close
Vážení uživatelé,
16. 8. 2020 budou služby Blog.cz a Galerie.cz ukončeny.
Děkujeme vám za společně strávené roky!
Zjistit více

Vážení uživatelé,
16. 8. 2020 budou služby Blog.cz a Galerie.cz ukončeny.
Děkujeme vám za společně strávené roky!

Čím střílet roboty ?

17. února 2015 v 5:53 | Petr |  Roboti
Představte si rok 1916 - Angličani jsou zakopaní někde v Belgii - velitel velí - bodáky nasadit - na zteč - rota se zvedne - huráá - z druhé strany začnou štěkat kulomety - mrtví vojáčci popadají do zákopu a je zase půl dne "na západní frontě klid", než se o stejnou - marnou - akci pokusí druhá strana.

Pak se objevil první tank - Mark-1 - neforemná bedna z tlustého plechu, která se rychlostí unaveného chodce vleče vpřed. Směšná zbraň - až na to, že ať do ní pálíte z kulometu jak chcete - nic se neděje. Takže vývoj šel dál a bylo třeba tanky nějak likvidovat - což nakonec vedlo k "Panzerfaustu" a RPG7 - což jsou králové protitankových zbraní. Existují sice modernější elektronické "hračky" jako je "Javelin", ale jedině Panzerfaust vyhnal tanky z měst a RPG7 způsobila, že proti zbraní za pár set dolarů potřebujete keramické, kompozitní aktivní a já nevím jaké pancíře za milióny dolarů.

Dneska nemáme problém s tanky, ale máme problém s "drony". Tedy nejprve - co to je takový dron - rozhodně to není RC kvadrokoptéra s kamerou - z jejíž "regulace" - potažmo zákazu - pro nejasné definovaná "bezpečnostní rizika" mají orgasmus státní úřednící po celé zeměkouli.
Dron to je MQ1-Predator a jeho následovníci. Letadlo s extrémně dlouhými a tenkými křídly - kvůli vysoké účinnosti - s vrtulovým pohonem - kvůli tichosti a malé spotřebě paliva - které řízeno - přes vojenské družice - z druhé strany světa - lítá nad Pákistánem a zabíjí lidi, o kterých si operátor myslí, že to jsou islamisti.


Proč je třeba přemýšlet nad technologií sestřelování takových dronů ? Jak by se vám líbilo, kdyby nad našimi hlavami lítaly Pákistánské drony a zabíjely lidi, které Pákistán považuje za "nežádoucí". Abych nenasazoval Pákistánu psí hlavu - což takhle drony "Islámského státu". Nebo nejmírnější varianta : Líbily by se vám Ruské nebo Americké - ozbrojené - drony nad našimi městy ? Pozoruhodné je, že střílení z dronu na lidi - má nezanedbatelný aspekt "počítačové hry". Kožené křeslo, dva joysticky, 4 LCD monitory, blikající barevná taktická mapa.... Americká armáda dokonce přiznává, že počítačoví hráči jsou lepší operátoři dronů než skuteční piloti. V suchu a teple na jednom monitoru střílite údajné islamisty a na druhém sledujete vzkazy "přátel" na Facebooku - klídek pohoda - kávička voní..... Takový klídek, až se vnucuje vzpomínka na zákaz kuše papežem Inocencem II v roce 1139 - jakožto "zbraně zbabělců", kterou "neurozený sedlák, bez výcviku může ze zálohy zabít rytíře - šlechtice, který cvičil v boji celý život".

Vtip takového dronu je v tom, že je to svým způsobem "antistíhačka" - laminátové letadlo - bez horkých plynů z trysek - tedy neviditelné pro infrakamery - téměř "průhledné" pro radar - prakticky neviditelné okem a obtížně slyšitelné na vzdálenost, na kterou je schopno zaútočit. Je tedy zjevné, že všechny současné protiletecké zbraně jsou zaměřeny na trochu jíné letadlo a dron je prakticky stejně nesestřelitelný jako Mark-1 v roce 1916, nebo možná ještě "více nesestřelitelný", kvůli nenápadnému letu velmi daleko od osoby, na kterou míří. Čím takový dron zlikvidovat ? Nevím, ale uklidnilo by mě velice, kdyby to už ( naše ) armáda měla ve skladu.

Moje paranoia jde dále - po úspechu dronů ve vzduchu - nepochybně se objeví "Terminátoři" - jakožto chodící ( jezdící ) ozbrojení roboti pálící na "vhodné cíle". Na ty sice RPG7 patrně bude fungovat - ale fenomen, že některé armády budou "statečnější než lev a tygr dohromady , neb budou zabíjet klikáním na monitoru z teplíčka kanceláře" - tam jistě bude také.

