close
Vážení uživatelé,
16. 8. 2020 budou služby Blog.cz a Galerie.cz ukončeny.
Děkujeme vám za společně strávené roky!
Zjistit více

Vážení uživatelé,
16. 8. 2020 budou služby Blog.cz a Galerie.cz ukončeny.
Děkujeme vám za společně strávené roky!

Prostě NE a basta !!!

8. března 2016 v 5:57 | Petr |  Filosofování
Metamfetamin známý u nás pod jménem pervitin - volně prochází placentou z matky do plodu, takže čtenářové patrně nebudou udiveni, když vzpomenu jak jsem loni na podzim pomáhal našim pediatrům s "komplexní metabolickou poruchou" u miminka, které hned po porodu mělo tak vysokou hladinu amfetaminů ve stolici, že jeho první smolka by se klidně mohla prodávat jako surovina na černém trhu.

Bohužel jsem měl mnoho práce a miminiko se mi ztratilo z dohledu, ale osud takových dětí je poměrně sterotypní. Mamina cítí nadcházející absťák - tak zdrhně z porodnice, a sociálka dítě zabaví a "umístí" do kojeneckého ústavu. Pozoruhodný je další vývoj takových dětí, který taky bývá typický - mnohočetné "vývojové poruchy", "poruchy chování", "poruchy učení" a nakonec mohočetné pobyty v kriminále. Prostě nikdo není Baron Prášil, aby se vytáhl z močálu vlastní rukou za vlastní vlasy.

Tak a teď si představte že v rámci "integrační politiky" tohoto státu vám takto "hendikepované děťátko" posadí do třídy s vaší ratolestí. Výuka se okamžitě mění v krocení divé zvěře, pozornost třídy upadá, jedničky však zůstávají "aby byl pokoj" od nespokojených rodičů - vy netušíte nic, jenom naděje vašich dětí na vzdělání a tím na lístek v loterii života mizí v nenávratnu. Bohužel, když se jeden nevytáhne za vlasy z močálu tak ani nikdo další - to je zásada "Sociální spravedlivosti" našeho "laskavého státu" žejo ?

Teď si myslíte, že jsem si nahrál na kritiku rušení "zvláštních škol", které stát loni zrušil, protože když není schopem najít účinná opatření jak naložit s Cigány a jejich pozoruhodným systém péče o děti - stále je ještě možno najít opatření neúčinná, která průser rozprostřou mezi všechny ostatní - to je zásada "Sociální spravedlivosti" našeho "laskavého státu" žejo ?
Ale ne - tímto směrem uvažovat nechci - chci uvažovat jinak. Představte si, že zprávy o řádění pervitinem poškozeného děťátka přece jenom proniknou k uším rodičů a ti začnou hromadně protestovat proti umístění takového žáčka se svými dětmi v jedné třídě. Pak nastane trapná situace, kdy učitélé méně ( protože ví, o co jde ), ale hlavně různí lidskoprávní neziskovkáři začnou hlasitě křičet že se jedná o diskriminaci, protože i amfetaminové děťátko má plíce, játra, ledviny, mozek, lidská práva a mezi nimi - "právo na vzdělání", že ano ?

Pak samozřejmě jsou dvě možnosti - buď se začnou vymýšlet nějaké zastírací a de-facto lžívé historky, proč to děcko musí pryč, nebo proč se rodiče chovají tak "maloměšťácky" že chtějí aby jejich děti měly možnost dostat kvalitní vzdělání, protože to je jediné, co vám ani "trpící Syřani" neukradnou. Nebo je tu druhá možnost, abychom nemuseli lhát, chovejme se důstojně a prohlašme "prostě NE" - bez zjevného důvodu. Konec konců - každý má právo na svůj názor, dokonce i právo na chybný názor a nikdo mená povinnost důvodnost svého názoru před ostatními obhajovat že ?

Dokonce i "příručky asertivity" pro rychlokvašené manažery konstatují, že "NE" je stejně hodnotná odpověď jako "ANO". a že nikomu nemusíte odpověď "NE" zdůvodňovat ani se za ni omlouvat. Dokonce i filosofové nakonec došli k závěru, že otázky, na které nelze rozumně odpovědět oběma možnostmi , ani nemají smysl.

