close
Vážení uživatelé,
16. 8. 2020 budou služby Blog.cz a Galerie.cz ukončeny.
Děkujeme vám za společně strávené roky!
Zjistit více

Vážení uživatelé,
16. 8. 2020 budou služby Blog.cz a Galerie.cz ukončeny.
Děkujeme vám za společně strávené roky!

Lékařská fakulta Ostrava ? Raději to neriskujte !

26. ledna 2016 v 5:00 | Petr |  ČSKB
Bývaly doby kdy univerzity 11. století - Boloňa, Oxford a další - udržovaly a šířily tu nejlepší vzdělanost, které v daném okamžiku, byla civilizace schopna. To se bohužel změnilo - přesněji řečeno, od jisté doby, začaly hromadně vznikat vzdělávací instituce "zaměřené jinak". Patrně si myslíte, že budu kritizovat "Boloňský proces" - tedy hromadnou výrobu vysokoškolskými "diplomy" opatřených Euro-blbečků. Nikoliv - situace zde, na prochlastaném východě, je bohužel ještě horší.

Zdejší region "nasával" do šachet, pracovité ( !!! ) nevzdělance z celé, slovanskými jazyky mluvící, Evropy už od roku 1830, což se prostě musí projevit. Tudíž každá snaha, zavést tady "vyšší školství", nebo dokonce dnešní byrokraticko-legrační snaha EU o zavedení "vzdělanostní společnosti" na Ostravsku, působí jako nechtěná parodie na to, jak má provoz skutečných a důvěryhodných vysokých škol vypadat.

Příklad :
Předposlední lékařská fakulta založená na "zelené louce" byla moje Alma Mater - Lékařská fakulta v Brně. Ta vznikla tak, že po roce 1918 dekretem prezidenta Masaryka byli pražští profesoři, kteří "měli průser", v podobě příliš horlivé podpory starého Rakouska-Uherska, odesláni, "za trest", učit do Brna - což mnozí činili až do roku 1939, než si škola vychovala vlastní akademickou elitu.

Poslední lékařská fakulta - je "Lékařská fakulta Ostravské Univerzity". Což je projekt pár lidí zde v regionu, kteří už měli i výnosnou ambulanci, i vilu i "bávo" - a tak jim chyběla ještě "nějaká ta prestige". Problémeček však je v tom, že od Masarykovské první republiky lidská práva pokročila natolik, že už ani prezident nemůže "vydat výnos" a přesídlit sem celou generaci akademiků, kteří "jinde měli průser". Tudíž lékařská fakulta musí vyjít s "těmi lidmi, kteří jsou k dispozici", ať už je to kdokoliv.
To vede k paradoxu - že i já - hloupý vidlák, tam učím a mám pro mediky pár přednášek. Kdykoliv k ním mluvím - zní mi v uších slova mého bývalého šéfa - 8. letým latinským gymnáziem vycepovaného skutečného vzdělance : "nedělej to, nedělej to - je to jenom hraní si na univerzitu, kde polovzdělanci vyrábějí duševní proletariát....."

