close
Vážení uživatelé,
16. 8. 2020 budou služby Blog.cz a Galerie.cz ukončeny.
Děkujeme vám za společně strávené roky!
Zjistit více

Vážení uživatelé,
16. 8. 2020 budou služby Blog.cz a Galerie.cz ukončeny.
Děkujeme vám za společně strávené roky!

Pan Spock a SmartFoun s naprasklým displejem.

17. července 2018 v 5:03 | Petr |  Počítače etc...
Předem mého dopisu musím poznamenat, že můj cyklistický spolujezdec po balkáně mi už před řadou měsíců doporučoval zahodit moji milovanou Nokii 6300 a koupit nějaký SmartFoun Acatel za 1500 kč. Pak musím taky poznamenat, že si Acatelu za 1500 kč. vážím více než nejnovějšího iPhonu - toho co stojí 29 999 a nemá ani sluchátkový konektor. Připadá mi totiž poctivější snažit se do mobilu za 1500 natlačit, co prachy dovolí, než věřící Applovské sekty odrbat o 29 999 jak Svědci Jehovovi babinu z Těrlicka.

Pak musím poznamenat, že před více než třemi měsíci jsem Nokii 6300 rozbil, navzdory tomu, že jsem ji měl od roku 2008 a za tu dobu jsem s ní X krát úmyslně a 10x tolik neúmyslně mrsknul za zem - vždy bez nejmenší závady. K rozbití došlo tak, že mi na ni padla "bílá kostka" což je dřevěná krychle velikosti 10x10x10 cm o váze 500 gramů, která se používá jako robot-oponent při homologacích robotů-bojovníku v soutěžích Mini-Sumo. Kostka totiž padla na mobil tak neštastně že dopladla rohem na střed dolní strany displeje a tím jej vyřadila z chodu, pokud nepočítáme sloupeček 20 pixelů vlevo a sloupeček 20 pixelů vpravo.

Takže jsem váhal nad Alcatelem za 1500 a nakonec jsem koupil StupidPhone Nokia 216 Dual Sim za 1000, navzdory tomu že nemá Applikace, 3G sítě, GPS, má mizerný foťák a já nevím co ještě. Zato se vejde do kapsy, nefízluje vás a nereportuje Googlu ( doufám, že ani Microsoftu ), nepotřebuje antivir a prostě jen funguje = volá a píše SMS. Je poněkud větší než stará Nokia 6300 - což je designový prvek, protože pod krytem je mobil až překvapivě "prázdný".

Pokud chcete slyšet mé názory na Nokii 216 - "dá se snést". Mobilní část, displej, rádio, baterka, MP3 jsou překvapivě dobré. Vše ostatní je korporátní "ojebávka made in Microsoft" - majitele Nokie v době návrhu tohoto mobilu. Co mám na mysli ? Neumí otevřít soubory s "prostým textem" tedy *.TXT. Neotevře 90% vysoce komprimovaných JPEG obrázků pokud jsou menší než 400 kiloByte ( celé svoje obrazové album na XD kartě jsem musel rekomprimovat ). Neustále vám nabízí nějaké pochybné Aplikace které chce stahovat přes GPRS z E-shopu, který už ani nefunguje atd.
Dostáváme se však k jádru dnešní pohádky - "nakonec" jsem seděl v hospodě se známým, co mi doporučoval Alcatel za 1500 a ten se mlátil do hlavy se slovy : "Nokia 216 !!! Vyhozený litr". Tak jsem jej potřeboval nějak uzemnit tak jsem se zeptal : "Proč komunikátory ve Star Treku nemají 5 pacový displej ?" No schválně - projděte svá alba historických Sci-Fi filmů a řekněte kde mají telefony typu "placka co se nevejde do kapsy s prasklým displejem ?" Namítnete, že autoři příslušného Sci-Fi neměli dosti fantazie.

Já namítnu kontra-námitku autoři Star Treku a spol. v 70 letech neměli dosti fantazie jak daleko dojde technické zaostávání naší civilizace - oni měli komunikátory velikosti odznaku a Warpové jádro, my máme "sdílené bicykly" a dotace na solární elektrárny. Ruku v ruce se zaostáváním v oblasti skutečných ( těžkých ) technologií jde dopodud netušené "korporátní ojebávání" zákazníků vydávané za technický pokrok. Příklad z jiné strany - koupíte počítač a díky nevypnutelnému UEFI jste ( za vaše prachy ) odsouzeni k té verzi a k té instalaci operačního systému, který si v něm megakorporace usmyslela.

Majitelům mobilů je totiž nutné "prodat nic" - též známé pod pojmem "prodat obsah". Tedy Applikace nejlépe jednoúčelové pro přístup na stránky, kde v PC stačí napsat adresu do prohlížeče. Tyto aplikace je třeba nějak ekonomicky a nenákladně vyrobit - tedy nejlépe rekompilovat - přesněji v Javě jenom "adaptovat" ze základu který existoval pro PC, tablety, nebo jinou platformu - na formu pro mobil.

Pokud byste takovou aplikaci psali pro displeje velikosti 320x240 pixelů, které se dají nosit v kapse - bylo by to příliš pracné, protože byste museli pro každou aplikaci na míru vymýšlet jak udělat uživatelské rozhraní aby bylo ergonomické a inteligentní. Vy potřebujete znovu a znovu recyklovat tutéž knihovnu pro multidotykové zoomování bitmapových obrázků a prvků grafického zozhraní, které se používají od PC přest Tablety "Phablety" po SmartFouny - "one size fits all". Hardware se musí přizpůsobit platu a schopnostem Indického programátora a požadované výši korporátního zisku. Zákazníkům se pak řekne : "tohle je pokrok, po kterém máte toužit".

Je však možné, že doba mobilů blízkých Star Trekovým komunikátorům znovu nastává. Klasické Tablety - jsou mrtvé, nad SmartFouny panují rozpaky a shoppaholičky šílí nad "retro" edicí Nokie 3310, která se od mé Nokie 216 neliší prakticky ničím. Pokud nepočítáme manažery, kteří tím demonstrují svoji nepostradatelnost, většina lidí začíná být unavená z tahání "placky" s naprasklým displejem, což vzbuzuje jiskérku nadějě, že třeba stagnace přestane být vydávana za pokrok a jednoho dne poletíme na Jupiter lodí s Warpovým jádrem s hlasem ovládanými "komunikátory" velikosti Star Trekového odznaku....
 

10 lidí ohodnotilo tento článek.

Aktuální články

Reklama