close
Vážení uživatelé,
16. 8. 2020 budou služby Blog.cz a Galerie.cz ukončeny.
Děkujeme vám za společně strávené roky!
Zjistit více

Vážení uživatelé,
16. 8. 2020 budou služby Blog.cz a Galerie.cz ukončeny.
Děkujeme vám za společně strávené roky!

Unfair play

10. listopadu 2015 v 5:02 | Petr
Díky ovládnutí Anglie Vilémem dobyvatelem v roce 1066 byly vždy Anglický a Francouzský královský rod spřízněné. Kupodivu to bylo zdrojem napětí, které skončilo nejdelším konflitem v historii lidstva - stoletou válkou, která formálně vypukla, když po smrti francouzského krále Filipa VI, který neměl mužské potomky - francouzská šlechta neuznala nárok na trům posleního mužského potomka celého rodu - anglického krále Edwarda III.

Osobně mě stoletá válka, stejně jako všechny konflikty před bojovým nasazením střelného prachu fascinují, zejména protože se plně ztotožňuju s výrokem Alberta Einsteina, který prohlásil "nevím jakými zbraněmi se povede III. světová válka, ale jsem si jist, že IV. světová válka se povede klacky a kameny".

Tedy 100 letá válka začala "bitvou u Křesčaku" 1346, ve které na straně Francouzů padl náš král Jan Lucemburský - otec Karla IV. Byl už slepý, ale odvážně jel do bitvy sevřen mezi 2 koni svých rytířů. Pozoruhodné je složení obou stran - tedy na straně Francouzů - perfektně vybavená, ocelovým brněním okovaná šlechta, Janovští střelci z kuše ( kušiníci ? jak se česky řekne crossbowman ? ) a vůbec nejmodernější válečná technologie doby. Na straně Angličanů - pár rytířů, pár obrněných pěšáků a několik tisíc lučištníků - což byli angličtí venkovani, kteří měli králem nařízeno každou sobotu trénovat lukostřelbu. Jenom tak na okraj - Francouzi měli početní převahu 3:1.

Výsledek bitvy - tragédie pro Francouzskou stranu - rytíři se zcela neukázněně hnali do bitvy Janovany vytlačili až na dostřel anglických lučištníků, když Janované - profesionální žoldáci - začali pod palbou ustupovat - sami Francouzi je zuřivostí pobili - pak se vrhli proti Anglickým liniím, kde ne oni, ale jejich koně byli postříleni lukostřelbou, předtím ale zvířata šílená bolestí pošlapala vice Francouzských rytířů než vůbec mohli Angličani zabít - ostatní byli částečně ušlapáni vlastními zadními řadami a částečně dobiti kladivy a sekerami, což byly jediné další zbraně, které angličtí venkovani s lukem měli.

V bledě modrém stejná byla bitva u Poitiers 1356. Jenom s malou změnou - po zkušenostech od Crécy ( Křesčaku) měli Franocouzi nařízeno bojovat pěšky, což šlechta neuposlechla, neboť to nebylo dostatečně "rytířské" . Dodnes se spekuluje zda luk mohl prostřelit brnění. Z této bitvy víme, že rytíři byli deštěm šípů naprosto nedotčeni - nikoliv však jejich koně, kteří postříleni šípy přinesli svým pánům smrt stejně jako u Crécy.

Zcela stejně proběhla i bitva - u Azincourtu 1415 - tam se proti Angličanům sešlo 40 000 Francouzů a převyšovali Aglické vojsko v poměru 5:1 - i tam to bylo zcela stejné - francouzsští rytíři odmítli poslouchat královského vrchního velitele, který byl z nižší šlechy než oni, vrhli se do boje, koně byli postříleni, jezdci byli ušlapáni - a v hadrách oblečenými anglickými vesničany - alias lučištníky - zemědělským nářadím dobiti.
Bitva u Crécy
Pokud se ptáte proč se v dneska v Paříži nemluví anglicky - tak bych jenom dodal, že s luky a šipy porazíte vojsko v poli, ale města a hrady jimi nedobydete - tak proto je Francie dodnes Francie. O tom, ale dnešní pohádka není. Ta je o šílené představě, že jedete do bitvy, kterou prohrajete, za pár let jedete znovu do bitvy, kterou prohrajete stejným způsobem, a pak ještě potřetí váš syn jede do bitvy a tu prohraje opět - zcela stejně.

Historické prameny naznačují, že Francouzi považovali za hlavní příčinu prvních dvou neúspěchů - nikoliv nekázeň a chyby velení v poli, ale nedostatek rytířského ducha a nedostatek motliteb před bitvou. Navíc středověká bitva byla opravdu rytířská záležitost - zajatý šlechtic poklidně čekal, až jej protivník "zpět prodá" jeho vlastní rodině. Což Angličani, kvůli nezvladatelným počtům zajatců nedělali - a hrubě porušilli středověké fair play tím, že zajatce - i přes obrovskou finanční ztrátu z ušlého výkupného - zabíjeli.

