close
Vážení uživatelé,
16. 8. 2020 budou služby Blog.cz a Galerie.cz ukončeny.
Děkujeme vám za společně strávené roky!
Zjistit více

Vážení uživatelé,
16. 8. 2020 budou služby Blog.cz a Galerie.cz ukončeny.
Děkujeme vám za společně strávené roky!

Nekvalita elity

1. ledna 2019 v 5:46 | Petr |  Filosofování
I v letošním roce budeme žít ve světě rozděleném v poměru 99:1. Tedy 99% frustrovaných hlupáků a 1% vzdělanců, kteří "vědí jak v tom chodit". Bolestivě jsem si to uvědomil o Vánocích 2018, kdy kvůli dceři, která je příliš malinká, aby viděla "vánoční produkci" už 10x jsem nemohl dělat svou nejoblíběnější činnost - to jest televizi zcela ignorovat, případně nahradit nějakým tím filmem ze starého DVD.

Netušíte o čem mluvím ? Je běžné, že během roku přijdu domů až k večeru a paní Kubáčová hásí - "pustila jsem televizi, ale zase tam všechno psali ve Wordu" To jakože dialogy české televizní produkce jsou slaměné a nablblé ve stylu : "Poručíku : V křoví je mrtvá ženská, asi ji někdo zabil ?!?". Nebo ještě lepší ze seriálu "Modrý Kód" : "Nepodařilo se nám ho nahodit ( = obnovit srdeční činnost ) tak jsme jej museli stabilizovat ( = spoutat, aby bez krevního oběhu nevylízal z hrobu nebo co ?? )" Dialogům psaným tímto způsobem se kdysi vysmíval Ladislav Pecháček v "Básnícich" č. 3. : "Něco si říct musej - má to 13 dílů", než sám upadl do stejné machy - psaní kravin jen pro prachy ;-)

Tedy sledujete tele-bednu a máte smíšené pocity od jednoznačné komunistické propagandy zato podané ve verších, po ne tak zcela zjevnou propagandu stále ještě vysoce inteligentní. Přihřáté Troškovské Vodníky a Čerty, rozbředlé bláboly Zdeňka Svěráka, který zapomněl na cimrmanovské své vlastní : "stejně těžké jako myšlenku udržet - je myšlenku opustit", až po čistokrevnou propagandu úplně nejnovějších pohádek, kde navíc často princezna je svině a princ fetuje. Výsledkem je že čím je film starší tím je lepší bez ohledu na propagandistické zaměření doby vzniku. Od pohádek, kde není slovo navíc až po řídký průjem - rok výroby 2016.

Nelze si nevšimnout ještě jiné věci. Prachy nesmrdí, takže umělci považující se za elitu se nestydí jeden den kárat své spoluobčany, kteří se živí poctivě, že jsou primitivní nevzdělanci a druhý den hrát v "současné filmové / televizni produkci", ze které je šoufl i tří-promilovým alkoholikům z Horní Dolní.

Otázka je čím je to vše způsobeno. Dovolil bych si uvést příklad notoricky známý. Karel Čapek psal cestopisy, detektivky, knihu o zahrádkaření, byl kaktusářem, vydal nejúspěšnejší českou fotografickou publikaci všech dob, psal o robotech, o atomové zbrani a všechno to napsal tak, že nikomu jeho dílo nezvedalo vlasy hrůzou na hlavě, ani fotografům, ani chemikům, ani zahradníkům, ani stavitelům robotů, což můžu osobně potvrdit, protože to všechno jsem kdysi dělal i od Čapka četl.
Teď si představte opačný příklad : jak by vypadala kniha o zahrádkaření sepsaná "tvůrčím kolektivem" třeba takového "Anděla páně verze 2.0" ?? Tedy příčna se zdá jasná : Čapkův otec byl venkovský doktor, který si musel vždy poradit sám, takže do syna tloukl a tloukl vzdělání, co se jenom vešlo. Až měl Čapek mladší - hlavu úplně plnou ( a prdel úplně rozsekanou ) teprve pak on sám z vnitřního přetlaku pocítil potřebu "něco sdělit" a protože měl dostatek informací - i jeho "sdělení" mělo hlavu a patu, ať bylo o čemkoliv.

Naopak dnešní "tvůrčí týmy" vysedávají na školách, které mají strach "zatížit" holoubky informacemi, aby to v nich neutlačilo "kreativitu". A navíc přestože vyjdou s hlavou prázdnou - mají neodvratnou touhu "nějak bojovat" za své názory, které jsou neutříděné, zmatené, neprošly střetem s realitou, proto nejsou srozumitelné lidem hlupákům vně jejich "kreativní bubliny". Výsledek je pak jasný - čím dále je autor od nemoderních věcí jako je motyka nebo školní rákoska, tím sračkovitější pohádka z jeho pera.... I ty propagandistické pohádky 50. let totiž natáčeli umělci, kterým - jako gymnazistům za První republiky byly namláceny do hlavy celé dějiny lidstva + všechy latinské a řecké deklinace a dokonce i něco málo matematiky a chemie....

Zvykněme si, že prázdné sudy duní nejvíce. S nástupem "vzdělanostní společnosti", všeobecného lhaní a propagandy budou teprve dunět.
 

29 lidí ohodnotilo tento článek.

Aktuální články

Reklama