close
Vážení uživatelé,
16. 8. 2020 budou služby Blog.cz a Galerie.cz ukončeny.
Děkujeme vám za společně strávené roky!
Zjistit více

Vážení uživatelé,
16. 8. 2020 budou služby Blog.cz a Galerie.cz ukončeny.
Děkujeme vám za společně strávené roky!

Polo-technologie

25. dubna 2017 v 5:28 | Petr |  Svět okolo
Jojo děcka - budoucnost už není co bývala. Ještě tak v roce 2004 jsem viděl jasně jaké to bude. Že zboží vyrábějí roboti, o seniory a děti se starají roboti, elektřinu vyrábějí termojaderné elektrárny, organické chemikálie se těží na asteroidech, pouštní oblasti jedou na odsolenou mořskou vodu, odpadky se házejí do Slunce a oni - absolventi elitních škol - konstruují X-tou raketu, která odveze další várku pravomocně odsouzených gaunerů ke kolonizaci Marsu ....
Dneska vypadá budoucnost takto - nezaměstnatelný bakalář typu "lidská práva v EU" stojí pod minaretem, z repráků řve mohamedán k modlitbě, "domovní důvěrnice - práskačka" si zapisuje, kdo váhá tlouct hlavou o zem. Oblečen do nepohodlného samorozpadajícího se šmejdu "made in Bangladesh" v ruce naprasklý mobil značky Wungo-Mungo electronic industry a na displeji, přes prasklinu, sleduje čarokrásná fota na Snapchatu, aby unikl realitě kolem sebe....

Přestože druhá varianta je výrazně pravděpodobnější, ve "vyspělých zemích Evropské Unie" už prakticky přítomná, stále nepovažujuju ani tu první variantu za úplně nereálnou. Řekl bych že není nemožná technicky, ale patrně bude nereálná psychologicky, asi jako když eunuši na dvoře čínského císaře nechali spálit loďstvo generála Zheng-He, protože se jim v daném okamžiku jevilo jako zbytečné a za necelých 200 let se divili kde se berou ti divní cizinci ( Holanďaní a Angličani ) na těch divných lodích. Kdyby eunuši viděli jen kousek za okraj světa momentálních intrik, mohla být Čína světová mocnost č. 1 nepřetržitě od dob Marca Pola a nedrat se tam znovu klopýtavě až teď.

Proto vyzývám čtenáře - sledujte bedlivě a úzkostlivě, co je skutečná technologie - tedy inovace, která žene společnost vpřed a co je polo-technologie, která vypadá jako ze Sci-Fi, ale jejím používáním se společnost sune vzad směrem k 19. století a středověku. Jenom takový lehce ironický příklad - pohání nadsvětelný motor "Hvězdy smrti" biomasa nebo větrná energie ?

Když už jsme u té energetiky ve Sci-Fi - kdysi jsem četl rozbor vědecké fantastiky z pera jakéhosi fyzika, který prohlašoval - celý Sci-Fi žánr je o energii o obrovských - nepředstavitelných množstvích energie. Tehdy mi to připadalo absurdní, ale je to tak. Každý prašivý robot má uvnitř rozžhavený reaktor. Terminátoři maj baterie na 120 let ( zabíjení lidí ), Warpové jádro v Enterprise, iontová děla, protonová torpéda a tak dále a tak podobně. Příznačné je, že existuje ještě druhá strana "fantastiky" trpajzlíci máchají kyjem, jezdí na dracích a zemljanku jim vytápí hnijící lejno, což mě vede k myšlence: Zebou kapitána J.L. Picarda nohy ? Nebo - zebou Froda Pytlíka nohy ? Tudíž jako svobodní lidi, kteří ač neznatelně - svými preferencemi určují vývoj společnosti si můžeme vybrat, který svět se nám zdá komfortnější, a který budeme požadovat, a proto dříve nebo později nastane.
Flagrantní příklad technologie, která nás vede k zaostalosti : Solární energetika !!! Myslíte, že ne ? Koukejte na Německo, které má v úmyslu generovat veškerou elektřinu z obnovitelných zdrojů. Neodstranitelný problém obnovitelných zdrojů je nestálost jejich energetické produkce. Tedy pokud svítí slunce - svítí nad obrovskými regiony a všechny solární elektrárny vyrábějí jako divé až momentální cena elektřiny klesá k nule, protože není cesta jak se jí zbavit. Pokud nesvítí pak nesvítí téměř nikde nad celým kontinentem a elektřinu je třeba vyrábět. Zkušeností z Německa naznačují, že nejenom všechny soláry ve střední Evropě de-facto fungují jako jedna elektrárna, ale že i větrné farmy fungují všechny současně, nebo vůbec. Dokonce ještě hůře - navzdory našim suchozemským zkušenostem s počasím - velké bouře na moři vedou k nutnosti odstavit jak soláry na břehu, tak větrné elektrárny v pobřežním šelfu, takže současné obnovitelné zdroje se vzájemně nezálohují.

