close
Vážení uživatelé,
16. 8. 2020 budou služby Blog.cz a Galerie.cz ukončeny.
Děkujeme vám za společně strávené roky!
Zjistit více

Vážení uživatelé,
16. 8. 2020 budou služby Blog.cz a Galerie.cz ukončeny.
Děkujeme vám za společně strávené roky!

Otázka energetické nebezpečnosti

21. prosince 2014 v 2:43 | Petr |  Svět okolo
Baťa na prahu velké krize 30 let prohlašoval poněkud velkohubě, že každá krize ekonomická má příčiny v krizi morální. Neztotožňuju se tak úplně s tímto výkladem, nicméně čím jsem starší tím více poznávám, že když nějaký více-méně technický problém "obalí" lobisti a aktivisti můžete se s faktickým řešením problému jít zastřelit. Asi jako eunuši na Čínském dvoře, kteří - kule nemajíc - báli se námořních výprav generála Zehng He a tak nařídili císaří aby nechal spálit čínské loďstvo - takže dnes tušíme, že Číňani byli v Kalifornii o 50 let dříve než Kolumbus v Karibiku - ale nic z toho.

Příklad vlády lobbistů : Dovedete si představit, že byste v kamnech topili zlatem ? Víte jaký je průměrný obsah zlata v zemské kůře 4ug/kg. Víte jaký je obsah Uranu v zemské kůře - stejný jako zlato 4 ug/kg. Navíc jsme schopni energeticky využít jen uran235 kterého je 0,7% celkového uranu. Co to znamená pro energetiku "temelínského typu" ? Už tento jediný parametr naznačuje, že klasická jaderná energetika je ekonomický nesmysl, který vyšel ze zbrojního programu "kde se na korunu nehedělo".

Sláva - ekologisti jsou nadšení - jaderná energetika je ekonomický nesmysl ! Jenomže není - krom uranu dá se energeticky využít i Thorium, kterého je zemské kůře 9,6 ug/kg - tedy 2x tolik než Uranu a navíc se energeticky dá využít 100% zásob takže Thoria je efektivně k dispozici 300x více než uranu. Kdo tedy staví thoriové reaktory ? Nikdo - nejsou doposud vyvinuté pro komerční použití. Kdo je tedy vyvíjí ? Problémy zmítaná Indie a snad Čína.

Proč nevyvíjí thoriové reaktory Spojené státy nebo EU ? Spojené státy proto, protože z thoria nelze nijakým způsobem vyrobit atomovou bombu a tudíž thoriová jaderná energetika je zablokovaná "uranovou lobby" která stále tvrdí, že plutonium - vedlejší produkt uranové jaderné energetiky - je "strategická surovina" kvůli které má smysl udržovat uranovou energetiku, kterou by jinak thoriová energetika - ze samého fyzikálního principu - ekonomicky zničila.

Americká uranová lobby je na thorium natolik alergická, že legislativně zablokovala i těžbu neodymu, který je kontaminován malým množstvím thoria. Takže ačkoliv mají největší světové ložisko neodymu na svém území - problematicky vyjednávájí s Čínou, která nechce vyvážet neodym, ale rovnou výrobky z něj. A oficiální důvod ? Thorium je alfa zářič - ke stínění stačí papírové krabice, ale z hlediska americké legislativy je to "nebezpečný radioaktivní materiál", jehož hromadění považováno za "podporu terorismu" a tudíž trestné !!

Proč nevyvíjí thoriové reaktory EU ? Protože ta se soustředí na rozhazování (neexistujících) Eur, zákaz peroxidu a žárovek, boj za správný tvar okurek a banánů a na věci z reality už jí síly nestačí.


OK takže jaderná energetika je KO - což takhle termojaderná energetika ?
O té se legračně tvrdí, že už 60 let víme, že za 20 let bude první termojaderná elektrárna, na území EU se staví ITER - pokusná "rádoby elektrárna" - tedy termojaderný reaktor, který dlouhodobě vyprodukuje více energie než sám spotřebuje. Už stojí a pomalu se rozbíhá Jihokorejský KSTAR. Který má ambici udržet dlouhodobě stabilní termonukleární reakci bez nároku na energeticky pozitivní bilanci celého procesu.

OK - takže se zdá, že tady se věci hýbou, ale ani tady to není tak jednoduché, vtip je v tom, že ideální termojaderný reaktor je hvězda o hmotnosti 1/3 - 1/2 našeho Slunce - takových reaktorů je ve vesmíru spousta a speciálně tato kategorie hvězd vydrží produkovat energii miliardy let - jsou hvězdy v této kategorii, které prokazatelně vznikly hned po na samém začátku vesmíru jako tzv. "generace 1" a svítí dodnes !! Pro nás na Zemi to má nepříjemný důsledek - naše termojaderné reaktory nedosahují ani nepatrného zlomku velikosti takové hvězdy a tudíž pro ně platí "čím větší tím stabilnější". To je problém ze dvou důvodů - jednak každý investor chce nejprve "pokus v malém" který je ale daleko složitější než "výroba ve velkém". Druhý problém je v tom, "až se to rozběhne" patrně nebude ekonomické provozovat elektrárny "nepatrné velikosti" s výkonem pod 10 GW jako mají dnešní elektrárny. Patrně bude výhodné postavit elektrárnu nominálního výkonu "100 - 1000 GW" která ekonomicky zlikviduje veškerou energetiku na celém kontinentě kolem sebe.

