close
Vážení uživatelé,
16. 8. 2020 budou služby Blog.cz a Galerie.cz ukončeny.
Děkujeme vám za společně strávené roky!
Zjistit více

Vážení uživatelé,
16. 8. 2020 budou služby Blog.cz a Galerie.cz ukončeny.
Děkujeme vám za společně strávené roky!

Tam kde problém není

30. srpna 2016 v 5:39 | Petr |  Svět okolo
Tento blog čte až 500 lidí denně, které potřebuju k naplnění "experimentální části" dnešního příspěvku. Proto než se začtete : PROSÍM - PROSÍM napiště do komentáře jestli si kdokoliv z vás v celém širokém okolí vzpomene na to, že by drobný řemeslník / živnostník / podnikatel po roce 2010 dostal od banky úvěr a za ten rozběhl své podnikání - já neznám žádný takový případ, ale třeba jsem uzavřen v nějaké "bublině".

Za odměnu vysvětlující anekdota - Pan Kohn hledá večer pod lampou hodinky, jde kolem Roubíček, že mu pomůže, po půl hodině lezení po čtyřech se ptá : "ztratil jste je vůbec tady ? " a Kohn odpoví : "ale vůbec ne - ztratil jsem je támhle v křoví, ale tady pod lampou se lépe hledá". Ergo už jsem psal, o megakorporacích, kde pokud se nedá udělat nic užitečného a řešit problémy kde jsou, stále ještě je možno řešit problémy, kde nejsou - přesněji kde není jejich příčina.

Příklad č. 1 - měli jsme komunistickou soudní soustavu - prokuratura, obhajoba součástí obžaloby, třídně orientovaní soudci ..... Tu jsme potřebovali super rychle transformovat na republikánskou soudní soustavu - nezávislého avšak účinného soudnictví. Nezdařilo se. Tak se rozmnožily patologické jevy "nepostižitelní" pachatelé, recidivisti, pletoucí si věznici se zaopatřovacím ústavem a dlužníci. Dlužníci se rozmnožili zejména v podnikatelské sféře tak, že koncem 90. let platil obchodním partnerům jenom blázen nebo altruista.
Proto místo urychleného dokončení ( skutečného zahájení ) reformy soudnictví jsme zaveli systém soukromých exekutorů. Exekutoři se však nevrhli na podnikatelskou sféru, kde každý dlužník byl zároveň mafián s kontakty na ukrajince se sudem s louhem. Naopak vrhli se na hlupáky, co nabrali spotřebitelské úvěry, neukázněnou mládež jezdící načerno atd. Výsledkem je ožebračení třetiny národa, kterým v exekuci prodávají barák kvůli pokutě za 400, která exekutorskými poplatky "narostla".
Proto místo urychleného dokončení ( skutečného zahájení ) reformy soudnictví následovaného předáním agendy exekucí zpět do rukou soudů, které jediné jsou legitimní "ramena státní moci", začal Pelikán řešit počet exekutorů, jejich místní příslušnost, odměny atd. Proč lézt do křoví, kde je tma, vlhko a píchá to tam do kolen žejo ??

Příklad č 2. - byznys se "sociálně vyloučenými ubytovnami" - vede k naprosté absuditě, kdy stát posílá prachy přímo na konto místního mafiána a tento ještě rozbíjjí ve svých "nemovitostech" umyvadla a záchodové mísy, aby stavba splňovala definici "přístřeší" za které se platí více - nikoliv "bytu" - na které jsou dotace nižší ?!?

Příklad č. 3. V 90 letech sice nikdo neplatil nikomu, ale přesto bylo dětsky snadné začít podnikat. Dnes máme "punkové pekařky" - děvy, které nesmí prodávat vlastní cukroví neb nemají "výuční list v oboru" a "provozovnu ze skla a oceli" schválenou všemi "orgány" státní moci. Tento fenomén není vlastní jenom česku - všude v Evropě lze založit "parazitující neziskovku" snáze než užítečný byznys. ERGO nastal "pokles růstu" nebo dokonce přímo "růst poklesu " HDP. Na to centrální banky reagují dle ekonomickýh pouček - snížením úrokových sazeb, aby úvěry pro podnikání byly dostupnější. Problémeček je, že díky byrokratické "regulaci" dosáhne na úvěr "Farma čapí hnízdo" a další projetky tohoto typu, které díky zlodějské komponentě vedou k poklesu HDP - nikoliv živnostníci, jejichž činnost by vedla k ekonomickému růstu.
Tím se nám rozpoutal malý "bludný kruh". Místo řešení problému, kde je - tj. snížení daní a hlavně radikálního proklestění všech "regulací" tu máme snížení úrokových měr až pod nulu. Tím neproduktivní projekty megakorporací bohatě prosperují, což vede k prohloubení úpadku. Kromě toho má tento bludný kruh ještě "vedlejší pod-kruh". Není žádná příležitost k drobné investitici, která by nesla kladný výnos. Tudíž lidi s hotovostí kupují pozemky a nemovitosti jako šílení, tudíž jejich cena roste, tudíž krom problému s "úvěrem" a problému se "státním dozorem" má startující živnostník ještě problém s "výrobními prostorami" nebo dokonce s bydlením za rozumnou cenu.