Myslíte, že se podceňuji, nebo, že očerňuji instituci, která "mi dává chléb" ? Legrační je totiž, že zatímco já občas učím mediky - moje drahá - "paní Kubáčová" už třetí rok zápasí s kocourkovským systémem "vzdělávací instituce". Za léta pohybu v "moderním světě" už jsem si na leccos zvykl :
  • místo plnohodnoté zkoušky před komisí - testy pro imbecily formou A) B) C) s testovými otázkami, vyřešenými a ke stažení, na Facebooku
  • počítačový systém, který vás nutí sekundu po půlnoci klikat na "obnovit stránku .... obnovit stránku....", abyste se vůbec mohli zapsat do dalšího semestru
  • zmatená pravidla typu - "otvírák je uvnitř konzervy", neboli předmět A lze absolvovat až po předmětu B, který nelze absolvovat bez předmětu A
  • Nexistuje žádná paralelní evidence toho, co je v počítačovém studijním systému. Přesně ve stylu moderního "pravda je na displeji". Ztratil se vám "v počítači" zápočet - váš problém ! Důkaz, že jste jej získali nemáte, protože nemáte ani index.
Na co si ale nezvyknu nikdy - je pozoruhodný vztah tamějšího "Ústavu ošetřovatelství a porodní asistence" Lékařské fakulty Ostravské univerzity k písemným pracem studentů a vůbec k faktické realitě kolem nás. Vše totiž nasvědčuje tomu, že oni zadávají písemné úlohy, ve formě seminárních a semestrálních prací, velice často a rádi. Jejich přečtení se věnují krajně neradi. Aby nemuseli práce číst - vyžívají se v byrokratické onanii typu : "vyřadili jsme vaši práci protože je psaná špatným fontem". Prostě důvod zde je, nevadí že formální a blbý. Stejně tak se manželce stalo, že narychlo předělávala písemné práce protože :
  • šíře řádku nebyla přesně 65 znaků
  • číslování nebylo 2. ale 2) ( dělají staré verze Open Office )
  • mezera za odstavcem nebyla 12 bodů ( nedodržují různé verze Microsoft office )
  • "Zahraniční literatura" v Němčině - nikoliv v Angličtině ( kde jste, akademici vládnoucí 7 jazyky, včetně Francouzštiny a Latiny, jako - "prostý lékař" - můj bývalý šéf ? )
OK takže si představte, vás vyhodí z univerzity v Bologni léta páně 1100, protože nepíšete husím, ale kohoutím brkem ? Představte si že policie nepřijme trestní oznámení, protože je psáno "fontem Calibri" !

Je to absudní ? Ptáte se čím to je ? Můj soukromý názor se shoduje s názorem mého zemřelého šéfa. Zde v regionu není dostatek skutečných vzdělanců, kteří mají charisma, nadhled a moudrost, dostatečnou k tomu, aby uměli rozlišit, co je podstata studia, a co je formální podružnost "vzdělávacího procesu".

Ba dokonce v případě studia ošetřovatelství 100% platí, že současné vyučující jsou bývalé zdravotní sestry, které selhaly v praxi a proto "utekly do byrokracie". Vyplňováním výkazů červenou průpiskou kdysi zahájily svou kariéru, pak pokračovaly buzerací ostatních, šikovnějších (!) , za špatně vyplněné fomuláře a šikanováním studentů za "mezeru mezi odstavci", svou kariéru nyní trpce završují.

Proto doporučení drahé veřejnosti : pokud chcete, "být vyučena" v administrativní úpravě písemností, až na molekulární úroveň - nehlaste se na ekonomku - mnohem lépe vás to naučí nějaký sesterský obor na Lékařské fakultě Ostravské Univerzity. Pokud však chcete spravedlivým studiem získat kvalitní základ, pro práci ve zdravotnictví - rozhodně jděte studovat jinam !

Poznámka při druhém čtení - Lékařská fakulta z vás učiní experty nejenom na administrativní úpravu písemností, ale možná i na "správu informačních systémů". Paní Kubáčová letos v lednu odevzdala seminární práci - mezi prvními - dva dny před konečným termínem. Leč "univerzitní počítačový systém" se zadrhl a práci ve Wordu ( i se všemi čárečkami a tečičkami ) nahrál do špatné složky. Tudíž její práce chybí ve "správné složce". Manželka na to přišla ještě včas a řešila to s každým možným i nemožným akademickým funkcionářem, mailem, osobně, telefonicky....

Po jednání se spoustou lidí jí nakonec bylo řečeno, že překopírovat práci do "správné složky", kde by si ji příslušná můra, která - "učí, protože neumí" - mohla přečíst a zkontrolovat - nelze.... Hrozí totiž riziko, že by toho "studenti začali zneužívat". ( Čehože by zneužívali ? Nápravy defektů dysfunkčního počítačového systému ??? ) Tudíž paní Kubáčová dostala "velkorysé" doporučení opakovat semestr, což vzhledem k postupujícímu těhotenství rovná se vyhazovu ze studia....

Samozřejmě, že jsem se naštval, a náležitě hlučně, jsem podal okamžitou výpověď k rukám děkana. Bylo mi řečeno, že "přece se nerozejdeme ve zlém", tudíž jsem v "blbákově" zatím zůstal. Pravda je, že vůbec nevím, co letos budu studentům říkat : "Z vaší školy se mi zvedá žaludek, ale to nevadí, protože dnes probíráme ledviny ?!"

