close
Vážení uživatelé,
16. 8. 2020 budou služby Blog.cz a Galerie.cz ukončeny.
Děkujeme vám za společně strávené roky!
Zjistit více

Vážení uživatelé,
16. 8. 2020 budou služby Blog.cz a Galerie.cz ukončeny.
Děkujeme vám za společně strávené roky!

Hypotéza o manažerech.

20. ledna 2015 v 5:43 | Petr |  Filosofování
Je známo, že k proniknutí do čínské státní byrokracie bylo nutno složit "státní zkoušku" - která od doby několik set let před naším letopočtem až tak do roku 1900 byla stále stejná - během tří dnů bylo nutno kaligrafickou starou abecedou sepsat 8 veršovaných esejí oslavujcích sílu, moudrost a jednotu Číny a sílu a moudroust císaře....

Výsledek se dostavil - díky této zkoušce se do čínské státní zprávy dostávali posledních 2000 let pouze humanitně vzdělaní synáčci z bohatých rodin, což mělo za následek, že Čína, která znala knihtisk, černé uhlí, papírové peníze, střelný prach a spoustu daších věcí už v roce 1000 našeho letopočtu neudělala v období 1000 - 1900 prakticky žádný pokrok a kolem roku 1900 koukali na Evropany vybavené plody průmyslové revoluce jako sůvy na drát.

Řešení této situace pro Číňany by bylo dětsky jednoduché - každá blondýna na to přijde - měli "státní zkoušku" zrušit a pustit k moci i nějaké "praktiky" a "techniky". Jenomže velepřejemnělá humanitně orientovaná státní byrokracie hleděla na řemeslníky velice pohrdavě jako na špinavé primitivy, kteří neumí psát básně kaligrafickým písmem.

ERGO - jaké podminky zvolíš - takové lidi dostaneš -tak bude společnosti vypadat - zdá se to být dětsky jednoduché, ale tak jednoduché to zase není. Představte si, že Jakešovské a Bilakovské bolševické česko v 80. letech - místo předstírání "přestavby" - ze strachu před "sovětskými soudruhy" - by se chtělo vydat na cestu opravdových reforem. V tom případě by komunistické "vepřové hlavy" musely pustit na vedoucí místa - tedy "před sebe" lidi chytré. I kdyby to byli lidi s komunismem souhlasící - brzy by přišli na to, že sám režim je žába na prameni a patrně by došlo ke konflitku komunistických vepřových hlav s komunistickými "manažery" - což se možná pod krycím názvem "sametová revoluce" tak nějak stalo - viz Andrej Babiš a jeho "přátelé ze Švýcarska", kteří mu pomohli od jeho zaměsnavatele "podniku zahraničníhího obchodu Petrimex" koupit dceřinnou společnost "Agrofert" žejo ?


Jeden z mých zaměstnavatelů pořádá výběrové řízení na ředitele. Do tohoto výběrového řízení se přihlásilo několik lidí, kteří jako by své profesní životopisy od sebe opisovali : vysoké postavení v některém veřejnoprávním špitále - podezření z finančních machinací - urychlené odvolání - nástup do zdravotní pojišťovny - urychlený odchod odtamtud - pro podezření z finančních machinací - nástup do soukromého holdingu - odchod odtamtud - pro totéž - nástup na ministerstvo zdravotnictví - odejiti - pro "kontroverzní minulost" - atd. atd. - stále dokola - zvládli tito lidi 3-4 cykly tohoto typu a teď - "jiní a lepší" - se hlásí na další místo ve veřejnoprávním zdravotnictví.

Když jsem nad tímto uvažoval, uvědomil jsem si paralely - Číňani nemohli pustit přes "státní zkoušky" jen tak nějakého hejhulu. Bolševici nemohli najít člověka, který by reformoval komunismus a přitom se nestal obtížným - a my nyní stojíme před problémem - že každý vedoucí v této zemi, který si někdy zadal se státní zprávou je "kontroverzní manažer". Každý totiž - žil z korupce, organizoval korupci, kryl korupci, viděl korupci, ale nebojoval proti ní..... Kdo nemá jeden z těchto problémů - je bílá vrána spadlá z nebe - a je z "výběrových řízení" vyřazen jako první, pro "nedostatečné zkušenosti z praxe".

V podstatě jsme opět tam, kde jsme byli kolem roku 1990 - disidentští intelektuálové - bez zkušeností - vedli teoretické debaty o vítězství pravdy a lásky, zatímco "kontroverzní podnikatelé" "privatizovali" - za podivné peníze - rozsáhlé majetky.
Zvykejme si tedy na to, že v budoucnosti nebude otázka na manažery ve státní správě znít "kradl jsi ?", ale spíše "komu a kolik ?". Smutné zejména s ohledem na to, že teprve vnuci pirátů, zlodějů, mafiánů, privatizátorů a konfidentů bývají slušní lidi - tedy jsme ztratili 25 let a stále čekáme až uplynou 2 generace v relativně poctivé společnosti.

Poznámka při druhém čtení - neagumentujte, prosím, tím, že 99 nebo třeba 99.9999% populace nemá s korupcí nic společného - v 15 milonové ČSSR bylo taky jenom milion komunistů a přesto to stačilo, aby byli úplně všude - včetně veškeré státní správy.
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Komentáře

1 RxD RxD | 20. ledna 2015 v 10:17

Řekl bych, že zloděj bude vždycky mít potomstvo zloděje, stejně jako konfident konfidenty, a všichni budou generace ve státní správě. Pradědeček CaK roku ouskouherská tajná policie a ťajná policie první republiky, děda tajný policie první republiky a příslušník gestapa, otec příslušník gestapa a agent StB, synátor agent StB, a dnes už dvacet let příslušník BIS.....

2 Gornarok Gornarok | 20. ledna 2015 v 21:28

Musím poznamenat, že vaše závěry souhlasí s těmi mými tzn. společnost lze reformovat po generacích. A to ačkoli jsem podstatně mladší a tím pádem neovlivněn dlouholetými zkušenostmi. Pro ilustraci moje teorie 1918-1938, 1948-1968-1989 mě toto rozložení jako náhoda nepřijde, tedy 20 let mezi podstatnými událostmi 20. století tzn. jedna lidská generace.

3 Michal Kytka Michal Kytka | E-mail | 25. června 2015 v 0:11

Proč má naše republika   velký státní dluh? Po převratu republika neměla  dluhy spíše naopak. Co vy na to? A neohánějte se  politikou. :o)

Komentáře jsou uzavřeny.


Aktuální články

Reklama