close
Vážení uživatelé,
16. 8. 2020 budou služby Blog.cz a Galerie.cz ukončeny.
Děkujeme vám za společně strávené roky!
Zjistit více

Vážení uživatelé,
16. 8. 2020 budou služby Blog.cz a Galerie.cz ukončeny.
Děkujeme vám za společně strávené roky!

200 let v lázních.

23. června 2015 v 5:17 | Petr |  Svět okolo
Pokud vidlák z prochlastaného východu navštíví Františkovy Lázně - musí být zasažen podmanivou lázeňskou atmosférou. Potíž Františkových Lázní je jenom letopočet - není totiž rok 1912 ale 2015 - což je 103 let nezpochybnitelného pokroku, který pouze vzbuzuje otázku zda šel správným směrem ?

Tedy téměř celý lázeňský provoz Františkových Lázní vlastní společnost Lázně Františkovy Lázně a.s. - takže člověk má možnost pocítit jaké to bylo za Bati ve Zlíně. Prorůstání "firmy" a "města" je natolik těsné, že lázeňské hotely ve vlastnictví "konkurence" jsou na plánech města vyznačeny jenom jako šedivé obdélníky bez popisku.

Není jasné zda "Lázně a.s." náhodou poněkud "nepřehřály vývoj" protože ač - "vlastní téměř vše" - celá řada lázeňských domů je ve stavu poněkud chátrajících "čekatelů na rekonstrukci" s oprýskanými okny a špinavými záclonami uvnitř.

Pak se setkáte s běžnými fenomeny dnešní doby - smetánka 19. století milovala zlato, nebo alespoň pozlátko, nebo alespoň bronz, nebo alespoň mosaz. Zloději kovů v součastnoti též milují tyto materiály, proto je smutné, že cedulky označující vzácné stromy v parku - byly mosazné, ale teď jsou už plastové - jako vyrobené "soudruhy z NDR". Bronzové sochy zdobící některé minerální prameny - jsou pryč. Sochy ze sochařských sympózií - byly-li kovové - "jsou pryč" - opravdu zvláštní a silně naznačující jaká je etnická, sociální a kriminální podstata bývalých Sudet "za hradbami" města.


Jako vždy na cestách - se dozvíte překvapivé informace se vztahem ke dnešku - tedy hotel, kde jsem bydlel byl nejprve místním holičem postavený lázeňský dům z let 1850-1860, jako takový dlouho fungoval, hostil Johanna Strausse mladšího, přežil množství revolucí a válek - až nepřežil "znárodnění" v roce 1948 po kterém se z něj stala "zotavovna ROH s kuchyní - Nežárka". Sousední dům byl zase postaven místním pekařem - a měl podobný osud až skončil jako "zotavovna ROH Váh" ( bez kuchyně ). Jejich spojením ještě s dalšími domy konečně vznikl dnešní Hotel Dr. Adler, který vlastní (pochopitelně) "Lázně Františkovy Lázně a.s."

Nezdá se vám na této historii nic pozoruhodného ? Holič a Pekař si postavili lázeňské domy ? Jestli mě čte nějaká kadeřnice - ať se ozve - kolik milionů jí ještě chybí k utkání se v konkurenčním boji s "Lázeňskou a.s.". A navíc v letech před 1. světovou válkou lázně - při stejné velikosti jako dnes - praskaly ve švech - žádné prázdné budovy se špinavými záclonami.

Pozoruhodné, že holič ( velkoholič ? ) roku 1850 si vydělal na lázeňský dům. Třeba je to tím, že jej C. a K. monarchie "neholila" na daních jako ovci. Možná za C. a K. monarchie vznikalo bohatství prací - nikoliv rozkrádáním majetku dnešního "laskavého státu". Patrně i C. a K. policajt honil zloděje bronzových soch a C. a K. banka měla peníze kryté zlatem, které nemohla neustálým "dotiskem" nafukovat do nekonečna a vyhánět tak majetek z rukou pracující většiny do rukou spekulující menšiny napojené na systém burzy a bank ?

Odjížděl jsem Pendolínem spolu se stovkou brblajících důchodců - zajímavé městečko - švihácké elegance a zneklidňujících otázek o vztahu včerejška ke dnešku....
 

1 člověk ohodnotil tento článek.

Komentáře

1 Petr G. Petr G. | 23. června 2015 v 11:22

Teď máme 10,4 tun zlata za 9,4  miliardy korun. Měli jsme po revoluci 70 tun zlata a neměli dluh 1,7 bilionů korun.
Něco dělala jak C.K. monarchie, tak ČSK strana jinak. A jak často říkáte, patrně to dělali lépe ...

2 Karel Karel | 23. června 2015 v 12:12

[1]: Na severu moravy byla za CK solidní bída a hlad. Dnes mají i ti nejchudší státem plně zaplacenou ubytovnu. Porovnáváte neporovnatelné doby.

3 petr-kubac petr-kubac | 23. června 2015 v 12:59

[2]: Těžká volba - jestli je lepší hlad za své, nebo panděro zlatý řetěz a teplákovka Addidas za státní.

A ještě těžší volba je odhadnout, která varianta má budoucnost a která ne.

4 Karel Karel | 23. června 2015 v 13:18

[3]: Já neříkám co je lepší, jen že si nemáš C.K. doby vykreslovat příliš růžově. A budoucnost nemá ani jedno, entropie ve vesmíru stále roste a roste...

5 pan Hole pan Hole | 23. června 2015 v 18:25

[4]:: Problém je v tom, že entropie se snižuje konáním práce a to teď není v módě...

6 Karel Karel | 24. června 2015 v 6:27

[5]: A ty mraky aut na těch vagonech, které vidívám každý den, vyrábí kdo?

7 Pirx Pirx | 24. června 2015 v 21:25

[5]: Automaty.

8 Pirx Pirx | 24. června 2015 v 21:26

[7]: Poznamka Automaty patrila k [6]:. Sorry.

9 Karel Karel | 25. června 2015 v 6:35

[7]: Ty jsem viděl jen na svařovně a lakovně

10 Vladan Vladan | E-mail | 3. února 2016 v 21:02

Zajímalo by mne jaký Pán leží na jachtě v Karibiku, který vlastní ,,Lázně Františkovi Lázně a.s.,,a jak k nim přišel?

Komentáře jsou uzavřeny.


Aktuální články

Reklama