close
Vážení uživatelé,
16. 8. 2020 budou služby Blog.cz a Galerie.cz ukončeny.
Děkujeme vám za společně strávené roky!
Zjistit více

Vážení uživatelé,
16. 8. 2020 budou služby Blog.cz a Galerie.cz ukončeny.
Děkujeme vám za společně strávené roky!

Vězení grafického rozhraní.

27. srpna 2015 v 5:18 | Petr |  Počítače etc...
Jako obvykle jsem dopsal minulý článek a ještě pak chvíli uvažoval - je čas na to aby počítače rozměly datům, které zpracovávají ? Je čas aby textový editor rozuměl zadávanému textu - není to jenom předsíň k peklu jménem "automatické opravy" ve WORDU ? Je na čase ponořit se do dalšího kola bludných myšlenek z mé hlavy....

Představte si mládež, která si myslí, že matlání po displeji tabletu je "to nejlepší možné ovládání" - a dokonce poněkud pohrdají i "otcovu PC s myší" protože myš je proti matlání prstem už poněkud Uncool. Dokonce i lidi v počitačich relativně orientovaní si myslí, že GUI alias Graphic user interface se blíží dokonalosti, protože "máme svobodu kliknout kamkoliv". Počítač na druhou stranu "má svobodu kliknutí ignorovat" a tak je možná na čase, aby počítačový důchodce položil otázku - není "klikání kamkoliv" jenom svoboda vězně "chodit kamkoliv" uvnitř vězeňské cely ?


Příklad - stáhnete si z "AppMarketu" nějakou úžasnou "appku" spustíte ji v mobilu a ona vám nabídne dialog

Vyber si zvířátko :
  • Pejsek
  • Kočička
  • Ptáček
A vlevo od toho budou "RadioButtony" - na které můžete "svobodně kliknout" ( nebo matlat ) dle vlastního výběru - skvělé ne ? Co když ale budu chtít / muset vybrat "koník". Co když to nebude kravina z appmarketu ale nějaký důležitý "produkční software" - jehož programátor byl na základě neustálých změn "korporátní strategie" už dávno vyhozen a tudíž není nikdo kdo by uměl dopsat řádku kódu aby se objevilo
  • Pejsek
  • Kočička
  • Ptáček
  • Koník
Vrátíme li se do časů 8 bitových počítačů s BASICem - tam se veškerá komunikace s uživatelem řešila "písemnou formou" a to příkazem ve stylu

10 INPUT " Vlož délku přepony a stiskni ENTER", A

Při tomhle příkazu se na obrazovce objevilo něco jako
Vlož délku přepony a stiskni ENTER ? _
A vy jste tam mohli klidně napsat

Soudružka učitelka je kráva - A po stisknutí ENTER se objevilo něco jako
ERROR - numeric data expected.
Pokud jste to chtěli udělat neprůstřelně - bylo třeba naprogramovat to takto

10 INPUT "Vlož délku přepony a stiskni ENTER", A$
A$ na konci příkazu znamenalo že vložená data nejsou numerická proměnná ale řetězec - a pak musel nastal váš "pokus o umělou inteligenci" tedy kousek kódu, který hledal, jaká je v řetězci vložená číselná hodnota a zda tam vůbec je.

Tohle s příchodem grafických rozhraní naprosto vymizelo a dneska je známkou zastaralosti programu když "proboha ono to ještě má příkazovou řádku"!!! Není pak větší trapárna,než když baba na poště loví na stole myš - místo aby napsala "složenka franta vopička" a poté by ji vyskočil seznam "složenek k proplacení" na jméno Franta Vopička.

Příkazová řádka to ještě zdaleka není vrchol toho jak může rychlé ovládání vypadat. To zjitíte teprve podkud jste radioamatér a používáte nějaký "kontestový program". Programy pro radioamatérské soutěže totiž někdy ví co se děje lépe než vy - nemáte čas přepínat klávesnice a omylem napíšete říí - progam ví jaké klávesy jste stiskl, a že ve skutečnosti to měl patrně být "report síly signálu" a tedy "říí" znamená "599". Software zná "prefixy" radioamatérských značek takže když zadáte okěbjj - do databáze spojení vám naskočí zcela správné OK2BJJ - prostě nelze udělat chybu a pokud se vám "názor softwaru" na to co jste mysleli nelíbí stisknete enter dvakrát - a do seznamu spojení vám skočí původní - jakkoliv zmršený - text v nezměněné podobě.

