close
Vážení uživatelé,
16. 8. 2020 budou služby Blog.cz a Galerie.cz ukončeny.
Děkujeme vám za společně strávené roky!
Zjistit více

Vážení uživatelé,
16. 8. 2020 budou služby Blog.cz a Galerie.cz ukončeny.
Děkujeme vám za společně strávené roky!

Země zítřka - Brazílie

5. července 2016 v 5:15 | Petr |  Svět okolo
Od roku 2007, kdy jsem podnikl první velkou cyklisitickou výpravu do Srbska a Bulharska, neustále říkám totéž - "navštívil jsem zemi zítřka" - ve smyslu "byl jsem tam, kde už dnes to vypadá, jak to u nás bude vypadat za pár let." Posuďtě sami : Řecko - 2 měsíce před propuknutím krize. Krym - rok před odtrhnutím. V Maďarsku jsme s kolegou spávali "pod širákem" v "Rőszke u kombajnu" - ano přesně tam, kde za dva roky "trpící Syřani" pálili spacáky a stany.

Takže jenom pro vrozené pesimisty - o kterých cestách do "zemí budoucnosti" jsem ještě nemluvil : cyklisitický útěk před slovenskými "hendikepovanýmí Róómy" z Medzilaborců - Laboreckým průsmykem do Polska a pak návrat Dukelským průsmykem zpět, vyjednávání s Ukrajinským pohraničníkem, zdali mi mým vlastním nožem rozřeže pneumatiky ( když nedám úplatek ), 2 x Něměcko, které probereme "až to tam praskne" - a potom Brazílie.

Ano slyšíte dobře v září 2008 se na mě usmálo štěstí a dostal jsem příležitost vyjet na mezinárodní biochemický kongres do Brazílie, kterou od té doby považuju za nejzajímavější "zemi budoucnosti" , kterou jsem kdy navštivil.

Jako obvykle poznámky a dojmy :
- na letiští v Sao Paulu vidíte nekonečnou frontu obézních lidí, kteří bosí procházejí kontrolním rámem, a každý druhý jde na "kontrolu tělesných dutin". Pak vám usměvavá slečna dá letáček ze kterého zjistíte o co jde : Brazilská vláda se v letáčku omlouvá americkým turistům, že ( téměř ) s celým světem má bezvízový styk, ale vzhledem k politice USA vůči Brazilcům - musí používat stejné metody vůči Američanům, "aby byla spravedlnost".
- země je to obrovská - nejdelší vnitrostátní letecká linka letí 6 hodin aniž by opustila území státu.
- rozhodně se hodí jakýkoliv románský jazyk, protože portugalsky mluvící Brazilci se jako "druhý jazyk" učí většinou španělštinu ?!? Pohovor s imigračním úředníkem : "blalblabla ... VIZITAR O BRAZIL ?" - je jasné že se ptá na důvod návštěvy - tak střelíte od boku : "Congress de biochimia clinica !" - iluze, že si rozumíte je dokonalá. Dokonce na menším letišti ve Fortaleze je třeba se naučit že váš let má číslo "tres tres duo sinco" ( 3325 ) - hlásí se totiž jen portugalsky. Opět díky za školní latinu....
- mimochodem Fortaleza - je dle tvrzení Brazilců "malé lázeňské letovisko na břehu Atlantiku jižně od rovníku, které čítá pouze 3,5 miliónu obyvatel...."
- ze stejného zdroje se dozvíte, že toto "městečko" je mimořádně bezpečné, protože mimo chudinské čtvrti se na ulicích nestřílí - teda né každý den.
- Brazilci jsou velmi fajn - nic není problém, s každým se dá pokecat pokud zvládnete komunikační metodu "fragmenty univerzálního románského jazyka + ruce a nohy"
- ženy - krásné - všech tvarů a barev - jsou nekonečně příjemné a mohou dávat "lekce z feminismu" našim zapšklým "genderovým specialistkám" - protože můžete být mačo jak chcete - stejně si každá pluje jako bitevní koráb a potopí vás - s líbezným úsměvem - jedinou větou.
- krásná molekulární genetička z Recife - s vámi nejprve kecá a pije exotické alkoholy, až se jazyková baréra rozpustí a vy začnete - plynně - mluvit podivným románským jazykem - ale pak - v rámcí hry - odmítne vaši nabídku k sňatku - formálně protože v Česku v zimě sněží ;-))) - Buenas noches Seňorita....
- Evropan mého typu pozná, co to znamená "být centrem pozornosti" - o dvě hlavy vyšší a jediný plešatý kamkoliv vstoupím - díky mé nenápadnosti zde v Evropě - trochu nepříjemné.
- Atlantik, pláže, hospody, trhy, cokoliv - festival životní energie - turistické brožurky výjimečně nelžou.
- cokoliv kupujete v obchodě je "made in Brazil" - narazit na něco "made in China" je stejně těžké jako v česku - se tomu vyhnout....
Bohužel pak se dostáváme k té smutnější stránce :
- kriminalita na místě je patrně nepředstavitelná, prototože všude vidíte kilometry a kilometry ostnatých drátů
- 30 patrový "panelák" má spodních 10 pater ( kvůli zlodějům šplhajícím od zěmě ) a horních 10 pater ( kvůli zlodějům spouštějícím se ze střechy ) omotaných ostnatým drátem.
- "činžáky pro lepší lidi" mají kolem dokola betonovu zeď obrovské výšky, zabetonované střepy, ostnaté dráty, desítky kamer a v každém rohu věžičky s úzkými střílnami, za kterými se rýsují uniformovaní borci s brokovnicemi - to jsou místní "placení vrátní"
- ptáte se místních - proč takové opevnění ? - Vůbec nechápou, ale po dlouhém vysvětlování se nakonec chytí za hlavu - vlastné áno - vy Evropani nevíte jak vypadá v Brazílii "domovní vykrádačka" .... Tak se dovíte že "vykrádačka" je když "chudina z favely" v počtu 30-100 chlapů s mačetami, samopaly a zápalnými láhvemi týden obléhá "dům určený k vykradení", ze kterého strážní s brokovnicemi celou dobu střílejí jako šílení.
- ze stejného důvodu se mezi "normálními lidmi" rodinné domky moc nenosí - vidíte buď domečky tak chudé, že nelákají k "vykrádačce" nebo opevněné haciendy opravdových boháčů.
- policajti v operetních uniformách a vyleštěných holínkách vás - jako zjevného cizínce - vždy z dálky nesmírně přátelsky zdraví - je radost zeptat se na cestu, nebo "jak jde život".
- na ulici za vámi běží špinavá, nahatá holčička a křičí "fome - fome" - je vám to jasné - portugalsky "fome" = latinsky "fame" = česky "hlad". Pak překročí neviditelnou čáru svého "rajónu" a vystartuje na ní chlap, který ji zatáhne do průchodu, jdete rychle dál, ale slyšíte její řvaní, ze kterého stydne krev....

