close
Vážení uživatelé,
16. 8. 2020 budou služby Blog.cz a Galerie.cz ukončeny.
Děkujeme vám za společně strávené roky!
Zjistit více

Vážení uživatelé,
16. 8. 2020 budou služby Blog.cz a Galerie.cz ukončeny.
Děkujeme vám za společně strávené roky!

Robotický den 2015

16. června 2015 v 5:17 | Petr |  Roboti
Nechci se pasovat do role "mediální hvězdy" - ale lidí, kteří mi na Robotickém dni skákali do cesty, jakože čtou tento blog - bylo více než loni a více než jsem si představoval, že jich bude. Tedy cítím nevyslovenou avšak jasnou otázku - co bude Kubáč psát o robotickém dni ?

Tedy nejprve chvála - dvoudenní průběh robotického dne odstranil shon sobotního závodu - takže ani obézní botec s platfusem (já) nebyl na konci dne naprosto vyplivnutý - jak bylo běžné v minulých letech. Na druhé straně - sobota odpoledne byla jaksi smutná a prázdná a též někteří soutěžící si stěžovali, že dvoudenní Robotický den se nedá zvládnout metodou "do Prahy na otočku". Výsledkem je, že se neodvažuju radit a počkám až organizátoři v hodince tiché kontemplace celou věc zhodnotí.

Díky dvoudenímu průběhu jsem konečně po létech viděl i ty disciplíny, kde jsem nedělal rozhodčího - a musím konstatovat, že úroveň robotů je už léta konstantní - což bych nebral jako chybu hobby-robotické techniky a komunity, ale jako jasný důkaz, že lidský faktor, hlavně tedy čas a odhad vlastních možností ( honostně označované jako "řízení projektů" ) je hlavním limitujícím faktorem. Přesto velmi častá nedotaženost robotů - nekalila soutěžícím aní mně den - a nadšení a vzdělání některých "hochů sotva dvanáctiletých" bylo až zarážející a silně nakažlivé....

To že úroveň robotů se mi zdá konstantní - nechť organizátoři berou jako pochvalu, protože tím není řečeno, že se jedná o stagnaci, nedej - bože jimi způsobenou, ale naopak "Robotický den" se stal institucí, službou veřejnosti - dlouhodobě zavedenou a fungující.


Na druhou stranu je třeba i trochu hanět - rozevírající se nůžky mezi možnostmi techniky a možnostmi lidí držících tuto techniku v ruce - jsou stále viditelnější a pro mně byly některé příklady až bijící do očí. Takže budíž chvála nesmírná firmám jako Postav Robota, nebo Hobbyrobot, které nabízejí své i čínské výrobky, do rukou české robotické veřejnosti a tím odstraňují ten problém, že klučina ve 13 ( nebo paranoik ve 43 ) může mít problémy s "obchodováním s procesory na DealeXtreme".

Ale přesto si nelze nevšimnout - zejména v prezentacích firem - záchvaty neplodné ajfounovitosti - k čemu je lampa ve tvaru "kouzelné hůlky" z Minecraftu ? "Geekovství" sahající až za hranice zdravého rozumu. Urputné ulpívání na technologických / terminologických nepodstatnostech ( v jakých jednotkách se měří náboj kondenzátoru ? ) a to vše korunovné neblahým inženýrským syndromem - "co se v mládí na ČVUT naučíš .... ti až do smrti bude stačit" - neboli vystavovat v roce 2015 jako "moderní řešení" board z roku 2001 postavený na MCU verzi Motoroly 68000 ? Každý ať si to rozebere sám....

Robotici to patrně nebudou slyšet rádi, ale ti, kteří měli talent a krom toho i rozhled širší než k sub-atomárnímu řešení jediného ne-problému - už mezi námi nejsou - neb za nehorázně vysoké platy tlačí vývoj megakorporací vpřed. Ostatní ( mně v to počítaje ), kteří tak dobří nejsou s námi zůstali, a pokud mají ambici se elektrem živit - měli by se vážně zamyslet zejména nad širším okolím často velmi úzkého středobodu svých zájmů.

Robotický den 2015 je tedy za námi - těším se na příští rok, a doufám, že se "nám dědkům" poraří udělat si ze sebe legraci v "dědkovské rally" soutěže Robocarts, na které jsme se na místě dohodli.
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Komentáře

1 Karel Karel | 16. června 2015 v 6:12

Ahoj, já nechápu, co máš stále za problém s nakupováním přímo v číně? (viz. zmíněný dealextreme). Vždt to zvládne i moje tchýně.

