close
Vážení uživatelé,
16. 8. 2020 budou služby Blog.cz a Galerie.cz ukončeny.
Děkujeme vám za společně strávené roky!
Zjistit více

Vážení uživatelé,
16. 8. 2020 budou služby Blog.cz a Galerie.cz ukončeny.
Děkujeme vám za společně strávené roky!

Studenti angličtiny - těšte se na Hillary Clintonovou !

10. května 2016 v 5:14 | Petr |  Svět okolo
Jenom takové rozcvičení mozku - v češtině : Aby se nebudily vášně - nemá se používat fráze "kapesní krádež" - místo toho se má "čórkaření" říkat "alternativní přispěvek do sociálního systému".

Pak je tu druhý fenomém "jiného jazyka" - představte si, že velká nepřehledná firma, která doposud měla manažery mluvící stylem : "musíme to vynegociovat ASAP" zamění tyto za manažery mluvící stylem : "finanční toky jsou složité a né každý jim úplně rozumí" - je vám jasné, že ačkoliv tiskové zprávy z firmy se o ničem nezmiňují, hluboko "v procesech" se něco zásadně změnilo.

Myslím, že není tajemství, že anglicky mluvící YouTube u nás doma už mnoho let hraje místo televize, takže kromě změn v českém jazyce, které napovídají o změnách v české společnosti, si užívám i změny v angličtině. Tudíž si už nyní dovolím ctěné čtenářstvo a zejména studující anglického jazyka upozornit, aby viseli na rtech budoucí prezidentky USA - paní Hillary Clintonové.

Proč zrovna Hillary ? V nedávné době Republikánský protikandidát Clintonové - Donald Trump - definitivně porazil ostatní republikánské kandidáty na amerického prezidenta. Vývoj tedy bude následující. Republikání jsou už léta letoucí uzavřeni v bublině náboženské a ideologické bigotnosti, kterou Trump bolestivě protrhl, za což jej čeká pomsta spolustraníků. Volby v USA tedy budou probíhat takto: Clintonová s podporou megakorporací a celé Demokratické strany bude kandidovat proti Trumpovi, který bude kandidovat za vlastní prachy a proti odporu části republikánů. Pokud Clintonová uplatní veškeré volební technologie vypracované Obamou - jako je placené svážení černochů z ghett do volebních místností a často i k druhému hlasování do sousedního státu - bude první ženou prezidentkou USA.

Proč se na to mají těšit studenti angličtiny ? Clintonová je totiž ta nejvíce prolhaná politička, kterou jsem vůbec kdy slyšel mluvit. Už Obama tajil, že se narodil v Mombase v Keni ( tudíž dle ústavy USA nemůže být prezidentem ) a jeho rodný list z Havaje je jenom duplikát skrývaného originálu vydaného Britskou koloniální správou v Keni. To je ovšem nic proti Clintonové. Víte proč se třeba jmenuje Hillary ? Podle jejího tvrzení ji rodiče pojmenovali podle Edmunda Hillaryho, který v roce 1953 vylezl jako první na Mt. Everest. Clintonová se ale narodila v roce 1947. Viděli tedy rodiče paní prezidentky 6 let do budoucnosti nebo co ?
A tak dále a tak podobně - v americe momentálně vycházejí knihy se seznamy lží paní prezidentky. Ba dokonce američtí novináři nemají rádi kličkování, proto se ptají často velmi otevřeně "LHALA nebo NELHALA" ?? Aby měli pomocníci z Demokratické strany vůbec co říci, vymysleli desítky a destíky "politicky korektních" názvů pro "lež" - a pokusy přeložit tyto patvary do češtiny je právě to, co mě na Clintonové baví. Takže jenom příklady s mými otrockými překlady :

Misspeaking - "mimomluvení" nebo "chybomluvení" oficiálně "přeřeknutí"
Ethical desorientation - "etická dezorietace"
Ethically challenged - eticky postižená
Misrepresentation - jemně přeloženo "chybný popis" nebo "chybné tvrzení"
Misstatement - opět jemně "chybný výrok"
Fibbing - "drobné lhaní"
White lie - "bílá lež" zní rasisticky, ale ve skutečnosti je to "milosrdná lež"
Unreality - "ne-realita"
Untruth - "ne pravda" - slova založená na předponě un už silně zavánějí newspeakem : "doubleplusungood" = nejhorší

Takže tolik k dnešku - sice by bylo hezké, kdyby americký prezident nebyla beztvará améba a ještě bychom si s jeho děckama pokecali česky, ale to by pro studenty angličtiny, kteří beztak směřují dělat intriky do megakorporace, nebylo rozhodně tak užitěčné jako výuka "50 odstínů lhaní", které se nám s novou americkou prezidentkou dostane.

Poznámka při druhém čtení - Američani ať zvolí, koho považují za lepšího. Bude-li to Clintonová - budeme s jejími "Misniformations" mít kurs angličtiny pro pokročilé. Pokud by náhodou vyhrál Trump - bude to kurs angličtiny pro začátečníky - jednak má přijemnou srozumitelnou výslovnost a potom jeho drzost jej nenutí slova přiliš obalovat druhými a třetími významy, takže si vystačí se třemi větami : "I am rich. Everybody loves me. Let`s make America great again." - tohle říká pořád dokola, to si student angličtiny - začátečník rychle zapamatuje. Pokud náhodu nevzpomíná jak v minulých prezidentských volbách mu za jeho prachy lezli kandidáti a jejich lobbisti do zadku, bez ohledu na svou politickou přislušnost.
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Komentáře

1 Bystroushaak Bystroushaak | E-mail | Web | 10. května 2016 v 11:07

Víte proč se třeba jmenuje Hillary ? Podle jejího tvrzení ji rodiče pojmenovali podle Edmunda Hillaryho, který v roce 1953 vylezl jako první na Mt. Everest. Clintonová se ale narodila v roce 1947. Viděli tedy rodiče paní prezidentky 6 let do budoucnosti nebo co ?

Já teda nechci rýpat, ale skoro bych se vsadil, že Edmund Hillary se jmenoval Edmund Hillary i 6 let předtím, než vylezl na Mount Everest. To že jí pojmenovali po něm a to že vylezl na ME jsou přece dvě na sobě nezávislé věci a to že se proslavil až potom ještě neznamená, že nebyl slavný i předtím. Její rodiče ho třeba mohli znát osobně, nebo co já vím.

2 petr-kubac petr-kubac | 10. května 2016 v 13:44

[1]: Já teda taky nechci rýpat ale v roce 1947 byl Edmund Hillary - profesionální včelař a amatérský horolezec trénující na horách rodného Nového Zélandu - nemyslím, že by o něm bylo známo mimo ostrov - nemluvě o důvodu pojmenovávat po něm dítě. Pokud by jej rodina Clintonové znala osobně - mysím, že při její self-propagaci by o tom už dávno psala i naše "Chvilka pro Tebe"

Což ovšem neznamená že "amazing" Trump by byl nějak skromnější

3 IDe IDe | 10. května 2016 v 13:48
4 dotaz dotaz | 10. května 2016 v 20:47

To je tuším dokonce ta samá, která nemá žádný problém s půlmilionem zabitých iráckých dětí... prostě další psychopat.

5 Petr G. Petr G. | 11. května 2016 v 11:52

prd, rodiče tuhle babu pojmenovali na počest první prezidentky USA  bez ohledu na to, že je písemně zakázáno kandidovat černochům i ženám na post prezidenta.

Komentáře jsou uzavřeny.


Aktuální články

Reklama