close
Vážení uživatelé,
16. 8. 2020 budou služby Blog.cz a Galerie.cz ukončeny.
Děkujeme vám za společně strávené roky!
Zjistit více

Vážení uživatelé,
16. 8. 2020 budou služby Blog.cz a Galerie.cz ukončeny.
Děkujeme vám za společně strávené roky!

Zdraví a zdravotnictví jsou dvě rozdílné věci !

21. července 2016 v 5:31 | Petr |  Příroda
V současné době všeobecného lhaní v celku i v detailech často slýcháme - je nutno přidat peněz do zdravotnictví. Netvrdím, že ne - zejména když celé velké oblasti společnosti skýtají daleko vyšší platy za mnohem méně práce, myšlení a zodpovědnosti. Na druhé straně slýcháváme argument - jestli nepřidáte, budou lidé umírat. Tento argument je z 99% "bullshit" - manipulace veřejností na hranici lži.

Příklad z Anglie raného 19. století ( 1830 ) - prodej železných postelí s pérovými matracemi a ( relativně ) laciného průmyslově vyráběného mýdla způsobilo pokles novorozenecké úmrtnosti 10x a pokles počtu úmrtí na "horečku omladnic" - tedy na hnisavý zánět dělohy po porodu skoro ve stejném poměru. Cože - mýdlo a železná postel dokázala více než si tehdejší felčaři vůbec dovedli představit ?

Příklad 2 - se kterým jsem se setkal za studií - na předměstí Sao Paula vyrostla v 70. letech na skládce chemického odpadu chudinská čtvrť čítající 200 000 duší - po 20 letech na začátku 90 let se na místo vrhly čety badatelů z WHO, aby zjistily katastrofální vliv chemikálií na zdraví obyvatelstva.... Výsledek : příčiny úmrtnosti 1. Civilizační choroby 2. Infekční choroby ( kvůli nulové komunální hygieně ) 3. Kouření alkohol drogy 4. Násilnosti a střelná poranění - vliv jakékoliv chemické zátěže na hranici statistické chyby.

Příklad 3 - bohužel už nemám odkaz, ale četl jsem vliv jednotlivých opatření na prodloužení života po pádu bolševika v česku - o více než 30% prodloužení života se zaloužilo dramatické snížení obsahu cholesterolu v potravě v souvislosti se zavedením rostlinných tuků a zdražením živočišných tuků po roce 1989. Vliv zdravotnictví byl odhadován "pod 1%". Pokud byste se ptali co je "největší zabiják" dneška - je to kouření, obezita, nedostatek pohybu - každý jeden tento vliv je silnější než celé zdravotnictví se všemi směrnicemi, úředníky a miliardami.
Ergo - zdravotnictví má na zdraví nepatrný vliv, jedině snad pokud by se objevila nějaká převratná technologie ve stylu antibiotik po II. světové válce. Pokud by k tomu došlo - dočtete se o tom všude včetně "nedělního Blesku pro důchodce" - článek ovšem nebude nadepsán "Brněnští vědci objevili převratný lék" - takto jsou nadepsány články o věcech jdoucích do ztracena. Článek bude nadepsán nějak jako : "Pan prezident se podrobil nové léčebné metodě". Pokud takový článek nenajdete - pak pokud odhadujete zdravotní stav jakéhokoliv člověka - je třeba se ptát né "kdo ho léčí" ale "Jak žije", kde bydlí, co jí, co pije ( jestli chlastá a kolik ), kouří, má práci, má ženu, má děti, má dluhy, má už teď nějaké chronické choroby, má uspokojivý smysl života atd. I zdánlivě ezoterické otázky po "smyslu bytí" mají větší vliv na zdraví, než jak je vybavený špitál ve městě.