Takže až bude na nádraží fungovat příkaz ve stylu "pendolino praha zitra č.šě" - a na to bude počítačový systém ekvivalentě reagovat vyplněním formuláře pro jízdenku na Pendolíno číslo 516, stejně tak jako na větu "praha zitra č:šě pendolino" a jiné kombinace - pak budu opravdu spokojen.

Tvrdíte že je to blbost ? Kdo by programátorům bránil nechat dnešní "moderní" alias "sešněrované" klikací rozhraní jako nouzovou alternativu pro začátečníky, zapomětlivé, nevzdělatelné, pomatené a jinak postižené, kterých jsou v každé profesi mraky bude jich stále přibývat ?
 

2 lidé ohodnotili tento článek.

Komentáře

1 pan Hole pan Hole | 27. srpna 2015 v 8:02

K té babě na poště, měl jsem možnost vidět, jak opravodví frajeři používají DOSovský účetní program MRP. Proti "klikacím omalovánkám" je to neporovnatelně rychlejší. Právě proto k tomuto programu dodnes vycházejí aktualizace... (že je čím dál větší problém to rozchodit pod Windows je jiná věc).

2 Gornarok Gornarok | 27. srpna 2015 v 9:47

K tomu poslednímu odstavci. Řekl bych, že jim v tom brání manageři...

1) GUI vypadá cool!

2) GUI se dá udělat poměrně rychle s použitím grafického editoru a dá se pravděpodobně rychleji testovat, že dělá co má a nedělá co nemá

3) ošetření programu proti blbosti uživatele bude v GUI pravděpodobně jednodušší než v příkazové řádce

Stačí se podívat co stojí za úspěchem Windows. Je to právě to GUI... Ač je to pro práci méně efektivní, je to pohodlnější pro naprostou většinu lidí.

3 m.marianek m.marianek | 27. srpna 2015 v 10:16

Pane Kubáči, zdá se mi to, nebo je ten článek reklamou na linux :-) ? Přesně podle posledního odstavečku funguje spousta linuxových programů a hlavně linux samotný. GUI je jen nástavbou konzolového programu (programů). Widlowsí systémy mají grafické rozhranní zakomponováno už v jádře systému a tak vytvářet windowsovskou aplikaci primárně jako konzolovou a pak k ní dodělat GUI nástavbu je škrabání levou rukou za pravým uchem. Napsat dnes pod widlema konzolovou aplikaci také není jednoduché, resp. většina programovacích nástrojů primárně předpokládá, že si naklikáte GUI i pro prográmek typu "Ahoj světe".

4 petr-kubac petr-kubac | 27. srpna 2015 v 16:23

[3]: Proč reklama na Linux ? Naopak - jak dlouho je nám slibováno, že počitače budou rozumět přirozenému jazyku - můj požadavek je o mnoho stupňů skromnější než tyto sliby - aby "velké softwary"  ve velkých firmách rozuměly alespoň pár jednoduchým příkazům zadaným s klávesnice -  to je něco "kde už jsme byli" a neuváženě jsme odtamtud utekli.