Prostě a jednoduše - zlenivělá Evropa prohospodařila svůj kapitál a jde - rozvíjející se Brazílii naproti. Jenom lehká obava mě napadá - až doženeme Brazilce ve zločinnosti, korupci a spotřebě ostnatého drátu - jestli je zároveň doženeme i v životní energii a nevysvětlitelném optimismu.

Poznámka při druhém čtení : kdysi jsem pojem "státy budoucnosti" myslel lehce ironicky - ale čím více sleduji situací v Evropě tím více musím tuto kategorii rozdělit na "dobrou budoucnost" - jakože lidi na Balkáně jsou chudí, ale vždy se nějak uživili i ubránili - a pak "špatnou budoucnost" - jakože jsou státy, kde ani nesplatitelné státní dluhy za sociální divky nezabrání vlnám násilí valícím se z ghett.
 

1 člověk ohodnotil tento článek.

Komentáře

1 rvx rvx | 5. července 2016 v 8:55

jo, něco podobného se může stát i u nás už teď - stačí aby došly prachy na sociální dávky ...

2 Miloslav Ponkrác Miloslav Ponkrác | 5. července 2016 v 14:15

Od té doby, co USA s pomocí Saudské Arábie, která vrhla na trh obrovské množství ropy a prudce snížila její cenu. Což byl ekonomický útok na Rusko a Venezuela, tak na Brazílii to dopadlo taktéž.

Kromě toho tam měli ve vládě samé dvojníky Babiše a prudce se korumpovalo. Až příliš mnoho vládců považovalo Brazílii za vlastní firmu a tak ji i řídili.

3 dotaz dotaz | 6. července 2016 v 18:51

[2]: No a kromě toho se tam nedávno (opět) konala jakási barevná revoluce, takže "BRICS" už je bohužel defakto jenom RICS (a kam půjde životní úroveň brazilců není těžké uhodnout).

4 Miloslav Ponkrác Miloslav Ponkrác | 7. července 2016 v 2:16

[3]: To doufání, když si Česká republika podřezává a ničí veškerou svou budoucnost (stejně jako Evropa a celý Západ) ... že jiná na tom budou hůře - na to bych nespoléhal. Možná budete brzy těm Brazilcům závidět.

5 dotaz dotaz | 7. července 2016 v 17:12

[4]: Nyní jste ale sám předvedl to, co jste pod minulým článkem kritizoval a já netuším, o jakém doufání to vlastně mluvíte (resp. píšete). Já měl za to, že jen konstatuji fakta.

6 Miloslav Ponkrác Miloslav Ponkrác | 7. července 2016 v 18:05

[5]: Jednoduše se teď ve světě děje to, že jedna velmoc bojuje proti druhé. Nic více a nic méně.

Velmoc A se snaží - ekonomicky, vojensky, hospodářsky, rozvracením pomocí neziskovek či kriminality, propagandy - oslabit a zničit tu druhou.

Do těchto akcí velmoci A patří třeba snaha o likvidaci druhých stran skrze barevné revoluce, skrze ekonomické propady.

A nebo takto velmoc A chce přivést Evropu do chaosu skrze přivedení miliónů nelegálních imigrantů a zablokování jakékoli obrany pomocí Jidášů hlásající boj proti rasismu, xenofobii, apod. (Všimněte si jak rychle roste počet kriminálně trestných činů v trestním zákoníku a o co se rozrostl jen tento rok.) Nebo podporou inkluze v českém školství a jiných ďáblových vynálezů.

