close
Vážení uživatelé,
16. 8. 2020 budou služby Blog.cz a Galerie.cz ukončeny.
Děkujeme vám za společně strávené roky!
Zjistit více

Vážení uživatelé,
16. 8. 2020 budou služby Blog.cz a Galerie.cz ukončeny.
Děkujeme vám za společně strávené roky!

Poslech krátkovlnného rozhlasu 3.

21. dubna 2016 v 5:51 | Petr |  Elektro
Už zmíněného "významného robotika" jsem provokoval "než se budeš ptát nastuduj si MUF". Takže dneska bych jenom zopakoval větu z minula. Krátké vlny mají "magický potenciál" v tom, že "když to lítá" - stačí vysílat nepatrným výkonem a v místech "kam to lítá" vás dokonale slyší a "když to nelítá" tak nenaděláte nic ani s obrovskými anténami a obrovskými vysílacími výkony. Složitým úkolem dnešního článku bude vysvětlit proč to "někdy lítá" a "někdy nelítá".
Tedy krátké vlny se odráží od Ionosféry - což je několik vrstev ionizovaného plazmatu ve výškách 60 - 300 km kolem ZeměKoule. Hlavním zdrojem ionizace iohosféry je Slunce a tudíž Ionosféra mění své vlastnosti podle 11 letého slunečního cyklu. Neboli v době slunečního maxima "to lítá" výrazně lépe. Navíc je jasné, že ionosféra má na denní straně ZeměKoule jiné vlastnosti než na noční straně. Sluneční vítr, i sama Ionosféra jsou tvořeny elektricky nabitými částicemi, na které má vliv zemské magnetické pole. Zemské magnetické pole rotuje spolu se zeměkoulí a tudíž denní a noční stranu ionosféry "magneticky míchá" Navíc zemské magnetická osa není identická s rotační osou, takže vlastnosti ionosféry tak zcela nekopírují změny dne a noci a ani tak úplně neplatí, že ionosféra ráno má podobné vlastnosti jako inosféra večer. Navíc zemská ( rotační i magnetická ) osa nejsou kolmé na rovninu oběhu ZeměKoule kolem Slunce, takže vlastnosti ionosféry se mění i s roční dobou. Stačí ?

To jsme probrali "magii" na straně inosféry. pak je tu ještě vztah Ionosféra - radiovlny. Tedy obecně lze řící, že čím nižší frekvence tím více inosféra danou vlnu pohlcuje. proti tomuto trendu jde druhý trend - od určité frekvence ionosféra nechce danou frekvenci odrážet a ta prostě "projde skrz" někam do vesmíru. Tudíž nad každým bodem zeměkoule lze zjistit tzv. "kritickou frekvenci" - to jest nejvyšší frekvenci radiovln, kterou ionosféra ještě odrazí zpátky dolů. Kritická frekvence je tím vyšší čím je v daném místě vyšší vodivost - tedy ionizace ionosféry. Vidlácká mnemotechnická pomůcka "plech ( dokonale vodivý ) odrazí vše". Ionizace ionosféry závisí na parametrech - zmíněných v předcházejícím odstavci. Pokud nevysíláme kolmo nad sebe ( k čemu taky ) pak ionosféra odrazí i vyšší frekvence než "kritickou frekvenci" a nejvyšší frekvence, kterou inosféra při daném "úhlu elevace" ještě odrazí je Maximum usable frequency alias "MUF".

MUF lze spočítat pro komunikaci mezi kterýmikoliv dvěma body na ZeměKouli a na této frekvenci vysílat, pokud chcete aby vás v "cílové oblasti" někdo mohl přijímat. Na frekvenci MUF Ionosféra ještě signál odrazí, ale díky vysoké frekvenci z něj jen málo pohltí - proto je výhodné vysílat právě na této frekvenci. V praxi se vysílá na frekvenci přibližně o 15% nižší než MUF, aby byla určitá jistota, že se vlna odrazí a přitom ztráty signálu nebyly tak velké. Tím že odrazem od inoféry vysíláte "šikmo" tak vás vlastně ani tak nezajímají vlastnosti ionosféry přesně nad vaší hlavou, ale vlastnoti v místě odrazu. Čímž vznikají paradoxy při vysílání "z noční na denní stranu zeměkoule" nebo naopak z denní na noční, nebo "podél poledníku" ve všech třech případech je to jiné.
Je na čase ionosféru rozebrat podrobněji - denní ionosféra má 4 vrstvy F1, F2, E, D. F1 a F2 jsou vysoké vrstvy ve výškách 200 a 300 km k vysoko, které radiovlny odrážejí. I E vrstva radiovlny odráží, ale je níž kolem 100 km vysoko. Naopak D vrstva, která je jen nad denní stranou planety radiovlny absorbuje. Díky D vrstvě a její nepřítomnosti v noci slyšíme v noci střední vlny z celé evropy a ve dne ne. Obecně lze řící, že přes den je ionizace i absorbce v ionosféře vyšší a proto se používají vyšší frekvence - viz Kubáčovu radu č. 1 "ve dne ladit od 21 MHz dolů". Naopak v noci je Ionizace i absorbce nižší a proto se používají nižší frekvnce - viz Kubáčovu radu č. 2. "v noci ladit od 2,3 MHz nahoru"