Pro obecnou veřejnost, se na mém doporučení nic nemění. Lékařská fakulta v Ostravě nemá mechanismy, jak se zbavit "patologických osobností", kterým budete během studia vydáni na milost a nemilost, proto si důkladně rozmyslete, do které školy budete investovat několik let své práce....
 

7 lidí ohodnotilo tento článek.

Komentáře

1 HaHa HaHa | E-mail | 26. ledna 2016 v 6:57

Není to jenom Ostrava. Sežeňte si zadání letošních učňovských zkoušek obor kuchař číšník vydaných (no kým jiným než) Prahou a to budete teprve mrkat! Od té doby, co má Mrkvosoft defaultní Calibri, tak je to Arial! Ale to písmo není to nejhorší. Přidám jedno loňské téma (opakuji opět - pro kuchaře a číšníky: Sportem za mír!

2 SPECZ SPECZ | 26. ledna 2016 v 9:14

Pokud jedou všechno jen elektronicky, tak to znamená že tam lze získat titul vyhackováním jejich informačního systému :-)

3 Honza Honza | 26. ledna 2016 v 9:40

No nevím jak na vidlákově, ale u nás v Praze existuje dost těsná korelace mezi vzděláním sestry a její neschopností. Co pozoruji sestry, tak "na vysoké" se učí zjednodušenou fyziologii, farmakologii a spol. (proč?) a potom "teorii ošetřovatelství" - kdy která čarodějnice na jakém sjezdu řekla, jak správně vyplňovat ošetřovatelskou epikrízu... Že by se tam učily píchat žíly, starat se o zdravotnickou techniku (např. endoskopy) a (zejména) být milé na pacochy - tj. důležité věci, které dobrá sestra MUSÍ umět, jsem si nevšiml.
Pokud studium v Ostravě vypadá stejně, tak smekám před Vaší chotí, protože je mi 100% jasné, že já bych to nedal. Tak jí držím palce, ať to nějak dopadne (škola i potomek).

Jo a mimochodem, u nás na ARO sestry vyplňují u každého pacienta A4 formulář hodnotící riziko pádu podle jakési sestry (snad Conleyová nebo podobně). Podle toho má pacient v bezvědomí, který už týden leží jako placka a ani se nepohnul mnohem větší riziko pádu než pacient, který je skoro normální, jen občas "dostane delirium", začne si vytahovat hadičky a snažit se odejít ;-)
(A pochopitelně při příjmu akutního pacienta se sestry rozdělí na dvě skupiny - jedny pomáhají s jeho zajištěním, druhé vyplňují Riziko pádu a podobné formuláře - kde převažují magistry netřeba zdůrazňovat.)

4 petr-kubac petr-kubac | 26. ledna 2016 v 10:03

[2]: Joj - to je vlastně pravda - kdbych nebyl spiše "na ten hardware" už dávno bych měl nějké "hackovací s.r.očko"

[3]: Nejlepší žážitek z dávné praxe na geriatrii
Mladá sestra říká staré : "nemáte zapsané mytí pacientů !"
Stará říká mladé : "a vy je nemáte umyté !"

Jinak současné sestry opravdu pracující v praxi - nelze než obdivovat, protože každý průser z přepracování se řeší vždy stejně - přijde můra z ředitelství a místo druhé kolegyně na noční směnu přidá druhý šanon s ohlupujícími lejstry k vyplnění, aby se zvýšila "kvalita" a "bezpečnost"

V mužském světě by Dežo Lakatoš CSc. ( celkem slušný cigán ) takovým šéfům rozbil hubu, zahodil lopatu a šel domů, ale ve zdravotnictví sestry skloní hlavu a jdou řešit další dávku nesmyslů.

