close
Vážení uživatelé,
16. 8. 2020 budou služby Blog.cz a Galerie.cz ukončeny.
Děkujeme vám za společně strávené roky!
Zjistit více

Vážení uživatelé,
16. 8. 2020 budou služby Blog.cz a Galerie.cz ukončeny.
Děkujeme vám za společně strávené roky!

Historická moudrost idiotů

15. března 2016 v 5:12 | Petr |  Elektro
Úvodní poznámka při druhém čtení - V celém mém okolí vypukla hysterie a manželé kolegyň si dělají zbrojní průkazy jak na běžícícm pásu. Prodej zbraní prý v česku loni vzrostl 8x, výdej zbrojních průkazů 4x. Ženské v práci místo vnoučat řeší jestli stačí ráže 9mm Luger nebo je lepší "pětačtyřicíctka". Marné - zbroják nemá smysl, protože legální držítelé zbraní jsou vždy odzbrojení jako první. V česku to dokonce bude za cenu porušení ústavních práv ze strany policie. Osobně doporučuju, "až to praskne", vytratit se za noci z baráku, sebrat zbraň mrtvole a nikomu o tom neříkat....

Už jsem to tady na blogu určitě psal - jako "módní" společnost uznává projevy nepracovitosti - jakože "na to máte" bez hnutí prstem. Tedy v době kdy se pracovalo na poli byly "v módě" bledé šlechtičny alá "komtesa Hortenzie" z Babičky a dnes naopak, je v módě být opálený - neb to znamená, že se poflakujete "u móóře". Pokud jste tedy kopali motykou na zemědělském jihu USA - slunko vám opálilo zezadu krk a odtud vzniklo hanlivé označený "rudý krk" neboli "red neck" neboli "redneck".

Typický americký "redneck" zvaný též "six pack Joe" podle balení 6 piv v plechovce - je nepříliš vzdělaný, nepříliš chytrý, nepříliš bohatý obézní borec v rezavém "pickup trucku" s "barákem plným bouchaček". Je pozoruhodné, že i americká "intelektuální elita" bere tuto vrstvu lidí jako terč svých "reformních snah" a jednou z reformních snah je snaha ty "bouchačky" těmto lidem zabavit. Problémeček v USA je ústava, zejména její druhý dodatek, který už v roce 1791 stanovil, že americký občan má právo "držet a nosit" zbraně.

I přestože se pojem "držet a nosit" zdá jasný - je toto "ústavní právo" postupně nahlodáváno a ohlodáváno. Nejextrémnější "moderní výklad" tohoto práva z pera americké levice je, že "otcové zakladatelé" USA tím mysleli - "tehdejší zbraně" z roku 1791, nikoliv současné, a proto - ústava - neústava - se má vlastnictví zbraní, jiných než mušket na černý prach - zakázat. Proti tomu stojí "second amendnemt community" - tedy vesměs vysmívaní redneckové s barákem plným bouchaček s "National Rifle Association" v čele.

Přesto jsou práva nošení zbraní postupně omezována. Od roku 1986 už v USA není legální kupovat "samopaly" a "útočné pušky" - tedy zbraně, které stříli ratatatatatata -"a někdy i rychleji" tedy dávkou. I v tomto případě je pozoruhodné "co je to útočná puška" - v případě oblíbené americké M16 je "puška", z právního hlediska - tzv "lower receiver" - dolní část pouzdra závěru. Součástka do které se zamontují všechny ostatní včetně hlavně a zásobníku. "Lower receiverů" existuje na trhu jen omezené množství z doby před rokem 1986, jsou centrálně registrované, a dnes mají cenu násobku své váhy ve zlatě. Pokud ji seženete - můžete si celý "samopal kolem" legálně postavit z "náhradních dílů" a nikdo nemůže říci ani popel, protože pokud by proti tomu protestoval bylo by to ilegální zavádění "retroaktivity" do zákona zakazujícího "útočné zbraně".

