close
Vážení uživatelé,
16. 8. 2020 budou služby Blog.cz a Galerie.cz ukončeny.
Děkujeme vám za společně strávené roky!
Zjistit více

Vážení uživatelé,
16. 8. 2020 budou služby Blog.cz a Galerie.cz ukončeny.
Děkujeme vám za společně strávené roky!

Neuroscience pro Geeky 26. Nespat !!!

24. září 2015 v 5:20 | Petr |  NeuroScience pro Geeky
U nás v regionu se narodil a za bolševika tu léta žil "osamělý mořeplavec" Richard Konkolski. Představte si, když si někdo sám postaví námořní jachtu, a pak - bolševiku navzdory - vyhraje celou řadu jachetních závodů. Takového člověka musí totalita náležitě zbuzerovat - takže Konkolski potřeboval "pro komunistické ČSTV" nějaké štemply a jeden z nich bylo "potvrzení o absolvování jazykového kursu". Ač plynně hovořící, se vydal do ostravské "Jazykovky", kde bavil spolužáky tím, že bezchybnou angličtinou, přiváděl - kuňkající můru převlečenou za učitelku - k šílenství. Pak ovšem "čeho bylo moc - toho bylo příliš" - takže v roce 1982 Konkolski nalodil na jachtu kotvící ve Štětíně i svou rodinu a pápá - odplul do USA, kde žije dodnes.

Ptáte se jak to souvisí se spánkem ? Jedním ze "spolužáků v jazykovce" byl můj otec - který odtud nosil neuvěřitelné historky a taky autorem podepsané knížky. Prakticky každá lekce - kuňkající můře navzdory - se změnila v besedu o námořním jachtingu a jednou z otázek, které mě už jako děcko velice zaujaly byla - "jak spíte" ? Tedy ne ve stylu : "v pyžamu a bos", ale na konci 70. let nebyly námořní jachty kevlarem obalené, solárem hnané, WWW servery, které svojí GPSkou změřenou pozici reportují co minutu přes satelit na Twitter. Ergo pokud mořeplavec příliš věřil tehdejším primitivním "automatickým kormidelníkům" a usnul na příliš dlouho - mohlo to být i navždy.

Takže jak si myslíte, že to "osamělí mořeplavci" dělají ? Nebo jak to dělají hlídací psi, nebo jak to dělají srnky v lese, aby se neprobudily už sežrané ? Všichni tito savci to dělají stejně - podle toho jak dlouho si mohou dovolit usnout - spí tak dlouho "jak lze" což může být od několika desítek sekund po 1-2 hodiny - a pak následuje tomu odpovídající období bdění, po kterém opět následuje - z pohledu "normálního člověka" - extrémně kratičký spánek a tak dále stále dokola.

Mimořádný případ jsou stěhovaví ptáci a vodní savci, kteří by ve spánku havarovali / utopili se - ti de-facto úplně nespí nikdy, neboť u nich spí vždy jen jedna mozková polokoule. Připadá vám to jako něco příšerného ? Je známo že Leonardo da Vinci - zcela dobrovolně spal 4x denně 15 minut, přitom se dožil na svou dobu obdivuhodných 67 let.

Je tedy jasné, že spí všichní živí tvorové, ale není spánek jako spánek - spánek dravce na vrcholu potravní pyramidy je něco jiného, než spánek jeho kořisti. Jasné ? Jak tedy nespat když je to potřeba ? Myslíte, že Konkolski jezdil zfetovaný Red Bullem, až mu nevstřebaný kofein dělal na kůži bílé obrazce ? Nikoliv - člověk jako - superpredátor - prošel všemi předchozími vývojovými stadii a umí, když je to potřeba, aktivovat režim spánku odpovídající spánku některých býložravců.

Touto informací vybaven se mi stala ta věc, že v prvním ročníku medicíny, mě mamá opustila směr USA a oznámila, že se vrátí za "půl roku až pět let" - což mi dalo prostor experimentovat na svém těle. Jeden z experimentů bylo přísné vegetariánství - dnes by se řeklo - veganství, kterýžto jsem hladce přežil a druhý byl - režim spánku "alá Leonardo" který se mi taky osvědčil.