5 Rosparovac Rosparovac | E-mail | Web | 26. ledna 2016 v 11:31

Shodou náhod má přítelkyně dělá medicínu na Olomoucké univerzitě. Konkrétně teď třetí ročník. Já jako technik nechápu smysl nekonečného drilu prvních třech ročníku medicíny, ale to je asi na jinou diskuzi. Jsem studentem VŠB, máme velmi spoře funkční elektronický systém edison. Bohužel musím Vám odporovat, protože tenhle systém má řadu výhod. I když mě štve, že nebudu mít na památku papírový index, vypíchnul bych následující: Většinu zkoušek pedagog nevyhodnocuje hned, ale večer… vy máte čerstvé informace a víte proč spát klidně – Jasně jde oponovat, že za vašich dob to bylo tak, že člověk odcházel ze zkoušky a věděl, ale teď už to tak není… (/irony)ty testy A B C D nejsou tak jednoduché na vyhodnocení jak se zdá. Hlavně, to nejdůležitější pro mne oproti mé partnerce je to, že když já si zapisuju rozvrh, zapisuju se do dalšího ročníku, podávám přihlášku ke státnicím, nebo do dalšího studia, dělám to z libovolného místa na zeměkouli z internetu. (Nejdále jsme to zkoušel na Slovensku, ale i tak…) To přítelkyně z Ostravy musí jet do Olomouce v každý tento případ a úplně zbytečně… Pokud mohu poradit, pokaždé když budete nahrávat něco na servery, udělejte printscreen toho že tam ten soubor je… Je to chabý důkaz ale už mě párkrát zachránil. A podobně doporučuji si zálohovat výsledky z elektronického indexu. Těch pár kilobytů přehledně řazených ve složkách nikoho nezabije.
Vaší manželce doporučuji sehnat si typografické podmínky fakulty, katedry, nebo čehokoliv nadřízeného těmto můrám, a pokud sama katedra nevydává šablonu do (La)TeXu, tak si ji vytvořit… Od doby co ji doladíte (přiznávám, že to je práce na pár týdnů) už píšete jenom surový text. Udělal jsem to stejně na VŠB v místech, kde po nás požadují typograficky čisté protokoly a v jejich zadání těchto protokolů je zapnutí netisknutelných znaků rovno mentální sebevraždě. V posledním týdnu jsem se naučil POUŽÍVAT LaTeX, a napsal v něm diplomku k předobhajobě.
Přeji hodně štěstí, jak s průběhem těhotenství, tak s uzavřením předmětů.

6 pb pb | 26. ledna 2016 v 11:45

Proč tam učíte? Proč tam manželka studuje?

7 petr-kubac petr-kubac | 26. ledna 2016 v 12:00

[6]: Učím, protože jsem před lety plivl na vlastní rozum a chtěl "pomoci kolegům".

Proč žena studuje - neb neví co v současném borelu znamená "kvalifikovaná sestra" - a proto, ač podle jedné verze součané legislativy už kvalifikovaná je ( je DiS. ) chce být kvalifikovaná, podle všech variant, které choré mozky mohou vymyslet.

8 pb pb | 26. ledna 2016 v 13:33

[7]: To je dost divná odpověď, jakási rezignace na vlastní osud je z ní cítit. Nejde mi to na rozum, ta škola je dle vás mizerná, a vy ji pomáháte dál existovat. Ani já nepracuji zrovna v ideálním prostředí, ale doufám, že budu mít sílu ho opustit a  živit se něčím jiným, až mne bude také tak štvát. Na jednu stranu to chápu, jste asi lékař, který investoval do svého vzdělání hodně, a taky asi máte oprávněný pocit, že se věnujete něčemu smysluplnému. A zrovna tak vaše žena. Na druhou stranu, jsou snad i jiná místa, kde by o vás stáli, a vy jste se mohl realizovat s menším odporem prostředí.

9 petr-kubac petr-kubac | 26. ledna 2016 v 14:48

[8]: Ó to je omyl - tohle mě v žádném případě nežíví - to bych si dal.

To jenom před léty mě přesvědčovali - potřebujeme seznam potenciálních vyučujících, kteří mají nějaké "publikace" abychom prošli "akreditací" ministerstva školství. Tak jsem se upsal a nyní se nestačím divit, kolik "teoretiček nepolíbených praxí" tam dnes mají.

10 dotaz dotaz | 26. ledna 2016 v 15:28

Kolik dřeva z našich lesů spotřebuje běžná excelovská tabulka?

Už se těším, až budou humanoidní roboti vyplňovat tužkou papírové formuláře.

11 petr-kubac petr-kubac | 26. ledna 2016 v 15:51

[10]: Ta doba už je tady - spotřeba papíru totiž s nástupem počítačů vzrůstá
http://chrislang.org/2008/02/05/the-convention-on-biodiversity-gm-trees-and-paper-consumption/

Jednak tisknout z WORDU je totiž daleko snadnější než 4x opisovat na stroji a potom vůbec není snadné papírové záznamy nahradit. Máme tisíce let zkušeností se všemi zákeřnostmi tohoto procesu - archivací, paděláním, jeho odhalováním - proti tomu zkušeností s počítačovými daty jsou směšně nedostatečné. Veškeré zálohování, šifrování a vůbec "počítačová bezpečnost" jsou více vlhlké sny ajťáků než realita. Jestli tam dotaz směřoval.