Za léta bojů s "odzbrojovači národa" se mezi "majiteli zbraní" vyvinuly pozoruhodné historické zkušenosti a instinkty. Jako nejzajímavější bych uvedl snahu o zavedení "smart zbraní". Kolem roku 2000 se objevily pistole, které měly baterii a RFID čtečku a vy jste měli na ruce RFID náramek - pokud čtečka nedetekovala náramek - zbraň odmítla střílet. Výrobci to uváděli jako ohromnou "smart technologii". Lump vám vytrhne z ruky vaši postoli a - ona nic. Skvělé ne ?

Reakce rednecků byla hystericky negativní. Jednak vznikla otázka : co když mě někdo přepadne a můj RFID náramek bude někde v šuplíku ? Nebo přestane fungovat ? A potom druhá věc - daleko více vzdálená, avšak mnohem nebezpečnější. Co když DOBROVOLNÉ používání "smart zbraní" bude časem vystřídáno za POVINNÝ prodej - pouze "smart zbraní". A co když jako třetí krok zavede vláda povinnost vestavět do "smart zbraní" elektroniku, která je umožní dálkově vypnout ???

Výsledkem byla opravdu silná reakce, kdy uživatelé zbraní se organizovali na Internetu a každého kdo se snažil takové zbrane vyrábět, nebo třeba jenom do USA dovážet čekal uživatelský bojkot - a to nejen ve smyslu "nekupujeme čipované pistole", ale "zklamal jsi důvěru, nekoupíme od tebe vůbec nic". Tohle smetlo celou řadu malých zbrojních firmiček a málem to smetlo i CZ-USA - americkou pobočku Zbrojovky Uherský Brod, zato že uvedla na trh "smart" pistoli CZ Colt Z40. Celé tohle šílenství bylo korunováno loni na podzim krachem Německé firmy Armatrix - největšího výrobce "smart" zbraní na světě, který od roku 2000 do roku 2015 díky bojkotům nenašel žádnou cestičku jak své výrobky dostat na americký trh.

Moji čtenářové jistě tuší kam mířím. Dnes ještě koupíte varnou konvici na čaj, kterou strčíte do zásuvky, zapnete MECHANICKÝM ( ó hosana ) vypínačem a uvaříte si čaj. Jestli se nenajde dostatek pesimistů mého typu - bude to za pár let vypadat jinak : Konvice odmítne vařit bez WIFI konektivity a bez instalace "appky" někam do smartfounu. A když pod dojmem keců o výhodnosti "spuštění konvice na dálku" budete instalovat "appku" - v licenčních podmínkách bude větička "používáním tohoto produktu souhlasíte s tím, že ............ ".

Máte pocit že jsem jako "Aštar Šeran" - neboli Ivo A. Benda a jeho "Vesmírní lidé" bojující proti ISO 9000 a čipové totalitě ? Doufám, že stále ještě jsou dva rozdíly
  1. Pořád tvrdím, že není třeba vysvětlovat invazí z Plejád věci, které lze vysvětlit prostou kombinací lidské hlouposti a chamtivosti.
  2. Zvažte sami zda - úbytek svobody, kdy budete muset odshouhlasit licenci typu "pokud si naší konvicí chcete uvařit čaj - dáváte nám tím povolení udělat nějakou sviňárnu proti vám" - je úměrný nepohodlí způsobeném tím, že budete muset zvednout prdel a jít cvaknout mechanickým vypínačem svobodně a bez dodatečných podmínek.....
Aniž bych byl veliký pesimista - domáci spotřebiče jsou dnes - v technologii fízlování - daleko dále než byly zbraně v roce 2000, proto by zákazníci měli bít na poplach jako hrom. Přesto je tu několik rozdílů : Mikrovlnka není "věc života a smrti", navíc kupci ledniček a praček se považují za "lepší lidi", nejsou totiž zapráskaní primitivi s brokovnicí nad manželskou postelí. Na druhou stranu primitivi s bouchačkami mají silný instinkt proti skrytému omezování svých práv "salámovou technikou" - vypěstovaný nepřetržitou špatnou zkušeností od roku 1791. Už tehdy totiž druhý dodatek ústavy řešil - tehdejší snahu - tehdejších "dobroserů" - omezit práva svobodných Američanů.

