close
Vážení uživatelé,
16. 8. 2020 budou služby Blog.cz a Galerie.cz ukončeny.
Děkujeme vám za společně strávené roky!
Zjistit více

Vážení uživatelé,
16. 8. 2020 budou služby Blog.cz a Galerie.cz ukončeny.
Děkujeme vám za společně strávené roky!

Taktické trenky !

14. července 2016 v 5:51 | Petr |  Svět okolo
Můj život probíhá v záchvatech - nedávno jsem překonal "kalkulačkový záchvat" - máme kalkulačky opravdu všude a velikou zásobu, než tyhle užitečné věcičky zahubí přiblblé "smartfouny". Od jara mám "baterkový" záchvat - už jsem koupil 4 baterky - tedy jako LED svítilny a dokonce si pohrávám s myšlenkou nějaké LED světlo postavit vlastní rukou. Při té příležítosti jsem narazil na fenomén "taktické baterky" a jelikož Google a jeho reklamní systémy dovedou být pěkně otravné tak kromě "taktických" baterek jsem zjistil, že existuje "taktické všechno".

Tedy příklad - z Asie a Filipín přichází "taktický obranný prostředek" jménem "kubotan" neboli česky "taktický kolík". Což je kus kovu, dnes většinou duralu velikosti velké průpisky s nepříliš ostrým hrotem na konci. ( Prý ) se používá tak, že hrotem se nezraníte když jej máte v kapse ( není ostry ani jako hřebík ) , ale když plnou silou máchnete a udeříte hrot proráží kůži, láme kosti, trhá šlachy, způsobuje bodnutému velikou bolest, zcela neúměrnou síle úderu a o to jde.

OK máme kolík velikostí průpisky - což takhle hrot provrtat a strčit do něj průpiskovou náplň ? Stalo se a výsledkem je "taktické pero". Tedy můžete jej nosit v náprsní kapsičce a psát si s ním poznámky, ale když dojde na lámání chleba - můžete hrotem mlátit a mlátit. Sice tím píšící hrot zcela jistě zničíte ale co z toho.
Přesně takto vznikly i "taktické svítilny". Osobně jsem si dlouho myslel, že "taktická svítilna" je marketingové hogo-fogo, které znamená "předražené baterky prodané za státní prachy do armády". Nebo smířlivěji - baterky, co se dají namontovat na pistoli. Obojí je do jisté míry pravda, ale v tom problém netkví. Opravdová "taktická svítilna" je LED baterka co nevětšího výkonu, ovšem relativně malého rozměru, vyrobená z kovu ( hliníku ), která má "korunku" - tedy okraj reflektoru není hladký ale má typické výstupky - až hroty směřující dopředu. Taktická baterka pro "opravdové chlapy" má dokonce tuto korunku ocelovou, šroubovací záměnnou za několik variant s hroty takové délky a takové "agresivity" jaké vám psychika dovolí nosit. Myslím, že obrázek nahoře to ukazuje docela pěkně.

Princip použití je následující - normálně si svítíte jakoby nic. Pak má nějaký lump tendenci vás napadnout. Tak přejdete do "nouzového režimu" - svíte borci do očí a pak se oslněnému gaunerovi snažíte utéci, pokud vás dohání - mlátíte jej "korunkou" baterky a to tak že uděláte pěknou dírku do lebky, případně mácháním hroty "krájíte" dlouhé pruhy kůže a svalstva z kterékoliv části lumpova těla, kterou máte na dosah. Moje zkušenosti jsou, že hroty, které v kapse vypadají naprosto nevinně dovedou udělat stejnou ( nebo větší ) paseku než taktické pero.

Tím se dostáváme k otázce poslední a nejsmutnější. Je jasné, že "taktické baterky" byly vymyšleny s ohledem na možnost obrany "předmětem denní potřeby" - to ovšem nevysvětluje celý humbuk kolem "taktického vybavení" často velmi exotického typu - jako je třeba "taktický fix" - ano černý nesmazatelný fix s kovovým pouzdrem a hrotem. Žijeme totiž v době kdy "mravy upadají" a to i ve státech, kde se můžete legálně bránit zbraní jako jsou USA. Odtud totiž celé "hnutí" kolem "taktické" výbavy pochází. Příčina je totiž v tom, že z důvodů, jejichž rozbor by byl rasistický, jsou největším pachatelem kriminality černoši. Díky pozitivní diskriminaci je však většina soudců též černých - ERGO se můžete dosat do situace kdy vás někdo napadne - statisticky je asi 60% pravděpodobnost že bude černý, vy se budete bránit, ubráníte se a pak budete každý svůj pohyb a myšlenku vysvětlovat u soudu, souzen černým soudcem a černou porotou. To je situace, kdy v USA mohou u soudu padat argumenty podobné české "nepřiměřené obraně".

