close
Vážení uživatelé,
16. 8. 2020 budou služby Blog.cz a Galerie.cz ukončeny.
Děkujeme vám za společně strávené roky!
Zjistit více

Vážení uživatelé,
16. 8. 2020 budou služby Blog.cz a Galerie.cz ukončeny.
Děkujeme vám za společně strávené roky!

Svět zbytečnosti

8. května 2018 v 5:15 | Petr |  Filosofování
Před dávnými a dávnými časy - obchodníci - keťasové - a zlí kapitalisti udržovali lid v chudobě. Všeho bylo málo a peněz na koupení toho mála ještě méně. Pak přišli nadšení "techno aktivisti" a vymysleli ideu "world of abundance" - tedy světa dostatku ... nadbytku ... nebo zbytečnosti a zmaru ?

Ok už tehdy ve čtyřicátom osmom (1848) Marx a Engels a později jejich krvaví následníci přišli s podobnou ideou, která se jmenovala komunismus. Dobrovolně pracujeme, peníze neexistují, "každý ( pracuje ) dle svých možnosti, každému ( dáme ) dle jeho potřeb....." Když chce ďáběl někoho potrestat - splní mu jeho sny, takže přechod komunistického manifestu v realitu je na obzoru a nemůžou za to politici, nebo úředníci EU, ale inženýři mačkající startér stroje zkázy.

1. Peníze neexistují

Ještě tak v roce 1930 venkovský švec spravil místnímu kupci boty a za jeho prachy koupil od pekaře chleba, který dal prachy za mouku kupci.... Ještě v roce 1941 bratrancův děd - byl výpravčím na železnici - bral 800 protektorátních korun měsíčně, které našetřil a postavil barák. Pak se nám systém nějak pokazil. Přišel komunismus a komunisti nebyli rádi, že peníze dlouhodobě uchovávají hodnotu minulé práce - takže komunistickým světem jako požár prošla lavina měnových reforem, které zabavily "nadměrný" majetek, převážně těm, kteří jej nabyli léty spoření a práce vlastních rukou.... Ani v demokratickém světě to nebylo lepší. Krytí měn zlatem zaniklo ještě před II. světovou válkou a poslední měna krytá zlatem - americký dolar - padla v roce 1971. Od té doby státní banky vyrábějí inflaci, aby pracovití a spořiví byli za tyto vlastnosti náležitě potrestáni ztrátou hodnoty úspor.

Co jsou tedy peníze dneska ? Zboží vyrábějí roboti, nebo Číňani někde uvnitř megakorporace, mimo kontrolu veřejnosti. Špatné boty z ubohého plastu stojí 999, slušný mobil s milióny tranzistorů a desítkami složitých komponent stojí též 999. Sociální dávky a výplaty se v Evropě dostávají - od státu - za nic, nebo za "dotace Evropské unie", což je to samé a odevzdávají se megakorporaci, která zlomek z nich předá ( nebo taky ne ) svým Číňanům / robotům. Úroky jsou záporné, banky tisknutím papírků vyrábějí inflaci. Jaký je tedy smysl peněz. Okružní běh po trase Sociálka - Kaufland ? Nebo braní výplaty, která nemá žádný vztah k hodnotě vykonané práce ani k hodnotě kupovaného zboží ?

Divíte se, že "progresivní státy" pochopily, že peníze jsou jenom atavismus ( jako zvedání nožky u psa ), který konejší veřejnost falešným pocitem normálnosti a chtějí fyzickou hotovost zlikvidovat a nahradit ji "elektronickým kreditem", který nepůjde ani teoreticky schovat mimo dohled "laskavého státu" ? ( Andreji to je ještě větší fičák než EET !! )

2. Každý podle svých schopností

Komunističtí ideologové předpokládali dobrovolnou práci ve prospěch celku. Smůla je, že lidi znají, nebo alespoň tuší možnosti jiných lidí, takže už jako kloučnovi školou povinnému mi to vrtalo hlavou a bolševické soudružky učitelky jsem se ptal, co tedy bude lidi nutit pracovat, když všechno dostanou zadarmo. Vlastnosti lidí jsou známé, proto vizionáři dneška už nežádají práci od lidí. Propagátoři "Světa hojnosti" mluví o exponenciálním vývoji čipů a umělé inteligence o "aditivní výrobě" jakože lokální výrobě na míru pomocí 3D tiskárnen atd.

Co umí a dělá robot, přestane umět a dělat člověk. NE ? Umělá inteligence, aby byla užitečná musí sama sebe postupně zlepšovat. NE ? Součástí zlepšování je snaha dělat VŠECHNO, takže lidi nebudou dělat NIC, NE ? Součástí zlepšování je též racionalizace práce. NE ? Součástí racionalizace práce je odvrhnutí zbytečných činností. NE ? A živení lidstva nic nedělajícího a zlenivělého je co ? Racionální činnost ? NE !!

