close
Vážení uživatelé,
16. 8. 2020 budou služby Blog.cz a Galerie.cz ukončeny.
Děkujeme vám za společně strávené roky!
Zjistit více

Vážení uživatelé,
16. 8. 2020 budou služby Blog.cz a Galerie.cz ukončeny.
Děkujeme vám za společně strávené roky!

Civilizace typu 0.72

20. listopadu 2018 v 5:21 | Petr |  Příroda
Měl jsem chuť napsat článek o globálním oteplování a tak jsem si napsal osnovu :

  • Nevíme zdali se vůbec otepluje, na jižní polokouli spíše ne, na severní o to více, pokud to není falešný posun způsobený stavbou meteorologických stanic na letištích a v betonových oblastech měst.
  • Nevíme na jaké časové škále jsou současné změny - výkyv na 5 sezón alá 1945-9, nebo středověké teplotní optimum trvající několik století, nebo doba mezi-ledová trvající tisícíletí ? Víme však, že současné teploty jsou z hlediska statisíců až miliónů let do minulosti spíše nízké.
  • Nevíme jak velký je "podíl naší viny" za klimatické změny.
  • Nevíme zdali CO2 z fosilních paliv je hlavní skleníkový plyn, nebo je to CO2 ze sopečné činosti, nebo methan ze zemědělství, nebo vodní páry. Víme však, že koncentrace CO2 před průmyslovou revolucí byly ty nejnižší za 4.5 miliardy let historie ZeměKoule, jinými slovy 4,49999999 miliard let bylo v atmosféře více CO2 než je dnes.
  • Klimatické modely jsou spíše nepřesné a po nakrmení historickými údaji nepředpoví současnou situaci, jak bychom od nich očekávali, což svědčí o tom, že fyzikálně-chemickým mechanismům klimatu příliš nerozumíme.
  • "Věda o klimatu" není podrobena diskusi a kritice jako ostatní přírodovědné disciplíny. Naopak je zaplevelena propagandou, lhaním a nesmysly typu 97% vědců se shodlo, že se otepluje
  • Nevíme jaká je "ideální teplota" ZeměKoule a jestli taková vůbec existuje. Je to ta dnešní ? Nebo středověké teplotní optimum a po něm "malá doba ledová" - nejchladnějších 500 let za posledních 2000 let, které skončily až v 19. století.
  • Nevíme jaké pozitivní / negativní následky bude mít vzrůst / pokles teploty na procesy jako je růst rostlin, nebo množství srážek. Máme jen dva krajní aktivistické názory : RÁJ NA ZEMI / KATASTROFA, které svědčí o tom, že pravdu "někde uprostřed" musíme nadále hledat.

A pak jsem si jako správný pesimista sepsal seznam "opatření proti klimatu" :

  1. Navrhujeme bezzubá, buzerační proti-opatření,
  2. Která omezují civilizované státy, zatímco rozvojový svět si klidně čmudí dál,
  3. Která uvrhnou běžnou populaci do bídy a zaostalosti,
  4. Která financují neproduktivní úřednictvo, diktátory a mafie,
  5. Která se ani neblíží 1% velikosti změn, které už od začátku průmyslové revoluce proběhly.
  6. Je tedy otázka zdali globální teplota je opravdu ta veličina, která má být regulována, nebo zdali je "ovlivnění" klimatu jen záminka k něčemu jinému ? ( např. bod 2. - 4. )

Jenomže pak mi předposlední bod tedy : "Navrhujeme protiopatření, která nejsou ani 1% změn, které již proběhly" začal nějak vrtat v hlavě. Silně ironicky řečeno : "Zakážeme milióny kilometrů plastových brček na pití, abychom tím odvrátili klimatické důsledky miliónů kilometrů již postavených asfaltových silnic a železničních tratí!" Takto si to ekologisti představují ? Že zákazy žárovek, vysavačů a picích brček bojujeme, proti následkům 200 leté industrializace celé planety ( snad s výjimkou Afriky, která ale za čínské prachy svět intenzivně dohání ) ?
Pokud tedy předpokládáme, že klimatické změny jsou člověkem způsobené a chceme je zmírnit - musí nápravná opatření být řádově stejné "mohutnosti" jako procesy, které ke klimatickým změnám vedly. Při boji o zachování ozonové vrstvy jsme taky museli zakázat VŠECHNY freony a ne jenom 10% sprejů užívaných lidmi, kteří svěsí hlavu a poslechnou. Pokud tedy vezmeme veškerou průmyslovou výrobu planety jako 100% - musíme navrhnout proti-opatření, která budou řádově taky 100%. V tomto směru jsou dvě možnosti : Buď -100%, tedy návrat do středověku s volským potahem, hladem a nemocemi, nebo +100% - tedy někam, kam směřovaly techno-optimistické Sci-Fi 50. let. Pokud nemáme znalosti, sílu a vůli k řešením tohoto kalibru - "drobná buzerace", jako zakazovat brčka a vatičky do ucha nepomůže. Naopak je daleko efektivnější vzít klimatické změny za neodvratný fakt a investovat do zvládání přicházejících důsledků.