Nicméně i přesto je v Inosférickém šíření radovln mnoho černé magie, například existují "ionosférické vlnovody" kdy se radiovlny odrážejí mezi vrstvami E a F nebo sporadická E vrstva kdy v noci najednou slyšíte vysoké frekvence, které by měly "být potichu". Abychom článek ukončili nějak smysluplně zde jsou Kubáčovy praktické rady :
  1. Je - li slunce na obloze ladím od vysokých frekvencí dolů.
  2. Není - li slunce na obloze ladím od nizkých frekvencí nahoru
  3. Směrem na východ - poslouchám spíše ráno ( mezi mnou a vysílačem je vysoce ionizovaná "polední / odpolední" ionosféra)
  4. Směrem na západ - poslouchám spíše večer
  5. Nejzajímavější podmínky jsou před a po východu i západu slunce. Poledne a půlnoc jsou tak trochu "mrtvé časy".
  6. Podél poledníku zkouším poslouchat několikrát denně - východ slunce, západ, poledne, půlnoc - jako obvykle ve dne na vyšších a v noci na nižších frekvencich.
  7. Na začátku vždy rychle proladím oblíbená pásma "kam to lítá" neboli "odkud to lítá"
  8. Cynická rada na závěr : pořídím si rádio s funkcí "smart tune" která sama projede celé krátké vlny a uloží mi slyšitelné stanice do paměti ;-)) Moje Lídl-rádio za 249 tuhle funkci má ! ;-))))
Přesně kvůli rady č.8, která je nejpraktičtější, když máte málo času, ale dráždí "radiové dědky", jsem tento seriál nechtěl psát.....
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Komentáře

1 NoName NoName | 22. dubna 2016 v 9:22

Vždy som nechápavo pozeral na predpovedne mapy šírenia v starých Amarach. Nikdy som nevysielal ale bolo obbobie keď sa mi v Košiciach sporadicky darilo počas letných podvečerných hodín chitiť vysielanie ešte Juhoslovanskej televízie (asi 550km) asi na 22 kanály pomocou 24prvkovej Yaginy a širokopásmového predzosilovača z BFR90+BFR91. Rušila mi totiž Budapešť 2.program o kanál nižšie vzdialený iba 50km.
A k téme. Z popčutia (hovoril mi to bývalí riaditeľ rádiorozviedky - aktívny rádioamatér) že v 50-tych rokoch chytali rádioamatéri v Prahe na KV pásmach vysielačky taxikárov z New Yorku ktorí určite nemali na na sterche taxiku KV antennu farmu.

Pekná KV farma je neďaleko Bratislavy ale nevlastia ju amatéri, čosi podobné bolo aj na Pavom Vrchu v Prahe ale dnes už tam KV antény niesu - https://www.google.sk/maps/@48.2614164,17.317755,3a,75y,0.28h,72.39t/data=!3m6!1e1!3m4!1scs20fvBBywE2bYyWD5zODQ!2e0!7i13312!8i6656?hl=en

2 petr-kubac petr-kubac | 23. dubna 2016 v 2:55

[1]: Předpokládám, že taxikáři použivali frekvence na horním konci krátkých vln - něco jako dnešní CB na frekvenci 27 MHz - tam je útlum v ionosféře extrémně malý, takže když se signál odrazí a tudíž "to lítá" tak to lítá z kontinentu na kontinent lépe než do vedlejší vesnice. Když ale inosféra není dosti ionizovaná a signál projde skrz ( jako VKV )  což vzhledem k vysoké frekvenci není nijak vzácné - neslyšíte nic, ani kdybyste se rozkrájel.

3 Crifodo Crifodo | 23. dubna 2016 v 6:35

Okolo newyorkských taxikářů je to už docela urban legend v několika verzích. Fakticky vzato, sluneční maxima byla kolem 1947 (a kolem 1958 o kterých taky někdo mluví). V 40. letech taxikáři používali pásmo 50 MHz (tam by to mohlo jít i tropo vlnovodem). Asi nejlíp zpracovaná historie o zařízeních General Electric je na http://www.wb6nvh.com/GE/GEhist1.htm
Na 6m pásmu je prut lambda/4 ještě na autě přijatelný. Okolo 1960 už služby přešly na VKV FM (policajti v 70-100 MHz pásmu daleko dřív http://www.pyetelecomhistory.org/prodhist/mobiles/mobiles.html )
Já pamatuju akorát jako radiový začátečník někdy 1975-6, že mně vyráběný RC superreakčák rušily CB stanice z Itálie, příjem bez šumu na 40 cm anténku a to nebylo 11leté maximum, jen léto.
Jinak k těm denním dobách, kdy co přijímat, bych pana Kubáče doplnil že, otázku "z druhé strany" pomáhají řešit dotyčné stanice. KV vysílání je drahé, takže mají zájem na poslechovosti a vysílají tam a tahdy, když to má význam, takže časy a pásma v relacích nebo na webu ohlašují. Týká se samozřejmě konsolidovaných poměrů. Až to praskne, možná v tom bude trochu zmatek a člověk bude hledat zahraniční vysílání Tanzanie pro Rumunsko opět poslepu.

4 Michal Souček Michal Souček | E-mail | 3. června 2016 v 12:03

Pro zajímavost: Včera večer jsem zaznamenal velmi zajímavý jev. Kolem 18 hodiny jsem jel po D10 do Mladé Boleslavi a vysílání rádia Beat na 94,4 bylo přehlušeno stanicí, která se zobrazila jako "Euskadi 1". Na internetu jsem zjistil, že jde o nějakou stanici až ze severu Španělska z okolí města Hondarribia. Docela slušná dálka (skoro 1500km) :-)

Komentáře jsou uzavřeny.


Aktuální články

Reklama