Takže jak jsem to dělal ? Odpoledne po příchodu z přednášek jsem okamžitě ulehl do postele a spal půl hodiny. Pak jsem se probudil - kolem 17.00 a až do 22.00 jsem se flákal po Brně, nebo po bytě. Pak jsem ulehl opět a spal další půl hodiny. přibližně ve 23.00 jsem se začal učit a učil jsem se do 4.00, kdy jsem ulehl, spal hodinu. a pak vyrazil do školy. Připadá vám to příšerné ? Z počátku bylo období 17 - 22 mátožným se potloukáním od ničeho k ničemu, ale za pár týdnů najednou tento režim zcela sám "naskočil". Nečinilo mi problém upadnout do velice hlubokého spánku a po 30 minutách se spontánně, bez budíku, okamžitě vzbudít do plné bdělosti.
Tento režim samozřejmě není příliš kompatibilní s normálním fungováním v lidské společnosti, takže návratem mé mamá ( bohužel ) vzal za své. Nícméně něco jako tréning "rychlého vzbuzení" mi vydržel velice dlouho - ještě před pár lety jsem jej využíval na "noční ambulanci".

Zbývá jenom vysvětlit věc fyziologicky - žirafa spí 2-3 hodiny denně rozděleně do několika porci - my umíme spát jako žirafa. Pricnip je v tom, že ve spánku se střídají různé spánkové fáze, které jsou detailně popsány pro lidský spánek délky 8 hodin. Pokud potřebujeme spát v mnoha kratičkých úsecích - organismus zkracuje na minimum ty fáze spánku, které v daném okamžiku nepotřebuje a naopak zachová - v rámci možností - trvání těch fází, které se mu nedostávají.

Ale co bych se smolil se psaním ZDE to někdo detailně zpracoval, včetně režimů, které se nápadně podobají tomu mému. Spaní v krátkých intervalech zkoušeli vojáci, NASA a mnozí další a opravdu to funguje, přestože smutně připouštějí že to "nevede ke zvýšení kreativity" - k nastudování desítek tisíc latinských anatomických pojmů - během tří semestrů - to stačilo.

Úplně před samým koncem tedy návod :
  1. Pokud budete vědět, že budete potřebovat "šidit spaní" dělejte tak s dostatečným předstihem - ideální je měsíc.
  2. Nepoužívejte stimulancia ( kofein, kokain, pervitin atd...) vedou jen k "bdění s tupou hlavou". Pokud to bez nich nelze - rozdělte běžnou dávku do více porcí a dejte si ji PŘED spaním.
  3. Začněte odpoledním šlofíkem a postupně směřujte k systému typu 3 - 5 hodin práce, půl hodiny šlofíka, půl hodiny na jídlo a pití a tak stále dokola.
  4. Po skončení "náročného období" se raději vraťte k normálnímu systému spánku a bdění, ale na druhé straně v Japonsku je "inemuri" tedy krátký spánek v práci zcela běžný a "manažéry" vítaný - patrně vědí proč, i vy nakonec můžete 1-2 šlofíky ponechat.
Tolik tedy dnešní lekce, která výjiměčně nesměřovala k tomu "jak přepsat mozek do AVR assembleru", ale spíše k tomu jak na takovou činnost získat čas.
 

1 člověk ohodnotil tento článek.

Komentáře

1 Mroks Mroks | 24. září 2015 v 18:36

Tak na tohto moreplavca si spomínam. Ako stredoškolák som doslova hltal jeho knihu "Dobrodružství křtené mořem" , kde opisoval stavbu lode "NIKE" a cestu okolo sveta. Klobúk dole pred takýmito ľuďmi.
Pre oživenie spomienok som si pozrel jeho web: http://www.konkolski.com/Czech/Domu/Uvitani.htm
Je to úžasné, čo dokáže ohodlaný a cieľavedomý človek. Sám píše, akú veľkú podporu mal doma, u zamestnávateľa a jachtárov na Severnej Morave a v Poľsku. Ale čo ma úpne dorazilo, bola chrapúnstvo a úplná ignorácia od jachtárskeho zväzu v Prahe ( sekretárke - súdružke Černej sa muselo riadne čkať ...). Všetko to popisuje vo svojich spomienkach, doložené kópiami korešpondencie, podacími lístkami ... Úplne mi to pokazilo náladu a oto viac si vážim všetko, čo tento chlapík v živote dokázal napriek tým "polenám", čo mu hádzali pod nohy.

prvá plavba cez Atlantik, ktorá sa ale nakoniec "zvrhla" na cestu okolo sveta
http://www.konkolski.com/Vzpominky/OSTAR72/OSTAR72.htm
http://www.konkolski.com/Vzpominky/SoloKolemSveta/SoloKolemSveta.htm

druhá plavba cez Atlantik
http://www.konkolski.com/Vzpominky/OSTAR76/Ostar1976.htm

2 jinak jinak | 24. září 2015 v 19:40

Na webu nikdy zcela přesně nevíte komu vlastně radíte, osobám se spánkovou poruchou bych postup zmíněný v článku spíše nedoporučil. Nicméně chápu, že autor článku předpokládá u většiny čtenářů tohoto blogu jistou míru inteligence.