Důstojné NE však dnes není příliš populární - svět ovládají manipulátoři davů a těm jasné "NE" jakožto uplatnění práva jednotlivce nesouhlasit s tlakem propagandy - nahání husí kůži. Proto se, zejména v "humanitní sféře" dočítáme ty neustálé bludy že "NE" není odpověď, že "NE" je projevem zaostalosti, malosti, rasismu, xenofobie, fašismu a kdoví čeho ještě. V takovém případě nelze než použít jinou asertivní techniku "zaseknuté gramodesky" a do nekonečna opakovat "říkám NE, protože mám právo s vámi nesouhlasit, a nemám povinnost vám svůj nesouhlas jakkoli vysvětlovat !". Navíc odpověď NE má stejnou hodnotu jako odpověď ANO. Dokonce možná ještě vyšší, protože jasné a pevné NE brání sociálním inženýrům pokazit ty elementy společnosti, které se jim zatím pokazit nepodařilo.

Neboli pro vidláky zjednodšeně a jako v nadpisu : "Prostě NE a basta !!!"
 

1 člověk ohodnotil tento článek.

Komentáře

1 pb pb | 8. března 2016 v 9:25

Hmm, velka a jasna slova. A jak to mam udelat? To mam na rodicovskem sdruzeni kricet, ze nechci aby Dezo chodil s mym synem do tridy? Nebo vyhlasit stavku? Nebo se  domluvit s ostatanimi rodici, dat petikilo mistnim holohlavym debilum, kteri premluvi Dezovi rodice ke stehovani?

2 A A | 8. března 2016 v 10:52

A co říkáte na slavnou Hejného metodu výuky matematiky? Není to spíše než výuka matematiky výuka luštění křížovek?

3 petr-kubac petr-kubac | 8. března 2016 v 10:55

[1]: Magické NE bylo míněno v širšim kontextu než je jenom škola, ale když jsme u toho - taky mě po rodičáku - kde jsem velice tvrdě žádal řánou výuku matematiky - obstoupilo prochlastané a prohulené rodičovstvo že jejich děti chtějí dobré známky - nikoliv matematiku.

Ale k původnímu smyslu článku : pokud neřeknete NE - vždy se najde dostatek przničů společnosti křičících ÁÁÁÁNO

4 Had Had | 8. března 2016 v 11:53

Trochu odlehčím téma na odpověď Ne. Psal se rok 1984 a já byl u zkoušky z Dějin meziárodního dělnického hnutí. Po třech minutách významného mlčení se mne vyučující zeptal: "Vy nejste schopný se to naučit?" Odpověděl jsem NE. Druhá otázka zněla: "A stačí vám za 3?" Odpověděl jsem NE. Poslední otázka zněla: "A nechcete si přijít ještě jednou?" Odpověděl jsem NE. Zkoušející vzal index a zapsal mi dvojku. Na všechny otázky se dalo odpovědět ANO, ale to by vyžadovalo z mé strany nějakou činnost.

5 Marián Marián | 8. března 2016 v 12:11

Tak ja som toto síce neriešil, ale vyriešil. Takisto mám obavy ohľadně kvality výuky keď bude v triede extra prípad. Bude to posobiť ako rušivý element, k tomu ešte aby ste vedeli, podľa stupňa postihnutia, budú mať deti prideleného aj asistenta, ktorý im bude pri učení pomáhať. To je ešte iba rušivý element v triede, nie len učiteľ, ale aj niekto ďalší, dospelý, kto má svoje pevné inštrukcie ako byť profi asertívny, takže ostatné deti ani nenapomenie aby dávali namiesto rušenia pri výuke pozor. A riešenie? Som zdravotník a manželka takiso. Viedeň, práca v nemocnici, súkromná škola komensky.at, kde za 200 eur mesačne x2, + 90 eur strava x2, moje 2 deti dostanú viacej pozornosti od platených učiteľov, naučia sa perfektne nemecky a spoznajú trochu svet. Neberte zle že som namyslený a platím tak vysoké školné. Len počítam. Rodičovský príspevok je v Rakúsku 180 eur na jedno dieťa.... Ad matematika, na 1. stupni je mi to úplne jedno, ako sa deti učia. A násobilku naspameť, to fakt nepotrebujú... Zatiaľ to tak vidím, že zbohom Česko, a uvidíme ako to bude ďalej...Deti v rakúskej škole na ďalší školský rok už máme zapísané.

6 pb pb | 8. března 2016 v 13:48

[3]: Jak se "velice tvrde" zada radna vyuka z matematiky? Ocekavam, ze jste tedy dite vzal a sel s nim na jinou skolu. Dle mych zkusenosti to bude stejne spatne, pokud nahodou nenarazite na dobreho ucitele (ale to pak to zase pujde jen u tech predmetu, kde tento ucitel vyucuje). Mame skolstvi s metodikou vyuky hodne centralne rizenou. Jako rodic se proste musite prizpusobit, nebo si vzdelavat dite alternativne - coz tedy z vaseho pohledu je asi take sproste slovo.