5 Slavko Slavko | 27. srpna 2015 v 17:51

Ad reklama na Linux: Roky používam Linux, a áno, mojim najpoužívanejším programom je emulátor terminálu (obdoba príkazového riadku od Mrkvosoftu) -- svojho času som si to meral. Lenže, mám dva monitory s celkovým rozšírením 3200x1080 bodov, myslíte, že kvôli textovému rozhraniu? A mám aj niekoľko počítačov bez monitora, dokonca pár i bez grafickej karty. Som flexibilný, a čo vy, zvládnete používať počítač bez matlania po zobrazovači? ;-)

6 blbost blbost | 27. srpna 2015 v 19:40

Článek je jen důkazem autorova omezeného pohledu na svět. Dělám ve strojařské firmě s jistým CAD programem - a můžu s čistým svědomím říci, že bez myši by se to neobešlo i přesto, že ten program má vlastní velmi rozsáhlé CLI. Závěr tedy zní:

1. I proram v GUI

7 blbost - pokračování blbost - pokračování | 27. srpna 2015 v 19:44

... program v GUI jím nemusí být omezen

2. Myš a klávesnice se navzájem doplňují, jednou je produktivnější myš, podruhé klávka, potřetí je nejlepší obojí najednou, počtvrté něco jiného (např. grafický tablet - neplést s tím matlacím - nebovtrackball

8 pokračování pokračování pokračování pokračování | 27. srpna 2015 v 19:50

Spíš bych se zamýšlel nad omezeností počítačového světa jako takového, protože jakýkoliv počítač může v podstatě vždy jen buď komunikovat, nebo pomocí aktuátorů a senzorů provádět/řídit nějakou konkrétní činnost (a jsou v tom opravdu dobré), ale už nic jiného - občas to nemusí stačit, a je jedno jestli má GUI, CLI nebo obojí

9 BaSta BaSta | E-mail | 27. srpna 2015 v 21:00

GUI neznamená, že ovládání programu musí být nutně "debilní" (podle terminologie autora "matlací"). Skutečně je to otázka programátorů, přesněji jejich manažerů a představ marketingového oddělení.

10 petr-kubac petr-kubac | 28. srpna 2015 v 0:23

[8]: Komentáří č. 8 sice moc nerozumím - chtěl byste, aby vám váš CAD během "cesty na malou" skočil uvařit kafe ?

Ale jinak zcela souhlasím že : "Myš a klávesnice se navzájem doplňují, jednou je produktivnější myš, podruhé klávka, potřetí je nejlepší obojí najednou, počtvrté něco jiného"

Problémeček je v tom že použití klávesnice zbytečně odumírá jako UNCOOL - schválě zeptejte se mládeže k čemu je ALT F4 ?

Pak vidíte zoufalkyni na poště jak nejprve hledá brejle, pak kde má myš, pak kde má kliknout a fronta i vy jenom potichu rostete.

11 rvx rvx | 28. srpna 2015 v 8:23

Pak vidíte zoufalkyni na poště jak nejprve hledá brejle, pak kde má myš, pak kde má kliknout a fronta i vy jenom potichu rostete.

-- před pár lety jsem měl možnost poznat jednu "zoufalkyni" pracující s čistě textovým editorem T602 - výsledek byl tentýž

12 kolemjedoucí kolemjedoucí | 28. srpna 2015 v 10:24

Tento zápisek je zcela jistě nekorektní.

To že program neumí zpracovat zcela nevalidní vstup "pendolino praha zitra č.šě" není problém programu, ale vstupu, který do něj ta data zadává. Není možné, aby program řešil nespočet různých rozložení a nastavení klávesnice a jiných vstupních metod, aby z toho mohl dekódovat číselná data. Kdo bude ten zdrojový kód, který řeší tento "překlad", testovat a udržovat?
Pokud někdo opravdu toto potřebuje, vhodné místo je řešit to přes nějaký middleware na úrovni celého systému, aby to fungovalo pro všechny aplikace. Takové věci existují a jsou určený hendikepovým uživatelům.

A že mladí neví k čemu je Alt F4? Proč by měli?