Přesně pro tyto případy rozumní ( cyničtí ) Američani doporučují - nenoste s sebou pistoli, noste s sebou ( taktickou ) baterku - potom se alespoň můžete tvářit jako nevinné telátko a tvrdit - "nic jiného jsem u sebe neměl, tak jsem se bránil baterkou" . No a řekněte co je nevinnější než "zdroj světla" v kapse. Za domácí úkol - koupit "taktickou baterku" s hroty a párkrát si do něčeho prašit, abyste si obranu nacvičili. A spěchejte, situace přitujuje, Angličani mají zakázané kapesní nože, Dánové pepřové spreje - je jen otázka času než tuhle fintu objeví nějací "bojovníci za bezpečnost" z EU a baterky zakážou.
 

2 lidé ohodnotili tento článek.

Komentáře

1 Pavel Rada Pavel Rada | 14. července 2016 v 6:28

"Taktické svítilny" mívají oproti klasickým a řádově levnějším i jednu velmi praktickou vlastnost pro taktiku mírumilovných v možnosti nastavit široký rozsah jasu. Takto lze mnohonásobně prodloužit životnost na cestách nebo omezit riziko sebeoslnění. Lidský zrak si totiž na vysokou citlivost ve tmě zvyká až desítky minut ale ztratit ji může záhy.

2 m.marianek m.marianek | 14. července 2016 v 9:02

"nic jiného jsem u sebe neměl, tak jsem se bránil baterkou"

To sice tvrdit můžete a byla by to i pravda, ale to byste musel grázla umlátit obyčejnou baterkou (tou starou plechovou na tři buřty by to možná i šlo). Jenže soudce se podívá na předmět doličný a prohlásí, že to není sluníčkový "zdroj světla", ale fuj fuj kus útočné duralové trubky s ještě víc fuj fuj útočnými hroty upravený jako "baterka" a tedy je to předmět, který byl vyrobený jako zbraň a tedy je to útok se zbraní v ruce a podle návodu jste musel vědět, že je to zbraň a určitě jste s ní i cvičil, takže jste měl nad nebohým, práce neschopným, invalidním, sociálně vyloučeným rómským stotřicetikilovým pobíračem dávek nespravedlivou výhodu a máme tu tak nepřiměřenou obranu jako Brno. Možná to zní absurdně, možná to zní humorně, ale za pár let to přijmeme stejně jako další z tisíců absurdností, kterými nás systém salámovou metodou krmí dnes a denně. A to je tak všechno, co s tím můžeme dělat. A kdo za to může? Lidé řeknou, že EU protože přeci směrnice a nařízení, ale ve skutečnosti soudce, kterého by měl dotyčný "nepřiměřený obránce" pověsit za nohy hlavou dolů (aby hned tak neztratil vědomí) a pak mu v rámci přiměřeně "nepřiměřené obrany" taktickou baterkou seškrábat maso z páteře. Pro zpestření pak může "nepřiměřený obránce" během "nepřiměřené obrany" dávat soudci vybrat kterou chce korunku s hroty takové délky a takové "agresivity", aby obrana byla přiměřená. Věřím, že po pár takových "exekucích" by soudci začali uvažovat o určité "sebereflexi".

3 Duranga Duranga | 14. července 2016 v 10:39

Taktické trenky existují :D http://www.branse.cz/kevlarove-trenyrky-bcb-usa-blast-boxers-kevlar-vel-m

Nálepka "tacticool" většinou opravdu znamená, že si na to prodejce napálí nehoráznou cenovku, viz ty trenky.

Ubránit se baterkou bych asi nezvládl. To už je kontaktní sport, útočník může mít nůž a končí sranda. Pro běžného člověka bez výcviku je podle mě nejlepší paprskový pepřák. Snadno se používá i ve stresu, funguje na dálku metr dva celkem spolehlivě, nehrozí obvinění z pokusu o vraždu a podobně.

4 Petr h. Petr h. | 14. července 2016 v 13:14

Clanek o svitilne a pod clankem reklama na lasery, led, svitilny... Uz me ten internet stve

5 Petr h. Petr h. | 14. července 2016 v 13:19

Jinak jednu vlastnim je sice takova prtava na jednu aaa baterii a ani moc nesviti, ale ta korunka je fakt nebezpecna a i ostra. A v kapse niak neprekazi.

