu. Dodnes ale stojí v pokoji jako "budoucí platforma" pro testování čidel ;-))).

Takže od podzimu 2009 do podzimu 2014 uplynulo 5 let, kdy jsem 2x změnil zaměstnání 1x bydliště, byl sbalen paní Kubáčovou a (částečně dobrovolně) oženěn, atd.... Bohatý program i pokud byste roboty nestavěli nicméně na "velkého robota" se práší a nic....

Proto je na čase uklidnit sám sebe "že to tak má být" takže si dovolím opět ukázat galerii a probrat jak dlouho to trvalo "z ničeho" postavit prvního robota, za kterého se dodnes nemusím stydět.

Výčet "klíčových událostí" :
  • Duben 1998 - pustili mě z vojny
  • Květen 1998 - nastoupil jsem do práce
  • Podzim 1999 - zavedli nám do práce Internet
  • Jaro 2000 - četl jsem o prvních robotech a rozhodl se postavit si vlastního
  • Podzim 2000 - zuřivě pátrám z čeho takového robota postavit a jak vůbec dát dohromady převodovku

  • Prázdniny 2001 - z grilovacích motorků dávám dohromady věc na obrázku
  • Jaro 2002 - objevil jsem náhradní převodovky do modelářských serv a kreslím z nich pohon pro skutečného robota.
  • Prázdniny 2003 z převodovek do modelářského serva stavím podvozek prvního robota.
  • Podzim 2003 exmanželka odchází za hlasem svého srdce ( nebo jiného orgánu ? ) i s 18 měsíční dcerou.
  • Duben 2004 - na prvním veřejném robotickém dni se budoucí robot prezentuje jako nehotový kus hardwaru a véééliké ručně malované schéma budoucí elektroniky, které si všichni fotí
Takže jak dlouho ? Od jara 2002 kdy jsem koupil ozubená kolečka do převodovek do jara 2005 - tři roky - sakra už jsem pomalejší než na samém začátku.

To jsem se tedy moc neuklidnil. Otázka však je, proč jsem tak pomalej ? Rád bych sám na tuto otázku našel odpověď, ale problém bude asi v tom, že jednak "mě nic nehoní" a na druhé straně jsem rád když konstrukce jistým způsobem "dává smysl" - jsem rád když cizí člověk za 3 minuty nemá jasno v tom, proč by polovinu komponent - bez újmy na funkci - vyhodil, což často bývá u robotů typu "Arduino přilepené izolepou na komerčně koupeném podvozku".

Díky tomu se moje konstrukce robotů skládá z dlouhého rozmýšlení "jak věci udělat" pak z krátkých erupcí zuřivého stavění - a pak z dlouhého období zuřivého přemýšlení zdali "nepovedený hybrid rovnou vyhodit, nebo zkusit ještě předělat".

Nesuďte mě přísně - nebo mě rovnou zastřelte - někdy (nyní) jsem na sebe tak nasranej, že jen zbabělost mě drží to neudělat sám ;-)))
 

1 člověk ohodnotil tento článek.

Komentáře

1 RXD RXD | 7. prosince 2014 v 10:41

Výroba robotů

http://onlinefilmyzdarma.eu/film.php?nazevf=693_marinak

Elektronický robot se nedovede na rozdíl od emerického mariňáka zastavit, a říci:

"Právě jsem se posral......."

2 Saša Saša | 7. prosince 2014 v 11:55

Děti mají robůtky rády. Hlavně ty co blikají a pípají :-)

Což mi připomíná, že hledáme zdravotníka na tábor, případně nějakou atrakci. Nechceš? ;-)

3 kolemjdoucí kolemjdoucí | 7. prosince 2014 v 13:19

Nikdo vás soudit nebude, protože s tím stavěním to bude nejmíň u poloviny ostatních dost podobné (případně s vynecháváním některých fází, u mě např. erupcemi zuřivého stavění :D )...

Nejhorší totiž je, když je člověk perfekcionista „se smyslem pro praktickou stránku” - znám to dobře, mám to tak totiž také (a možná ještě o trochu více než Vy). Jak sám sobě nezačnu nadávat stylem „Na to se vy*er, to je detail” a podobně, tak nic neudělám, protože kolikrát ani nezačnu... bohužel většinou trvá dlouho, než mi se sebou samotným dojde trpělivost :D Vždycky si k tomu musím říct, že cokoliv stvořím za paskvil, tak to bude praktičtější než když neudělám vůbec nic.