Naopak - pokud vláda přidá do zdravotnictví 10 miliard - kde ty peníze skončí ? Rozkradou se ? Mohu zodpovědně prohlásit, že většina nikoliv. Dle mých dosavadních zkušeností jakýkoliv "přídavek" peněz sežraly "systémové deficity" našeho zdravotnictví, které ( přes 90% ) nejsou zlodějina. Drtivá většina skončí na péči o seniory, nezaměstnané, nezaměstnatelné, hendikepované menšiny a další lidi u kterých zdravotnictví neúčinně supluje řádně fungující sociální stát ( sociální v pravém slova smyslu - né úchylné experimenty na školách a výkrmna nemakačenků ).

Zbytek takových peněz pak většinou spolknou "vysoce specializovaná pracoviště" - kde se stovky miliónů korun mění za týdny nekvalitního života pacientů, kterým příroda extrémně nepřeje. Příklady : "onkologická centra" zejména dětská, neonatologie, angiologie, vysoce specializované chirurgické obory všeho druhu atd. Tato pracoviště jsou tak trochu jako parohy na jelenovi - tedy zdravotnictví nefunguje DÍKY ale NAVZDORY těmto high-tech klinikám. Otázkou je zdali taková technicistní medicína za nestoudné prachy má smysl. Ovšem zde se dostáváme blízko Wolkerovského "smrt je jen kus života těžkého" a odtud je kousek k mému oblíbenému : "účinné řešení je politicky nepředstavitelné".

Příště tedy mějte na paměti že zdravotnictví má jistý vliv na život jednotlivce, na život celé společnosti mají daleko větší vliv komunální služby, ekonomická prosperita, fungující ( obyvatelstvo nedusící ) stát a podobně.... Mimochodem proto se vás doktoři, ptají : "kouříte" ale neptají se : "máte na okrese anigolinku" žejo ?
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Komentáře

1 Juraj Hlava Juraj Hlava | E-mail | 21. července 2016 v 6:48

"Účinné řešení je politicky nepředstavitelné." - 100% souhlas. Já říkám "..politicky neprůchodné".

2 Honza Honza | 21. července 2016 v 7:07

"Přklady : "onkologická centra" zejména dětská, neonatologie, angiologie, vysoce specializované chirurgické obory všeho druhu atd. Tato pracoviště jsou tak trochu jako parohy na jelenovi - tedy zdravotnictví nefunguje DÍKY ale NAVZDORY těmto high-tech klinikám."

Krásně řečeno, doporučuji vytesat do kamene.

3 pb pb | 21. července 2016 v 8:41

To tvrzeni ve čtvrem odstavci se mi nezdá. Ceny máslo[1kg]/olej[1l]/bůček[1kg] (nepodařilo se mi najít čisté sádlo) za socializmu 27/40/20 dnes 48/120/90 sice řikají, že dnešní ekonomický tlak na používání rostliného tuku je vyšší než ten socialistický ale nijak výrazné to není - ve smyslu toho, kolik toho tuku k vaření potřebuji. A že by takovéto malé množství prodloužilo život o 30%? Nebo se tento poměr ceny tuků podílí 30% na nějákem prodloužení života? Neklesal ten cholesterol spíš tím, že lidé začali normálně žít, pohyb, modní vlny zdravé stravy etc.

4 petr-kubac petr-kubac | 21. července 2016 v 10:25

[3]: Problém není v pozvolné změně cen živočiškých tuků - vtip totiž byl ve zrušení zemědělských dotací Klausem v roce 1991, To způsobilo "překmitnutí regulace" kdy "čtvrtka" másla zdražila na pár měsíců z 5 na 36 korun. Pak se ceny vrátily někde nad komunistickou hladinu, ale mezitím si spousta lidí už zvykla na rostlinné tuky, kde tak velký výkyv nebyl.

5 blr blr | 21. července 2016 v 10:44

jinými slovy, procento nemocných je ,stejně jako procento recividistů, v populaci stejné?

6 pb pb | 21. července 2016 v 12:22

[4]: Jen pro pořádek, graf v http://www.apic-ak.cz/data_ak/11/k/Stat/MasloPivoVyvojDo2010.xls říká, že ceny kterou uvádíte, dosáhlo máslo až v roce 1997, žádných pár měsíců. Nejprudší vzrůst 1989-1991, tedy  během dvou let, je růstem na dvojnásobek.

