close
Vážení uživatelé,
16. 8. 2020 budou služby Blog.cz a Galerie.cz ukončeny.
Děkujeme vám za společně strávené roky!
Zjistit více

Vážení uživatelé,
16. 8. 2020 budou služby Blog.cz a Galerie.cz ukončeny.
Děkujeme vám za společně strávené roky!

Hladina nevzdělanosti.

1. května 2018 v 11:09 | Petr
Ptají se Číňana :"Za jak dlouho se člověk naučí čínsky ? Pořádně nikdy...." Pak se ptají lingvisty z univerzity: "Za 30 let intenzivního studia budete mít slušné základy...." Nakonec se ptají studenta ČVUT : "Jsou na to skripta? Ano ..... Za 14 dní jdu na zkoušku !!"

Patrně jsem to tady psal, že jsem měl šéfa, který byl studentem klasického latinského osmiletého gymnázia, dva roky strávil na českém lyceu v Dijonu, pak vystudoval Medicínu, Internu a Biochemii, Mluvil plynně latinsky, klasickou řečtinou, francouzsky, německy, anglicky, rusky, a pak takovými těmi "našimi jazyky" kterými musíte umět, pokud chcete existovat na Ostravsku - jako je polština, slovenština, a různé "po našimu" varianty slezského nářečí. K 75 narozeninám jsme mu nekoupili knihu, protože v 5 patrovém Ostravském Librexu jsme nenašli ani jednu, o které by nám už dávno nereferoval. Navzdory tomu se ke každému, od pologramotné uklízečky, po pražského biochemického profesora choval stejně - stejně uctivě, každého si vyslechl, neskákal do řeči, řekl jednu dvě přátelské věty, které však byly zcela přesné. Jasně rozlišoval co je rozkaz a co je rada a pokud jsme někdy jeho rady neposlechli - neprotestoval a dokonce se nám ani neposmíval, když jsme si ( většinou ) narazili nos.

Čas oponou trhnul a máme novou dobu. V televizi říkají, že "národ je rozdělen" a jedna z příčin - lidi si neváží vzdělání. Že prý kdysi i venkovský učitel, který měl jenom nějaký tříletý "učitelský institut" měl větší autoritu, než dnešní "vysokoškoláci", přetože tito vyšli z akreditovaných, certifikovaných, notifikovaných, Euro-dotovaných a Euro-regulovaných, "vzdělávacích institucí". Samozřejmě vzniká otázka - co je to vzdělání a taky jaké vzdělání budí autoritu. Zkouška z čínštiny ze skript udělaná za 14 dní ? Co když navíc je příslušný vzdělanec aktivistický blb, který ( na rozdíl od venkovského učitele ) nemá slitování s lidmi vně vlastní "bubliny" ? Co když ne neuposlechnutí, ale UPOSLECHNUTÍ rad takového člověka vede ke katastrofě ?
OK problém asi nebude se vzdělanci - myslím s opravdovými vzdělanci, kteří studují čínštinu každý den několik hodin už třicet let. Problém bude spíše s těmi, kteří mají "diplom na čínštinu" které za 5 let na "univerzitě Sládkovičovo" věnovali dohromady pár týdnů. Veřejnost takový rozdíl umí rozlišit na kilometry a patrně nebude projeven neúcty, že příslušného polo-vzdělance nebere zdaleka tak vážně jak se onen příslušník "duševního proletariátu" bere vážně sám.

Mozoly na mozku - jsou totiž stejně viditelné jako mozoly na rukou. Nezažil jsem ani jednou žádného opravdového vzdělance, který by se posmíval manuální práci. Neslyšel jsem od opravdu vzdělaných lidí poznámku o "frustrovaných nevzdělancích" - jako ji slýchám dneska od frikulínů, kteří mají spoustu titulů, spoustu funkcí, které všechny získali po 14 dnech studia skript.

Tedy shrnuji : Není zde neúcta k lidem, kteří duševně dřou. Je neúcta k inflaci polovzdělanců rozčilujících se, že se veřejnost neklaní laciným štemplům na jejich laciných diplomech.
 

14 lidí ohodnotilo tento článek.

Aktuální články

Reklama