Ovšem dovolím si připomenout goliášova Davida jménem Ferdík z první fotky, kterého museli zničit ručně při předváděčce, jinak by nejspíš psychicky zničil celou jednu generaci začínajících robotiků ;) Zná ho i Google, na heslo „robot Ferdík” je to hned první odkaz, a to rozhodně nebude špatně, když má Ferdík takové známosti :)

4 jujik jujik | 7. prosince 2014 v 15:33

Osobně jsem toho názoru, že každá mimopracovní činnost má předem definovaný okamžik kdy má být vykonána - tedy optimální okamžik ve kterém se nejpříznivěji sejdou veškeré možné okolnosti ovlivňující výsledek. Rozhodně není radno některé věci uspěchat a výsledek je, dle praktických zkušeností, pak mnohem lepší. Momentálně ovšem trpím kritickým nedostatkem volného času, což je způsobeno především třemi nepříznivými okolnostmi ve věku 4, 6 a 13 let (hlavně ta první okolnost je časově náročná, protože je blonďatá a modrooká, ostatní jsou kluci, takže s těma se trochu dá něco tvořit). Každopádně hračičky se kterýma bych si chtěl vyhrát (ne přímo robotika, ale různá CNC obrábědla) jsou momentálně odloženy na druhou kolej a čekají, až nepříznivé okolnosti povyrostou.

5 kolemjdoucí kolemjdoucí | 7. prosince 2014 v 19:07

A když už jsme u těch robotů, tak jeden téměř robotický:

Policajt zastaví řidiče: „Pane řidiči, vy jste projel křižovatku na červenou.”
Řidič: „Ale já jsem ji viděl zelenou.”
Jak rychle jel ridič?

6 m.marianek m.marianek | 8. prosince 2014 v 1:15

[5]: Když už jsme u těch "fyzikálně-policejních", znám taky jeden celkem dobrej.

Policajt zastaví auto, které řídí Werner Heisenberg: Dobrý den pane řidiči, jestlipak víte jak rychle jste jel?
Heisenberg na to: Mno, to opravdu nevím, ale zase naprosto přesně vím, kde teď jsem.

7 Karel Karel | 8. prosince 2014 v 6:16

Podzim 2003 si pamatuji, i když mám pocit, že to bylo později. Každopádně 1,5 roku je u dítěte asi nejkrásnějších, to jsi přišel o hodně. Lidstvo ještě desítky let nebude umět vyrobit robota, co bude umět tolik, co 18 měsíců staré dítě.

8 RXD RXD | 8. prosince 2014 v 11:30

Domnívám se, že není dokonalejší psychiatrický test moderního vývojáře, než koupit mu přesně to, co si vymyslí, a pak sledovat, co s tím udělá. Existuje na Zemi aspoň jeden mikroprocesor, který pracuje tak, že dokonale využívá vše co dovede, a prakticky to víc než den k něčemu užitečnému slouží ?

9 SPECZ SPECZ | 9. prosince 2014 v 23:49

Řekl bych že lehce souvisí s tématem:

http://retrocip.cz/forth-na-komete/

10 Vladan Vladan | E-mail | 17. ledna 2016 v 22:16

Nemusíte se stydět, že vám to jde pomalu. Stavím Ultralehká letadla a taky se to vleče. Po revoluci první trvalo 4 roky.
https://plus.google.com/+PiperCherokee/photos/photo/6008818293114845442?pid=6008818293114845442&oid=116857969336198123231

Teď jsem z kámarádem postavil Repliku Fokkera DR-1. Počítal jsem ji 3 roky ( statika a aerodynamika) a 7 let jsme to stavěli. Strašná doba.
https://plus.google.com/+PiperCherokee/photos/photo/6008815747140608354?pid=6008815747140608354&oid=116857969336198123231
Pravda , stačil jsem se přestěhovat na šumavu, vyrobit 3 kluky a opravit dům. Jo taky jsem přišel o práci a rok chodím na pracák. Podporu nedostávám (odmítnul jsem stát v radš cikánů a fetek ) a snížit se na jejich úroveň.
Pořád mám pocit, že jsem neužitečné břemeno, které tlačí kde nemá. Jojo zimní deprese. Vy jste pologénius, navíc velmi vzdělaný, tak se stím smíříte, Držím palce, Vladan

Komentáře jsou uzavřeny.


Aktuální články

Reklama