7 pb pb | 21. července 2016 v 12:26

[4]: Jen pro pořádek, graf http://www.apic-ak.cz/data_ak/11/k/Stat/MasloPivoVyvojDo2010.xls nic takového neříká. Vámi uváděné ceny dosáhlo máslo až roku 1997, tedy  žádných pár měsíců. Neprudší růst ceny másla je mezi roku 1989 - 1991 na dvojnásobek. A že by spotřebitel změnil návyky v rámci nějákého mikročasovhého období uvniř roku, neni pravděpodobné.

8 Miloslav Ponkrác Miloslav Ponkrác | 21. července 2016 v 16:48

Já mám zase dojem, že zjišťování, co je zabiják, je politikum. Nedokáži si dost dobře představit seriózní vědeckou metodiku, která by nebyla dojmy a pocity zkoumajících.

Už kdysi dávno jsem se podivoval tomu, že ať umře jakýkoli kuřák, lékař i věda takového člověka přidá do statisticky "úmertí následkem kouření", a to i kdyby byl zastřelen teroristou. Prostě každý kuřák automaticky ve statistikách "umírá následkem kouření". Jak je to vědecky seriózní umí posoudit asi jen baba Jaga a prodavačka hadích olejů a vývarů z netopýra.

Zato absolutně nikdo u nás nemá zdravotní problémy např. následkem očkování. Nikdo. I kdyby byla jasná souvislost, vždy se to zpochybní jako že není 100 % jistota souvislosti (ta není nikdy ani ve vědě, a taková jistota ještě nikdy v životě lidstva nenastala v žádném výzkumu od pravěku).

Takže já bych ty činitele, které ovlivňují zdraví bral spíše jako politické přesvědčení lékařů, vědců a dalších - ale rozhodně toto nejsou vědecky seriózní fakta.

Nehledě na to, že si nedokáži představit vědecky seriózní metodiku, jak určovat v dlouhodobém měřítku (řádově desetiletí), co zdraví skutečně škodí na prvním místě. Protože to je regresní práce na statistice, kde jsou tisíce a statisíce činitelů - kvalita dat přitom mizerná a neúplná, statické výběru maličké a neseriózní pro to, co chceme zjistit.

9 Miloslav Ponkrác Miloslav Ponkrác | 21. července 2016 v 16:59

[4]: Měl bych prozaičtější vysvětlení. Prostě režim a korporace dodávající a vyrábějící potraviny do České republiky začal potraviny šidit. Takže co mělo dříve 90 % kvalitního tuku, má dnes třeba 40 % náhražkového tuku.

Můj názor je, že rostlinné tuky jsou škodlivé. Řepkový olej býval takové svinstvo, že to věděli lidé už dávno - způsobuje poškozování šťítné žlázy, jater, a dalšího - tedy rozhašení hormonálního a dalších systémů. Ale na druhé straně má řepka báječnou výnosnost v zisku/hektar. A neviditelná pracka trhu zase zvítězila v penězích nad zdravím. Trochu se to prošlechtilo, takže množství jedů v řepce bylo mírně sníženo (nikoli odstraněno), a něco se vyfiltruje. Dále se poslaly prachy a granty vědcům, lékařům a biochemikům - s jasným sdělením mezi řádky, že se očekává, že dostanou "vědecky potvrzenou neškodnost, ba dokonce blahodárnost řepkového oleje". (Podívejte se na dokonale politicky správně a agilně vyplněné heslo o řepkového oleji na české wikipedii - Goebbels by zíral závistí.)

Navíc řepkový olej ve větším množství ve všech potravinách máme teprve kratičce. Takže ono se to ukáže až časem, co to udělá se zdravím lidí.

