close
Vážení uživatelé,
16. 8. 2020 budou služby Blog.cz a Galerie.cz ukončeny.
Děkujeme vám za společně strávené roky!
Zjistit více

Vážení uživatelé,
16. 8. 2020 budou služby Blog.cz a Galerie.cz ukončeny.
Děkujeme vám za společně strávené roky!

Byrokracie, blbá nálada, bída.

27. října 2015 v 5:34 | Petr |  Filosofování
Současný model fungování Evropy je neudržitelný - Řecko je příjemcem "rozovojové pomoci" od roku 1981 a co se tam, krom korupce a státní byrokracie, za tu dobu, rozvinulo ? Takže pokud chceme bohatnout, je třeba více pracovat, pokud chceme bohatnout a neudřít se - je třeba pracovat stejně, nebo méně, ale v zaměstnání, které má větší "produktivitu práce". Ergo ekonomové bedlivě sledují produktivitu práce, která nám po celou dobu průmyslové revoluce setrvale rostla a vrcholu svého růstu - kolem 5% za rok dosáhla na konci II. světové války.

Pokud produktivita práce roste o 5% za rok - znamená to že každá další generace vyrobí a tudíž může spotřebovat 1.0525 = 3.4x více "jmění" alias "hmotných statků" než generace předchozí. To je to "aby se naše děti měly lépe", které naše generace slýchala od prarodičů - na adresu rodičů. To je také to, co bychom rádi říkali svým dětem, ale patrně nebudeme moci, protože od 70. let 20. století produktivita práce v celém vyspělém západním světě setrvale klesá.


Jak je možné, že v "kosmickém věku" nebo ve "věku inovací" produktivita práce klesá ? Američtí ekonomové trochu hořce parafrázují Deklaraci nezávislosti když tvrdí "not all inventions are created equal". Evropští ekonomové zase přemýšlejí o "Productivity paradox" - jakože dneska už je prokázáno, že prostý vynález automatické pračky, kterou frikulíni ani za vynález nepovažují, neb kdo by se zajímal o rezavou bednu co ji obsluhuje "mama-hotel" - zvedl hrubý domácí produkt západních států více, než celá exploze výpočetní techniky "Colossusem" počínaje a "iPhonem 333" konče. Proč pračka vítezí nad computery ? Protože uvolnila celé generace žen k práci nad něčím hodnotnějším než jsou smradlavé fusekle a zároveň nespustila - na rozdíl od počítačů - žádný "záchvat byrokracie".

OK Takže je zjevné, že "snadné inovace" kdy plechová bedna na spoďáry a fusekle zvedne hrubý domácí produkt o 30% jsme už vyčerpali - takže proponenti spučasného režimu, ať už je jakýkoliv teoretizují o "nerůstové společnosti" a o tom, "že to tak bude lepší". Tedy bude lepší, když každá další generace bude ráda, když nebude viditelně chudší než rodiče ? Levicový bůh Thomas Piketty to ale vysvětluje jasně i pro pravičáky - výnos kapitálu je 4-5% ročně už od dob benátských bank ve 12. stol. Pokud růst produktivity práce je pod touto ryskou - kapitalista ( relativně ) bohatne a prací se živící většina ( relativně ) chudne, nůžky "příjmové nerovnosti" se otevírají a výjimečně není chybou logiky prohlásit : "nerůst" = pokles.

Takže jsme u "technologického paradoxu" a záchvatů byrokracie - výpočetní technika má totiž nezanedbatelné čertovo kopýtko. Slibuje že člověka odbřemení od "rutinních činnosti" ale nezmiňuje se, že jej zahrne "rutinními činnostmi jiného druhu" - S nástupem výpočetní techniky se totiž velice rozmohlo "vědecké", "procesní" nebo dokonce "maticové" řízení firem. Interfejsy mezi "procesy", mnohočetné "krátké porady", nebo dokonce videokonference, PowerPoint a vůbec - tam kde v MÚNZ Ostrava v 60. letech seděl jeden úředník s klotovými rukávy, inkoustovou tužkou a mechanickým kalkulátorem - tam dneska sedí desítky úředníků s nejnovějšími PC, terabajtovými disky a gigabitovým ethernetem, aby za cenu naprostého pracovního vyčerpání, zvládli totéž.... Že to není problém jenom veřejnoprávní sféry rozkošně ilustruje tento článek na blogu "Zápisky obchodního cestujícího" Cituji doslova :

Na začátku byla malá centrála s několika desítkami finančních kontrolorů. Jednotlivé země dostaly definici obchodního modelu, pravidla a procedury pro vedení místních poboček a zároveň podnikatelskou volnost ve spojení se zodpovědností za hospodářský výsledek. Po několika letech "harmonizace" na centrále pracovalo několik tisíc zaměstnanců. Sjednocená pravidla definovala nejmenší maličkosti a maticové řízení přineslo armádu úředníků nezodpovědných za nic, ale mluvících do všeho.

