close
Vážení uživatelé,
16. 8. 2020 budou služby Blog.cz a Galerie.cz ukončeny.
Děkujeme vám za společně strávené roky!
Zjistit více

Vážení uživatelé,
16. 8. 2020 budou služby Blog.cz a Galerie.cz ukončeny.
Děkujeme vám za společně strávené roky!

Kameny mudrců 21. století.

23. ledna 2018 v 5:47 | Petr |  Počítače etc...
Jan Werich měl "Rudolfinskou dobu" nastudovanou už z doby kdy jej trápili na "Křemencárně", potom si vše procvičil při psaní ( též zfilmované ) divadelní hry "Golem" a nakonec to završil filmovým "miniseriálem" Císařův pekař a Pekařův Císař. Je tedy zjevné, že měl renesanční realitu pěkně nastudovanou a zvládnutou. Je známo, že Werichovy scénáře obsahují hrubé a úmyslné chyby ( komoří Lang a magister Kelley se nikdy nesetkali ) , na druhou stranu jiné scény téměř 100% odpovídají historické realitě. Příklad : Rudolf II. vyhrožuje popravou alchymistovi pokud "elixír mládí nebude" - 100% realita. Místo elixíru dostane odporný lektvar ( 100% realita ). Ve filmu je opomenut zajímavý detail, že krom elixíru dostal i radu : "Elixír nebude fungovat, pokud budete myslet na zelenou lišku" ..... A co myslíte, že se stalo ? Rudolf II. od toho okamžiku neustále myslel na zelenou lišku a elixír ( kupodivu ;-) ) nefungoval. Alchymista měl 100% pravdu a tím utekl katovi.

Vůbec ta doba byla v jistém smyslu až nápadně podobná dnešku. Dlouhá doba relativního klidu, rozkvět svobodného myšlení, umění, věd i pavěd. Učenci i pa-učenci cestují evropou od jednoho mecenáše k druhému, mumlají formule ze starých tajných spisů a pracují tu na věcech smysluplných ( Kepler, Galileo ) tu na blbostech - Edward "magister" Kelley. Pozoruhodné je, že práce na blblostech byla ve své době ( finančně ) hodnocena daleko výše než opravdová věda, proto bylo běžné, že vědci se živili jako pa-vědci ( třeba Kepler se živil astrologií ).

Dnes je velmi snadné poznat, co bylo na přelomu 16. a 17. století podstatné a co byla blbost. Plastový galileův dalekohled koupíte jako dětskou hračku za 179,- v Kauflandu a o Galileových měsících Jupitera učí každá ( lepší ) střední škola, zatímco elixíry mládí a kameny mudrců zůstaly ( navzdory dobové popularitě ) jen v historických spisech. Proč ? Protože nefungují - kdyby fungovaly - koupíte je dnes ( po 400 letech ) v Kauflandu ve slevě za 179,-

Čas oponou trhul a v součastnosti začínáme třetí století "vědecko-technické revoluce". Mladí vědci a inýženýří zakládají "technologické firmy" a "startupy" a putují od alchymistické dílny "vědecko-technického inkubátoru" k "věděcko-technickému inkubátoru" od "grantové agentůry" ke "grantové agentůře". Přitom nabízejí pestrou paletu "objevů" a "inovací". Čtenářstvo má patrně pocit, že od Rudolfových časů jsme poučenější. Pchá - jsme poučenější v záležitostech 50 - 500 let starých. V dnešních záležitostech nejsou dnešní "mecenáši alchymie" o nic rozumnější než kdykoliv v minulosti.
Chcete příklad : Všichni mají plnou hubu "umělé inteligence", "cloudových řešení" a "data miningu". Krom neskutečného hromadění ( zmatených a přitom soukromých ) dat Internetovými firmami jako Google a Facebook - vidíte někde výsledky jejich práce ? Existuje megakorporace, která by potřela konkurenci protože "umělá inteligence" analyzuje její "datové sklady" způsobem, který udělá převrat na trhu ? Vidíte choroby zázračně vyléčené, protože umělá inteligence našla v medicínských databázích k nim klíč ?

Místo toho vidíme jinou věc - mocní tohoto světa prohlásili "nebude-li elixír - bude kat". Loni na podzim inzerenti dali Googlu ultimatum - budou-li naše reklamy vyskakovat u "rasistických, fašistických a xenofobních" témat na Youtube - stáhneme od vás veškerou reklamu..... Letos v lednu schválila Německá vláda Netzwerkdurchsetzungsgesetz -tedy cenzuru sociálních sítí kvůli "hate speech" a "fake news". Největší experti na "kameny mudrců" 21. století dostali příležitost předvést co umí umělá inteligence "těžící data v jejich cloudech". Ani v jednom případě nevíme jaké řešení vlastně použili. Nicméně výsledek - je cenzura až tak tupá, že se nevelmi liší od "seznamu zakázaných slov" který umím naprogramovat v několika programovacích jazycích i já sám. Jinými slovy - císař chtěl elixír - hrozil katem - dostal lektvar.

Je tedy prozatímní "neviditelnost" výsledků práce "data miningu" a "umělé inteligence" známkou principálního problému - jakože "transmutace" olova ve zlato nebyla možná prostředky renesančních alchymistů ? Potřebují tyto technologie ještě další čas a další peníze k dosažení opravdové užitečnosti ? Vezmeme-li "nedávné převratné" technologie jako Internet, mobily, GPS, ty se mnoho let vyvíjely "laboratorně" - bez vědomí veřejnosti a pak se za 20 let dostaly od "novinky" ke "konzumní věci, kterou má každý". Hlavně ale měly jednoznačný i babě Dymákové vysvětlitelný cíl - telefonovat bez drátů, zaměřit polohu bez sextantu a astronomických tabulek atd. Zatímco "moderní informatika" má stejně vágní a nadnesená očekávání jako Rudolfovy kameny mudrců.....

Nevytěžili jsme moudrost pomocí 386 DX 40MHz z malé databáze, tak ji vytěžíme pomocí megalo- serverové farmy z megalo- databáze nyní. Analogií s Internetem, mobily a GPS je asi rozumné na ( opravdové ) výsledky "big data" informatiky ještě 20 let počkat. Nicméně už teď stojí za to bedlivě sledovat, kdo vykřikuje : "naše technologie je dokonalá, pokud žádný její uživatel nikdy nepomyslí na zelenou lišku".

A jak skončila "Rudolfinská doba" ? Protestantské stavy povstaly proti - jejich potřeby ignorující - katolické vrchnosti a vyprovokovaly 30letou válku, která přerostla v celoevropský náboženský konflikt, který vedl ke smrti 2/3 evropského obyvatelstva hladem a nemocemi. Po válce už bylo jedno, jestli elixír mládí funguje, nebo ne.....
 

18 lidí ohodnotilo tento článek.

Aktuální články

Reklama