close
Vážení uživatelé,
16. 8. 2020 budou služby Blog.cz a Galerie.cz ukončeny.
Děkujeme vám za společně strávené roky!
Zjistit více

Vážení uživatelé,
16. 8. 2020 budou služby Blog.cz a Galerie.cz ukončeny.
Děkujeme vám za společně strávené roky!

Odkazu výstavy Zenit 1984 věrni zůstaneme !

22. května 2018 v 5:31 | Petr |  Počítače etc...
Pamatuju si na to jako dnes - někdy v létě 1984 organizoval Socialistický Svaz Mládeže spolu se Svazem pro spolupráci s armádou v Parku Kultury a Oddechu Julia Fučíka výstavu "vědeckotechnické tvořivosti mládeže" Zenit 1984.

Ne že by mě tam rodiče pustili, ale ve všech možných i nemožných pořadech v televizi byly přímé vstupy "z výstaviště". Takže jsem se díval i na to, co jsem jinak nesledoval, třeba v sobotu dopoledne jela "v rámci federace" slovenská drsná bolševická propaganda pro děcka jménem "Pionierska lastovička". Obvykle se na ni nikdo nedíval, snad jen děcka papalášů to měly povinné, ale v době "Zenitu" tam celou hodinu nějaký zarostlý borec vysvětloval jak pomocí sovětské ilegální kopie procesoru Z80 a pomocí překladu ruského ilegálního klonu "Space invaders" do češtiny vytvořili počítačový systém který umí hrát - z azbukových znaků sestavené "Space invaders" na obrazovce černobílé televize "Merkur".

Nebo při jiné příležitosti byl přímý vstup, kde obtloustlý "výzkumník z Prahy 10" v tesilovém obleku vysvětloval jak "jejich ústav" plánuje výrobu "komunikačních modulů", které budou spojeny "vysokorychlostní sběrnicí" a budou vzájemně komunikovat a předávat si užitečná data a tím řídit VŠECHNO od jaderné elektrárny po lednici osamělého důchodce.
A na závěr bomba. Nějaký soudruh z "Krajského výboru KSČ" sliboval, že už příští rok začne hromadná výroba počítače ONDRA, který bude mít "srovnatelné parametry" se "západní výpočetní technikou" ( tím se myslel už zastaralý Sinclair ZX 81, protože barevnou grafiku jako novější Sinclair Spectrum televize Merkur stejně neuměla zobrazit ). Takže jsem po celou dobu této výstavy, vikend co víkend, odpoledne co odpoledne sledoval zprávy z výstaviště, kde zanedbaní perpeťáci vysvětlovali jak obejdou zákeřnosti "součástkové základny" a "dodavatelsko-odběratelských vztahů" ( jakože nic není a nikdo vám nic neprodá ) a vyrobí geniální elektroniku, která učiní život v RVHP-socialismu rájem.

Víte co se z těchto věcí realizovalo ? Jedním pohledem lze stručně konstatovat NIC. Dokonce i počítačů ONDRA se vyrobilo méně než TUZEX prodal skutečných počítačů Atari 800XL. Druhým pohledem lze položit otázku - co z těchto vlhkých snů komunistických perpeťáků máme dnes ? A odpověd je VŠECHNO ! Chtělo to jenom 30 let vývoje a totální změnu všeho - výrobců polovodičů, typu procesorů, typu počítačových sítí, struktury společnosti, stylu života, ekonomického systému, politického systému - prostě realizovalo se vše za současné totální změny celé společnosti okolo....

Nechvalně proslulý server IHNED.CZ má rubriky Průmysl 4.0 a Smart City - tam i ledaskde jinde si přečtete vlhké sny dnešních "prověřených soudruhů" o milionech krabiček, které si předávají užitečná data řídí vše od jaderné elektrárny po lednici osamělého důchodce a učiní život v kapitalismu Euro-socialismu rájem.

Prostou analogií vzato můžeme rovnou odpovídat - co z toho se bude realizovat v době, která se dnešním perpeťákům jeví jako "dohledná" ? Že by NIC ? Schválně - co se dramatického změnilo od dob Internetu zavedeného do plechového PC s CRT monitorem a procesorem Pentium III ? Ano změnilo se toho spousta - třeba dneska vás špicluje váš vlastní G-mail, Facebook a váš vlastní telefon s Androidem, aby megakorporace, které "nedělají zlo" ;-)))) mohly alespoň "dělat prachy". To je přece to "předávání užitečných dat" mezi krabičkami ne ? Ale co se změnilo opravdu podstatného ?

Osobně bych řekl, že jediná PODSTATNÁ změna od dob AltaVisty a plechové bedny s Pentiem III není vůbec technického typu. Je to WEB 2.0 neboli "User created content" - "obsah tvořený uživatelem" dnes spíše nazývaný jako servery podporující "fašismus", "rasismus", "putinovu propagandu" a "fake news", kde oficiální propagandě navzdory mohou drzouni napsat, co všichni stejně vědí, že "císař je nahý" a tím "destabilizovat společnost", protože dávají najevo že ani 1000 x opakovaná oficiální lež stále ještě není pravdou.

Otázka je, co se bude z dnešních "vlhkých smart snů" realizovat za 30 let ? Analogií s výstavou ZENIT 1984 to bude VŠECHNO, ale s dvěma drobnými odchylkami, stejnými jako tehdy. VŠECHNO to bude mít poněkud jinou formu a VŠECHNO to přijde do poněkud jiného typu společnosti než si dnes vůbec dovedeme představit.
 

9 lidí ohodnotilo tento článek.

Aktuální články

Reklama