3 petr-kubac petr-kubac | 24. září 2015 v 20:32

[2]: máte pravdu, že v rámci všeobecné připosranosti jsem článek nenechal sepsat svým právníkům, proto narychlo dodávám následující disclaimer:  

Spát na více etap je přísně zakázáno Dětem od 0 do 18 let, mužům nad 60 let ženám nad 70 let a osobám obojího pohlaví ve věku 17 - 71 let.

Porušení výše uvedených pravidel může vést k nepředvídatelným následkům, za které rozhodně nenesu zodpovědnost.

4 Pirx Pirx | 24. září 2015 v 20:57

Mě vždycky odpolední "šlofík" rozhodil tak, že jsem nebyl schopen do večera nic dělat. Neprobudil jsem se. Je ovšem pravda, že jsem nebyl vytrvalý a vzdal jsem to. Lépe mi fungovalo (když jsem měl dvě zaměstnání) v 18 hod dvouhodinová pauza na děti, maželku, jídlo a odpočinek vleže a následná práce do 4 až 6 hod ranních. Potom v na osmou zase do práce. Bohužel následky jsou po letech poměrně tristní.

5 jinak jinak | 24. září 2015 v 22:32

[3]:Čekal jsem, že Vás zláká trochu rozvést spíš ty spánkové poruchy, než právnickou otázku :-D

6 Honza Honza | 26. září 2015 v 15:09

Zdravím,
zhruba do 30 let jsem zvládal radioamatérské 24 hodinové závody nonstop, bez spánku. Nějaká příprava a sklízení. Takže bez spánku 35 - 40 hodin. Spátky jsem se už neodvážil řídit auto. Dojela manželka a odvezla mě domů. Připadalo mě to vždy, že jede šíleně rychle.

7 Petr G. Petr G. | 26. září 2015 v 20:19

Tréninkem (?) se dá dostat i na fázi ptáku. Kdy spím v každé "vhodné" příležitosti a to i při manuální práci u které není třeba myslet. Příkladem budiž skládání stejných kusů do krabice a jejich vizuální kontorola :) Zní to asi divně, ale opravdu to zvládám, jen pak mám trošku problém uvědomit si kolik kusů jsem do krabice vložil, jestli je jich 400 nebo už 450 (vejde se i více). Jinak mi nedělá problém usnout u hučícího motoru a naopak bez budíku vstávám cca 7 minut před dobou ve kterou se chci probudit. Ať je to na 6:00, 14:00, 22:00 nebo 5:58 abych včas odešel z práce.

8 Trunk Trunk | 27. září 2015 v 10:29

No, po pravdě řečeno by mě zajímaly dlohodobé důsledky provozování těchto "alternativních spánkových metod" - a to nejen z hlediska fungování mozku v užším slova smyslu, ale celého organismu jako systému...

To, co člověk prováděl za studií, raději nechám bez komentáře, rovněž to, co poté několik let prováděl ve workoholické etapě života. Teď jsem shodou vnějších okolností najel na režim 24:00 (kocouři ulehají) až 6:45 (kocouři začínají řádit) a už bych neměnil.

9 Vašek Vašek | 27. září 2015 v 20:22

[8]:podle co jsem dosud četl tak nic pozitivního a zatím asi platí, že dostatečně se vyspat a mít pevný spánkový režim je asi nejlepší způsob jak si nezadělat na probém. Pár známých (bohužel)provozuje život na 12h směny a tam je snad nejlépe vidět co rozhození spánkového režimu přináší. (migrény jsou to nejmenší). pozn.: jsem technik, a žádný "alternativec" abych nečetl cancy o biorytmech a tocích (nejmenovaných) energií...

10 Petr Petr | 29. září 2015 v 19:50

Dvanáctihodinové směny jsem měl v režimu 7 dní práce / 7 volno cca 4 roky a rok v režimu 4 práce / 4 volno a bez problémů. Cca před rokem si chlapi vyřvali režim 3 a 2 dny a bylo to pro bioritmus na dvě věci, zvykat si jestli jsou 3 dny volna a 2 noční, nebo 3 ranní a 2 volno. Ještě horší hnus už je snad 2 dny práce 2 dny volna. Jak chodí moje kamarádky v Meoptě.

Komentáře jsou uzavřeny.


Aktuální články

Reklama