OK - takže lidská blbost opřená o excel přinesla byrokracii a ta přinesla to že manažeři megakorporací pracují jako šroubci neboť 40-80% jejich práce jsou nesmysly pouze udržující byrokracii v chodu - i přesto v každé firmě "nakonec někdo dělat musí" - někdo prostě válcuje šrouby, pokud jste ve šroubárně. Bohužel tak jednoduché to není - pokud jako nižší manažer děláte 40% nesmyslů a sledujete jak vaši šéfové dělají ještě více až k těm 80% - pak převládne mentalita - vyplň si svůj Excel a na ostatní se vy***. Tedy dělání nesmyslů nejenom že bere čas na dělání smysluplné práce, ale dělání nesmyslů je vyloženě toxické, pro dvě věci - zásadní pro produktivitu práce. Spontánní a užitečné inovace a neformální spolupráci mezi kolegy. Protože inovace přinášejí riziko, které "se nevejde do tabulek" a navíc spolupráce s kolegy je riziková - jednak na ní "taky není kolonka" a navíc - co když jejím výsledkem budou - vaše výsledky v jejích excelových výkazech ?

Bohužel inovace i spolupráce se schopnými kolegy jsou pro růst produktivity naprosto nezbytné, protože "technologický průlom", který z vaší firmy udělá miliardovou korporaci, jen těžce dosáhete sám - mechanickým postupem dle "managementem schválených ISO směrnic", zejména v situaci, kdy mantrou manažerů ( i při sepisování směrnic ) je "nezabývat se technickými detaily výroby".

Zbytek vidíte všude kolem - práce byla tak dokonale zregulována, až utekla do Číny, kde místní předák "manažeruje" zdravým rozumem, píše rozsypaným čajem a pokud mu "exceloví manažeři" ze západní centrály firmy do věcí příliš kecají - lítostivě prohlásí "my anglicky neumět".... Naši lidi, vyhození z práce kvůli "racionalizaci" = "nerůstu", se propadají do závislostí na sociálních dávkách, chlastu a automatech. A spolupráce mezi kolegy ve firmách probíhá stylem : pošlete si žádost ve WORDU mailem - odpovíme do 30 dní....

Na závěr nezbývá než mé oblíbené "co společnosti žádá, to společnost dostane" - chtějí-li dnešní "rychlo-vysokoškoláci" snadnou práci s Excelem aniž by je někdo vyrušoval - pak se nelze divit, že nás převálcují fírmy a státy, kde lidi chtějí, a dělají, více. A pokud jste milovníci francouzského přízvuku v angličtině - nemohu nedoporučit dvě skvělé přednášky od Yvese Morieuxe a to ZDE a ZDE.

Poznámka při druhém čtení - snaha jistých jedinců - nejenom v česku - "řídit stát jako firmu" - je pohledem na ubohou produkitivitu megakorporací ještě směšnější - osobně bych preferoval "řídit stát jako staré Rakousko", protože spolu se Švejkem se sice můžeme smát zkostnatělé byrokracii, ale z hlediska hospodářství se tomu říkalo belle epoque alias "krásná doba" - vrchol liberálního kapitalismu - kdy i podivníni, živící se prodejem kradených psů, našli obživu, aniž by "čerpáním" z fondů "sociálního státu" a Evropské "unie" - zvyšovali nesplatitelné dluhy, které nakonec vybuchnou jako finanční atomová bomba.
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Komentáře

1 Mroks Mroks | 27. října 2015 v 6:42

Smutný pohľad do ... "budúcnosti" ...

2 Karel Karel | 27. října 2015 v 8:28

Petře, co tedy doporučuješ?

3 BBc. BBc. | 27. října 2015 v 10:06

Kdy už konečně
stádo českých volů
přibije své lháře na vrata
za koule a hlavou dolů ?

4 petr-kubac petr-kubac | 27. října 2015 v 10:54

[2]: Řešení je velice jednoduché - ve spolupráci s EU vydat několik antibyrokratických směrnic - pro začátek tak 300 stran, později rozšířit na 3000 - 30 000 stran. Zavést anti-byrokratické dotace, zavést indikátory jejich účinnosti. Povinný dotazník "jak jsem pomohl kolegovi". Zřídit stálou komisi o 200-1000 úřednících, která by každé 3 měsíce vyhodnocovala účinnost zavedených opatření.

A to by v tom byl čert, aby to nepomohlo.