Jediný rozdíl mezi Brazílií či Ruskem a Českou republikou jsou výchozí pozice. Zatímco Brazílie začíná z chudoby a Rusko víceméně také, Česká republika začala v roce 1989 z relativně bohatého a rozvinutého státu.

Takže Česká republika jde neustále dolů a směrem k somálské ekonomice, ale lidé v ní se chovají jako ten, co skočil z 20. patra, a pořád si říká, že ještě je to dobré. Vyžíráme minulost a zisky jsou víceméně jen destrukcí posledních funkčních věcí v České republice a jejich zpeněžení. A pak?

Rusko začínalo z bídy a hladu. Ale jde nahoru. BRICS není společenství států, kde by se měli dobře, taková Indie je docela peklo. Ale jejich cílem, který realizují je dostání se k lepší budoucnosti. Tyto státy mimo jiné pochopily, že musí zduplikovat vše západní po svém - jinak jim přes to bude velmoc A škodit. Tedy i vlastní bankovní systém, vlastní technologie a systémy. Což už realizují.

EU je naproti tomu společenství států, které se vzájemně vykořisťuje a jejím cílem je jako supi sežrat jeden druhého. Vzájemně se táhnou do propadu, a ten Evropa také zažije.

Nerozumím tomu, proč chudoba a propad jednoho státu by měl znamenat, že nepratří do BRICSu. BRICS není EU, která klidně srazí na kolena tu Řecko, tu kohokoli jiného jen pro to, aby si Německo či Francie či Anglie polepšilo, a nebo proto, že je to plán velmoci A.

7 dotaz dotaz | 7. července 2016 v 19:14

Jestli jste to psal pro mě tak zbytečně, nejsem nejmladší a nejsem ani slepý. Dejme tomu že to budu brát tak, že opakování je matka moudrosti a že to tu nečteme sami, třeba to někomu dalšímu trochu pootevře oči.

Takže jen k poslednímu odstavci: To jste to naprosto mylně pochopil, a pokud byste si do googlu zadal k vyhledávání např. heslo "Brazílie převrat", dostal byste šanci to pochopit správně. Prezidentka Brazílie je odstavena od moci protože jistá velmoc roztahuje chapadla, a když to dobře půjde (o čemž pochybuji), tak to bude "jen" na půl roku (přičemž i za tuto krátkou dobu se dá - samozřejmě v případě velmoci se svými zájmy - sabotovat ledacos).

8 Miloslav Ponkrác Miloslav Ponkrác | 7. července 2016 v 23:19

[7]: Máte plnou pravdu. Brazílie ovšem zažila převratů celou řadu. Stejně jako Rusko.

Nadělá se plno škody, ale podle mého bude ochromení Brazílie či zmizení z BRICSu jen dočasné.

9 petr-kubac petr-kubac | 7. července 2016 v 23:53

[6]: reálná data rozhodně nesvědčí o tom, že bychom od bolševika šli hospodářsky dolů. Jenom jsme se ze špičky zaostalých dosatli na podprůměr špičky.

10 dotaz dotaz | 8. července 2016 v 7:01

[9]: To je právě o tom, co vše budeme považovat za hodnoty. Pokud nás bude zajímat jen materiálno pak ano, "máme se do jisté míry lépe"... ovšem pokud se budeme zajímat i o hodnoty, které se špatně vyjadřují nějakým číslem, pak k tomu ještě nutně musíme dodat "ale za jakou cenu". Byl svátek Upálení mistra Jana Husa...

11 Crifodo Crifodo | 8. července 2016 v 8:58

Když se pokusíte ekonomicky vyjádřit hodnotu obyvatelstva které na daném území žije, jeho kvalifikaci, pracovitost, schopnost navzájem kooperovat, zdravotní stav, hodnotový systém včetně takových věcí jako morálka, promiskuita, obětavost, kriminalita, které se sice nedají samy o sobě materiálně ocenit, ale opatření na jejich úpravu sakramentsky ano... a hlavně množství toho obyvatelstva - pak je to po celé Evropě cesta DOLŮ, KUREVSKY DOLŮ.

12 petr-kubac petr-kubac | 8. července 2016 v 9:25

[11]: když se pokusíme vyjádřit ekonomickou hodnotu obyvatelstva .... .... včetně takových věcí, které se nedají materiálně ocenit ......

Nechci provokovat, ale takové výroky nemají daleko k nějaké multikulturní neziskovce, která nemůže přiznat, že reálná data jsou proti ní.

Je pravděpodobné, že rozkrádací privatizace a EU zahnívání nás poškodily.

Na druhé straně když si vzpomenu na brigádničení "v průmyslu" za bolševika, kde hlavní starost stálých zaměstnanců bylo abychom jim nezvedli normu, protože jsme se nechtěli válet na šatně - a když vidím ty stovky kilometrů baráčků postavehých v 70. letech z nakradeného - a když se bavím s důchodci, kteří za bolševika nevytvořili svou prací nic ( šunt pro Mongolsko ) a nyní vyrývají že dostávají jen 13 000 volně směnitelných korun  penze - nemyslím, že by náš propad za demokracie byl nějak zvláště hluboký.