Takže pokud nemáte ráno, při tlačení na záchodě co dělat - přemýšlejte nad technologií, jak sestřelovat drony, a pokud dostanete "neodolatelnou nabidku" práce na novém "bezpilotním prostředku" - přemýšlejte velmi dlouze jestli stojí za to, aby za pár let, vaši potomci, byli ohrožování produktem vaší dnešní chamtivosti.....
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Komentáře

1 P. P. | 17. února 2015 v 11:50

Ajaj dnes nejak paranoidni sklony.
Ale je samozrejmne pravda, ze ze vzduchu, protoze jaksi nemame kridla, se na nas utoci lehce.

2 Petr G. Petr G. | 17. února 2015 v 13:31

Na drony jedině laser a to je jste zas v době RPG7. Náklady na zničení milionkrát vyšší než výroba dronu.
Ještě mě napadájí letecké souboje dronů na kulomety, jako za starých času dvojplošníků :)

3 Václav Václav | E-mail | 17. února 2015 v 13:57

Vietcong dokázal sestřelit Phantomy a podobnou techniku pomocí salvy z pušek, jednotka cca 20 střelců na povel vystřelila.Náboj 7,62 x 54 průbojný dokázal své. Nicméně podstatné je, že národ se chtěl bránit a uměl to zorganizovat, nebyla to žvanírna co rozhodovala.

4 Petr G. Petr G. | 17. února 2015 v 14:30

Phantom létal o hodně níže než Predátor. Dobrým příkladem domobrana x žoldák je teď Ukrajina. Upřímně žasnu, jak jednotky domobrany dokáží obklíčit žoldáky Kyjeva. Tichá pošta od partyzána k partyzánu stále vítězí nad satelitním přenosem.

5 Dalík Dalík | 17. února 2015 v 21:28

Skvělý článek! Sám jsem si chtěl něco takového pro sebe napsat již delší dobu, ale lépe jak Vy bych to neudělal. Historické okénko s tankem bych zvládl, ale papež by mě rozhodně nenapadl.

Přeci jen bych ale problematiku malinko pozměnil, ne jak sestřelovat drony, ale jak je detekovat. Řekl bych, že vyspělé pasivní systémy jako Tamara/Věra a některé radary toho schopny jsou, jenže to nejsou systémy za pár korun.
Sestřelit dron už jde "čímkoli", ale jde o to vědět, že nad námi vůbec letí a kde.

6 Skopy Skopy | 17. února 2015 v 23:05

[5]: Pokud komunikují přes družici tak ti pasivní radiolokátor nemusí vůbec pomoci, v dronu je úzce směrová anténa která vysílá nahoru

7 m.marianek m.marianek | 18. února 2015 v 6:47

[6]: Tamara dokáže detekovat i radiově dost pasivní cíle, údajně i dokonce naprosto pasivní a to na základě poruch v homogenitě elektromagnetického pozadí. Samozřejmě je dosah této metody mnohonásobně nižší, než je u aktivních cílů. Také se využívá příjmu parazitního vyzařování různých telemetrických systémů cíle.

Ovšem u národů, kde cena ženy je cena 60 kg zbytečného masa kolem vagíny (a dělohy) a cena muže je cena jeho pušek, tam kde se národy už tisíciletí vybíjejí jen pro udržení stavu populace adekvátně k místním zdrojům, tak tam je nejlepší detektor pár mrtvých jedinců mezi ostatními s nastraženýma ušima a očima a s nataženýma kvérama. U populace, která má porodnost několikanásobně vyšší než evropané, je pár mrtvých jako prostříhání živého plotu, jen je to víc nasere a pobídne k výrobě více bojovníků. Západní civilizace pak zjistí, že do výroby dronu nacpe víc prostředků, než je dron schopen zničit nepříteli.

8 petr-kubac petr-kubac | 18. února 2015 v 9:32

[7]: Lítání dronů nad Afgánsko - Pákistánskými hranicemi mě v teoretické rovině štve, protože když už se místní vybíjejí navzájem ať tak číní skutečně vlastní rukou, ale jinak je realita jak píšete.

Daleko větší legrace by byla přelet neznámého, neoznačeného, velikého a ozbrojeného dronu třeba nad Pražským hradem.
Úplně slyším jak "opravdový hrdina" který se ani vteřinu neživil vlastní prací - Bohouš Sobotka vysvětluje -  co podnikne "aby odvrátil riziko"

9 Karel Karel | 18. února 2015 v 11:15

[8]: Tak Bohouš by jako první sestavil prezentaci v powerpointu, kde by prezentoval plán sestřelení tohoto dronu. Po tom, co dron zabije tamějšího al-ko-tabakistu by se neúspěch obrany svedl na špatně provedenou animaci nadpisu v prezentaci.

