close
Vážení uživatelé,
16. 8. 2020 budou služby Blog.cz a Galerie.cz ukončeny.
Děkujeme vám za společně strávené roky!
Zjistit více

Vážení uživatelé,
16. 8. 2020 budou služby Blog.cz a Galerie.cz ukončeny.
Děkujeme vám za společně strávené roky!

Známky krachu

22. ledna 2019 v 5:42 | Petr |  Svět okolo
Absolutně nejsem schopen dostat z hlavy svá pozdní středoškolská léta - 1988 -1989, zejména proto, že kamkoliv se dnes podívám mám už mnoho let pocit dejá-vu jako hrom.

1. Niesů robotníci :

Soudruh Bilak se ptá soudruha Mao Ce Thunga : "Můžete nám poslat nějaké pracovníky ?" Mao se ptá : "A kolik chcete : 10 miliónů, 20 miliónů, 30 milionů ?"
Moje švagrová říká :"Doktoří nic nedělají, jen berou těžké prachy, pijí kafe a souloží se sestřičkami a přesto to ani nechtějí dělat"
Neboli jinak : sežeňte dnes kohokoliv schopného samostatně vykonávat jakoukoliv práci. Známý z oblasti strojírenství je zoufalý už léta ( snad krom krize po roce 2008 ). A vy osobně - objenejte si instalatéra, elektrikáře, zubaře !
Neboli ještě jinak - známkou blížícíhose krachu je, když zpětné vazby společnosti jsou narušeny. Jeden z projevů tohoto narušení je, že vznikají profese, které nevytvářejí hodnoty pro jiné lidi a ty odsávají lidi z profesí, které jsou ostatním užitečné.

2. Záplatování :

Za pozdního bolševika byl relativní nedostatek všeho - na auta byl vypsán "pořadník" a s pořadím v něm se různě podvádělo a uplácelo a aby to nebylo tak jednoduché tak byl i "pořadník na pořadník". Bolševika nikdy nenapadlo řešit příčinu - tj. Zvednout výrobu, protože to bylo příliš komplexní a vedlo by to k otázkám, které měly potenciál zhroutit režim - jako například Je správný poměr mezi odvedenou prací, mzdou a kupní sílou této mzdy ?
Dnes : Měli jsme bolševiky infestovanou soudní soustavu. Ta nebyla schopná zajistit vymáhání dluhů, Proto jsme zavedli soukoromé podnikatele - exekutory - s pravomocí soudců. Ti neodvratně přitáhli do tohoto byznysu mafiány a různou další svoloč. Tak jsme je začali regulovat a omezovat. Proč nelze reformovat soudnictví a pravomoci exekutorů vrátit zpět do rukou státu ? Tato otázka nepadne, protože hajzli mezitím z nezodpovědných a z chudáků vydřeli majetek schopný zhroutit dnešní stát.

3. Všichni jsme si rovni jenom někteří jsme si rovnější :

Komunistické "konexe" znamenaly, že jste si zavázal zelináře, žezníka, nějaké ty řemeslníky, kterým jste poskytoval "protislužby" a oni vám. Dnes máme Konexe - verze 2.0 - Stropnický starší býval ministr obrany, Stropnický mladší býval ochránce feťáíků squattujících v pražských nemovitostech. Nebo z jiného soudku : Před pár lety na Budějovickém sídlišti Máj policie mlátila bílé demonstranty, kteří protestovali proti narušování veřejného pořádku, zatímco s narušiteli žertoval "antikonfliktní tým" atd. atd.

4. Účinné řešení je ( politicky ) nepředstavitelné :

Viz celý tento blog. Snažit se řešit společenské problémy znamená viklat cihličkou v základu stavby, která ať je jakkoliv špatná skýtá někomu místo na slunné terase vysoko nad viklanou cihličkou. Chcete slyšet příklady z minulosti ? Celý komunistický blok a ( marné ) snahy o jeho reformu. A ze současnosti třeba Brexit.

5. Propaganda a štvavé vysílačky :

Válečný štváč Reagan Putin může za naše průsery. Elity společností ve skutečnostni nemyslí, jen opakují co řeklo politbyro někdo jiný. Pokud o věcech samostatně přemýšlíte posloucháte Hlas Ameriky hledáte alternativní informace jste režimu a jeho představitelům podezřelí. Stejně tak 20% menšina společnosti zcela oddaná oficiální linii si nedovede představit, že 80% společnosti - každý jedinec sám za sebe - má o režimu pochybnosti. Proto hledají "ideově-diverzní centrálu", která dle jejich představ fašisty a frustrované nevzdělance řídí, jako jsou oni sami řízeni oficiální státní propagandou.
Navíc co je lepší výmluva za průsery, kterých jste se při řízení společnosti dopustil než "diverze" z USA Ruska.

6. Náklady uniklé příležitosti.

Pokud můžete dělat zodpovědnou a hodnotnou práci za X tisíc, nebo se za stejnou sumu můžete flákat někde na úřadě co si zvolíte? Pak vznikají paradoxy, že celé komunistické Československo mělo 200 000 státních zaměstnanců včetně pracovníků okresních výborů KSČ, kteří měli jisté pravomoci státní správy. Dnešní Česko, které má o třetinu méně obyvatel má 469 737 tisíc zaměstnanců. Ergo 300 000 lidí je ve státním aparátu zaměstnáno zbytečně a ti jednak chybí v reálné ekonomice a navíc každý jeden takto zbytečně zaměstnaný spotřebuje daně nejméně od 3-4 skutečně pracujících. Tedy 300 000 lidí, které stát zaměstnává zbytečně = 1.5 miliónů lidí, kteří by mohli platit daně na něco užitečného, ale nemohou. To je ve státě s 5 milióny zaměstnaných docela slušná darda ne ?

7. Rozpojení zpětných vazeb

Bezdětné můry určují standardy pro výchovu dětí. Zdravotní sestry- funkcionářky, které utekly od pacientů do byrokracie určují standardy ošetřovatelství. "Teoretici pedagogiky" určují standardy školství. Ekologičtí aktivsti z humanitních fakult určují jak mají fungovat spalovací motory, silnice, elektrárny : "Kdo práci nezvládá - práci kontroluje". Toto je však jenom jedna polovina mince. Švec šijící špatné boty neměl zákazníky a mřel hladem. Dnes můžete nařízeními úřednictva prznit společnost celý život a ještě za to dostat prémie nebo medaili.
Rozpojení zpětných vazeb je z hlediska elit společnosti žádoucí. Být konfrontován s vlastními chybami totiž není kompatibiliní s představou "pohodlného místa" z bodu 6. Proto "koalice politických stran", kde ať zvolíte kohokoliv - stejně nakonec lišky a zajíci uzavřou "kompromis", proto Evropská unie, která nepodléhá kontrole lidí, jejichž život Euro-buzeracemi zhoršuje.

Historie ( nejenom naše ) prý probíhá ve 20. letých cyklech, takže člověk který se dožije 80 let prý prožije dva cykly dobré a dva špatné. Komunismus padl v roce 1989 a až do "Lisabonské smlouvy" v roce 2009 to celkem šlo. Zdá se tedy, že současné politické režimy v Evropě definitivně vyhnijí nejpozději do roku 2029 - kruci to je ještě dlouho.
 

36 lidí ohodnotilo tento článek.

Aktuální články

Reklama