Co následuje ? Odstranění příčin stagnace ? Zbláznili jste se ? Když záporné úroky ( zatím ) více stlačit nešly ČNB devalvovala korunu a nyní když kvůli nereálně levným hypotékám a honbě za nemovitostmi hrozí "realitní bublina" místo opětného zvýšení úrokových měr chce byrokratickými opatřeními komplikujícími získání hypotéky "regulovat" ceny nemovitostí ???
Co bude následovat ? Uchování hodnoty peněz bude stále složitější, takže se lidi vrátí k bankovkám v matraci, poté bude následovat zákaz hotovosti ? Nejlépe "salámovou technikou", kdy Babiš zakáže hotovostní platby nad 100 000. "Stejně sloužily jen mafiánům !" Pak 10 000, 1 000, 100 a pak se řekne, že tak malá suma je k ničemu, tak nač udržovat bankovky a mince. Pokud nebudete chtít "vstoupit do systému" - bude následovat návrat ke korálkům a mušličkám jako k platidlu ?

Tohle stojí za zamyšlení - máme "softwarové" peníze jako je Bitcoin, které žádný politicko - ekonomický úchyl neprzní. Jaké budou budoucí nezprzněné "hardwarové peníze". Mušličky to asi nebudou, protože nebude autorita která by vynutila jejich "hodnotu", takže nakonec nekryté papírové a státy rušené měny půjdou do kytek a "šedá ekonomika", která je nejefektivnější neb ignoruje "regulace" pojede ( zase po 400 letech ) na mince z drahých kovů ? Bude následovat "zákaz vlastnictví zlata", jak předpovídají američtí příznivci konspiračních teorií ?

Jistě jste už pochopili princip řešení problémů, kde jeho příčina není, takže už i vy se můžete snadno stát samozvanými pesimisty prognostiky, jako já. Proto není důvod abych v článku pokračoval, přestože mám materiálu ještě na dva další. Ještě jenou všechny prosím o seznam nově zřízených živností / drobných podniků po roce 2010 zejména s úvěrem u banky, protože opravdu asi žiju v bublině, kde je všechno naopak a dotace s regulacemi nepřinášejí rozvoj, ale stagnaci.
 

2 lidé ohodnotili tento článek.

Komentáře

1 Josef Josef | 30. srpna 2016 v 6:50

Hned po revoluci jsem chtěl stavět (defacto jen rekonstruovat) malou vodní elektrárnu. (O tom, že MVE na rozdíl od jiných způsobů podnikání má poměrně bezpečnou a jistou "výdělečnost" asi netřeba hovořit.) Lokalitu jsem měl, prodejce ochotného počkat na platbu jsem měl, projekt i plány jsem měl. Obešel jsem postupně všech 52 bank, co se jich v porevolučním období náhle vyrojilo. Žádná mi nebyla ochotná půjčit. Prý jen 300 tisíc? (víc jsem nepotřeboval) To je prý málo, to prý není žádné podnikání, to mi prý nemůže stačit. Cože, svépomocná výstavba? Co to je? Až prý budu mít projekt a nápad v rozsahu desíti milionů, pak prý mám přijít. Ty peníze jsem tehdy nesehnal, lokalitu nekoupil. Nakonec zchátrala a dnes je jen ekologickou zátěží. Tento stát mohl mít o kousek zelené energie víc. Nemá. Dal šanci jiným (rozkrádat). Moje chyba nebo jeho chyba? Nevidím smysl života přít se o nesmyslech s pitomci v bance, člověk dokáže žít i s jinými vizemi.

2 vava vava | 30. srpna 2016 v 7:35

V mojem okolí za posledních cca 10 let žádné nové živnosti nevznikly. Vony starý babky ani lufťáci z Prahy se zřejmě do podnikání nehrnou.

3 Richter Richter | 30. srpna 2016 v 8:06

"Bitcoin, které žádný politicko - ekonomický úchyl neprzní." Onen Bitcoin to zvládl sám o sobě. Je to pravá ukázka jak funguje neregulovaná měna. Podvody spekulace, krádeže. Důsledek: nepoužitelné k čemukoli. To nebyl zrovna šťastný příklad "politicko - ekonomický úchyl neprzní".