12 dotaz dotaz | 26. ledna 2016 v 16:16

[11]: ano, nějak tak to bylo myšleno. Byla to tedy spíš taková volná úvaha/rozběhnutí fantazie článkem inspirovaná/é, ale ta imbecilizace/imbecilokracie nás asi brzo skutečně zničí.

[Smazaný komentář]Pane ts, už se to tu probíralo u jiného tématu, ale přečtěte si nejdřív první slovo z názvu tohoto blogu, pak ještě jednou, a pak se postavte před zrcadlo a jednu si lískněte.

13 petr-kubac petr-kubac | 26. ledna 2016 v 16:37

diskutujícího, který neunesl mé chyby v interpunkci jsem zablokoval - Ústav pro jazyk český má jistě taky nějaký pěkný blog....

14 pb pb | 26. ledna 2016 v 16:43

[9]: No a právě proto bych rád věděl proč tam učíte.

15 A A | 26. ledna 2016 v 17:08

Dělat něco užitečného se dnes nenosí. Takový člověk je nebezpečný pro celou řadu budižkničemů. Na druhé straně se na něj velmi snadno ukáže.
Když se někde něco staví nebo opravuje, každý si rád zanadává, že tudy nelze projet autem, že chvíli nefunguje elektřina, na hluk...
Prostě kdo nic nedělá, nic nezkazí.

Jak už pan Kubáč psal, důležitost kontrolovačů interpunkce by prokázala jejich stávka.

16 rvx rvx | 26. ledna 2016 v 17:11

[14]: pan Kubáč je možná tak trochu masochista, tak proto :)

17 petr-kubac petr-kubac | 26. ledna 2016 v 17:54

[9]: [16]: rozhodně ne, ale považoval jsem za nutné upozornit mediky, že zdravotnictví v česku daleko více vypadá takto :
http://petr-kubac.blog.cz/1206/strach-a-hnus-na-nocni-ambulanci
než jako neposkvrněný svět kolegů - akademiků.

18 fň | 26. ledna 2016 v 18:25

Ono podobná situace vládne na více vš různých oborů. Mám to "štěstí" být doktorandem na  katedře výkonové elektroniky která sídlí v hlavním městě piva. Zdejší akademici jsou docela zajímavý materiál. Doktorské studium zde slučuje nevýhody zaměstnance(nutnost vyučovat, dělat poskoka a byrokracie) a studenta (málo peněz) přitom pár vyvolených si létá na "konference" na jiné světadíly včetně svých partnerek a pak nejsou prachy na projekty, na které byly již schválené rozpočty. Jistý, toho času nejmladší, profesor v ČR je osoba bažící po funkcích, který má na své doktorandy čas tak 0,5 hodiny za rok.
Ani po roce se není možné domluvit na obsahu dizertační práce.
Všude bordel, nedostatek základního materiálu (nevěřil bych jaký bude problém sehnat kus drátu kterej není ani tenkej jak vlas nebo tlustej jak malíček). Tohle byla jen špička ledovce...

19 Vladan Vladan | E-mail | 26. ledna 2016 v 19:04

Ono je to taky o tom jak lidé přijímají odpovědnost za činy a rozhodnutí , které dělají. Když na kosmodromu v Bajkonuru staví raketu z přepravního pojezdu na rampu, bývá zvykem, že se úzký tým inženýrů pod raketu postaví. To si musí být sakra jisti tím co ,, projektovali.
Já v letectví přijímám finanční odpovědnost za díl který jsem navrhl. Zátěžovou zkoušku do desetníku zaplatím , když mnou navržený celek ,, Praskne,, a jde o statisíce 3x za měsíc. Opravuji rukama letadla do kterých se ,, zítra ,, posadí pilot a také já. Musím si být jist co dělám a jak to dělám, jde o životy i když v jiném smyslu než ve zdravotnictví a školství. Ale Babizna z nějaké kanceláře nemá o pojmu odpovědnost ani ponětí. Soudce, který vyprodukuje zmetek řekne, že je to jeho právní názor a nikdo s tím nehne. Jsme ve vleku ambiciozních psychopatických osobností s ostrými lokty, Je to na blití. Ahoj klucí

20 petr-kubac petr-kubac | 26. ledna 2016 v 19:09

[18]: I my máme ve zdravotnictví lidi, kteří byli docenty dříve než "řadový" doktor po promoci stihne "kolečko" po nemocnici a profesory dříve než tentýž stihne atestaci.

