close
Vážení uživatelé,
16. 8. 2020 budou služby Blog.cz a Galerie.cz ukončeny.
Děkujeme vám za společně strávené roky!
Zjistit více

Vážení uživatelé,
16. 8. 2020 budou služby Blog.cz a Galerie.cz ukončeny.
Děkujeme vám za společně strávené roky!

Chemie pro šílence 66. Fetujeme nevědecky a riziko zombie apokalypsy.

10. března 2016 v 5:52 | Petr |  Chemie pro šílence
Pokud mladý lékař chce být internista - po prvním týdnu získá pocit, že všichni "jeho" pacienti na interně jsou dementní senioři, kteří neudrží stolici ani moč, ve dne spí a v noci zmateně bloudí po oddělení a v občasném agresivním raptu - z úzkosti a dezorientace - demolují nábytek. O to větší překvapení je praxe na ortopedii, nebo úrazové chirurgii, kde je tomu právě naopak - převážná většina pacientů jsou mladí, krásní, zdraví a bohatí sportovci, kteří si utrhli šlachu při adrenalinovém sportu, nebo alespoň elegantní senioři, kteří si zlomili "krček" kosti stehenní při scházení schodů na výstavě avantgardního malířství v "Domě umění města Ostravy".

O to překvapivějdí jsou nikoliv řídké "delirantní" epizody, které mají neustále stejný průběh. Místní podnikatel, zastupitel krajského zastupitelstva, multimilionář a "milovník života" si něco zlomí, je tři dny upoután na lůžko v nemocnici ale už druhý den je zmatený, agresivní, vyhrožuje personálu ať "zabijí ty štěnice", které po něm lezou, nebo všechny zabije on, nebo alespoň bude všechny žalovat. Pak se opatrně ptáte příbuzenstva : "Kolik doma pije ?" Příbuzní dlouze přemýšlejí a pak se shodnou, že velkou sklenku Whisky ráno, v poledne a večer. De facto tedy půl flašky denně k tomu tlustý doutník. Všichni se však zapřísahají, že "tatínka nikdy neviděli opilého".

Tedy pozoruhodný ( a běžný ) případ člověka, který ani sám o sobě neví, že je alkoholik. To že je alkoholik je zjevné, jinak by medostal po ( náhodném ) odejmutí alkoholu abstinenční syndrom - "delirium tremens", které mimochodem ponecháno neléčené má úmrtnost kolem 30% - žádná legrace. Pak tohle opatrně oznámíte rodině a super-agresivní reakce na sebe nedá dlouho čekat : "Prý alkoholik !!" "Beztak to má z těch jejich kapaček !!" "Taková ostuda !!" "Beztak to na něj ušili ( doktoři ? političtí oponenti ? ) !!" Atd.... Závěr diskuse : "Budeme žalovat špitál !!!!"

Naštěstí mají doktoři v ruce hrubě nepředpisovou, ale účinnou metodu jak se tomu vyhnout. Nejméně rozzuřenému členu rodiny strčíte do ruky starou igelitku a zašeptáte : "běžte tatínkovi do kantýny koupit pár piv" - i malý příliv alkoholu zajistí, že "tatínkovi není dvakrát" ale 30% riziko smrti je tím odvráceno a stav se většinou po prvním pivu tak zázračně zlepší že i žaloba je zapomenuta. Jenom se alkohol musí podat včas, dokud ještě delirium není úplně rozjeté.
Podobné je to s kouřením - nedobrovolné náhlé odejmutí cigaret u nepřipraveného kuřáka vede k abstinenčnímu syndromu, který není tak známý. Pacient je u něj výrazně pohyblivější, více při smyslech a výrazně agresivnější než delirující alkoholici. Podobné je to u léků s poteniciálem vzniku závislosti.

