close
Vážení uživatelé,
16. 8. 2020 budou služby Blog.cz a Galerie.cz ukončeny.
Děkujeme vám za společně strávené roky!
Zjistit více

Vážení uživatelé,
16. 8. 2020 budou služby Blog.cz a Galerie.cz ukončeny.
Děkujeme vám za společně strávené roky!

Proč je ekonomicky výhodné vystoupit z Evropské unie.

16. ledna 2018 v 5:35 | Petr |  Svět okolo
Aniž bych se cítil paranoikem, považuji za zjevné, že žijeme v "Matrixu", což je : "falešný svět, který máš před očima abys neviděl pravdu". Takže pokud na ČT24 urputně řeší SeveroKorejský jaderný program - znamená to, že problémy Česka leží jinde. Jedním z těchto problémů je "Euroskepticismus". Lidi zatím nezahodili rozum ani komunismem nacvičené čtení mezi řádky, takže vědí, že s Matrixem Evropské unie je něco v nepořádku. Musím připustit, že jeden z význačných čtenářů tohoto blogu vyprovokoval následující příspěvek tím, že mi poslal článek psaný Bakalovými redaktory, že jako vystoupení z Evropské unie ožebračí v Česku statisíce lidí. Dokonce prý ještě více lidí než stihl ožebračit samotný Bakala. Už jsem četl spoustu takových článků, které věští naprostou katastrofu od nezaměstnanosti, nemocí, hladu až po globální termonukleární válku, pokud někdo naruší chatrnou stavbu "Euro-Sajuzu".

Přemýšlel jsem, přemýšlel a došel jsem k závěru, že opak bude pravdou - je ekonomicky výhodné vystoupit z EU co nejrychleji. Včera bylo pozdě - a využít takto vzniklé asymetrie mezi námi a Evropskou unií jako finančné výnosnou úlevu od Euro-buzerace a zdroj zisku pro globální korporace, ze kterého bychom mohli částečně profitovat také. Neboli jinými slovy : Megakorporace dovedou velice výhodně využít lokální rozdíly v legislativě a podnikatelském prostředí ve svůj prospěch - viz "daňové ráje" nebo výroba v Číně. Z takového stavu vždy nejvíce těží příslušná megakorporace. Menší avšak signifikatní zisk z takové situace má příslušný "zámořský stát" a tratí na tom zákazníci megakorporace v Evropě, kteří chtějí zboží, ašak nemají výplaty z práce na jeho výrobě. Proto musí "vyspělé státy" koupěschopnost obyvatel ( a tím zisky megakorporace ) uměle dotovat "pobídkami" - jako jsou sociální dávky a zbytečná zaměstnanost - to všechno na dluh, který se stává nesplatitelným, protože daně megakorporací končí v daňových rájích.

Ještě jinými slovy - doporučuju toto : Vystupme z toho vlaku rychle. Staňme se kombinací daňového ráje a továrny na výrobky, které se kvůli Euro-regulacím nedají ( se ziskem ) v EU vyrábět. Využijme toho, že EU kolem nás ještě pár let setrvačností poběží. Tím se stane, že nesplatitelné dluhy unavené Belgie, Francie a dalších začnou přes podnikání zahraničních i našich firem financovat naši prosperitu. Vystupme z EU, zrušme Euro-buzeraci a staňme se Singapurem hodinu jízdy od Mnichova !!
Jenom lehce proberu Brexit : Překvapivý výsledek referenda odmítl EU. V Londýně jsou desítky tisíc velmi bohatých a velmi mocných lidí, kterým pramálo záleží na "dolních 60 miliónech Britů". Tito lidé se velmi polekali a svými obchodními zásahy ( nechtěnými, nebo úmyslnými ?! ) rozkolísali londýnskou burzu, aby dali najevo, že "katastrofa už přišla". Pak se titíž lidé uklidnili, protože zjistili, že i Brexit půjde zpeněžit. Nyní je Británie ve stadiu "pokusů" o vyjednání pravidel vztahu k EU po odchodu. Tyto pokusy nepovedou nikam, protože Bruselská "vláda" jsou pletichařící pomstychtiví papaláši, mentálně na úrovni zákazu žárovek, vysavačů, ošizených kečupů, křivých banánů a okurek - nikoliv státníci s rozhledem, schopní uspořádat biliónové finanční toky mezi Británií a EU. ( Viz též "kvalita" zástupců Česka v EU ! ) Takže dva roky vyjednávání uplynou jak voda a Británie vypadne z EU bez písmenka schválené mezinárodní smlouvy, což bude dobře, protože si potom dohodne vztahy sama s každým státem extra. Lze však očekávat, že do toho bude zejména menším státům Brusel kafrat, protože - o co méně dohodli sami, o to zřetelněji budou vědět, co by (ne)měli do smluv s Británií napsat třeba Portugalci.