Výrobky, které vám dávají svobodu a anonymitu "cvaknout vypínačem" pomaličku mizí - možná je právě nyní čas na mega-bojkot všech fízlovacích hodinek, mobilů, PC, ledniček a dalších. Dokud je ještě nefízlovací alternativa, i když třeba v oblasti PC nebo "smartfounů" se, svobodu neomezující, alternativa hledá už dosti těžce.
V každém případě je to zajímavý paradox - vzdělaný a bohatý frikulín z města s plnou hubou svobody a liberalismu se nechává "smart technologiemi" špiclovat dobrovolně a rád, zatímco redneck z farmy velice nerudně reaguje i na malinkatý RFID obvod, který má zvýšit "bezpečnost" jeho zbraní.
 

2 lidé ohodnotili tento článek.

Komentáře

1 Vaclav Vaclav | E-mail | 15. března 2016 v 6:54

Jako potenciální držitel zbraně /nůž, pistole atd./v současné právní legislativě preferující útočníky dávám přednost názoru "raději sedět v kriminále, než bejt mrtvej".

2 pb pb | 15. března 2016 v 8:45

A ja se zas tech chytrych veci tolik nebojim. Az se bude varna konvice zapinat pres mobil, ja udelam to, ze ji nebudu pouzivat - nebudu organizovat bojkoty, petice... Zrovna tak nevim jak mne smiruje pc? Ano, stve mne, ze si nemuzu koupit obycejnou automatickou pracku, ktera nema chytre zapinani pres nejakou elektroniku, protoze zatim  mam pracku, ktera je pripojena na okruh, ktery je pod proudem pouze pri levne sazbe. Pokud do tohoto okruhu pripojim chytrou pracku, uz se nesepne. Ale, az ty pracky budou opravdu prechytrale a jine uz vubec nebudou, jednoduse nejakou koupim, vyparu z ni elektroniku a nahradim a dam tam neco sveho, tocit bubnem na dve strany a ridit otacky motoru, zas takova veda neni. A tak to bude se vsim. Proste jednoho dne rekunu dost, a prestavam to pouzivat nebo si to nejak upravim, internet chytrych veci je internet zbytnych veci.

Prvni pulka clanku je vyborna.

3 R.Richter R.Richter | 15. března 2016 v 9:23

[2]: No, metoda "návratu" ke kořenům je bezesporu dobrá a napadla asi každého, ale, jen do doby než bude v zákoně stanoveno: "vyparu z ni elektroniku a nahradim a dam tam neco sveho" je trestný čin oceněný alespoň třemi léty, což bude společensky vyžadovaná, potažmo politiky potřebná vlastnost dohledu.

4 Duranga Duranga | 15. března 2016 v 9:38

Snahy o odebírání legálních zbraní jsou už dost na pochodu. Rovnou v Bruselu, jmenuje se to  evropská směrnice 91/477/EHS. Logika těch dobroserů ve stručnosti: protože v Paříži stříleli teroristé nelegálními automaty, sebereme lidem legální samonabíjecí zbraně. Bizarnosti jako zbroják na hračky ve vzhledu zbraní, povinné zničení všech automatů v muzeích apod. included.

http://dfens-cz.com/kdopak-nam-to-chce-zakazat-zbrane-vitr-vane-z-zenevy
http://gunlex.cz/clanky

5 J. Dobry J. Dobry | E-mail | 15. března 2016 v 13:42

S tou konvici je to krasny priklad. Problem je nejen ve smirovani, ale kazde zarizeni ovladane nejakym cloudem funguje do te doby dokud jej cloud podporuje. U ted se bezne dela, ze vyrobce sve zakazniky od "zastarale" verze sluzby odstrihne. Nokia uzivatele by mohli vypravet.
@pb: s tou prackou to nebude tak jednoduche. Pokud vyrobce dnes dokaze pomoci elektroniky zjednodusit mechaniku (=usetrit) a zaroven vylepsit vlastnosti vyrobku udela to bez zavahani. Prikladem je prave motor pracky, ktery je nahrazen direct-drive (synchroni motor s perm. magnety primo na bubnu bez remenoveho prevodu)
A jeste vetsi "sranda" bude, pokud si nechame vnutit smart auta.