13 Crifodo Crifodo | 8. července 2016 v 9:45

[12]:" nemyslím, že by náš propad za demokracie byl nějak zvláště hluboký."
Myslet nebo nemyslet si o něčem samozřejmě může každý, na druhou stranu nějaká fakta snad k dispozici jsou vždycky. "Propad za demokracie" je míněno jaké období? čemu říkáte demokracie?
abychom se aspoň trochu bavili o tomtéž.

14 dotaz dotaz | 8. července 2016 v 17:46

Třeba tady jsou nějaká fakta. Asi jí nikdo pořádně nevysvětlil, že se vlastně má lépe.
www.novinky.cz/krimi/408679-sestileta-divka-ktera-vypadla-z-okna-s-matkou-v-brne-zemrela.html

15 Miloslav Ponkrác Miloslav Ponkrác | 8. července 2016 v 17:49

[9]: Reálná data jaká? A hlavně jakou metodikou dělaná?

Ekonomické ukazatele bez započítání pasiv, jako je státní dluh, cena za obsluhu dluhu, a další?

Porovnání cen zboží tehdy a dnes, jen bez uvážení kvality? Kde na jedné straně je třeba bolševický podstatně kvalitnější jogurt, který by dnes byl bio a high quality s jogurtem typu roztok nejlevnějšího škrobu z Tesca?

Nebo s ekonomickým výkonem firem, které jednoduše neinvestují do vývoje ani modernizace, protože na to jednoduše nemají? Tedy maskování toho, že se žije z minulosti, ale budoucnost to ocení?

16 Miloslav Ponkrác Miloslav Ponkrác | 8. července 2016 v 18:03

[12]: Ani nevíte, jak bych dnech nechal válet X lidí. Ať proboha nic nedělají a neškodí.

Dnes na jednoho, který něco dělá je tak 100 lidí, jejichž pracovní náplní je mu ztrpčovat život a předstírat užitečnost tím, že nutně vymýšlejí jakoukoli činnost pro činnost samotnou.

Mnoho lidí se živí vysoce užitečnou činností jako je získávání dotací EU či prosazováním a dodávkou biořepky, apod.

Snad každý měsíc mě překvapuje, co se dá vymyslet. Pár příkladů:

Ochranka v OBI Prostějov mě okradla o řádně zaplacené zboží, na které jsem měl pokladní doklad a doklad z banky o zaplacení. Obrátil jsem se na policii, a vyvolal přestupkové řízení. Městský přestupkový úřad samozřejmě dělal vše proto, aby zvýhodnil ochranku. Přesto důkazy hovořily jasně, ale zobří ukradené ochrankou jsem nikdy zpět nedostal. Prostě, jak se vyjádřily do spisu, zboží bylo znovu vráceno do obchodu a znovu prodáno. OBI se s tím nepáře. Od té doby je pro mě ochranka nejhorší póvl, který ignoruji, a posílám do temných míst. (Později jsem dostal potvrzeno od kriminálky, že ochranky tvořily gangy podílející se na krádežích.)

Před časem jsem musel změnit odbornou lékařku. Zjistil jsem, že zdravotní problémy, které mám byly způsobeny aplikováním léku, za které dostávala všimné od farmaceutického pracovníka. Lékařka navíc chtěla postoupit na vyšší level dalším lékem. Vysadil jsem všechno, zdraví se vrátilo do normálu, a lékařce jsem řekl, co si o ní myslím. Moje důvěra v lékaře je nyní na mínus nekonečnu.

17 petr-kubac petr-kubac | 8. července 2016 v 19:19

Pokud se týče "hmotných věcí" - reálná mzda vzrostla od roku 1989 o 52%
Nehmotné věci - jako je kvalita potravin - neumím posoudit, ale třeba by napovědělo že průměrná délka života vzrostla o 7 let - nejrychleji ze všech postkomunistických zemí

Přivolávat bolševika "aby zahnal bídu" je tedy nesmysl - spíše bych doporučoval "odhánět ( Euro ) bolševika" aby bídu zase nepřinesl.

18 dotaz dotaz | 8. července 2016 v 19:55

[17]: No ne, já Vás nepoznávám... už chybí jen excelovská tabulka a powerpointová prezentace.

Naštěstí je to pořád o lidech a ne o -ismech, a pořád platí "Poznáte je po ovoci". Oni tehdejší (nejen) politici nejsou odlišní od dnešních zas tak moc, jak se nám snaží namluvit.

19 Miloslav Ponkrác Miloslav Ponkrác | 8. července 2016 v 23:54

[17]: Reálná mzda vzrostla od roku 1989 o 52 % plus mínus 3000 % - by bylo správné vyjádření jako ve fyzice.

U vědeckých prací i statistik je nejzajímavější nikoli údaj ani závěr - zde se dá vyčarovat téměř cokoli, ale METODIKA. Ta většinou prozradí jak moc (ne)důvěryhodné a (ne)srovnatelné údaje ze statistik jsou.

Přesná čísla se používají jako abrakadabra. "S touto řasenkou budete mít až o 38,2678 % výraznější řasy." - jak říká reklama. Přesné číslo má budit dojem faktů a dojem argumentu.