Z ekonomického hlediska se nebude dít nic dramatického, protože Británie je mateřská země mnoha megakorporací a význačný zákazník všech ostatních. Dovolil bych si spekulovat, že vzhledem k postavení Česka by "Czexit" byl ještě hladší a ještě výhodnější. I v Praze žijí desítky tisíc bohatých a mocných lidí, kteří žíjí z peněz EU a je jim fuk co dělají nezaměstnaní v Bruntále. Jejich moc a bohatství je však jen zlomkem britské verze - otřesy z potenciální ztáty snadného živobytí těchto osob budou tedy mnohem menší. Na rozdíl od Británie nebudeme první, kteří vykřiknou "král je nahý" - snaha mstít se malému Česku za tento opakovaný výrok by totiž vyzněla spíše trapně. I přesto dvouleté období vystupování z EU dopadne stejně jako v Británii - bez jediného písmenka schválených dohod, i s námi totiž budou vyjednávat nelítostní bojovníci proti "tuzemskému rumu" a "pomazánkovému máslu". Snaha všech států dohodnout se s námi bez kurately EU nebude menší než u Británie. Navíc všechny vlády už budou mít zkušenosti a připravené "vzorové smlouvy" z Brexitu. Oproti Británii máme dokonce jednu výhodu - můžeme těžit z pověsti "slušného státu", který se rozešel se Slováky, vzájeně výhodně a daleko přátelštěji než se Euro-papaláši rozdcházejí s Angličany. Naše postavení montovny pro Německý autoprůmysl nám dokonce může situaci výrazně usnadnit tím, že předsedové představenstev něměckých Megakorporací budou lobbovat v náš ( svůj ) prospěch. Ba dokonce by mohl Czexit naše postavení montovny poněkud zmírnit až bychom zavedli technologie, které EU nerada vídí na svém území.

Samozřejmě je nutné zvážit rizika. Obávám se, že většina z nich by pocházela od nás samotných. Řada lidí od "Euro-poradců" s BMW a laptopem po oligarchy v čele s Babišem už neumí provozovat ziskový byznys bez Euro-dotací. Státní správa je nesamostatná a neschopná vymyslet vlastní řešení problémů. Příliš dlouho jsme veškerou legislativu dostávali přeloženou Google-překladačem rovnou z Bruselu. Ba dokonce mám lehkou obavu zdali by vyjednávání s EU nebylo ve stylu "bojovníci proti varným konvicím" jednají s "bojovníky za třetí pohlaví" a všichni tito idioti se snaží dohodnout nová pravidla mezinárodního obchodu.... A pak mám taky obavu zdali náš státní aparát není už tak rozbujelý, že by pokračoval v Euro-buzeraci i po opuštění EU. Nezanedbatelné riziko by byla i "privatizace státu" do rukou mafiánů typu bývalých kmotrů ODS + ČSSD. Doufám, že tragickému průběhu v této oblasti by zabránil fakt, že lidi už jsou dosti sebevědomí ( viz několikery poslední volby ), veškerý majetek v Česku má už svého majitele, a že "dotace k rozkradení" by stát musel platit z vlastního rozpočtu schvalovaného lidmi voleným parlamentem. Pak je ještě další riziko a to, že pokud bychom chtěli být továrnou na EU nepopulární technologie - museli bychom tomu sami na vlastní zodpovědnost dát nějaké hranice. Nemám třeba nic proti "jaderné elektrárně v každém okrese" ( stejně si je vynutí elektromobily ) a vývozu přebytku energie do zahraničí. Bylo by však vhodné, aby to nebyly zlevněné reaktory firmy "Hungo-Mungo heavy industries". Úplatky za "ústupky" tohto typu by pro státní správu byly jistě vítanou náhradou za zmizlé Euro-rozkrádačky.

Všechna tato rizika bych shrnul do rizika jediného a to nutnosti opětovného nabytí zodpovědnosti za vlastní osud. To by možná nebylo tak zlé, protože opravdu fungující zpětné vazby zvyšují pocit zodpovědnosti a to na všech úrovních. Představte si, že by prudká změna složení parlamentu po volbách - místo řečiček "o extremismu" - znamenala opravdový obrat směřování státu ? Patrně by pak lidi chodili k volbám a opravdu přemýšleli, která strana co nabízí. Nebo že by za nějakou kolosální kravinu nemohl Brusel nebo "výmluva na Brusel", ale opravdový Karel Novák - ministr - předkladatel a hlavní konstruktér návrhu zákona ?? Potřební samostatní a zodpovědní lidi tu jistě jsou, jen se obávám, že nyní jsou "v disentu" protože kdykoliv, kdokoliv, rozumně, veřejně promluví - najdou se desítky "Bakalových / Babišových redaktorů", kteří na něj křičí ve jménu nerušeného pokračování Euro-dotovaných a Euro-regulovaných byznysů svých šéfů.

Představme si teď modelovou situaci, že Evropská unie zítra "zakolísá v neochvěném pokračování úspěšné integrace" - neboli krachne... Ve Francii, Belgii, Švédsku to bude poslední kapka spouštějící "horkou" občanskou válku. V Lucembursku - zánik většiny zahraničních přímů ekonomiky. V Německu - hluboká, ale zvládnutelná recese. V Bulharsku - zapomalení rekonstrukce silnic. V Srbsku ( není v EU ) - titulek na třetí straně novin a minutová zpráva v televizi.... Kam je bezpečnější patřit ( a proto už nyní směřovat ) až neodvratný rozpad Evropské unie jednou nastane ?
 

20 lidí ohodnotilo tento článek.

Aktuální články

Reklama