Už dnes jsme v paradoxní situaci, že "nejsou lidi" ale flákačů dělajících "nic" za velké peníze / ubohé sociální dávky najdete plné ( světové ) metropole. Jak tedy přesvědčíme umělou inteligenci, aby nás živila ? A pak taky jak přesvědčíte lidi aby dělali alepoň "něco" a neskončili jako degenerovaná posádka kosmické lodi z filmu Wall-E.

3. Každému dle jeho potřeb

Ponechme stranou, že neomezená dostupnost jakéhokoliv výrobku je v rozporu už se základními pravidly tohoto světa jako je zákon zachování hmoty. Představte si, že vize propagátorů "Světa nadbytku" je 100% reálná a zlí kapitalisti - keťasové - kteří nás udržují v nedostatku budou nahrazení "rozmazlující" umělou inteligenci, která nás bude držet v přebytku. Lze už dneska tušit jak takový svět bude vypadat ?

Vezměme třeba Internet a telekomunikace, které svou nehmotnou podstatou umožňují přiblížit se ideji neomezené dostupnosti ( virtuálního ) statku. Jak mění společnost neomezená možnost komunikace ? Neomezená možnost znamená, že každý může sdělovat komukoliv cokoliv aniž by platil více než nepatrný paušál za dopravu dat na první vhodný server že ! I tento článek jsem mohl zveřejnit ( prakticky ) zadarmo a vy jej platíte blikající reklamou někde na obrazovce. Takže vyjadřují se všichni a výsledky se dostavily - jsme zaplavení explozí vzdělávání, inteligence a kreativity že ? Nebo se dosavadním "majitelům pravdy" neomezená komunikace nelibí a tak jsme zaplaveni kombinací šmírování propagandy a cenzury ? Některé státy - některé části internetu úplně zablokovaly ( třeba Čína ) jiné státy zablokovaly jen ( značnou ) část své populace ( letošní cenzura v Německu ) .

"Abundance" - jako "přebytek" tedy není přebytek pro každého, že ? Pokud by to byl přebytek pro každého ceny by klesly k nule a tím i možnost zisku. Zlý jazyk by řekl, že "hojností" se myslí hojnost pro knížepána a jeho dvůr. Hojnost pro prostý lid za tak jednoznačně prospěšnou ( a knížepánovými služebníky vymáhanou ) považována není, že ?
Rekapituluju tedy opět. Představte si krásnou budoucnost, ve které za ne-práci dostáváte ne-peníze a za ty si kupujete ne-zboží. Nebo ne už tak optimistickou vizi zlenivělé a neschopné populace, která čeká jestli ze stroje, o jehož technologické podstatě netuší nic dnes vypadne dávka krmiva, nebo ne.

Jenom tak pro ukázku jak se rodí "svět nadbytku" ( jenom pro někoho ) Na obrázku vývoj parametrů Americké ekonomiky jako jsou hrubý domácí produkt a průměrné platy před a po zániku zlatého krytí dolaru. Lze ty křivky popsat jinak než jako okradení populace před jejich vlastníma očima. Jak je možné okrást všechny Američany aniž by byla Občanská válka verze 2.0 ! Totéž se totiž děje v celém světě. Výroba inflace tiskem nekrytých peněz totiž ožebračuje především chudé.

Příklad : Od doby co jsem ji koupil, stojí má milovaná Dacia Logan MCV "v plné palbě", v aktuální verzi - pořád 250 000, ceny se tedy ( zdánlivě ) nezměnily. Propagandou omílaná inflace daná cenou "spotřebitelského koše" je tedy prakticky 0. Akcie za 250 000 - koupené současně s Dacií - však už dnes stoji kolem 600 000 - to jsou peníze, které skrytá inflace nekryté měny žene z vaší do jejich kapes !

OK tedy "nadbytek" nebude pro všechny a dluhy za něj budou obrovské. Tím vznikne nerovnováha, která povede k nezvládnutelnému napětí na celém světě. Cestou ven bude ( pravděpodobně ) válka dosud těžko představitelných rozměrů. Téměř jako v pohádce. Při každé návštěvě Shopping Parku podepisujeme úpis vlastní krví, až ďábel přijde a vezme si náš život.... Proč by nás taky šetřil, když žijeme nad poměry, na dluh, nic neumíme, nic ( smysluplného ) neděláme a ještě tomu vznešeně říkáme "vyspělá civilizace" ???
 

10 lidí ohodnotilo tento článek.

Aktuální články

Reklama