6 rovan rovan | 15. března 2016 v 14:12

"Ono se to nakonec "posere" samo!" Lidé jsou nepoučitelní!

7 M.M. M.M. | 15. března 2016 v 16:25

Trefný článek, jako vždy, nicméně zasel mi do hlavy jedno dilema. Dlouhodobě zastávám názor, že nejdůležitější hodnotou o kterou je třeba usilovat není prosperita (a podobně) ale svoboda. Tedy je rozhodně je třeba usilovat za svobodu zvednout zadek a jít zapnout konvici tím čudlem. Ale je otázka, jestli potenciální nebezpečí salámové metody opravňuje omezovat na svobodě frikulíny, kteří to chtějí udělat tou apkou protože si pak připadají více 'kůl' a 'in'. Když to nechci tak to nekoupím a dokud mi to nikdo nenutí (!) je to ok; jednání amerických rednecků bych tedy hodnotil spíš negativně.

8 petr-kubac petr-kubac | 15. března 2016 v 18:20

[7]: Oni taky nikomu nezakazovali kupovat čipované pistole, ani nezastřelili nikoho, kdo si ji koupil, pouze se na Internetu smluvili že "MY do toho nejdem"

9 M.M. M.M. | 15. března 2016 v 21:27

[8]: Jasně... Mimochodem zcela náhodou jsem dnes před přečtením tohoto článku narazil na starší článeček ve SciAm nazvaný How to Make Guns Safer, který se právě 'Smart guns' zabýval. Mimo jiné také z pohledu náhodných sebevražd dětí/mladistvých, jimž se kvér visící na manželskou postelí (nebo povalující se na ledničce) náhodou dostane do ruky. V mnoha zemích je zvykem zamknout auto když zrovna není používáno, tak proč ne pistoli. Zásadní problém ale samozřejmě zůstává (a to se týká také zmíněných chytrých aut, potenciálně schopných eliminovat potřebu služeb protivného taxikáře), jak využít technologický pokrok k našemu prospěchu a nikoli k prospěchu fízlování-a-regulování-chtivých aparátů.

Že by roboti zničili náš svět, to se nebojím. Stihneme to dřív.

10 vladimír šmídl vladimír šmídl | 16. března 2016 v 3:46

Zkusili jste si, zda detektory kovů reagují na keramický nůž?

11 dotaz dotaz | 16. března 2016 v 19:32

Současná krize (už od 2008) je krizí hodnot. Jediná cesta jak z krize vyjít tedy je navrátit se k hodnotám, které jsou hodnotami skutečnými a pravými, a k tomu, co tyto hodnoty (jako víra, láska, morálka, rodina, kořeny…) představuje - tedy k Bohu. Bůh je Život.

12 petr-kubac petr-kubac | 17. března 2016 v 8:17

[11]: To bude těžké, jelikož dneska

rodina + kořeny = xenofobie + rasismus

14 JD JD | 17. března 2016 v 21:34

[11]: Buh nas z problemu nedostane, protoze i kdyz bych pripustil jeho existenci, tezko poprit ze do behu sveta nezasahuje. Katolicke vysvetleni pochazejici z bible je to, ze dukazem sve pritomnosti by Buh poprel ctnost viry bez dukazu.
Ale hlavne vira v Boha nas muze dostat leda tam, kde jsou dnes muslimove. Tady verte v cloveka, ze prestane blnout a upinat nadeje k nesmyslum.

15 Had Had | 19. března 2016 v 8:52

Myslím, že nás spíš čeká realita vaření na ohni a praní na valše. Z tohoto pohledu je lepší se vykašlat na rychlovarky a pořídit si klidně smart indukční vařič a k němu konvici, která na sobě nemá žádné plasty. Oni by stejně ukáply, až bychom je postavili doprostřed ohýnku.

16 Bob Bob | 25. března 2016 v 17:11

Nechci vás poučovat, ale i ateista jen věří že není Bůh, neb nemá pro to pádný důkaz, a malý dodatek, střelný prach je pomocník v dole i smrtící prostředek. Je na nás lidech co s vírou a vědomostmi uděláme.....

Komentáře jsou uzavřeny.


Aktuální články

Reklama