close
Vážení uživatelé,
16. 8. 2020 budou služby Blog.cz a Galerie.cz ukončeny.
Děkujeme vám za společně strávené roky!
Zjistit více

Vážení uživatelé,
16. 8. 2020 budou služby Blog.cz a Galerie.cz ukončeny.
Děkujeme vám za společně strávené roky!

VF usměrňovač - blbinka, která potěší.

16. dubna 2015 v 5:35 | Petr |  Elektro
Východní filosofie neuznávají evropské plynutí času směrem vpřed a místo toho mají "kruhové plynutí času" - měsíc přibývá a ubývá, listi opadá a zase naroste. Dokonce i Karel Marx a Bedřich Engels pokud náhodou - jako věční studenti - nerozhazovali prachy svých bohatých rodičů - tvrdili - že čas plyne po spirále - stále se vrací do stejného místa jenom pokaždé na vyšší úrovni.

Takže i můj čas plyne po spirále a některé problémy se periodicky vracejí - jistě jste na tomto blogu četli celou sérii článků na téma "Logaritmické zesilovače", kterou jsem nakonec vyřešil pouze pro nízkofrekvenční kmitočty (díky Bohu alespoň za to).

Druhý palčivý problém jsou "precizní usměrňovače" - zdánlivě se zdá, že zádný problém není "na usměrňování jsou přece diody". jenomže dioda potřebuje 0,3- 0,7 V k tomu aby se vůbec otevřela - což je tak dobré na usměrnění 220V pro nějaký spínaný zdroj, ale už při normálních napětích v řádu 5-12 V to znamená nezanedbatelné ztráty.


Pak existují zapojení s operačními zesilovači, které mají diody ve zpětné vazbě operačního zesilovače a tím je problém s 0,7V (zdánlivě) vyřešen. Zdánlivě, protože moje elektronika zdaleka nepracuje v oblasti tak nízkých frekvencí aby se tohle zapojení dalo použít. Ptáte se proč se nedá použít (pro frekvence nad akustickým pásmem). Problém je v tom, že při otevírání diod musí operační zesilovač rychle "překmitnout" mězi 0 a 0,7V a to tak rychle aby výstup nezakolísal, což dělá problémy i velice rychlým operačním zesilovačům typu NE5532, které mají šířku pásma do 10 MHz. Takže pustťe do takového obvodu s 10MHZ operákem třeba AM mezifrekvenci 455 KHz a ven nepoleze - nic.


Precizních usměrňovačů existuje dokonce více, ale problém s rychlostí operačního zesilovače je u všech. Proto mě už chytla skepse, a byl jsem ochoten používat ubohosti typu "detekce AM modulace z krystalky" - tedy pustíte vysokofrekvenční signál přes diodu a doufáte, že usměrněním alespoň nějaký produkt získáte. Pak jsem narazil na TUTO podivnou stránku, kde si nějaký rusák shromažďuje schémátka divně konstruovaných rádií. Před radiopřijímači na této stránce bych maximálně varoval - jsou to konstrukce z "elektronkové doby" jenom "přepsané do tranzistorů" a plné černé magie - pravděpodobnost, že něco z toho bude fungovat - nepatrná, nestojící za tu námahu.


Mezi obskurními obvody se ale občas najde skvost - například toto zapojení - označené jako AM demodulátor - je skvělé, protože se Shottkyho diodami usměrňuje signál už od 1 mV a s rychlými diodami typu 1n4148 a VF tranzistorem (třeba BF199) zase pracuje až do oblíbené mezifrekvence 10,7 MHz bez nejmenších problémů - a co více si můžeme přát.

Jednom drobné vysvětelení jak to všecno funguje - při záporné půlvlně se otevírá levá svisle postavená dioda a nabíji se vazební konenzátor. Přitom malý klidový proud, který teče touto diodou udržuje tranzistor pootevřený. Při kladné půlvlně se otevírá tranzistor a přes druhou vodorovnou diodu se vybíji kondenzátor na výstupu. Časová konstanta 330N/100K určuje jak rychle se kondenzátor znovu nabije. - Tedy ano - usměrňovač je invertující - na vzrůst amplitudy na vstupu reaguje poklesem na výstupu ale při 10,7MHz - opakuju - díky Bohu alespoň za to.