Jinými slovy (termo)jadernou elektrárnou hnané hutě a cementárny nebo (termo)jadernou elektrárnou hnaná chemická výroba ( třeba kapalných paliv ze vzdušného CO2 ) - to by byla rána do globálního oteplování ( pokud v něj věříte ). Zejména podtrhuji PŘÍMÉ VYUŽITÍ JADERNÉHO TEPLA, které obchází 60% ztráty při výrobě elektřiny v parním soustrojí elektráren, které pořád vychází z parní technologie 19. století. Elektřina by pak byla až z odpadního tepla těchto procesů. Zákazy automobilů v Evropě, které nesníží světovou produkci CO2 ani o 1%, nebo záměna náročné výroby klasického auta za stejně náročnou výrobu - státem dotovaného - elektromobilu rozhodně nejsou opatřeními, která mají schopnost pozitivně ovlivnit globální klima.

Čímž se dostáváme ke Kardašovově šlále. Naše současná civilizace prý ovládá 72 procent energetických zdrojů ZeměKoule. Tato informace se mi zdá nedůvěryhodná, protože pro postup naší civilizace ze stadia 0.72 do stadia 1 - tedy vláda nad 100% energetických zdrojů planety by prý znamenala spalování 280 kg vodíku za sekudu v termojaderných elektrárnách, což je velice málo ve srovnání s celosvětovou spotřebou uhlí v objemu 230 000 kg za sekundu, nebo se spotřebou ropy v objemu 140 000 kg. za sekundu. Tyto objemy zároven dávají představu o průmyslové produkci CO2, která vzhledem k chemickému složení uhlí a ropy činí 1 280 000 kg = 1280 tun za sekundu! Pokud bychom chěli účinně zasáhnout, musíme toto množství redukovat o desítky procent ( 70-90% ?? ), nikoliv o nula-nula-nic za cenu obřích ( a zbytečných ) státních výdajů a uvrhnutí "poslušného" ( a blblého ) Západu do hospodářské krize. Jen pro zajímavost : celosvětová spotřeba Uranu je 2,7 kg za sekundu.

Ergo globální oteplování je neporazitelné bez globální změny technologií, která je nemyslitelná bez globálních otřesů zavedených pořádků a společenských žebříčků. Proto místo účinných opatření dostaneme zákaz "uchošťour" a picích brček, aby nám politické elity naznačily, kde je místo vidláků v civilizaci, kterou jsme ( pro ně '? ) prací svých rukou vyrobili.

Čístě formálně pokračujeme v Kardašovově škále : Civilizace typu 2 ovládá energetické zdroje své centrální hvězdy - a tady i ekologisti musí uznat, že s takovým množstvím energie hladiny CO2 na jedné z planet patrně nebudou neřešitelný problém že ? Civilizace typu 3 ovládá energii všech hvězd své galaxie, takže Galaktické Impérium senátora Palpatina bylo tak 2,8 ? A to je pravé Sci-Fi, u kterého civilizace už nějaké oteplování vůbec nemusí řešit, protože řeší jak nastavit klimatizaci na kosmické lodi velikosti planety a podobně ;-)

Dovolím si rekapitulovat
  • Globální oteplování provázejí nejasnosti.
  • Dnešní způsob boje proti globálnímu oteplování je neúčinný. Patrně sleduje jiné cíle, o kterých se veřejně nemluví.
  • Účinný boj znamená MASIVNÍ nasazení ( nových ) technologií zejména v oblasti energetiky, zemědělství, chemie, stavebnictví ( ne cloudová taxislužba, ne sdílené bicykly, ne lajkovací eko-skupina na facebooku ). Bavíme se o věcech kalibru jaderných hutí, jaderných cementáren, odsolování mořské vody pro zavlažování na milionech hektarů, zalesnění Sahary a Austrálie, termojaderné energetiky, robotické těžby plastů v Pacifiku, robotické těžby Helia3 a Titanu na Měsíci . Využití tepelné energie (termo)jaderných elektráren v chemické velkovýrobě atd.
Výrazně zjednodušeno - jestli Euro-cenzura jednou pustí do Česka informaci o spuštění první čínské jaderné cementárny - víte, že už se nemusíte starat, jestli globální oteplování je, nebo není, protože jeho hlavní kořen bude právě odříznut. Nikoliv proto, že by jaderná cementárna neprodukovala CO2 - toho bude i tak produkovat spoustu z CO2 ve vápenci, ale protože jsme konečně našli odvahu ustoupit od drobné buzerace vedoucí do zaostalosti a přejít k technologiím, které mají alespoň teoretický potenciál něco změnit.
 

39 lidí ohodnotilo tento článek.

Aktuální články

Reklama