Výsledek : Německo má veliké problémy stabilizovat svoji energetickou soustavu a jsou časové úseky kdy neví komu by elektřinu vnutili, které střídají úseky, kdy neví odkud by ještě elektřinu vzali. Aby přece jenom nějaká bazální stabilita jejích rozvodné sítě byla - drží neustále spoustu konvenčních tepelných elektrárem v tzv. "teplé záloze" - to jest kotle roztopené, pára pod tlakem, jen turbína se točí na volnoběh. Kolik produkuje taková elektrána emisí a obávaného CO2 ? Patrně to nebude úplně málo, protože od začátku německé solárně-větrné energetické politiky jejich produkce CO2 stoupla o pár procent.

OK proč tedy nedržet jaderné elektrárny "jako zálohu" ? Odmyslíme-li že jaderná fyzička ( !!! ) Merkelová udělá pro setrvání ve funkci cokoliv a tudíž jadernou energetiku v Německu zakázala. I přesto je "záloha" jadernou elektrárnou nesmysl, protože reaktory pracují nejlépe při setrvalé produkci energie v blízkosti svého nominálního maxima. ( Nerad to připomínám, ale v Černobylu i Fukušimě doško k haváriím při nezvládnutých pokusech o odstávku reaktoru ). Tedy než jadernou elektrárnou zálohovat solár - lépe je solár vyvézt do šrotu a využívat rovnou jadernou energii.

Tedy jsme s příkladem přímo u definice "polo-technolgie". Bojem proti globálním oteplování metodou instalace solárních elektráren - zvyšujeme produkci "skleníkového plynu" proti kterému bojujeme.... Zatímco Francie, která tuto válku nevede a produkuje téměř celou svou produkci elektřiny jadernými elektrárnami je blízko špice hitparády států s nízkými emisemi CO2 v energetice.

Jasné ? Přesnějí myslíte si že jsou mé vývody absurdní ? EU sama v rámci propagandy dává informace, které svědčí o tom, že solární energetika CO2 neušetří. Na stránce http://www.electricitymap.org je interaktivní a aktuální mapa, kolik kdo vyrábí elektřiny, kolik kdo produkuje CO2, kolik kdo kam dováží a vyváží - vřele doporučuji dát do záložek a klikat na ni často a pravidelně. Schválně kolikrát bude Německá produkce CO2 menší než Francouzská ? ( Nikdy ! ) A kolikrát bude Německá produkce CO2 vyšší než naše ? ( Vždy, krom úseku 8.00 - 17.00 hod. !! ). Jinými slovy řečeno - pokud chcete zamést s produkcí CO2 ( smysluplnost nechme stranou ) je třeba tak činit použítím "úplné technologie" - nikoliv "polo-technologie", přestože tato vypadá mnohem více sexy než Greenpeace ve žlutých overalech a plynových maskách přivázaní ke kontejneru s jaderným odpadem. Přesně takhle si můžeme a musíme vybírat - buď warpové jádro na Enterprise, nebo lejnem vytápěná zemljanka a prasklý smartfoun sotva nabitý solárním panelem.

Poznámka při druhém čtení : Francie = 22 jaderných elektráren = 59 jaderných reaktorů + nekonečné stanné právo + 7% mohamedánů = "špinavá bomba" použitá pro teroristický útok, kterého jsme se zatím nedočkali, ale dočkáme se, protože někde v jaderné elektráně určitě pracuje nějaký "umírněný inženýr Mohamed", jehož preventivní vyhození na dlažbu by byla hrubá diskriminace. To není argument proti jaderné energetice - to je výzva k boji proti návratu středověku do současnosti, protože v opačném případě bychom se museli vzdát i letadel, nákladních aut, kuchyňských nožů, až by nám zbyly jen klacky a kameny, ale i ty by "kvůli naší bezpečnosti" nakonec Brusel zakázal.
 

6 lidí ohodnotilo tento článek.

Aktuální články

Reklama