7 petr-kubac petr-kubac | 8. března 2016 v 14:55

[6]: Tlačil jsem učitelku, aby konečně probrala objemy těles, protože jinak  v "sousední" fyzice, kde se právě učil archimédův zákon - tento padne "pod stůl" - nepochopen.

A ano máte pravdu - chytří lidi jsou jediná surovina, které bychom měli dostatek kdybychom provozovali školský systém - nikoliv bordel - Alternativní a domácí "výuku" v bordel počítaje taky - podle vzoru - proč bych děcku nevyřízl slepák, když jsem na "Discovery" viděl, že chirurgovi to jde úplně samo !

8 pb pb | 8. března 2016 v 15:37

[7]: Ukazkova demagogie, zrovna ten objem teles bych zvladl, a asi i vy,  a dokonce by jsme mozna byli schopni odhadnout na co uz nestacime. Problem je, ze dnesni doba je takova, ze se neshodneme, jak deti spravne vzdelavat, spolecenska autorita, ktera by to stanovila chybi. A pokud vy pozadujete aby bylo po vasem, urcite se najde nekdo jiny, kdo bude tvrdit zase prosazovat svuj spravny smer. Ja jsem pred dvaceti lety doufal, ze skolstvi rozvine a ze budou existovat skoly ruzne, pro to co jim staci s bidou cist a pro ty co chteji vic, ale nepovedlo se. Proto fandim alternativnim snaham, hure nez ve statnim skolstvi to totiz uz delat nejde. Castym argumentem proti alternativnim vzdelancum, je to, ze "nekdo videl nekoho z alternativni skoly a ten neumel nic". A takovych lidi, ja videl z konvencnich skol mraky.

Neni-li to jen problem jazykovy, mam za to, ze vetsina lidi zsmenuje "alternativni" za  "mene obtizny". Videl jsem britske skoly, kde v nestatnich, tedy alternativnich, skolach studenti neskutecne dreli (a jeste za to platili).

9 petr-kubac petr-kubac | 8. března 2016 v 17:37

[8]: Ukázkový hod flintou do žita - už nežádám lepší školství, protože to dnešní je tak špatné, že horší už být nemůže.

V rámci sociálního darwinismu - každý ať si rozhodne jak bude šířit své geny - (ne)očkovat, (ne)učit atd. Naprosto s tím nemám problém

Ale měl bych ( a mám problém ) s prohlášeními a náznaky z úst státu ve stylu - školství jsme zmrzačili natolik, že si učte děti sami.

10 dotaz dotaz | 8. března 2016 v 20:20

Ono víc než společenská autorita chybí ta "přímo na místě činu" - učitelská. A chybět bude dál, protože učitel sám nemá dnes legální možnost si ji ve sluníčkové společnosti zjednat (a síla slov prostě "od přírody" nebude stačit na třídu pubertálních výrostků se záplavou hormonů v krvi a nestabilními synapsemi, ale to už jsme probírali jinde).

11 Josef Josef | 9. března 2016 v 0:17

Ad matika.. Copak základka a objemy těles, stejný problém se táhne dál. Nevím jestli je to ojedinělý případ, ale na jedné "pražské" elektro-průmyslovce neučí matikářky například ani komplexní čísla. To že se pak třeba frekvenční charakteristiky počítají tak nějak blbě je nezajímá...

12 Jméno Jméno | 9. března 2016 v 12:02

[7]: Alternativni vyuka je siroky pojem. Jestli totiz v necem ceske skolstvi vynika, pak je to pomer cena/vykon. Posadit do lavic 30 stejne starych deti a pred ne jednoho ucitele, je totiz docela levne a porad to dava kvalitni vysledky. Otazke je, zda-li je to skutecne nejefektivnejsi nejen z pohledu vynalozench prostredku.

13 Václav Václav | E-mail | 9. března 2016 v 19:22

Národe !
Proč volíte partaj, která drží ministini školství?
Důchodci!
Proč volíte partaj, která Vám přidá 40Kč měsíčně?
atd. atd.

důchodce Václav

14 blr blr | 9. března 2016 v 20:52

Dokument "Ryba smrdí od hlavy" znáte?

15 Libor Libor | 9. března 2016 v 21:07

Nejprve jsem Vaše stránky četl a vnímal jako stránky svérázného kutila a až dnes jsem zjistil, jaký je Váš celkový záběr. Už to tady čtu přes dvě hodiny (spíše články filozofické) a bohužel musím říci, že s Vámi v drtivé většině souhlasím. A to se považuji spíše za optimistu. A o to je to horší..

Komentáře jsou uzavřeny.


Aktuální články

Reklama