Energetická lobby to parně "podvědomě" tuší, takže termojaderná energetika má "neustálé potíže" - přestože rozumnou alternativou ke 100 % výrobě elektřiny by bylo ukládání super levné energie do výroby kapalných paliv ze vzdušného CO2 a vody - což by nás do budoucna zbavilo nutnosti řešit věci, které mají potenciál být technologicky monstrózní - jako je třeba elektřinou hnaná komerční letecká doprava.

Lobbistům navzdory - krom technologicky náročné a drahé možnosti "kontinuální" termojaderné reakce je tady možnost postavit termojadernou energetiku na "pulsním principu" - tedy v reaktoru přivádět k výbuchu mikrogramová množství paliva a dělat to s frekvencí 1-100 Hz. Na této - zatím se zdá že jednodušší - možnosti (naštěstí) pracuje množství soukromníků - kteří zkoušejí různé principy od odpalovaní laserem, iontovým urychlovačem, až po exotické principy odpalování termojaderné reakce rázovou vlnou vzniklou hydraulicky (!) nebo z elektrického výboje.

V každém případě - stát z jehož území sjede první cisterna methanolu vyrobená "termojadernou syntézou" si rovnou může jet do Washingtonu D.C. pro žezlo světového civilizačního vůdce a lidi kolem takové firmy rovnou můžou na stěně dělat místo pro Nobelovu cenu. To je patrně také důvod, proč tyhle věci nejdou tak rychle jak by odpovídalo jejich významu.

My ostatní si pak můžeme oddechnout, protože to bude znamenat, že moderní civilizace je zachráněna. Pokud k tomu nedojde včas - doporučuju ( naprosto vážně !! ) shlédnout sovětskou sci-fi Kin-Dza-Dza - jako návod k přežití v "budoucích poměrech", které by byly pouhým lineárním pokračováním dnešních poměrů, bez rozvoje "nebezpečných technologií".

Poznámka při druhém čtení - asi bychom měli být vděční třem osobám - Werneru Heisenbergovi, Adolfu Hitlerovi a Albertu Einsteinovi. První byl dosti geniální, druhý byl dosti šílený a třetí měl dostatečnou autoritu, aby přesvědčil Američany, že první dva mají na to, postavit během II. světové války německou atomovou bombu. Američani pak ve strachu přechodně umlčeli všechny své lobby a zapracovali na skutečné atomové bombě (a tím nepřímo na uranové energetice) takovou rychlostí, že výsledky se dostavily v reálném čase a ne jako dneska - za 20 let od doby před 50 lety.
 

1 člověk ohodnotil tento článek.

Komentáře

1 RxD RxD | 21. prosince 2014 v 10:26

Veškerý podstatný pokrok pramení z bídy a hladu. Na to, aby v tradičně průmyslových zemích nebo i u nás u nás dnes něco pořádného vzniklo, jsme stále více bohatí a stále více přežraní...

2 RxD RxD | 21. prosince 2014 v 11:29

Hladový akademický génius s hypotékou, kterému je zima, a nemá prachy: To je ta správná motivace...

3 Hexogen Hexogen | 21. prosince 2014 v 15:30

Spíš bych hledal ten pokrok v nutnosti hledat řešení problémů, pochopitelně to musí mít ekonomickou návratnost.

http://www.aldebaran.cz/bulletin/2014_34_cfr.php

4 RxD RxD | 21. prosince 2014 v 21:44

Všude kolem nás jsou baráky, nabité špičkovou technikou a učenými protekčními idioty, kterým chybí jakékoli použitelné nové nápady. Jak může fungovat dnešním fantasmagorickým školstvím v nejlepším případě polovzdělaný vynálezce nebo výzkumník bez rozhledu, který jede celý život pouze na dotace, a je mu vrchním idiotem striktně přikázáno, co za fantasmagorii má vyvíjet, a devadesát procent svého času papíruje, nebo trénuje v bílém vyžehleném plášti na další a další produktmeeting se sponzorem?

5 Petr G. Petr G. | 22. prosince 2014 v 13:37

V dnešní době jsou chytří a vynalézaví už jen teroristi. Obyčejný lid je tupé stádo bez fantazie.

6 TT255 TT255 | 30. prosince 2014 v 9:50

To je tedy blabol.

1. Reaktory ma U235 nejsou ekonomicky nesmysl ani vymysl vojenske lobby, je to prave naopak, jejich vystavba i provoz je mnohem levnejsi nez v pripade "rychlych" reaktoru mezi ktere se radi i thoriove.

2. Indie na nich pracuje proto, ze ma obrovske zasoby thoria a temer zadne uranu. Nicmene i tak vsechny elektrarny ma uranove.

3. Jaderne zbrane se daji vyrabet i z produktu thoriovych reaktoru, jen separace je komplikovanejsi (drahsi).

4. USA i EU se vyzkumu rychlych reaktoru venuje, napr. ve Francii bezely reatkory 4 generace Phoenix 1,2, apod.

5. Za to ze se "zapad" nevyvyji primo thoriove reaktory nemuze zadna uranova lobby, ale obrovske zasoby U238 ve zminenych zemich ktere jde v techto reaktorech vyuzivat obdobne jako thorium, tedy opet ekonomicky duvod.

Podobnych kravin je tento clanek doslova napechovan. Asi mel autor pri psani nejake docasne pomateni mysli, protoze jinak mi tento blog prijde docela rozumny :-)

Komentáře jsou uzavřeny.


Aktuální články

Reklama