OK o čem tedy je dnešní pohádka ? O tom, že v česku jsou miliony drogově ( alkoholově, nikotinově ) závislých, kteří to o sobě vědí ( ač by to nidky nepřiznali ). A další statisíce, kteří to o sobě ani nevědí. Jen takový výčet ( procenta jsou podíl v populaci ) :
  • 40% kuřáci
  • 10% sociálně dekompenzovaní alkoholici známí už dnes
  • 20% ostatní těžcí pijani, kteří se jako závislí ukážou až budou muset abstinovat.
  • prakticky celá Romská komunita s jejich vztahem k nikotinu, alkoholu, tramadolu a diazepamu
  • Statisíce seniorů skrytě závislých na opiátových analgeticích a prášcích na spaní atd....
  • Desetitisíce "pobíračů sociálních dávek", kteří "utíkají do nemoci" a do bolesti.
  • Tisíce ( dnes známých ) regulerních narkomanů
  • Desetitisíce narkomanů, kteří zatím nepřišli do kontaktu se státem a nejsou nikde evidovaní
Tedy - "až to praskne" - očekávejte alkoholiky, na prahu deliria, rabující sámošku - ničící při tom ostatní zboží zásadní důležitosti. Žrouty prášků, na prahu abstinenčního syndromu, rabující lékárnu, ničící při tom léky zásadní důležitosti a pohyb drogových "zombies", kterým je tak blbě, že je jim "všechno jedno", ulicemi.

Bojíte se, jestli nepatříte do jedné ze skupin ? Což takhle namodelovat "průser" už dnes ? Což takhle týden bez cigarety, kapky alkoholu, prášků na spaní, opiátových ( tramadolových ) analgetik ? Naopak - máte kamaráda "který si rád vypije", kouří, bere prášky na "chronickou bolest zad". Jste si vědomi, že ve stavu kolapsu civilizace může být takový "kamarád" smrtelně nebezpečný ?

Myslím, že strašení už bylo dost, ale je realistické předpokládat, že "až to praskne" - polovina populace si prožije svůj "malý absťák" a velice nepřesně odhaduju, že 1-10% populace budou lidi s abstinenčním syndromem takového druhu, že budou ostatním opravdu nebezpeční.
 

3 lidé ohodnotili tento článek.

Komentáře

1 blr blr | 10. března 2016 v 7:18

Ještě jsem zapomněl na lidi závislých na televizi, internetu, pornu a vůbec na kohokoliv, komu je silně proti srsti zůstat sám se sebou.

2 Rosparovac Rosparovac | E-mail | Web | 10. března 2016 v 9:49

Víte pane doktore, trošku mě zaráží jedna věc. Pořád mluvíte o tom, až to praskne a přitom veškeré informace jsou na internetu na Vašem blogu. Tedy nyní dostupné odkudkoli, ale ve válce, či ve stavu který vy nazýváte "až to praskne" nebude ani elektřina, ani internet nemluvě o "zbytečnostech jako voda, odpady, topení, plyn, BTS etc...
A tak se Vás ptám: Plánujete vydat nekorektní knihu? Nebo si závažné věci imo pomáhající přežíti mám tisknout sám? :-)

3 vladimír šmídl vladimír šmídl | E-mail | 10. března 2016 v 10:17

[2]: Konečné slovo má vždycky lékař, to je taková fráze.Vy si jen škrtněte otazník na konci dotazu a odpověď je jasná.

4 pb pb | 10. března 2016 v 15:20

Take jsem se doslechl ze existuje "kvartalni alkoholik", clovek ktery pije jednou za delsi dobu. Taky nejmene jednoho takoveho znam. Proste nepije, nebo sem tam pivo, ale tak jednou za dva mesice tri dny prochlasta. Jde opravdu o zavislost? Jak se takovehle obcasne, ale vicemene pravidelne piti, da vysvetlit z lekarskeho hlediska?

