close
Vážení uživatelé,
16. 8. 2020 budou služby Blog.cz a Galerie.cz ukončeny.
Děkujeme vám za společně strávené roky!
Zjistit více

Vážení uživatelé,
16. 8. 2020 budou služby Blog.cz a Galerie.cz ukončeny.
Děkujeme vám za společně strávené roky!

Hvězdné války 9: lesbické černošky bojují proti Donaldu Trumpovi

2. ledna 2018 v 4:56 | Petr |  Svět okolo
Pamětníci jistě znají "výchovná představení" za bolševika. Celá škola se sbalila a šlo se do kina na nějakou filmovou propagandu. Sovětský film, kde hrdinný komsomolec střílel Špaginem na německé tanky, které mu střelbu oplácely 80mm kanony, aniž by se hrdinovi hnul na hlavě vlásek. Když nad tím dnes přemýšlím tak mi tyto "výchovné" filmy splynuly do jedné masy, ze které vystupují občasné vzpomínky na filmy, kde té propagandy tak moc nebylo. Třeba ještě nedávno jsem z Novosibirského univerzitního warezu složitě stahoval "Otroki vo vselennoj".

Takže poučení pro filmaře - propaganda, pokud je nápadná - nefunguje. Problém je, že američtí filmaři nechodili na "výchovná představení" což má dva důsledky. Jednak hrdinný komsomolec, kterého nepocuchá ani atomovka se dneska jmenuje "superhrdina" - SuperMan, IronMan, Incredible Hulk, Thor, atd. Osobně jsem vyrostl na "Vzpouře mozků" takže americkým zfilmovaným komixům ve formě proudu zmatených akčních scén nemohu přijít na chuť.

Druhý problém amerických komixů a potažmo i jejich filmových podob, je, že "superhrdinové" ( i jejich autoři ) bojují za "sociální spravedlnost" - tedy de-facto za Euro-peklo sociálního státu, který vede civilizaci do krachu. Příklad : komixové vydavatelství Marvel začalo Američany "vychovávat" - Spider Man už není běloch Peter Parker, ale Miles Morales - černoch / hispánec, IronMan je teď nezletilá černoška, norský hromovládný bůh Thor je nyní žena a tak dále a tak podobně. A víte co se stalo ? Zpazgřené komixy se neprodávají ( kupodivu ) ?! Čert vem komixy. Stejný trend vidíte i v kinech. Režisér "rebootu" Krotitelů duchů obsadil do všech rolí ženy, když nad tím fanoušci kroutili hlavami napadl je v novinách, že jsou sexisti, rasisti, fašisti atd. Výsledek je, že film finančně propadl.
Tím se konečně dostáváme ke Hvězdným Válkám, které už desítky let jdou od desíti k pěti. Po dílech 4, 5, 6 tedy "originální sérii", která byla skvělá, přišly po roce 2000 "prequely" tedy díly 1, 2, 3, které ještě nejsou nápadně nasáklé politickou propagandou, ale jsou protě špatné jako filmy. Pak George Lucas prodal své filmové studio firmě Disney, která začala natáčet "pokračování", tedy Hvězdné války 7, a Rogue One a tady se už rostoucí stopy "výchovy" k multikulturní integraci začínají projevovat. Hrdinky jsou vždy ženy, černoši, asiati. Bílý ( heterosexuální ) muž je jedině v roli záporáka.

OK - pokud propaganda z fimu neční dá se to přežít stejně jako člověk přežil "pionýry" kteří letí na Shedar ve filmu "Otroki vo vselennoj". Problém je až s nejnovějším, tedy 8. dílem ságy Hvězdných válek. Ten je v paradoxním postavení, kdy kritika velebí "filmové dílo", ale diváci sepisují petici proti režisérovi a fanoušci prohlašují tento film za "nejhorší, který pohřbívá celou sérii".

Pod vlivem zpráv o kontroverzi jsem se vydal do kina a musím potvrdit - film je sračka a to nejenom multikulturní, genderově vyvážená, politicky korektní, ale i faktická sračka z hlediska elementární logiky. Už v úvodních titulcích běží věta : "republika se dověděla o existenci povstání...." Jaký je smysl povstání slabého tak, že vláda proti které je vedeno by o něm ani nevěděla ? O minutu později princezna Leia Organa ( v českém dabingu opakovaně jako LeiLa ) říká plechové tváři robota C3PO - "netvař se tak pesimisticky". Dělají si autoři srandu ? Lapsy podobného typu jsou téměr v každém záběru ( bomby, které padají ve stavu beztíže atd... )

Pak se na scéně objeví dvě postarší lesbicky vypadající můry, které se zestárlou Leiou vypadají jakoby všecny tři žily v registrovaném polyamorickém svazku. Pak jedna z těch neznámých - hubená stařenka ve fialové paruce převezme velení povstalců, což po dvě hodiny trvajících peripetiích vede k tomu, že všechny doposud známé postavy jsou zabity, Přežije jen osádka Millenium Falconu sestávájící z černocha, smrtelně zraněné asiatky, "Žvejkala" a rodinky zvířátek, které bude Disney prodávat jako hračky. Tito se poplácávají po ramenou, že "teprve teď, když zbyli jen 4, je povstání na prahu vítězství" a za těchto slov odlétají neznámo kam.

Fanoušci Star Wars mají po tomto filmu asi těžkou hlavu, jak může děj pokračovat, ale mně je to jasné. Hvězdné války č. 9 začnou výbuchem poškozeného Millenium Falconu a tím se autorům uvolní ruce k pokračování dle momentálních potřeb propagandy - nejspíš tedy bojem pozitivně diskriminovaných, genderově diverzifikovaných černošek proti Donaldu Trumpovi - nebo ne ?

Za bolševika jsme o kino nezavadili s výjimkou západní - kapitalistické - zejména americké filmové produkce. Dnes nevím o kinematografii která by stála za shlédnutí pokud zrovna nejste příznivci "ušlechtilé nudy" artových filmů. Smutné je, že kino se zpožděním několika let dostává se do pozice televize - zbytečné na ně plýtvat časem a penězi. V případě ságy "Hvězdné války" to pro filmy natočené po roce 1983 platí na 100%.

Poznámka při druhém čtení - možná by můj odsudek nebyl tak příkrý, kdybych viděl originální, nedabovanou, anglickou verzi. Ta se ale promítá tak málo a vždy pozdě večer, že pro mně a manželku jakožto rodiče malého dítěte byla neshlédnutelná.
 

9 lidí ohodnotilo tento článek.

Aktuální články

Reklama