6 Karel Kocourek Karel Kocourek | 14. července 2016 v 15:19

[2]: Ve skutečnosti má baterka ty "hroty" proto, že jsou to větrací výřezy ochranného kroužku. Kdyby tam nebyly, rozsvícené baterce by se při postavení čelem na rovnou podložku poměrně rychle začaly tavit vnitřnosti, dokonce by od ní mohlo něco chytit. A zároveň by bez výřezů nebylo ani poznat, že je zapnutá.

7 petr-kubac petr-kubac | 14. července 2016 v 15:55

[6]: Souhlas je to přesně tak !!!

8 Pavel Rada Pavel Rada | 15. července 2016 v 7:26

Přesně tak???

O tom kolik tela odvede s čipu tělo rozhoduje vodivost materiálu, velikost povrchu, barva a spolupodílí se i teplota okolí, rychlost prodění vzduchu atd. Analogicky jako klasický chladič výkonové elektroniky.

Když si porovnéme velikosti povrchu celkového a toho prstýnku kterého se potenciální zakrytí týká tak jde o poměr v řádu 1:100 Tedy podobný jako když fouká a nefouká vít či baterku chladíme v ruce...

LEDky obecně mají sice vysokou světelnou účinnost ve viditelné oblasti ale naopak naprostou většinu tepla musí odvést vedením a prouděním vzduchu. Výraznější je oteplení např u čelovek kdežto velké ruční svítilny s celkovým odvodem tepla nemívají naopak problém.

Žárovky sice svítí ve viditelném několikanásobně méně ale v infra oblasti dokáží vyzářit podstatně více energie a toto sálání může být při jejich chlazení podstatná výhoda. Extrémě zřejmé to je ve vacuu.

Pracovní teplota u LED je totiž max 125C kdežto u žárovky přes 2000C. Výhodou žárovek proto může být jejich miniaturizace pokud se do celku započte i chladič a prostředí.

Je příznačné, že na tento problém např. narazily výrobci automobilů u hlavních světlometů, nebot LEDky by tam vzhledem k provozním teplotám potřebovaly extrémě masivní chladiče.

Ty vroubky proto považuji zejména za výraz designu.

9 Saša Svobodová Saša Svobodová | 15. července 2016 v 9:23

[8]: Jste to nepochopil ;-) Nejde o to, k čemu tam ten prstýnek ve skutečnosti je, ale o to, co tvrdit u případného soudu :-)

10 IvanH IvanH | 15. července 2016 v 9:59

Pozeral som návody na taktické batrky a našiel som tam všeliake veci ako napr. možmosť montáže na vysúvací obušok atd. a aj to že sa pomocou baterky môžem brániť ale nebol som nikde upozornený na to že môžem spôsobiť niekomu zranenie. Takže radšej v dobrej vôli som rozbil lebku útočníka polkilovou baterkou ale nebodol ho predsa nožom.....
Ďalší problém s nutnou obranou je v tom že tak isto ako útočníci nenosia tričká s nápisom "Som zlodej a vrah" ani ja nemusím nosiť tričko s nápisom "15 rokov robím bojové umenia" Ale naše spravodlivé súdy nevedia pochopiť že aj keď som všetky zbrane nechal doma tak dokonale naučené reflexy v krizovej situácii fungujú automaticky.... Samozrejme že nekopem už do nehybného tela (ak ma niekto vidí - človek alebo kamera)...

11 Derak Derak | 15. července 2016 v 10:25

Konspirační teorie o černých soudcích a porotách zní sice lákavě, ale obliba taktických gadgets pramení spíš z toho, že střelná zbraň se k boji velmi malou vzdálenost moc nehodí a na rozdíl od útočníka nemáte čas si zbraň připravit.
Něco čím můžete okamžitě a nečekaně způsobit velmi bolestivé zranění bere útočníkovi moment překvapení a dává ho na vaši stranu. Pak mu můžete podle okolností utéct, zmlátit ho nebo ho třeba zastřelit.
Otázka jestli vám to projde, je v tu chvíli celkem vedlejší když si máte vybrat mezi možným stíháním za nepřiměřenou obranu nebo téměř jistou smrtí.
V zemi, kde je běžné nosit u sebe zbraň je pro lupiče riskantní dát vám na vybranou "peníze nebo život", takže je vetší šance, že vás "preventivně" rovnou přizabije a teprve pak okrade.

12 SPECZ SPECZ | 15. července 2016 v 13:54

[3]: Jen drobná poznámka k pepřáku: Po aplikaci na útočníka je potřeba se od něj urychleně vzdálit - bezprostředně po aplikaci sice má zhoršenou orientaci, ale nástup ochromujícího účinku může trvat i desítky vteřin. Zkoušel jsem to na sobě: https://www.youtube.com/watch?v=0QAEytuNqoI - v první moment jsem neviděl skrz pěnu, a protože jsem nechtěl aby figurína vlítla mezi přihlížející a dostala se mimo záběr kamer, nepoužil jsem přímý kop, jak bych to udělal v reálu, ale kopnul jsem po oblouku, špatně odhadnul vzdálenost a minul ...