21 rvx rvx | 26. ledna 2016 v 21:59

njn, tak už to na tomto světě, zejména v naší zemičce, je zařízený. Slovy klasika: Jedni orají a vláčejí, zatímco druzí sklízejí.

22 dri dri | 27. ledna 2016 v 8:20

[18]: Mohu se zeptat, co Vás tam drží?

23 dotaz dotaz | 27. ledna 2016 v 9:56

Dnes jsem shodou okolností narazil na velmi zajímavý rámcově související odkaz, tak ho přidávám.

www.misantrop.info/veznovo-dilema-a-komunity/

24 fň | 27. ledna 2016 v 17:13

[22]: Dobrá otázka,
ze začátku nadšení a dobré vzpomínky na předchozí studium, potom co nadšení vyprchalo tak to byl relativně dobrý poměr strávený čas/peníze (v té době na mě i přes mou snahu každý dlabal takže jsem tam chodil jen na oběd) jenže to je dobrý na chvíli, navíc takhle se člověk titulu nedobere. Teď dělám spíš toho poskoka, takže poměr čas/peníze je naprd, navíc navíc činnost nesouvisí s dizertační prací takže pro získání titulu je tato činnost kničemu. Takže teď jsem tam spíš ze setrvačnosti, nicméně jestli nenastane nějaká zásadní změna tak půjdu o dům dál.

25 3,14ranha 3,14ranha | 29. ledna 2016 v 21:14

Škoda že jsem tohle nečetl před nějakými dvanácti lety...

Některé předměty (s dobrými vyučujícími) byly super, ale celkové vyhoření mohlo skončit jen jedním způsobem... ukončením (předčasným) studia

i když tam byly moje vlastní chyby (kdo je kolem 20. roku nedělal ?) rozhodně musím potvrdit groteskní byrokratickou despocii této fakulty, honbu za certifikacemi všeho druhu (takřka přes mrtvoly studentů), naprostý pocit anonymity a ztráta smyslu existence

...někteří profesoři nás dokonce "konejšili" slovy že je to normální  :-(

... jiní nás "konejšili" slovy že po tomhle očistci na zemi už nám všechno bude připadat jako ráj (no tohle zrovna byla celkem pravda, až na to že cynismus je pro mladé duše jako cyankáli )

26 mark mark | 1. února 2016 v 20:19

Vie niekto, na čo slúži vzdelanostná spoločnosť, aby bola v každej hornej dolnej vysoká škola?
1. Zníženie ceny absolventov VŠ = zníženie hodnoty vzdelania
(robotníci majú nízky plat preto, lebo ponuka je veľká a podobne to platí aj pre absolventov).
2. Obyčajných robotníkov nie je toľko treba vďaka zvyšovaniu produktivity a politici nevedia, čo s tým a je to v súlade s názormi Rímskeho klubu.
3. Určité vrstvy sa môžu na tom priživovať. Byrokrati množia byrokraciu, a tak sa rozmnožujú.
4. Postupné zníženie kvality vzdelávania spôsobené dopytom za titulmi a zle platenými odborníkmi v priemere.
(neviem, či je to cieľ alebo dôsledok)

Gausove rozdelenie je nejaké a elita zostane elitou. Akurát podľa titulu už nič nezistíte. Kontrolná otázka - čo chcete v živote dosiahnuť? Ak okrem ženy, detí, baráku a psa si na nič iné nespomeniete, tak je Vám VŠ na nič. To môžete mať aj bez nej a nemusíte vedieť, čo je to Calibri alebo LaTeX. V opačnom prípade buďte odborníkmi-profesionálmi a nekazte ceny. "Profesionál pracuje rýchlo, dobre, rutinne." Genpor. Lorenc (ŠTB)

Komentáře jsou uzavřeny.


Aktuální články

Reklama