Tolik tedy dnešní blbinka - zbývá už jenom tradiční rada pro blondýny, kterou jsme už dlouho neměli : Každá blondýna, která alespoň občas sleduje televizi, ví ze slovo "perioda" - znamená "vaše dny" - tušíte co je to "amplituda" ?
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Komentáře

1 Dalio Dalio | 16. dubna 2015 v 9:25

Nejdokonalejší je schéma č.8. Ten kilohertz je zbytečný, stačí ject ze sítě na 50 Hz. Těch pár set watů to ovšem dá jen s tím originálním jiskřištěm. Něco podobného má v patentech i Tesla. Demodulace kohererem. Nezapomeňte, že niklové pilinky musí být suché, a palička zvonku musí jemně klepat na trubičku, jinak se to sepne, a již nerozepne. Koherer však reaguje spolehlivě i na wifi 2,4 GHz...

2 m.marianek m.marianek | 16. dubna 2015 v 13:52

"Takže pustťe do takového obvodu s 10MHZ operákem třeba AM mezifrekvenci 455 KHz a ven nepoleze - nic."

Tak s tímhle tvrzením bych byl opatrnější. Na 10MHz sice zapojení s OZ použitelné nebude, ale jinak i běžné stolní multimetry chodí do stovek kHz a ty lepší do 1MHz. Usměrňovač je součástí obvodu RMS převodníku, ale odpovídá zapojení s OZ. Takže, ne že by to nešlo, ale kolik lidí to opravdu potřebuje? Frekvence nad 1MHz už se považují za VF techniku a tam se s oblibou využijí detektory postavené na schottkyho diodách, které pracují od jednotek mV do stovek mV ve zhruba kvadratické oblasti, takže výstupní napětí detektoru zhruba odpovídá vstupnímu výkonu krát nějaká konstanta. Lineární diodové VF voltmetry pak používají v sondě dvě diody, přičemž ta druhá je kompenzační a pouští se do ní známé NF střídavé napětí takové velikosti, aby výstupní napětí sondy bylo nulové. Linearita tohoto zapojení samozřejmě závisí na shodnosti diod.

Osobně, pokud bych chtěl dneska detekovat malé střídavé napětí vysoké frekvence, uvažoval bych o synchronním detektoru ala vektorvoltmetr fungujícím na stejném principu jako vyvážené směšovače s analogovými spínači. Výhodou je poměrně velká selektivita a při vhodných součástkách (spínače s schottkyho diodami) to může fungovat do oblasti GHz.

3 Dalio Dalio | 17. dubna 2015 v 10:48

Jako pesimista / poučený optimista / jsem vyzkoušel z výšeuvedené ruské  stránky nejen tu výšeuvedenou "osmičku" s tím jiskřištěm, čtyři zapojení tamějších superreakčních a reflexních přijimačů, ten mixer 132 dB s 4053 a dva demodulátory, plus ten zde výšepopisovaný, a musím říci, i když vím, že budu neprodleně a nekompromisně za to potrestán, že vše na první zapojení chodilo i s první logickou náhradou za ruské tranzistory. Pokud se v názvu stránky dá místo jednička dvojka, vyjede další stránka, a při pokusu o trojku server ohlásí útok. Mnohá zapojení poznávám, je to většinou z QST z let okolo roku 2000.

4 petr-kubac petr-kubac | 19. dubna 2015 v 21:03

Dřistoprdy netýkající se tématu jsem smazal.

5 ok1dnq ok1dnq | E-mail | 22. dubna 2015 v 16:32

Chtěl jsem pochválit. Leč dřístoprdy netýkající se problému jsem smazal, jak jsem se dočetl. V dnešní době, neuveřitelný web, Petře. No a teď to můžeš zase smazat. Ahoj, Vlasta.

6 gilhad gilhad | E-mail | 13. srpna 2015 v 15:54

O spirále jsme se také učili - prvobytně pospolná- otrokářství- feudalismus- kapitalismus- a zase na začátek a dokola komunizmus, jako druhobytně pospolná.
Jen nám nějak nikdo nevykládal o druhobytném otrokářství, které "vědecky nevyhnutelně" ten komunismus vystřídá ...

Komentáře jsou uzavřeny.


Aktuální články

Reklama