---

Na zlepšení průměrného věku dožití bohatě stačí, když se přestanou rodit děti (a země není ve válce a v hladomoru) - a už tento ukazatel začíná stoupat. Stačí sa pozrieť na metodiku.

A nebo stačí, když lidé přestanou  makat a jsou na sociálních dávkách - a opět se zlepšuje průměrný věk dožití. Ona totiž práce, jak víme, je trochu riziková, a pracovní úrazy věk dožití snižují.

Jinak zdravotnictví udělalo pokrok obecně, dnešní poznatky jsou výše než tomu bylo o 30 let dříve - a je to nezávislé na režimu a je to celosvětové. Takže věk dožití se zvýšil po celém světě, dokonce i v Africe - a to asi srovnatelně se zvýšením, které uvádí pan Kubíč. Takže toto zvýšení evidentně nepadá na společenský režim, ale na celosvětový pokrok.

---

Bolševika někdo nepřivolává, ale vypůjčím si analogii z Vašeho oblíbeného Newtona. To co určuje budoucí stav systému není pouze současný stav, ale také jeho progres (derivace) a také jeho minulost (integrace). Prakticky všechny reálné děje jsou funkcemi těchto tří věcí, proto diferenciální rovnice udělaly tak velkou díru do světa. A proto třeba dříve se všechno řídilo PID regulátory - přesně pro tyto tři složky.

Momentálně se nemáme špatně (současný stav), ale ta derivační a integrační složka jsou hororové a silně záporné. To je to, co se snažím říci.

20 Miloslav Ponkrác Miloslav Ponkrác | 8. července 2016 v 23:55

[19]: Velice se omlouvám za zkomolení jména pana Kubáče. Mám novou klávesnici a občas hmítnu vedle - opravdu moc mě to mrzí.

21 Karel Karel | 9. července 2016 v 12:37

[6]: "Takže Česká republika jde neustále dolů a směrem k somálské ekonomice"
No nevím, co přijdu do Lídlu, tak se cítím jak na bojišti, v jakoukoliv denní dobu je tam skupinový sex. A to bydlím ve stejném prochlastaném kraji jako autor blogu.

22 petr-kubac petr-kubac | 9. července 2016 v 13:37

[19]: Průměrný věk neboli střední délka dožití - není součet toho kolik je komu roků dělený počtem obyvatel - takový parametr by vyšel kolem 40 let ( logicky )

Střední délka života při narození - je statistický odhad jak dlouho se člověk dožije - je dnes u mužů 76 a u žen 81 let pokud by to byl prostý průměr - muselo by tady být nezanedbatelné procento 160 letých atd.

Tento parametr nezávisí na tom jestli se právě rodí / nerodí děti.

A ta statistika s prachama - je mi jasné, že všichni diskutující vědí že mám pravdu - jen sami si to nejsou ochotní přiznat - v takovém případě - šup v sobotu do "důchodcovského" Kauflandu - tam uvidíte na vlastní oči ,že to je pravda s délkou dožití i s prachama

23 dotaz dotaz | 9. července 2016 v 14:51

[22]: Jako vždy, ta pravda bude spíš někde mezi. Do Kauflandu - nenapsal jste v jakou dobu se tam máme dostavit, na tom totiž dost záleží. A radši ho vůbec nevytahujte (Kaufland samozřejmě), musel bych vás "umlátit datama", a to se mi nechce. Mohu vás ale ujistit, že tam chodí veškerá populace s nějakou kupní silou, nejenom důchodci - ostatně zkuste se tam mrknout sám, nejlepší dny jsou čtvrtek (začínají akce), pátek (nákupy před víkendem) a den až dva před libovolným svátkem, to jsou tam všichni. Mimo "nájezdnické" dny důchodci obvykle ráno a dopoledne, odpoledne (po práci) zpravidla produktivní věk, večer etnika, závisláci a jiné menšiny, jako např gayové a lesby. Apropos ještě dobrá korekce vašeho názoru, pokud to není z předchozího textu úplně zřejmé - že někdo nakupuje v Kauflandu nic nevypovídá o jeho statusu a sociální úrovni (jak jsem psal, chodí tam všichni) - nejsme v Německu nebo jinde na západě.

24 Crifodo Crifodo | 9. července 2016 v 15:52

poněkud nerad se vmísím do debaty jejíž úroveň se oproti robotickému a zesilovacímu období skvěle přiblížila někam mezi hospodu a čekárnu:
argument s důchodci "jakože mají kupní sílu" proto kaufláče: slýchám vídám jak projíždějí letáky co je v akci (procházející, výprodeje, neprodejné) a pak pro to vyrážejí navzdory neoptimální dporavní trase a křečkujou - když byli líp situovaní, koruna na rohlíku je nezajímala. Lidi s kupní silou jsou napojeni na "své" řezníky, pekařství, farmáře, kde je kvalita jiná a cena podstatně. Dobře situovaný důchodce si zajede do Prahy na koncert nebo výstavu a pak si dá biftek nebo zeleninový salát - vyjádřete v procentech mesíční penze v různých dekádách 20-21. století...
věk dožití: všude po světě se vyvíjí medicína, mechanizace práce, zachraňuje nejohroženější příčiny, komunikace dovoluje přivolat RZ, fatálně nemocné a zraněné vrací do života.
Současný politicko-populačně-migrační problém, spíš sever vs jih než západ vs. východ - zamíchalo se velmi výrazně s novorozeneckou a dětskou úmrtností a infekcemi, což je problém daleko spíš chudého světa než "civilizace", současně podškrcená souhrnná porodnost v "lepších zemích" vyjadřuje obavy a nevíru vůči zakládání rodin, nejen z poživačnosti ale i ekonomicky - buď děti nebo materiální úspěch. Vysloveně propopulační politiku má strašně málo zemí.