13 m.marianek m.marianek | 28. srpna 2015 v 10:30

[4]: To ale přeci není chyba ani počítačů, ani operačního systému či software, ani programátorů. Je to čistě chyba zadavatele. Programátor napíše software podle požadavků zadavatele (a nechá si za to patřičně zaplatit) a pokud zadavatel není schopen či ochoten tyto požadavky dát dohromady a specifikovat komunikační standard mezi obsluhou a počítačem, pak dostane od programátora paskvil. Je samozřejmě jasné, že se zde ještě bude uplatňovat snaha programátora ojebat, co se ojebat dá, použít nějaký "standard ze šuplíku" a maximalizovat tak svůj zisk. Tím spíš je nutné mít co nejpřesněji specifikované požadavky a minimalizovat prostor pro ojebávání. Problém je v tom, že zadavatel zpravidla specifikuje přesně jen jeden požadavek - co nejnižší cenu a od toho se odvíjí kvalita software (tedy ne že by se nedal za velkej ranec prodat i leštěný prd, ale to je už blbost zákazníka a šikovnost prodejce).

14 Gornarok Gornarok | 28. srpna 2015 v 10:57

[6/7/8] Autor neřeší doplňování myši a klávesnice, ale přesun od M&K jenom k myši.

Osobně si neumím představit dělat layout DPS bez GUI a myši, ale ani bez klávesnice.

Klávesové zkratky urzchlují práci asi 10x oproti doklikávání se po různých menu, například rozlití/odlití mědi v programu PADs je asi na 5-8kliknutí. Při dolaďování layoutu, to je občas potřeba několikrát za minutu.

Nicméně moje zkušenost s návrhovými softwary je že většinou umožňují používání scriptů, tedy alespoň částečně to co autor článku od softwaru požaduje.

15 petr-kubac petr-kubac | 28. srpna 2015 v 17:21

[12]: Právě naopak - u drtivé většiny softwarů je předem jasné, co bude uživatel zadávat - takže na poště, nebo na nádraží, nebo ve špitále, nebo v CADu nečekáme z klávesnice větu  : "příliš žluťoučký kůň úpěl ďábelské ódy" - ergo pokud je v textu příliš písmen tohoto typu - přeložit je tabulkou na na cifry a zkusit jestli to nejsou validní hodnoty  - je elementární.

Problém je že oproti děrné pásce v ENIACU vývoj uživatelského interface hluboce zaostáva za vývojem výkonu PC ( pokud to není zrovna analýza jakou kravinu jste zadal do Google nebo analýza  záznamů ukradených z CCTV kamer u NSA)

16 kapišto kapišto | 28. srpna 2015 v 17:49

[14]: To sice chápu, ale problém přeci netkví v omezenosti rozhraní, ale v omezenosti (zvětšující se skupiny) uživatelů - tedy je skryt v gramotnosti - tedy ve školství, vzdělání, společnosti. Když někdo vychovává tupce, aby se jim dalo vládnout, tak se pak nesmí divit, že mu někteří z nich sedí třeba za přepážkou na poště. Druhá možnost je takové nenabírat, ale to by mohla být zas nějaká diskriminace něčeho/někoho, a to jsme zas u té společnosti.

17 Gilhad Gilhad | 28. srpna 2015 v 22:55

[10]:Pravda je, že už dávno nejsem mládež, ale tohle vím celkem určitě - jde o přepnutí na 4. virtuální plochu, stejně jako Alt+F3 přepíná na 3. a Alt+F12 na 12. - používám to mnohokrát za den :)

18 Petr G. Petr G. | 29. srpna 2015 v 6:32

U nás v práci se řeší na první pohled jednoduchá věc. Vygenerování G kódu.

Známe rozměry 50x25mm
PRM[2]: 50
PRM[3]: 25

A potřebujeme vygenerovat něco takového.

(neřešitelný problém komunikace mezi čechem, taliánem a francouzem v anglickém jazyce)

G90
G01 X+( PRM[2]:/2*(-1) )
!GOP35!
G01 X+PRM[2]:
!GOP31!
A 90
G01 Y+( PRM[3]:/2*(-1) )
!GOP35!
G01 Y+PRM[3]:
!GOP31!
A 180
G01 X+( PRM[2]:/2*(-1) )
!GOP35!
G01 X+PRM[2]:
!GOP31!
A 270
G01 X+( PRM[3]:/2*(-1) )
!GOP35!
G01 X+PRM[3]:
!GOP31!
A 0
...
M30