Ergo berte na vědomí, že motlitby ani lesklá zbroj sama o sobě nepomůže. A pak berte na vědomí, že standard chování v bitvě ( bohužel ) určuje ten - kdo má pravidla nastavena níže. Vítězí naopak strana s lepším velením, i když se z hlediska fair play chová jako prase. Úplně jako bych viděl mnohé válečné konflikty od I. světové války dodnes .....
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Komentáře

1 Karel Karel | 10. listopadu 2015 v 6:18
2 pavel pavel | 10. listopadu 2015 v 7:02

Poučení pro dnešní tzv. uprchlickou krizi....
Můžeme muslimským přistěhovalcům přiznávat práva , která jsou oni nám připraveni odepřít ? toť kolosální selhání tzv. evropských elit

3 pb pb | 10. listopadu 2015 v 9:14

Stredoveke valky a hlavne lokalni konflikty meli casto puvod v dluzich. Z tohoto hlediska byly vyustenim predchozi politiky a vlastne vedly k narovnani, predchozi dluh se kompenzoval vymenou uzemi, napr. Navic valcit byla cest - to prameni z rytirske etiky a oddanosti at uz koupene nebo rodove. Spousta konfliktu byla vybojovana pozicne, proste se proti sobe postavily vojska a hned bylo videt, kdo ma prevahu (proto take, cim lesklejsi, tim lepsi). Soucasne valky jsou jine a zpravidla nic nevyresi: viz podledni dve svetove. Nad timto typem valek asi prevladne typ valky teroristitcke, bez vazby na konkretni uzemi nebo narod. A valka se vede pro vitezstvi, ne pro dodrzovani pravidel, valka je zhroucenim stareho stavu a hledanim nove rovnovahy.

4 Pirx Pirx | 10. listopadu 2015 v 18:59

Mám pocit, ze crossbowman je česky "kušník". Asi tak na 75%.

5 Vašek Vašek | 10. listopadu 2015 v 21:54

[4]: Ale kuš. Autor má pravdu, jsou to kušiníci. :-)

6 Nicd Nicd | 11. listopadu 2015 v 13:59

Pro méně bezpečné časy mám připraven v kůlně ARMY KOLENO BEAMBOT. Je to v podstatě sekací strojek na trávu nahoře se sekací vrtulí asi 1,5m. Z vrtuje existuje náhon na kolečka. Vrtuli pohání nízkonapěťový výkonový motor 24V 2800 otáček malý akumulátor do bezpečnostního zařízení. Když se vrtule natočí, a AKB vyrazí ve tmě dopředu rychlostí 10 m/s, budete mít ráno posekaný stromy na zahradě. Abych viděl, jak dopadne třeba možný filosofický souboj s AKB, použil jsem automobilovou pneumatiku / kord/. Když jsem ve tmě dostal asi z deseti metrů s jedním kusem přes hlavu, skoro jsem ztratil vědomí, zatímco AKB se dosti úspěšně prosekával dřevěným stavebním domkem, a čtvrtil rýčům násady.

7 petr-kubac petr-kubac | 11. listopadu 2015 v 15:01

[6]: Aby nevznikla hořkost tak si jenom dovolím předem upozornit, že na mém blogu zuřivě diskutuje perpeťák - důchodce, který se vždy rozhorlí, tak až skončí v BANu, pak čeká měsíc než dostane od UPC přes jejich DHCP novou IP adresu a pak se zase rozhorlí a zase skončí v BANu

TAkže nepochybuju že si necháte zahradu likvidovat robotem-spinnerem
http://robotwars.wikia.com/wiki/Heavy_rotating_blades
jenom vyzývám k opatrnosti v diskusi.

8 dotaz dotaz | 11. listopadu 2015 v 18:23

[5]: „Kušník” bude podle všeho ten, kdo drží kušnu :-)))

9 Pirx Pirx | 11. listopadu 2015 v 19:13

[5]:Dobrá tedy, z vrozeného respektu k autoritám se stanu kušnu držícím kušníkem :-)

10 Nicd Nicd | 12. listopadu 2015 v 11:53

Pokud máme ještě čas testovat  po práci osekávací robot na pneumatikách, a nejde nám o život, máme ještě spoustu času jako důchodce "perpeťák který se vždy rozhorlí, tak až skončí v BANu, pak čeká měsíc než dostane od UPC přes jejich DHCP novou IP adresu a pak se zase rozhorlí a zase skončí v BANu. Ve vzdělanosti nás též může přivádět k naprostému klidu dnešní Wikipedie, ve které je osekávací robot již konečně také popsán, i když naprosto nepřesně, stejně jako v časopisech z šedesátých let minulého století. Připadá mi, že některé nekorektní Blogy se stávají časem tak nekorektními, že nakonec jsou nejkorektnější ze všech, a když konečně kušníci umlknou, vše ostatní zanikne...

11 Nicd Nicd | 14. listopadu 2015 v 10:29

Vždycky bych se naivně domníval před čtením článku o názvu Unfajr plaj z nějakého blogu který si říká že je nekorektní, že nám jeho autor po ukázce historického obrazu na němž se v naprosté pohodě procházejí lidé s do zadku a zad hluboko nastřelenými  šípy, když už zase narezonovává nad nehumálností lidské sekačky, která je ovšem zobrazena již snad na obrazech starých egypťanů nebo Sumerů, ne sice ještě s akumulátorovým motorem, ale v koňském provedení, jak třeba mutovat hříbky aby měly důvěryhodný vzhled jedlého hřibu, ale minimálně i jedovatost muchomůrky zelené, a daly se s nimi osázet dnešní v podstatě zrušené hranice.

12 petr-kubac petr-kubac | 15. listopadu 2015 v 13:03

[6]: [7]: [10]: [11]: Myslím, že opět stačilo - resetujte router vytrvale a pravidelně - každý poskytovatel internetu občas mění své číslování IP adres, takže jednoho dne dostanete další šanci přispět do diskuze něčím, co není blábol.

13 opus111 opus111 | E-mail | 9. prosince 2015 v 16:23

Tvrdit, že dvě světové války nic nevyřešily, tak je opravdu úlet.

Ty války samozřejmě vyřešily obrovskou spoustu agendy, jenže především pro ty, kteří ty války rozpoutali.

Nebo se snad domníváte, že se někdy v minulosti vedly války pro dobro obyčejných lidí?

Komentáře jsou uzavřeny.


Aktuální články

Reklama