25 not this shit please not this shit please | E-mail | 10. července 2016 v 15:06

Opravdu nevím nevím, za bolševika to bylo v něčem mnohem lepší'

Plno důchodců má dnes dilema koupit si léky a nebo si koupit lepší jídlo (kupříkladu maso). Potom je to ruleta jestli je zabije dřív choroba na kterou neberou prášky a nebo podvýživa když ty prášky berou.

Díky geniální feministické politice byl systém rodiny, omluvte mi ten výraz, totálně zmrdanej do klubíčka takže potom je senior rád KDYŽ ho strčej do domova důchodců. A to je ještě šťastlivec.

Dnešní generace bude už totálně v řiti protože rodina není už vůbec in a cool. Sice leckterý ženský začnou biologický hodiny kolem 35 bušit do mozkovny, protože ale absolutně netuší jak vést normální vztah (a ani ten chlap) rychle se to po udělání dítěte rozpadne a milá matka samoživitelka leckdy nemá ani na proud ...

A to ani nemluvím o tom že mladej pro rodinej chlap je odsouzen navštěvovat prostitutky a nebo utýct do Asie protože je pro dnešní strong and independent ženy moc nudnej. Pokud teda nechce kolem 35 financovat cizí haranty.

Ne, a ne a ne. Za pár let buď budem volit nějakou Islámskou stranu a budem si ještě chrochtat blahem a nebo budem mlsně zírat na Indii a Brazílii ...

26 Miloslav Ponkrác Miloslav Ponkrác | 10. července 2016 v 17:56

[22]: Dokonce je několik metodik na výpočet střední délky života alias naděje dožití, a nikdo se ani nenamáhá k údaji říci, kterou medotiku použil. Ale střední délka života opravdu není průměrný věk. Ale především je to podle metodiky ODHAD budoucího trendu, a tedy už z principu to nemůže být přesné číslo - a do jisté míry se do něj promítá i počet planěk plotu naproti statistickému úřadu - jako je tomu u každého ODHADU budoucího trendu (není-li k dispozici spolehlivá křišťálová koule japonské výroby).

Argument s Kaulandem slyším dost často. Škoda jen, že supermarkety koncentrují na malém místě obyvatelsko z poměrně velkého okolí - a je třeba to vrát v úvahu. A počty apozorování v Kauflandu vydělit plochou a hustotou obyvatelstva. A pak vznikne zcela jiný dojem.

Dojem z Kauflandu už média pochopila a jsou schopna vyfotit vhodným záběrem 20 lidí na náměstí tak, že z toho udělají demonstraci o 10000 lidech, co jdou protestovat proti rasistům, ubližovačům nelegálních imigrantů - a pak to odvysílat v televizi. Když k tomu naši umělci a akademici udělají otevřený dopis s protestem proti české xenofobii - dojem je dokonalý.

[25]: A to je to, co jsem psal, že trendy, tedy derivační a integrační složka, je velice hrozivá.

Jak píšete, pojem rodiny byl zmrdanej do klubíčka, a brzy to nebudete moci ani napsat. Protože je trestné od letoška krizovat homosexuály, sexuální menšiny a vůbec jakékoli skupiny lidí.

Dějepis je do klubíčka úplně stejně. Policie, soudy a místní udavači čekají s napětím na to, co napíšete či tvrdíte o druhé světové válce, aby to mohl převzít prokurátor. Ovšem to není specifikum České republiky.

Školství už nedává znalosti - ani teoretické ani praktické. Podívejte se do učebnic, já bych je nepochopil a nic se z nich nenaučil, jsou to exkrementy v parádní grafické úpravě, ale stále zůstávají obsahem grafickými exkrementy. Protože jsem stále pod vlivem českého školství - míra manipulace a politructví mi vyráží dech a má rostoucí charakter.

Ono to nakonec to nenáviděné Rusko a Čína vyhraje už jen proto, že nikdo z NATO nebude schopen vyvíjet zbraně ani tehcnologie pro válku, protože možná jeden ze sta miliónu pochopí ohmův zákon a dva se sta miliónu pochopí Newtonovy zákony. Takový bude výsledek školství.

Možná se to ale zvládne česky a evropsky. Když ruské tanky nebo rozzuření islámci přijedou ve větším počtu podmanit si náš stát, nejdříve jim čeští úředníci nedají razítko, čímž budou v háji. Následně mladí umělci a politici vydají odsuzující stanoviska. Mladá generace založí na facebooku skupinu odporu a až budou mít tisíc lajků, budou útočníci opět v zadeli, jak jim to natřeli. Následně vystoupí Merkelová a Juncker spolu se Zaorálkem, Sobotkou a ostře odsoudí agresi Rusů či islámců. Poté co útočníci získají Brno a Ostravu a znásilní každou myslitelnou ženu, jak už to ve válce chodí, vystoupí Žít Brno s transparenty "Naše ženy si znásilňovat nedáme". Demonstrace skončí do 30 sekund poté, co útočníci to vezmou samopaly či mačetami. Následně mladá generace ve Photoshopu udělá posměšný plakát na útočníky. Atd.

