close
Vážení uživatelé,
16. 8. 2020 budou služby Blog.cz a Galerie.cz ukončeny.
Děkujeme vám za společně strávené roky!
Zjistit více

Vážení uživatelé,
16. 8. 2020 budou služby Blog.cz a Galerie.cz ukončeny.
Děkujeme vám za společně strávené roky!

Volby do ČSKB 2.

6. března 2018 v 5:28 | Petr |  ČSKB
Po minulém článku, ve kterém se o laborantech prakticky nepíše se Výbor Sekce zdravotních laborantů ČSKB naštval a podal na mně stížnost pro "ovlivňování voleb" k volební komisi České společnosti klinické biochemie. Volební komise stížnost odmítla ze dvou důvodů. Jednak předvolební agitace je dovolena a též se výsledky 1. kola voleb příliš neliší od minulé volby v roce 2014.

Potom na mně vysoce postavení biochemici křičeli jakože : "Co tam píšete za blbosti".... "Ukažte nám v zápisech z jednání jestli si někdy nějaká laboratoř, stěžovala, že se jí děje křivda !" A měli pravdu !! Dle oficiální dokumentace je v české kotlině ticho jako v hrobě, což nepochybně znamená, že všechno je dokonale a 100% v pořádku. Jen Kubáč - buřič narušující hladký průběh jednání to vidí jinak. Takže bych si dovolil uvést takový příkládek, který má základ v ping-pongu jednání v polosvětě mezi odbornou společností, Ministerstvem zdravotnictví, zdravotními pojišťovnami, univerzitami a tak podobně.

Představte si že až do loňska platil zákon 96/2004 "O vzdělávání nelékařských zdravotnických pracovníků", kde existoval tzv. "kreditový systém kontinuálního vzdělávání". To jest za každý seminář byly "body podle obtížnosti" a každá zdravotní sestra / laborantka musela nasbírat X bodů za Y let ( nejsem si přesně vědom jak to sestry měly, takže hrubým odhadem 40 bodů za 10 let ) Jemomže organizátoři seminářů a konferencí potřebovali sestry nalákat a proto systém trpěl "inflací bodů" - to jest časem za odpolední seminář obyč. bylo bodů jako před pár lety za velkou ( a drahou ) konferenci. Proto se "zákonodárce" rozhodl, že tento systém je špatný a v novém zákoně 201/2017 "O vzdělávání nelékařských pracovníků" jej - bez náhrady - zrušil.

Tím ale došlo k té věci, že někteří zdravotničtí funkcionáři, kteří se k tomu cítí oprávněni začali křičet : "jak MY je budeme kontrolovat ?" Navíc toto zjednodušení byrokracie znamenalo pravděpodobně též zrušení nějakých míst na Ministerstvu zdravotnictví, takže se hledá způsob jak to "zákonu navzdory" udělat, aby se ve skutečnosti změnilo co nejméně. ERGO se rýsuje následující systém : Pořadatelé budou účastníkům seminářů vydávat potvrzení o účasti - jako doposud. Navíc si ale ministerstvo vyhrazuje právo u příslušného organizátora vyhledat, jestli daná osoba skutečně navštívila danou vzdělávací akci. Proto budou organizátoři nucení vést a archivovat seznamy účastníků tak, "aby byli identifikovatelní". To jest minimálně se jménem datem narození a adresou - po mnoho let. Tím se však prostá "účastnická listina" s ( nečitelnými ) podpisy stává "dokumentem podléhajícím zákonu o ochraně osobních dat".

Ergo dosavadní ( zrušený ) systém byl takový - laborantka / sestra přišla na seminář, nečitelně podškrábala účastnickou listinu, která sloužila spíše pro vyúčtování chlebíčků a dostala "certifikát s body", kam si dopsala vlastní jméno. Nová verze bude vypadat následovně : Sestra pečlivě vyplní účastnickou listinu Jménem, adresou a datem narození a pak též Jménem, adresou, datem narození a podpisem stvrdí "souhlas se zpracováním osobních údajů" a pak dostane potvrzení o účasti..... Hezké "zjednodušení" úředního postupu "Czech - edition", NE ?

Následuje povinný disclaimer : nic z výše uvedeného nemá na svědomí žádný z členů České společnosti klinické biochemie, ani její výbor, ba dokonce ani "Sekce zdravotních laborantů" ne. ČSKB však může na tuto kravinu věc galaktického významu - reagovat dvojím způsobem.
  1. může "dodržovat dané kompetence" a mlčet.
  2. může překročit své kompetence a napsat na ministerstvo "to jste ale vymysleli pěknou ******** !!!"
Obě varianty mají stejný krátkodobý účinek - nestane se nic..... Tato ********* / věc galaktického významu bude do roka a do dne platit, protože kdo by se vzdal možnosti dělat dusno mezi prostým lidem ( za sto litrů hrubého měsíčně ).... Pokud se lékařské odborné společnosti budou chovat "státnicky" a tiše mlčet, můžeme si být 100% jisti, že se náš hřbet bude i nadále více a více ohýbat pod tíhou dalších podobných "kreativních nápadů našeho laskavého státu a jeho orgánů..."
Moje naděje je, že pokud se slovutné lékařské společnosti budou chovat dle bodu 2. a hromadně napíšou nactiutrhačné dopisy ( a buďte si jisti, že mnohé - odvážnější než ČSKB - to udělají s chutí ) úředníkům se třeba nebude v budoucnu tak úplně chtít do vymýšlení dalších takových ********* !!!
Ptáte se jak to souvisí s volbami do ČSKB ? Jsme před druhým kolem voleb a k volbě oprávnění biochemici si mohou vybrat zdali chtějí variantu odborné společnosti, která zajišťuje hladké provádění nastavených procesů v rámci určených kompetencí, všechny oběžníky má vyplněné už dopředu, za což je státní správou chválena. Nebo zdali si vyberou odbornou společnost, která je drzá, v rozporu se svými kompetencemi upozorňuje na otázky "zdravého rozumu" a protestuje proti průserům, které se do zdravotnictví valí ze všech stran.... Nebo nevalí, protože v "zápise z jenání výboru" o tom nic nestojí ??