Z druhé strany nenacházím obor podnikání, jež by potřeboval úvěr.

Chcete li podnikat v lékařství, potřebujete jen ten fonendoslop, sesli, stůl, PC aby nebyla práce s pojišťovnou, nájem a sestru. To vše je za částky jež je každý schopen našetřit. Pokud to nesvede, úvěr by jej stejně nezachránil.

Vezmu li opačnou stranu spektra třeba klempíře. Potřebné nástroje poskytuje prodejce sortimentu. Klempíř si ufilne plech z role, pozohýbá na poskytnuté ohýbačce, nalož na přívěs a upaluje podnikat. Ano, potřebuje auto a přívěs.

Na malé podnikání je úvěr jen a jen zátěž. Tudy cesta nevede.

Takže střední podnikání. Má jednu drobnou nectnost. Režie. V dnešní době nejste schopen cokoli vyrobit v cenách, a dnes i kvalitě, co nabízí Čína. I když mám jisté budoucí podnikatelské zájmy v oblasti fotovoltaiky, nejsem si jist, zdali je to únosné. Úvěr je mi k ničemu, nanejvýš by i tu malou naději, pohřbil.

Ne, v současnosti je úvěr koule u nohy. Velkým korporacím nelze čelit. Mají zázemí jež nelze za žádnou cenu překonat.

Zbývám nám jen jediná možnost jak "bojovat" s imperiálním kapitalismem. Co můžeš urvat urvi, co nemůžeš, zkurvi.
Bohužel, lidé nejsou schopni pochopit, politik za žádnou cenu, že prosperitu je možné zajistit jen tím, že peníze-zisky zůstanou v místní ekonomice. Jelikož se naši politici lísají k nadnárodnímu vysávání místní ekonomiky, jsme odsouzeni k NEprosperitě. A bude hůř.

4 SPECZ SPECZ | 30. srpna 2016 v 8:13

O nikom takovém nevím.
Mimochodem, když jsem chtěl vložit jako odpověď pouze číslici 0, skončilo vkládání příspěvku hláškou :"Pole "Text" nesmí být prázdné." :-)

5 Milan Horák Milan Horák | E-mail | 30. srpna 2016 v 9:37

Omlouvám se za off-topic, ale už to nemůžu vydržet. Váš blog čtu už hodně dlouho a rád, ale to, co (neúmyslně) provádíte češtině, mi nedá spát :-) Rád bych vám nabídl, že vám každý článek učešu a upravím tak, aby to bylo "v cajku". Čistě z lásky k blogu :-)

6 Karel Karel | 30. srpna 2016 v 9:48

Co se týče živnostníků nevím, ale přímo v OV máš mladou firmu, která vznikla tak, že ji založili bývalí zaměstnanci jiné společnosti. FLTC europe. Nakolik úvěrovali, netuším. Malokdo je takovy cvok, aby rozjel firmu jen z úvěru, ten se bere až pak, když už firma trochu funguje a potřebuje financovat nákup materiálů. Ale běžně se bere úvěr na nákup podílu v již funkční firmě, třeba když majitel důchodového věku nemá následovníky, tak svou firmu nebo část prodá.

7 rvx rvx | 30. srpna 2016 v 11:18

mno, z nemnoha informací které jsem si v posledních letech přečetl o problematice tzv. "startupů" jsem zjistil, že úvěry neřeší - hledají investory. Ovšem údajně 8 z 10 firem zanikne do 10 let od jejich založení, v prvních pěti letech jich zanikne více než 50%.

8 Tin Tin | 30. srpna 2016 v 11:55

reakce na první odstavec -- nevím o nikom. Ale také nevím o nikom, kdo by nedostal nebo kdo by jen uvažoval, že o ten úvěr požádá. Takže moje odpověď vypovídá o čem a jak se započítá do vyhodnocení ankety? (Aneb nevěřím statistice, kterou jsem si sám...?)

9 ? ? | 30. srpna 2016 v 12:17

[5]: Vítejte v klubu! Doporučuji Vaší pozornosti tyto příspěvky (resp. diskusi k nim):

Konečně jsme dohnali Bulharsko
19. ledna 2016

Dřevěný jazyk.
2. února 2016

10 Petr Petr | 30. srpna 2016 v 12:55

Nevím o nikom.

11 dotaz dotaz | 30. srpna 2016 v 13:44

Věděl bych, ale jelikož je tam podmínkou prosperita, tak vlastně taky nevím (jelikož se taky potácí nad propastí).