27 Miloslav Ponkrác Miloslav Ponkrác | 10. července 2016 v 18:45

[25]: On se hlavně ve společnosti vyvolává dojem, že žena je oběť a je jí ubližováno ze všech stran. Muž je vykreslován jako agresor, domácí násilník, a vůbec ten, kdo ubližuje ženám už tím, že dýchá. Mladí muži pak jsou nepřipravení, a svou naivitou projedou prvních 10 let až celý život, co se vztahů týká.

a) Množí se ženy chorobně závislé na svých maminkách. Takové ženy nikdy nebrat - nakonec zničí svou budoucí rodinu a uvedou děti do chaosu. Nedá se to změnit.

b) Co se žena nenaučila do puberty, už se nenaučí a nezmění se.

c) Pokud žena není rodinným typem - nikdy jím později nebude.

28 Crifodo Crifodo | 10. července 2016 v 21:25

tyhle všechny úvahy a útěchy...
jedno kouzlo nechtěné souvislosti tady je, blízké sousedství umanutosti prepperstvím a postapem, v které jiné upadlé a ošklivé době se lidi chtěli tolik a tak često zabývat tím, co dělat a jak se chystat, až to všechno spadne?

29 Miloslav Ponkrác Miloslav Ponkrác | 10. července 2016 v 21:48

[28]: Opět jste trefil hřebíček na hlavičku. Tohle mi nedošlo, než jste to napsal.

Mluvíme o tom, že žijeme v nejlepší možné době s zářivou budoucností, ale zabýváme se prepperstvím co dělat až to spadne do armageddonu.

Jiní se zabývají tím, jak nejíst odpadové potraviny a občas to přehánějí až do extrémů - ale už samotný enormní výskyt této činnosti svědčí o nekvalitě jídla.

Mluvíme o tom, jak super běží naše výroba, průmysl a hospodářství a jak nás čeká skvělá budoucnost, ale když něco potřebuje, objednáváme vše z Číny. V článku o svíčkách se tam kritizují převody na kličkách svítilen a přitom normální odpověď by měla být "tak to nekupuj z Číny, kup to kvalitní třeba z Česka nebo Švýcarska". A hned si člověk uvědomí, že i ti to tahají z Číny.

30 not this shit please not this shit please | E-mail | 10. července 2016 v 22:58

Já cítím k prepperům mírnou nenávist. Abych to vysvětlil, mne zabírá full time starat se o to abych přežil v dnešní době a nestihl jakoby mimochodem zešílet nebo se nějak jinak posunout. Jsem v perspektivním oboru a přesto můj život stojí za hovno a když vidím ty preppery kteří maj ten luxus trávit hodiny a hodiny vymejšlením jak přežít výbuch jaderné bomby a do toho pěstovat saláty, prostě se naseru.

Sem závistivec, jak rád bych měl na takový jalový úvahy čas, ... a náladu.

A důvod proč tohle vlastně píšu, všude lidi melou jak to bylo dřív špatný a jak se dnes máme, ale doprdele, normální člověk je totálně v (.) a dokonce ani nemá čas dělat prepperské voloviny který ti stejně budou k hovnu když zjistíš že už před desítkami let plánovali soudruzi z USA vyjadernit čr tak že by ani kousíček země nebyl bez primárního a nebo sekundárního vlivu jaderky. Prepperovy by pak svítili ty jeho úžasný saláty jak lampióny v bordelu.

31 Crifodo Crifodo | 11. července 2016 v 8:42

[30]:Myslím že není ani tak co závidět a tudíž se nasírat: jednak nasírání spotřebovává energii, jednak prepper ani nemusí být štastný při tom luxusu vymýšlení jalovostí. Před tisícem let by přitáhl domů kance, hodil by ho před chýši a žena by v hmoždíři natloukla mouku na placky. Před 300 lety by vypřáhl koně a šel obhlídnout statek a pak by si dal korbel vína. Před 30 lety by přišel z práce a šel by svářet přívěsnej vozík za auto aby bylo čím tahat Ipu na chalupu.
Dneska sedí prepper celej den u netu, vidí jak všechno běží neodvratně samo a jak ho čeká vyžhavenej panelák a jak nezaparkuje. No tak sní o útulný bezcivilizaci, kde se zase uplatní a kde ho družka ocení za to, jakýho ulovil kance a jak dobře postavil náhon k mlejnu.

32 Miloslav Ponkrác Miloslav Ponkrác | 11. července 2016 v 16:45

[22]: Zapomněl jsem reagovat na toto: "Tento parametr nezávisí na tom jestli se právě rodí / nerodí děti."

Samozřejmě, že závisí. Přečtěte si metodiku. Ostatně právě vysoká kojenecká úmrtnost v minulosti je možná jediný rozdíl, proč vychází střední délka života v minulosti výrazně kratší než dnes. Prakticky skoro jiný vliv ani není. Dovozovat z něj fanfáry pro dnešní režim je neznalost metodiky.

