close
Vážení uživatelé,
16. 8. 2020 budou služby Blog.cz a Galerie.cz ukončeny.
Děkujeme vám za společně strávené roky!
Zjistit více

Vážení uživatelé,
16. 8. 2020 budou služby Blog.cz a Galerie.cz ukončeny.
Děkujeme vám za společně strávené roky!

Elektronická státní správa ?

27. února 2018 v 5:21 | Petr

Musím napsat úvodní odstavec, který je poněkud mimo tématu článku : Tedy děkuji význačnému čtenáři za zaslaný komix Trampoty Veverka Joachyma. Je to masakr - pravý protipól "výchovy" dětí na ČT :D, plný odkazů na realitu, ve které žijeme : "hokejka je zahnutá, proto je globální oteplování...", nebo :"lesní důvěrník nahlásil, že jsi z lesa poslední, kdo nevyvěsil vlajky Evropské unie...", nebo jako z tohoto blogu : "Jsou jen tři zdroje národního bohatství - dotace, dávky, granty a půjčky... a když ani potom nevypukne hromadný blahobyt - nastupuje centrálně řízená stimulace ekonomiky - šrotovné, nábytkovné, ledničkovné, smetákovné, vajglovné... " Paráda z roku 2010, která ( tehdy ) nějak unikla cenzuře. Nyní tedy k původnímu textu :

Potřebujete emailovou schránku ? Tak se registrujte do Gmailu ( raději ne - data z něj krade Google ) do Hotmailu, který se dnes jmenuje Outlook online ( a data z něj krade Microsoft ) nebo na Email.cz ( kde data snad nekrade Seznam.CZ, což mi připadá nejméně nebezpečné ). Po registraci si schránku nastavíte a používáte. Potřebujete datovou schránku ? Musíte se registrovat někde u státní správy, doložit totožnost pokud jste fyzická osoba, nebo zakládací dokumentaci pokud jste s.r.o. nebo a.s. Po registraci má stát povinnost s vámi komunikovat pouze přes vaší datovou schránku, takže se modlíte aby můry na berňáku i jinde neudělaly tu sviňárnu která se už mnohokrát stala, že navzdory povinnosti státu používat vaši datovou schránku vám prostě "někam" pošlou "obálku s modrým pruhem" a pak vás buzerujou kvůli "fikci doručení".

Zásadní otázka zní : je freemail na Seznamu.CZ technologicky jednodušší než systém datových schránek ? A další zásadní otázka je jaktože se freemail na Seznamu.CZ uživí jen z reklamy a netahá vám z kapsy žádné prachy z daní ?

Můžu pokračovat dále a dále - elektronické recepty, které už existují a centrální server, bez kterého nic nejde míval výpadky v délce 14 dní i déle. ( Navíc několik tisíc doktorů čeká už několik měsíců na příslušný "bezpečnostní" certifikát) . Jakékoliv "portály" a WWW stránky patřící veřejné sféře - buď vypadají jako animovanými GIFy zamořená amatérština z roku 1995 nebo jsou hypermoderní až k nepoužitelnosti jakoby si "webdyzajnéři" spletli váš monitor s ajFounem položeným na šířku.
Samostatnou zmínku si vyžaduje "majstrštyk" elektronické státní správy a to je mýtný systém na silnicích. Byl zaveden v roce 2007 v té době byl systém satelitní navigace - GPS k dispozici veřejnosti už 14 let. V té době už byly GPS přijímače a GPS trackery pro "geocaching" volně ke koupi. Místo měření ujeté vzdálenosti pomocí GPS zavedla firma Kapsch systém s "mýtnými branami" hnanými naftovými elektro-generátory. Ty stojí jenom někde, proto některé z nich nepoctivci objíždějí přes vesnice kolem dálnic - a vůbec celý ten systém připomíná spíše zlehka elektronizovanou verzi "signalizace žezlem" na železnici před rokem 1900, než neco co vzniklo ve 21. století.

Čas oponou trhnul - a dnes je zastaralost mýtného systému ještě nápadnější. Snadno totiž koupíte GPS / GSM tracker v podobě psí známky - ten má vlastní SIM kartu jako mobil a hlásí pozici pejska na Internet kde si ji můžete rozkliknout. Celý mýtný systém by se dnes ( a částečně už v roce 2007 ) dal naprogamovat jako "appka do smartfounu" kterou by si šoféři povinně stáhli z WiFiny pohraniční policie na hraničním přechodě a po odjezdu z republiky by tato appka zpětně reportovala ujeté kilometry státní správě.... Nestalo se tehdy ani dnes - gauneři na ministerstvu dopravy sepisují další a další "výběrová řízení" na upgrade dosavadního špatného systému, který je tak drahý, že stát by po zrušení této obludnosti mohl laciné smartfouny s příslušnou "appkou" rozdávat šoférům zadarmo a ještě by ušetřil !!!

K čemu tedy směřuje dnešní pohádka - především k otázce jestli tahle "elektro-neschopnost" je náhoda, nebo účel ? Pokud jste počítačová firma, která pracuje pro stát na X násobně předraženém systému, proč ještě provokovat tím, že ten systém bude opravdu-opravdu nápadně zaostalý a nefunkční ?? V té souvislosti je třeba vzpomenout mého neoblíbence Andreje Babiše. Jeho EET kupodivu funguje.... Digitální agenda Agrofertu se pravděpodobně vyrovná každému ministerstvu a možná se jistým zlomkem blíží agendě celé státní správy - je tedy pravděpodobné, že Babiš má s "velkými počítači" více zkušeností než korupčně motivovaní ministři "tradičních stran" ?? Znamená Babiš u moci konec "předražené zaostalosti" alá Kapsch ? Nadějí v opozici jsou možná i Piráti a vzorem prý budiž nám Estonsko.

V souvislosti s vychvalovanou Estonskou státní správu je však nutné zmínit jistý ( možná podstatný ) detail : Estonci podobně jako Finové a částečně i Maďaři jsou ugrofinský národ s překvapivě silným smyslem pro pořádek a fair-play. Za dob Sovětského Svazu - z pouhé existence ruského = slovanského bordelu na svém území vnitřně trpěli jako zvířata a idyla Sovětského svazu ve skutečnosti znamenala neustálou "studenou občanskou válku" ruských a estonských vysokých komunistických funkcionáářů. Je tedy součástí jejich národní povahy dělat vše - i elektronickou státní správu - poctivě a spravedlivě, zatímco je vlastností našeho českého = slovanského povahového základu dělat vše - i elektronickou státní správu - nepoctivě ( Kapsch) a buzeračně ( EET ).

Je tedy otázka zda problém "elektronické státní správy" není ve skutečnosti problém "státní správy" jako takové a dokonce zdali-to není problém naší národní "společenské smlouvy" - ba dokonce českého výkladu základních pojmů typu "poctivost" nebo "spravedlnost". Pokud mám pravdu, pak administrativní opatření jako opětovné založení "Ministerstva informatiky" pravděpodobně nepomůže.
 

5 lidí ohodnotilo tento článek.

Aktuální články

Reklama