Jo a pardon - ještě by to chtělo nějaké neziskovky - pro rozvoj neformální spolupráce pod heslem : "budeme na sebe hodní".

5 Petr G. Petr G. | 27. října 2015 v 11:15

Dokud bude mit větší váhu slovi Managera kokota kvality, než ing. konstruktéra. Do té doby to půjde do řiti.
Díl delky 326.3mm +/- 0.5mm
Zapisovat 5x za hodinu do Excelové tabulky
S přesností +/- 0.02mm
To aby se ISO-pičo TS-zmrd měl čím honit na dělníkovi.

6 Anarchy Anarchy | 27. října 2015 v 11:22
7 Karel Karel | 27. října 2015 v 12:14

[4]: Změním otázku na: Co budeš dělat Ty?

8 petr-kubac petr-kubac | 27. října 2015 v 14:58

[7]: Nasazuju v boji za produktivitu práce vlastní kůži - věci, které moji šéfové rok  neúspěšně řeší metodou "podejte si žádost ve WORDU mailem" - řeším za odpoledne - bohužel prací vlastní ruky.
A 80% blbostí nedělám vůbec.

9 Karel Karel | 27. října 2015 v 19:54

[8]: Fajn, rekneme, ze Ty realista tezko veris tomu, ze jen Tvym usilim v praci se vyvoj produktivity zlomi do rustu a ponevadz zbytek naroda na to prdi, tak se te ptam, jake mas plany az: "nesplatitelné dluhy, které nakonec vybuchnou jako finanční atomová bomba"

10 petr-kubac petr-kubac | 27. října 2015 v 22:43

[9]: Brokovnice pumpa raze 12x76mm ?

11 Duranga Duranga | 27. října 2015 v 22:52

Když mám pořád stejný příjem a produktivita roste pomaleji, než kolik je míra inflace, tak chudnu. Aktuálně je to zhruba rovno, tedy stát nás skrz centrální banku okrádá o veškeré přínosy inovací. Navíc ještě o úspory.

12 A A | 28. října 2015 v 6:51

[9]: > jake mas plany az: "nesplatitelné dluhy, které nakonec vybuchnou jako finanční atomová bomba"

A není to nejlepší věc, která nás může potkat? Čeho se všichni tolik bojí? Že se přestane točit Země? To jsme na tom opravdu tak špatně, že budem potřebovat "Brokovnice pumpa raze 12x76mm" až nás přestanou banky mrskat bičem?

13 R.Richter R.Richter | 28. října 2015 v 11:27

Opět převelice pěkné, i když smutné, shrnutí.

Jen jedna drobnost mi nesedí.

"Takže pokud chceme bohatnout, je třeba více pracovat, pokud chceme bohatnout a neudřít se - je třeba pracovat stejně, nebo méně, ale v zaměstnání, které má větší "produktivitu práce". "

Produktivita není funkcí práce, ale kapitálu. Proto taky ona produktivita naráží na 80/20 a začíná již hodně hrabat ve spodu oné 20 s enormními investicemi.

Soudím, že ona krásná vlastnost kapitálu  "výnos kapitálu je 4-5% ročně už od dob benátských" v současnosti značně pokulhává a jeví známky toho, že se dostáváme do NErůstu.

No, má to jeden příjemný vedlejší efekt. Státy nebudou "vytahovány" z rozmařilosti dluhů a svorně se pořítíme do háje.

Je třeba úměrně ke zjištění doobědnat k pumpě pokrm.

14 petr-kubac petr-kubac | 28. října 2015 v 12:22

[12]: V teoretické rovině nás banky přestanou mrskat bičem, ale je možné, že v praktické rovině ten přechod ke svobodě od bank bude mít podobu ničeho se neštítících band rabujících po kraji - podobně jako v USA končí každý větší společenský protest.
https://www.youtube.com/watch?v=EU6wmh84a-0

15 Osmdesát Osmdesát | 28. října 2015 v 20:08

[5]: Pro jeho uspokojení bych si napsal v Excelu makro, které bude samočinně plnit tabulku náhodnými čísly v dané toleranci (:

16 Petr G. Petr G. | 30. října 2015 v 6:07

[15]: v době mezi 7:00 až 18:00 chodí fyzicky kontrolovat :(

17 A A | 31. října 2015 v 9:14

[8]: > Nasazuju v boji za produktivitu práce vlastní kůži

Je kontraproduktivní to s tím altruismem přehánět. O tom psal už Oscar Wilde před více než 100 lety:

https://libcom.org/library/soul-of-man-under-socialism-oscar-wilde

Komentáře jsou uzavřeny.


Aktuální články

Reklama