Tedy dřívější doby měly nízkou střední délku života způsobenou především úmrtností dětí a epidemiemi/válkami. Dnes naopak střední věk v moderním státě spíše určuje opotřebování ve stáří. Takže celé zvýšení ukazatele má za následek spíše rozvoj zdravotnické vědy než jakákoli politika a režim. Srovnávat střední délku života tehdy a dnes je srovnávání jablek s ananasem.

Ale už jsem slyšel podobná srovnání, např. minulý režim byl špatný, protože neměl tak dobré počítače jako dnes. To nemělo ani USA. Možná byl ve 20. století nedostatek ajfounů, a proto bylo všude špatně.

Takto ostatně vznikají bludy zejména (ale zdaleka nejen) v humanistických vědách. Vezme se číslo, a interpretuje se osobou, která absolutně netuší nic o metodice a způsobu, kterým číslo vzniklo.

Jakékoli číslo, včetně naděje dožití není faktum, ale výstup nějakého (matematického, fyzikálního, statisckého, filozofického, ...) modelu reality - a jako každý model je pouze zjednodušující a něco zanedbávající. Proto číslo bez metodiky a pochopení co znamená - je jen k manipulaci.

33 Crifodo Crifodo | 12. července 2016 v 7:31

[32]:Dobré je taky vzít si hrst titulků nějakého dne z novin roku 95, 05 a dnešních (už spíš webových). Všechno z období "svobody" a "bezcenzury" takže by to mělo odrážet, čím společnost žila. Aféry, naděje, plány, politika, mediální masáže, penězovody, práce s menšinami, zkrátka PROGRES.

34 Miloslav Ponkrác Miloslav Ponkrác | 12. července 2016 v 17:54

[33]: Ještě lepší je vzít vědecké práce - a uvidíte rozdíl daleko znatelněji a seriózněji.

1) Za protektorátu a Hitlera vědci zkoumali - a potvrzovali - nadřazenost árijské rasy.

2) Za komunistů vědci dokazovali v četných vědeckých pracích - nadřazenost a platnost marxismu-leninismu. Dokazovali, že všechny vědecké teorie a pojmy i zákonitosti jsou postaveny na marxisticko-leninské teorii a její genialitě.

3) Dnešní vědecké práce naopak docházejí k tomu, že největší póvl na planetě jsou běloši, pak muži. Vědci, zejména z psychologických, sociologických, historických, filozofických a genderových studií nezvratně docházejí k jasně potvrzeným závěrům v četných studiích, že svět je plný fašistické nenávisti a utlačování, kterou zde rozsévá běloši a zejména muži. Vědci nezvratně docházejí ke škodlivosti schématu táta-máma, a k nadřazenosti homosexuality nad vším ostatním.

3a) Vlastně vědci nezvratně docházejí také přesně k tomu, co potřebují korporace. Takže pokud potřebují prodat nějaký lék, vědci nezvratně a na mnoha faktech dojdou k závěru, že původní fyziologická hodnota v těle člověka je špatně a obrovské skupiny lidí nutně musí brát ten lék. Ŕíká se tomu EVIDENCE-BASED MEDICINE = medicína založená na důkazech.

3b) Když neziskovky potřebují tunelovat peníze pod záminkou boje proti rasismus, psychologové začnou chrlit bambilióny vědeckých studií a tvrdými daty a fakty. A studie se jmenují "Nebezpečí antisemitismu" nebo "Jaké osobnostní rysy podporují antisemitismus". Nikdy, dělal jsem si čárky, jsem nenašel vědeckou studii na téma "Nebezpečí antiamerikanismu" nebo "antigermanismu" nebo "antirusismu" nebo "antičechismu". Je vidět, že vědci už mají v politické práci a ohýbání dat velkou zkušenost a ví, kterým pánům slouží.

---

Všechny vědecké závěry jsou samozřejmě potvrzeny nejlepšími vědci a vědeckými ústavy a mnoha vědeckými studiemi včetně řady dvojitě zaslepených studií, a potvrzení četnými dalšími ústavy.

A pak na mě někdo vyhrkne číslo jako killer argument. I proto číslo bez metodiky neberu. Ale je vidět, že ta věda není asi tak pravdivá a objektivní věc. A je zajímavé, jak drsně se vědecké závěry mění podle politických a korporátních objednávek. A pak mlaťte vědeckými fakty - ale brzy bude věda pro srandu králíkům, bude-li takto dále pokračovat.

35 petr-kubac petr-kubac | 13. července 2016 v 16:12

Děkuji všem diskutujícím za spoustu textu ze kterého v nejmenším nevyplynulo, že bychom od bolševika hospodářsky upadli.

36 dotaz dotaz | 14. července 2016 v 21:46

[35]:
1. Kdo "my"? My češi? My němci (aneb hra "sleduj kam tečou prachy")?
2. Že jsme neupadli hospodářsky ještě neznamená, že nejsme v úpadku (a je dost pravděpodobné, že i toho hospodářského se nakonec dočkáme).
3. Kde je original Kubáč?

Komentáře jsou uzavřeny.


Aktuální články

Reklama