2 Jiří Vácha Jiří Vácha | 17. června 2015 v 9:19

Dvoudennost soutěže jsme uvítali.

3 Jiří Vácha Jiří Vácha | 17. června 2015 v 9:23

Nesouhlasím úplně s výrokem autora - musím konstatovat, že úroveň robotů je už léta konstantní - to není alespoň u lovu na medvěda pravda!
V této kategori dochází k obrovskému pokroku. Poprvé v historii Robotického dne (i předchozících EUROBOT x EUROBOT JUNIOR)byly výkony autonomních robotú stabilní a blíží se na dohled k výkonu nejlepších pilotů ručně řízených strojů. Nejlepší výsledky  z rozjížděk předchozích ročníků autonomní/ruční 2012-52/11 2013-38/9 2014-36/11 2015-22/8. Výsledky ručně  řízených strojů téměř stagnují a již se asi přiblížili možnostem pilotů. Výsledky autonomních robotů se výrazně zlepšily. Jako člen letošního vítězného týmu znám rezervy vítězného robota, který jel na jistotu, protože víc nebylo potřeba.
Letošní vítězové v obou kategoriích jeli prakticky na stejných padvozcích (motory, drivery, deska řídící drivery. Pokud bychom nastavily vyšší rychlost a případně zapnuli přisávání robota ke stolu, které máme na Arance fukční již třetí rok, bylo možné zajet rovnocenný zápas autonomního a ručně řízeného robota již letos.
To znamená, že stojíme na bodu zlomu!!!
Doufám, že pořadatelé nechají pravidla soutěže s medvědem ještě alespoň jeden rok stejné a přidají finálovou jízdu o absolutního vítěze. Vzhledm k dosahovaným časům by bylo dobré zajistit elektronické měření času a pro reguérnost také stejného medvěda.

4 petr-kubac petr-kubac | 17. června 2015 v 14:26

Jelikož nejsem v lovu medvěda tak aktivní - tak mi vylepšení časů vitězů prostě uniklo - je pravda že zlepšení z 55 na 22 sekund je na první pohled patrné, zatímco vylepšení z 36 na 22 nemusí být po roční pauze zjevné na první pohled.

I přesto se shodneme, že hlavní limitující faktor je co se dá za rok postavit a vymyslet (což považuju za dobře) a že hlavní limitující faktor už není problém sehnat kolečka / převodovky / můstky / procesor - což jsem vždy považoval za špatně

5 zed zed | 18. června 2015 v 7:04

ahoj odpovidam na dotaz z robotickeho dne: orientační analýza odběru plexiskloveho vozítka s raspberry pi
měření stolním napájecím zdrojem Zhaoxin RXN-305D
napájecí napětí: 12V
mA     spuštěno navíc k předešlému
280     DC-DC converter, Raspberry Pi B+, Wi-Fi Dongle, Touchscreen, Arduino Mega,
310     XRDP remote desktop, Python websocket server (Tornado), Arduino IDE
360     raspistill, mjpg-streamer
450     motory naplno, kola ve vzduchu
800     kola silně bržděná rukou

6 petr-kubac petr-kubac | 18. června 2015 v 8:34

[5]: díky za "rozpočet" - poslední položka vysvětluje mnohé, protože třeba robot Ferdík pro SUMO měl při zabržděných motorech kolem 2.5 A - tedy vaše motory jsou opravdu elegantní, ale opravdu slabé.

7 Robert Robert | E-mail | 21. června 2015 v 23:17

Mohu se prosím zeptat na orientační termín "dědkovské rally"? Ptám se, abych zhodnotil reálnost účasti s robotem, který zatím existuje pouze "v představách konstruktéra". Děkuji.

8 petr-kubac petr-kubac | 22. června 2015 v 9:32

[7]: Dědkovská rally - znamená, že bychom my chlapi středního a vyššího věku na příštím robotickém dní (tedy v červnu 2016) opanovali disciplínu RoboCarts - tedy závody autíček v aréně, která je na fotce.
Odkaz s pravidly v PDF https://www.robotickyden.cz/

9 Petr Petr | 26. ledna 2016 v 8:56

Uvažuji, že bych se "dědkovské rally" taky zúčastnil.
Je už známý termín Robotic day 2016?

Komentáře jsou uzavřeny.


Aktuální články

Reklama