19 Petr G. Petr G. | 29. srpna 2015 v 6:38

[6]: zvolit CAD jako příklad je trochu mimo míso. Také nemohu upravovat fotku v příkazovém řádku na úrovni pixelů. Tedy mohu, ale kde uvidím výsledek? Na tiskárně ... CAD se dá ovládat z příkazové řádky, sice blbě, ale dá :)

20 naopak naopak | 29. srpna 2015 v 10:51

[19]: naopak, to byl příklad naprosto záměrně vybraný tak, aby ukázal, že bez té grafiky to mnohdy nejde (jak jste správně pochopil), a zároveň tak, aby bylo patrné, že přítomnost GUI ještě nutně nevylučuje možnost mít i CLI, jak se snažil nastínit autor článku - ve skutečnosti se tato rozhraní mohou efektivně doplňovat, podobně jako klávesnice s myší atd.

Ono to ale je, jak jsem již předtím psal, hlavně o lidech. Všichni víme, že existují mistři kommandlajny stejně jako lidi, co by se klávesnice téměř nedotkli (a to mohou mít klidně nainstalovaný i stejný OS), takže je třeba hledat příčiny, proč se takto vyvinuli, jinde.

21 petr-kubac petr-kubac | 29. srpna 2015 v 11:29

Pozoruhodná vlastnost - mnou považovaná za "zlozvyk" GUI je "focus" - chcete psát na klávesnici, ale předtím musíte kliknout na InputBox myší aby "dostal fokus".

Je mi jasné jak to vzniklo inženýři si vymysleli nepravděpodobnou situaci  že na obrazovce jsou tisíce a tisíce aktivních InputBoxů - a pak ji "inženýrsky korektně" vyřešili

Problém je v tom, že baba Dymáková nechápe proč má klikat na InputBox když je na obrazovce jen jeden nebo dva

Takže řešení - složitější avšak prostému lidu srozumitelné je přijmout zadávaný text a pak jej nabídnout všem aktivním InputBoxům s otázkou "je to váš validní vstup" - kdo odpoví ANO - dostane text i fokus.

Ale tohle všecno vyžaduje tu ezoterickou věc - totiž rozumět datům, která zpracovávám - ne jenom předat ukazatel na buffer dalšímu objektu a nazdar-bazar.

22 naopak naopak | 29. srpna 2015 v 20:43

[21]: A v tom se právě neshodneme. Osobně počítač vnímám pouze jako nástroj a patřím k těm, co okamžitě vypínají všechny automatické korekce a podobné berličky pro slabomyslné. Počítači má být v podstatě houby po tom, jaká data do něj zadávám, nemá se o ně žádným způsobem zajímat (alespoň ne do doby, dokud mu to sám neporučím a způsobem, jaký uznám za vhodný) - nemá je bez příkazu či potvrzení pořizovat, analyzovat či je někam online odesílat (natož bez mého vědomí).

Že lidé debilní a souhlasy udělují v podstatě nevědomky (zamotané do spousty žblechtů okolo - schválně, kdo četl celou EULA smlouvu?) či že v zájmu některých skupin je snaha i o jistou debilizaci GUI, to je obojí pravda - nicméně lidé obecně mají moc toto ovlivnit, jen si ji neuvědomují,  či se jí často z pohodlnosti vzdávají.

Fokus je právěže nejjednodušší způsob, jak počítači sdělit o co nám jde, je to součást komunikace, a při dobře rozvrženém formuláři ani nemusíte sundat ruku z klávesnice (TABulátorem se přepíná, mezerníkem potvrzuje - např. button). Jak už tu někdo psal, co si kdo objedná, to dostane (a já dodávám "k čemu mlčí, s tím souhlasí") - když někdo méně inteligentní objedná a zaplatí jako SW zprasek, tak ho taky dostane, a když ho někdo hloupý/rezignovaný/mlčící/etc navíc pak ještě koupí a zaplatí, tak dobře mu tak. Software jde psát i inteligentně, že na tom obecně není společenský zájem je věc jiná.

Komentáře jsou uzavřeny.


Aktuální články

Reklama