Téma opět naráží na psychopatii ve vládě a vedeních. Každý psycholog vám potvrdí, že tam se jich koncentruje okolo 50 % minimálně. Jelikož psychopatovi jde o o/vládnutí nejlépe všech a všeho (a nikdy mu nejde o dlouhodobou prosperitu, tu nechápe a nikdy pochopit nemůže, nemá jak - tedy každý psychopat je více či méně "nihilista by default"), není divu, že i celkový směr je veden takto, tedy o/vládnutí všech a všeho bez ohledu na důsledky.

Psychopaté dobře vědí, že prosperita není v jejich možnostech ani zájmu (vedla by mj. ke skutečné rovnoprávnosti, což by je připravilo o moc), proto dnes staví betonové bunkry jako The Oppidum apod a Hollywoood vkládá lidem do podvědomí motivy zničení, post-apo atd. Je to vše tak naplánováno, raději umřou a svět vezmou s sebou, než by dopustili, že by "jim to neprošlo".

Takže se už konečně přestaňte divit a naučte sebe a své blízké, jak poznat psychopata a jak s ním jednat. Jsou skutečně "jiný živočišný druh".

12 Milan Horák Milan Horák | E-mail | 30. srpna 2016 v 14:46

[9]: Dobrá tedy. Beru zpět obsah závorky ve svém komentáři a jdu se vyplakat do knihovny ;-)

13 Martin Štěpánek Martin Štěpánek | 30. srpna 2016 v 15:37

Dle instrukcí jsem článek ještě nečetl ale nikoho takového neznám.

14 J. Dobry J. Dobry | 30. srpna 2016 v 16:42

Nevim o nikom kdo dostal. Ale to bude tim, ze nevim ani o nikom, kdo by to zkousel.
Je to odpoved?

15 PetrL PetrL | 30. srpna 2016 v 18:19

Osobně neznám nikoho.A znám takové, kteří to zkoušeli.

16 Vladan Vladan | E-mail | 30. srpna 2016 v 18:54

Když jsem žádal stát o půjčku na rozjetí kominického podnikání ve výši 30 000,-, tak mi bylo řečeno, že na štětky mi nikdo peníze dávat nebude , Ať prý si koupím soustruh . Na ten by mi dali
150 000,- . opáčil jsem . že se soustruhem komíny vymetají špatně a úřednice mne vypoklonkovala. HMMM jak to s pomocí začínajícím podnikatelům je  ? Musel bych přijít s Panem Krejčířem , nebo Strakou.

17 LS LS | 30. srpna 2016 v 20:26

Myslím že v této bublině žiji s vámi :-(. Po dvaceti letech podnikání (OSVČ) jsem nepotřeboval úvěr na rozjetí podnikání, ale na obnovu strojního vybavení. Výsledek byl prakticky nula. Zhruba dva týdny jsem si v bance hrál na klauna a pak jsem to vzdal.

18 P. P. | 30. srpna 2016 v 20:26

[5]: To by bylo vytecne.

19 Crew Crew | 30. srpna 2016 v 23:17

Mě sice nedali na rozjezd ale dostal jsem úvěr na obnovu zařízení a na další obor činnosti. Ani to nebolelo. Přišel jsem do banky (RF) řekl co chci a na co a kolik. Pomohli mi se sepsáním záměru a rozvahy, nabídli vyšší stovky tisíc, vzal jsem si mnohem míň. Úroky papírově 9% ve skutečnosti (poplatky) asi 13%. Splácím částku menší než utratíme za telefony. Pohoda. Obor podnikání je zakázková výroba a servis elektroniky a drobná subka pro HZS JM, JCBRN Vyškov, TYCO, okresní ÚP. Jsem z Brna.

20 X X | 31. srpna 2016 v 14:28

Asi jsem taky v bubline. Bubline ctenaru toho to blogu

21 Pepan Pepan | 31. srpna 2016 v 17:39

[20]: Mě taky dali (sociální dávky), jsem nemakačenko z Ostravy, všechno prochlastám a tak obdobně jsou na tom všeci co znám.

22 Pepan Pepan | 31. srpna 2016 v 17:47

[21]:Sorry, dvacítko, blbě reaguju, Crew pochopí, pan dochtor určitě.

23 Mark Mark | 31. srpna 2016 v 20:48

Len z počutia viem, že u nás si jeden založil pneuservis a zobral na to úver 100 000 €.

24 mln mln | 31. srpna 2016 v 22:00

[23]: A s cím ručil za tých 100 000€ ?

Komentáře jsou uzavřeny.


Aktuální články

Reklama