close
Vážení uživatelé,
16. 8. 2020 budou služby Blog.cz a Galerie.cz ukončeny.
Děkujeme vám za společně strávené roky!
Zjistit více

Vážení uživatelé,
16. 8. 2020 budou služby Blog.cz a Galerie.cz ukončeny.
Děkujeme vám za společně strávené roky!

Scutum Sobiescianum

24. března 2016 v 5:17 | Petr |  Hvězdičky
Letní hvězdnou oblohu můžete vidět kolem 3 hodiny ranní už dnes. Základem orientace na ní je tzv. "letní trojúhelník, který tvoří tři jasné hvězdy : Deneb - v souhvězdí Labutě, Vega v souhvězdí Lyry a Altair v souhvězdí Orla. Deneb a Vegu teď necháme stranou a proberme Altair, který je nejjasnější hvězdou souhvězdí Orla a tvoří "oko Orla" od Altairu na jiho-západ se táhne tělo Orla až k ocasu a za ocasem Orla je souhvězdí svané Štít neboli Scutum - na starých hvězdných mapách Scutum Sobiescianum.

Tedy Scutum Sobiescianum - otrocky přeloženo Štít Sobieského. Sobieski - je míněn Jan III. Sobieski - král "Republiky dvojího lidu" - velmi zvláštního státního útvaru Polsko-Litevské státní unie. To byl jeden z mála historických příkladů tzv. "Šlechtické republiky" - tedy státního útvaru prakticky identického s dnešními prezidentskými republikami. Na rozdíl od současných liberálních "demokracií" však v tomto státě lid nevolil prezidenta, ale šlechta, která jediná měla volební právo volila krále. Tedy rozdíl mezi šlechtickou republikou a monarchií byl v tom, že královský titul prostě nebyl dědičný a král se volil stále znovu a znovu - ne jako v monarchii jenom při vymření vládnoucí dynastie.

OK - proč by nás měl vzrušovat nějaký Jan Sobieski ? Copak není na Obloze Pegas, Perseus, Hecules, Orion a spousta dalších bájných postav. Štít Sobieského je přece jenom poněkud zvláštní, protože Jan III. Sobieski žil v letech 1629 - 1696. Herkula, Oriona a spol - jakožto bájné postavy můžeme datovat tak 600 před kristem nebo ještě dříve, pokud tedy vůbec připustíme jejich existenci.

Jak je možné že Štít Sobieského je na obloze, proč tam není třeba Komenského pero, nebo Stalinova pistole TT-33 ? Kouzlo je totiž v tom, že Jan Sobieski se v roce 1683 spojil s Rakouskou armádou a pod jeho velením Polsko-Litevsko-Bělorusko-Rakouská vojska drtivě porazila Tureckého sultána Kara Mustafu u Vídně, tím jednak zahájila ústup Turků z Evropy a navíc tím udělala výraznou trhlinu ve struktuře Osmanské říše, tak výraznou, že Turci ještě 250 let skomírali, ale už se nezmohli na výboje západním směrem, až se nakonec Osmanská říše v roce 1922 definitivně rozpadla.

Legenda k mapce - Aquilla = Orel, Sagittarius = Střelec, Ophiuchus = Hadonoš, Serpens Cauda = Ocas hada - jenom abyste se lépe orientovali.

Vděční Evropané nevěděli, co Sobieskému věnovat. On osobně nejvíce toužil po dědičném královském titulu. V té době ale nebyla Evropská unie vměšující se do vnitřních záležitostí států. Takže dědičný titul byl výlučnou věcí šlechty "Republiky dvojího lidu" - a ta se ke změně na pravou dědičnou monarchii neodhodlala, ani přes Sobieského hrdinství. Proto z radosti nad porážkou Turků - Gdaňský astromnom polsko-pruského původu Jan Heweliusz - někdy též psáno jako Johann Hevelius při reformě systémů souhvězdí na obloze v dosud neobsazené oblasti "za ocasem orla" umístil Štít Sobieského, jako výraz vděčnosti Evropanů nad záchranou od turecké / muslimské nadvlády.