10 Petr G. Petr G. | 18. února 2015 v 16:58

[5]: Myslím Tamaru přeceňujete. Výpočet polohy zdroje signálu v prostoru je středoškolská matematika, byť počítána v reálném čase na nereálně rychlém (vojenském) stroji. A i když už zjistíte, že nad sebou máte Dron, tak jeho rozměry jsou natolik malé, že trefit se je úkol nejsnáze proveditelný výbuchem atomové hlavice :) Ano i ta hlavice se zkoušela jako poslední možná obrana před balistickými raketami.

11 Honza Honza | 18. února 2015 v 21:10

Zdravím  Jeden čas se řešilo, jak sestřelit družici. Vyvíjely se na to hlavně, co vystřelovaly náboj elektromagnetickou vlnou (el obloukem). Už teda nevím, jestli si to pamatuji přesně. Kondenzátorová baterie, drátkama se "škrtlo o sebe" na jednom konci hlavně a z druhého vyletěl náboj.
Možná by bylo řešení sestřelit družice. Jestli to teda není moc velké sci-fi :-)

12 petr-kubac petr-kubac | 19. února 2015 v 7:11

[11]: Jednak sestřelit družici je patrně ještě technologicky náročnější.
Navíc kosmickuý prostor to jsou z právního hlediska "mezinárodní vody" kde jsou takové věci zakázány.
A pak ještě pokud sestřelíte družici - protivník sputsí propagandu - "sestřelil nevinný telekomunikační satelit na jehož funkci závisely životy milionů hladových dětí ve třetím světe"

Takže je třeba sestřelit dron, který letí tady a teď a ve vzdušném prostoru příslušného státu nemá co dělat....

13 Petr G. Petr G. | 19. února 2015 v 10:44

Družici už fyzicky dokáže sestřelit i Čína.Tak mě napadá, že malé doručovací drony (nejen Amazonu) budou sestřelovat brokovnicí hladoví a naštvaní sousedi.

14 kolemjdoucí kolemjdoucí | 19. února 2015 v 14:10

[12]: Teoreticky není potřeba družici sestřelit, stačí ji jen „oslepit”, tedy zahltit její přijímače a vyřadit ji tak z komunikace... ovšem (ne)náročnost takového řešení už konzultovat nedovedu, jen ji prostě předpokládám menší

15 Petr G. Petr G. | 19. února 2015 v 14:58

Cíleně rušit jednu družici je utopie. Naopak rušit 4-6 družic GPS, tak, aby se dron ztratil v prostoru je reálné a ověřené v praxi. Dronu nezbude než letět "poslepu" domů.

16 Václav Václav | E-mail | 19. února 2015 v 17:43

Správné řešení je přenést problém na území útočníka, respektivě tam odkud drony /rakety/ startují. Izrael zná a používá účinné řešení - nálet a bomby.

18 Petr G. Petr G. | 26. února 2015 v 17:07

[16]: Tedy dle vzoru Izraele, by měl Pákistán odpálit mezikontinentální raketu na území USA?

19 Honza Honza | E-mail | 28. února 2015 v 22:41

Ahoj, nevím jestli to tu nebylo řečeno. Co proti robotovi robota. Izrael má dneska na hranicích roboty odstřelovače, kteří prý dokáží co vteřinu 2 zastřelit jednoho člověka. Jen by mu stačilo trochu upravit.

20 Vladan Vladan | E-mail | 17. ledna 2016 v 21:45

,, ..... byli ohrožování produktem vaší dnešní chamtivosti.....,, . Už Werich psal ,,radši málo zato co radši, než hodně , za to co nerad ,, .

21 Jenda Jenda | E-mail | Web | 21. února 2016 v 15:16

Petr G.: byť počítána v reálném čase na nereálně rychlém (vojenském) stroji

Tohle je AFAIK Ramona (Tamara je lokalizace nevysílajícího objektu podle odrazů), a někdo to naprogramoval tak, že DSP běží na clusteru z Raspberry Pi. Takže žádný superpočítač netřeba. https://github.com/mutability/mlat-server

22 Josef Josef | 27. března 2016 v 21:16

V podstatě je to již vyřešeno,ale jaksi tomu chybí dotažení pro efektivitu a vlastní bezpečnost.
Irán dokázal s dronem made in USA ( nebyl jenom jeden) bezpečně přistát na vlastním letišti - převzal nad jeho ovládáním kontrolu tak, že nebylo možné zapojit ani autodestrukci.
A pak je to otázka radioelektronického boje.Ruský systém KRASUCHA je taková potvůrka, že v oblasti, kterou elektonicky "desinfikuje" nelétá nic, co tam nemá co dělat. Takže rusáci zapnou KRASUCHU a mají vyhlášené a fungující bezletové pásmo. Jejich elektronika je proti této "desinfekci" imunní.

Komentáře jsou uzavřeny.


Aktuální články

Reklama