10 petr-kubac petr-kubac | 21. července 2016 v 19:41

[8]: [9]:  Děkuji za dva příspěvky zcela mylné v celku i v detailech

Třeba řepka - víte jak se jmenuje to jedovaté svinstvo ? A víte kolikanásobně jeho koncentrace poklesla v moderních řepkách ( nápověda : kyselina eruková ) - vzhledem k odolnosti řepokového oleje k vysokým teplotám prakticky neexistuje lepší olej na smažení

Nebo ti kuřáci - jsou diagnosy kde kuřáci tvoří 95% marodů - rakovina plic, cévní uzávěry na nohou - u jiných je to méně výrazné, ale stejně je podezřelé když mezi marody na určité choroby je 2x více kuřáků než ve stejně staré populaci bez této choroby že ?

U alkoholiků podobně - tam jsem dokonce za studií statistické metodiky podrobně zkoumal a ani mladým čerstvým mozkem jsem tehdy nic podezřelého nenašel.

Takže klidně si věřte smrt kuřáků rukou  Al-Kaidy, CIA nebo třeba UFO ale pokud je příčina v tom, že vás samotného v oblastech kouření, chlastu a živočišných tuků tlačí bota - svěřte se diskutujícím, aby to mohli vzít do úvahy.

11 rvx rvx | 21. července 2016 v 22:30

[10]: ale existuje - nejlepší tuk na smažení je 1) vepřové sádlo, 2) kokosový olej

12 Miloslav Ponkrác Miloslav Ponkrác | 21. července 2016 v 22:54

[10]: To jedovaté svinstvo se jmenuje jednak kyselina eruková, jednak glykosidy, jednak řada dalšího. Ty jedy tam stále jsou, např. norma povoluje 2 % kyseliny erukové v řepkovém oleji. Navíc jedy v řepkovém oleji mají kumulativní účinek ve své škodlivosti - neotráví člověk naráz.

Mimochodem, kyselina eruková je mononenasycená mastná kyselina, a docela nabořuje systém, které tuky jsou zdravé a které nikoli. Není více mýtů ve zdravé výživě, než se jedná v případě tuků. Zde granty úřadovaly, a postupně označily korupční rukou za nejzdravější margaríny a různé umělé hmoty, stejně jako řepkový olej.

Ohledně kuřáků. Je jasné, že nemoci z kouření jsou. Je jasné, že lékaři se setkávají spíše s tím negativním koncem důsledků v populaci. Ale pocit chirurga směrem k bezpečnosti horolezectví bude trochu jiný, než skutečný faktický údaj. Pocit a setkávání lékařů s nějakým vzorkem stále ještě není seriózní statistika ani věda.

13 Duranga Duranga | 22. července 2016 v 10:36

Zajímavé je, když se vidlák ze Zapadákova zeptá, jaký je k němu dojezdový čas sanitky. Může zjistit, že jeho šance zemřít na infarkt nebo při nehodě jsou poměrně vysoké.

14 Had Had | 23. července 2016 v 7:37

Co se týká rostlinných tuků, tak vzpomínám, jak po revoluci půl kila nějaké perly či čeho s 40% tuku stálo totéž co 250 g másla. To te docela rozdíl. Dalo se ho na chleba namazat míň, takže ve výsledku člověk zkonzumoval cca 1/3 tuku a navíc v nenasycených kyselinách. A spousta lidí si na to rychle zvykla. Já jsem se vrátil k máslu. Neboť ramu dělají v Nelahozevsi a tam končí ropovod z Ingolstadtu.
Na straně druhé stouplo i používání ztužených tuků a to jsou svinstva a fastfoody a kantýny ve školách místo housky a pytlíku mlíka.

15 Lubomír Vrána Lubomír Vrána | 23. července 2016 v 16:58

Metabolismus tuků je hodně složitý. Je programován spoustou genů a je tam spousta odchylek. Někde jsem četl, že polovina populace nemá ten "správný= průměrný" metabolismus.
Je také otázkou, kdo dělá analýzy tuků a v čí prospěch. Prodejce másla si nebude přeci hanět vlastní výrobek, atd. Tak si dovoluji pochybovat i o serióznosti výsledků uváděných rozborů.

Komentáře jsou uzavřeny.


Aktuální články

Reklama