Jelikož stížnost na mně už byla - byl by hřích toho nevyužít a nedat zde alespoň odkaz na článek kvůli kterému to bylo - tedy na můj "výbor ČSKB snů" - voličům pro inspiraci....

Poznámka k obrázku : uklidňující krajina u městečka Krepoljin v horách východního Srbska - vyfocená na cyklistické výpravě po Balkáně.
 

4 lidé ohodnotili tento článek.

Komentáře

1 MUDr. Vít Mareček MUDr. Vít Mareček | E-mail | 6. března 2018 v 8:01

Rád bych přímo kontaktoval pana Petra Kubáče, ale nevím jak.
Zejména ten popis nočních služeb je trefný.

2 Ing. Karel Suchomel Ing. Karel Suchomel | E-mail | 6. března 2018 v 12:53

Dobrý den, pane doktore! Jsme spolu - asi stejný ročník - a já si vždy v úterý připadám jak za doby "bolševika" - kdy jsme si říkali (jsem z Olomouce) - jeďte honem do Prahy do kina (jméno už si nepamatuji) - dávaj tam SUPER film - honem, než ho zakážou. Ten film se jmenoval "Vážení přátelé, ano!" Dodnes je mým oblíbeným filmem, nejen proto, že rovněž hraji na harmoniku. A tak v to úterý čekám na Váš další příspěvek - a jsem rád, že nejsem - z hlediska posunu myšlenek naší společnosti - podle mě hlavně působením hromadných sdělovacích prostředků - sám... Rád bych Vám toho napsal mnohem více, pokud bych měl na Vás kontakt "mailový". Nejsem sice žádný spisovatel, ale už teď abych ten mail začal tvořit, pokud byste mi ten "mail na sebe" poskytnul. Děkuji - KS

3 P. P. | 6. března 2018 v 22:04

Opet souhlas. At se Vam dari.

4 StK StK | E-mail | Web | 6. března 2018 v 23:48

Máte to tam pěkný, páni biochemici. [;>))
Ostatně jako leckde jinde.
Ale jak se traduje:
Raději nic neříkej.
Když už něco řekneš, tak to nikam nepiš.
A když napíšeš, tak to aspoň nepodepisuj. Když ovšem podepíšeš, tak se nediv.
(Poučka to je stále platná.)

5 Petr Petr | 7. března 2018 v 15:12

Otázka na autora vpravdě nelehká:
Jak zabránit množení parazitů kteří za 100 litrů měsíčně dělají samoúčelnou a zbytečnou / škodící činnost když právě takoví jsou maximálně preferovaní "samicemi" lidského druhu...? Protože: "jsou zabezpečení" = (mají velmi slušný příjem za minimální úsilí) a zárověň mají spoustu času věnovat se rodině / partnerce. Je to začarovaný "biochemický" kruh.

6 Milan Vrbíček Milan Vrbíček | E-mail | 8. března 2018 v 20:43

Pane doktore. Obávám se, že s ohledem na stále větší množství lidí, kteří se živí převážně pusou, se nedá očekávat zlepšení situace. Nicméně máte rozhodně pravdu, že je potřeba pánům v ministerských centrálách naznačovat, že jejich rozhodování není zcela optimální. Přeji vám úspěch ve vaší činnosti a hlavně v boji s byrokratickou hydrou.

7 Ing. Budibudi Ing. Budibudi | E-mail | 10. března 2018 v 19:44

Už nějaký ten pátek pročítám zdejší web (hlavně elektro rubrika - aby né když to učím) a panu Kubáčovi se trochu obdivuji v tom jaký má široký záběr témat a i do hloubky. Sice v některých politických názorech bychom si nerozumněli, ale i tak. A teď příspěvek k tématu. Ten bordel jest všude. V celé společnosti. Nejen v medicíně ale i ve školství, kde nyní působím, například inkluze. Ten bordel je i ve firmách především vedených českými majiteli kde mají zaměstnance. Nikdo tomu neunikne. Pár šťastlivců možná. Není to nakonec boj s větrnými mlýny? Sisyfovský úděl lidí, kterým to trochu lépe myslí, bojovat s lidskou hloupostí a nadutostí?

Komentáře jsou uzavřeny.


Aktuální články

Reklama