13 Lubomír Vrána Lubomír Vrána | 15. července 2016 v 19:19

Asi před 50 lety jsem byl večer na rande s jednou slečnou v Praze na Vyšehradě. Byl jsem pak v přítmí legitimován příslušníkem VB, vybaveným asi 0,5m (netaktickou) baterkou. Domnívaje se chybně, že perlustrace je již ukončena, natáhl jsem pak ruku po občance a dostal hned přes ruku onou baterkou. Tato se rozpadla a moje slečna se začala smát... Naštěstí se to všechno urovnalo.

14 dotaz dotaz | 17. července 2016 v 10:38

[9]: A ty jsi zase nepochopila, že je to prorežimní troll, který se snaží toto konkrétní "soudní tvrzení" diskreditovat, čímž jsi mu v jeho snaze značně pomohla. Gratuluji.

15 ass ass | 18. července 2016 v 9:12

[11]: Píšete:
"V zemi, kde je běžné nosit u sebe zbraň je pro lupiče riskantní dát vám na vybranou "peníze nebo život", takže je vetší šance, že vás "preventivně" rovnou přizabije a teprve pak okrade."

Ale máte problém, v Británie dokazuje opak, a při průzkumu mezi trestanci potvrzeno, že se méně bojí zaútočit a okrádat...

Když doložíme statistiky USA, že státy a okresy, kde je zbraň zakázána má nejnišší kriminalitu (i smrtelné útoky), pak vaše vyjádření je pouze mýtus, který vydáváte bez faktů za pravdu, které máme věřit...

Ocenil bych odkaz na nějaké studie (reálné na datech či alespon sociologickém průzkumu se zločinci jako ta naglie), jinak musím říci, že píšete blábol co má dokazovat "zbraně fuj, na ulici jsou přeci také lidé"...

16 ass ass | 18. července 2016 v 9:13

kde je zbraň zakázána má nejnišší kriminalitu  

omnluva mají nejvyšší

mozek je rychlejší jak ruce :(

17 petr-kubac petr-kubac | 18. července 2016 v 9:46

Nemám zkušenosti přímo se zbraněmi, ale přesto jsem zaznamenal pozoruhodný fenomén. Protože v poslední době prší - nechce se mi nosit zablácený tenisák pro psa, proto mám v našem feťáckém parku schovaných několik metrových a pár kilo tězkých klacků - které psík rád aportuje.
Když je v parku až příliš mnoho feťáků bezdomovců a jiné "lepší společnosti" - stačí vytáhnout klacek z křoví - kudlou z něj okatě ořezat pár třísek ( vznikají drcením v psí tlamě ) a házet aport na 20-30 metrů - nejpozději po třetím aportu nastane exodus a po pátém aportu je park prázdný, že tam maminy můžou jít venčit novorozence....

Nebo z jiného soudku - muslimové mají takovou zásadu, že pokud se je někdo snaží zabít - mají povinnost vzít útočníka "k Alláhovi s sebou" - logika je ta, že lumpů je méně než poctivých pokud by každý násilný útok skončil "před tváří Alláhovou " brzy by lumpů pochybělo.

Takže nemám žádnou přesvědčivou statistiku z Evropy, ale myslím si, že liberalizace nošení zbraní by vedla k poklesu kriminality - za cenu ojedinělého útoku šílence, jehož oběti se statticky ztratí mezí obětmi terorismu, které přijdou, pokud nebudeme ozbrojení a odhodlaní ???

18 SPECZ SPECZ | 18. července 2016 v 9:58

Nůž je přece taky zbraň :-)

19 Derak Derak | 20. července 2016 v 10:25

Netvrdím, že možnost že potenciální oběť má zbraň hodně grázlů od útoku neodradí. Jen to že ti co je to neodradí se podle toho zařídí.

20 Anri Anri | 23. července 2016 v 21:47

... už dlouhé roky u sebe v pravé kapse vesty nosím tak akorát do ruky padnoucí křížový šroubovák ... a to nejen kvůli tomu, že jsem IT technik ... (bohužel) již několikrát jsem ho byl nucen použít ke své obraně, kdy musím potvrdit, že funguje možná ještě lépěji než "kubotan" (a navíc se dá poté [na rozdíl od propisky] i nadále používat k původnímu účelu ;-))) ...

Komentáře jsou uzavřeny.


Aktuální články

Reklama