5 Perpeťák Perpeťák | 10. března 2016 v 15:51

Pokud autor článku - lékař četl již za socializmu některé interněší instrukce pro správné soudruhy třeba instrukce pro protiatomové kryty, musí vědět, že za zavřenýma dveřma se to dá snadno zvládnout s autoinjektorem v ruce / haloperidol a pod./, ale hlavní problém bude invaze těch radioaktivních co nestačili doběhnout, a budou třeba i krumpáči klepat na vrata...

6 petr-kubac petr-kubac | 10. března 2016 v 17:12

[2]: Otázku beru jen jako řečnickou - až to praskne je nutné mít věci v hlavě - i kniha je baťochu moc těžká - uvážíme-li kolik se dá do stejné váhy vměstnat třeba léků.

[5]: Haloperidol je můj oblíbený, problém je v tom, že "až to praskne" nebude na správném místě a ve správných rukou - a rozhodně ho nebude dosti.

Mimochodem už to asi praská, protože už řadu měsíců nejsou v česku nejsou ani antibiotické mastičky ( framykoin, bactroban ) ani oční kapky - Ophtalmo-Septonex

A jen taková poznámka - zmiňují se o tom noviny a televize - nebo jsou plně zaměstnanté "bojem s ruskou propagandou" ?

7 dotaz dotaz | 10. března 2016 v 17:52

A co Fucidin?

8 petr-kubac petr-kubac | 10. března 2016 v 18:53

[7]: jiné antibiotikum = poněkud jiné vlastnosti - a navíc nerad bych aby česko - bývalá farmaceutická velmoc východního bloku -  dopadlo jako Babicovy dobroty : nemáte - li citrón tak tam dejte pomeranč....

10 ? ? | 11. března 2016 v 8:12

[6]: Takže na druhý pokus, tentokrát bez odkazů - zpráva samozřejmě proběhla všemi médii, poprvé se objevila v listopadu, v lednu proběhla ČT, v posledním měsíci snad všemi médii. Viz Google.

11 Perpeťák Perpeťák | 12. března 2016 v 12:02

Haloperidol je príma. A když skončí v krytu poplach, tak hodíme prázdnej autoinjektor do koše, a ty co ho nepřežili vyhodíme mezi ty radioaktivní venku...

12 dotaz dotaz | 13. března 2016 v 16:04

Když pořád zmiňujete ten haloperidol, jaký je vlastně mechanismus jeho účinku v lidském těle? Není to ani na Wikipedii (jestli se ptám na něco co už tu bylo tak se omlouvám, ale na zdejších stránkách není vyhledávání).

13 petr-kubac petr-kubac | 14. března 2016 v 8:28

[12]: Haloperidol je "incisivní" = rychle působící neuroleptikum - blokátor dopaminu v motivačních okruzích mozku

Jednoduše řečeno po jeho podání upadnete do uměle navozeného  a velice silného stavu nudy a přestanete řádit - ať už příčina řádění byla jakákoliv.

Problémeček je v tom, že dopamin je jako nerutrasniter i mimo  "cenmtra pro motivaci" takže pokud se to přežene zablokuje se řízení pohybu, nebo třeba i tělesné teploty a vznikne "neuroleptický maligní syndrom"

V každém případě haloperidol je dobrý lék - a pokud člvoěk nezažije šílené zfetované monstrum jak krvavými pahýly bývalých rukou bourá cihlovou zeď neuvěří jak umí být ůčinný.

14 SPECZ SPECZ | 14. března 2016 v 10:06

Není lepší šílený zfetovaný monstrum léčit za pomoci nějakýho toho urychlovače olova ? Odpadne tím poměrně dost následnejch problémů ...

15 blr blr | 14. března 2016 v 10:15

brr připomíná mi to Plegomazin

16 petr-kubac petr-kubac | 14. března 2016 v 10:22

[14]: Když sanita ve spolupráci s policií takového borce přivezou - společnost opravdu neočekává, že bude zastřelen ve špitále.

[15]: V principu máte pravdu Plegomazin byl první lék tohoto typu Haloperidol je jeho poněkud modernější synovec.

Komentáře jsou uzavřeny.


Aktuální články

Reklama