Tak mě napadá taková ironická poznámka - pokud bychom našli na obloze místečko, kam bychom umístili souuhvězdí nazvané třeba "Hidžáb Angely Merkelové" - dala by německá tetina konečně pokoj ? Jo a mimochodem jaké asi byly zkušenosti s muslimy v Evropě, když celý křesťanský balkánský folklór je o boji s "tureckými psy". A taky jaká byla úleva, že už jsou pryč, když Sobieski dostal své souhvězdí !?! Uznejte, že pokud se na hvězdnou oblohu podíváme tímto historickým pohledem - jsou úvahy nad současnou situací Evropy - ve hvězdách ...

A poslední otázka - když se Hidžáb Merkelové ( zatím ) nedostal na oblohu, ví tetina ze Švábska o Sobieském ? Určitě ano ! Konec konců vláda je vždy chytřejší než prostý lid a Němci jsou vždy lepší než obyčejní Evropani, tudíž německá vláda s Merkelovou v čele je ta nej nej, která ví a umí všechno.
Wir schaffen das !
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Komentáře

1 dotaz dotaz | 24. března 2016 v 19:58

No hlavně si nenechat nakukat, že za Belgii můžou muslimové - ti jsou tu teď hlavně kvůli tomu, aby to bylo na koho svést a později aby bylo s kým bojovat, až mocní rozmýchají vlnu nenávisti vůči nim dostatečně. Kvéry ještě nefasovali, teď je rozdmýcháváno, ostatně někteří lidé již v prosinci a v lednu upozorňovali, že mocní na březen (a taky na květen) něco chystají. Navíc "9/11", "3/22", nějak moc náhod, ne??

2 Václav IV Václav IV | 24. března 2016 v 20:48

[1]:jauvajs... už se to tu psalo: "nikdy nevysvětluj spiknutím, co lze vysvětlit blbostí"... tím pochopitelně nemyslím masakr v Belgii

3 Václav IV Václav IV | 24. března 2016 v 21:23

...ale pochopitelně, pokud to 1/33 potvrdí, zkusím se nad tím zamyslet hlouběji... nejsem přece ignorant.

4 petr-kubac petr-kubac | 24. března 2016 v 23:23

[2]: Einstein říkal - jen šílenec dělá stejnou věc dokola a čeká jiný výsledek - to platí pro všechy strany "civilizačního konfliktu"
My odstraňujeme průsery multikulturalismu posilováním multikulturalismu a islámlký svět řeši svoji zaostalost prohloubením bigotnosti a zaostalosti

Krom toho místo abychom nechali jejich problémy vyhnít a tak je donutit zvednout prdel a věci řešit vlastní prací - od II světové války dáváme arabům genální záminku nehnout pro vlastní situaci prstem.

Neboli jinak - asi to nebude populární názor, ale kdyby Reagan v 80. letech - místo pouhých výhružek - vtrhnul na východ - dodnes bychom plnili pětiletku a velebili komunistické vepřové hlavy jako "zachránce národa"

5 dotaz dotaz | 25. března 2016 v 0:49

[4]: Líp bych to nenapsal. Zbývá jen "drobný detail", totiž dořešit, kdo přesně je to "my". Vy? Já? Jinými slovy, jakou šanci mají obyčejní lidé proti politicko-mediální mašinerii a několika bateriím neziskovek (a to jen v našem "českém kráteru", jinde to bude ještě víc), financovaných bůhvíodkud?

6 IvanH IvanH | 26. března 2016 v 9:39

Ak bude mat pami M súhvezdie, určite jeho meno bude v niektorom z arabských jazykov ako vďaka arabského ľudu... A možno to bude iba premenovaný Sobielskeho stít na Merkelovej "kosostvorec" - miesto kam poslala civilizovanú európu.

Komentáře jsou uzavřeny.


Aktuální články

Reklama