close
Vážení uživatelé,
16. 8. 2020 budou služby Blog.cz a Galerie.cz ukončeny.
Děkujeme vám za společně strávené roky!
Zjistit více

Vážení uživatelé,
16. 8. 2020 budou služby Blog.cz a Galerie.cz ukončeny.
Děkujeme vám za společně strávené roky!

Kolektivní tresty a soumrak Internetu.

26. března 2019 v 5:40 | Petr |  Internet
Na gymplu v roce 1987 se stala tato věc : Několik ženských z mé třídy uteklo z psaní na stroji. Průšvih se rozmázl. Ředitel obratem udělil 6 ředitelských důtek. Budoucí sekretářky si v příští hodině svojí důtku samy napsaly. Jenomže pak se to řediteli nějak rozleželo a prohlásil, že : " v socialistické společnosti - kolektivní provinění trestáme kolektivními tresty". A tak nám zakázal možnost dělat autoškolu, kde žádná z uprchlých slepic nebyla přihlášena. Čas a peníze udělat autoškolu jsem znovu měl až ve 31 letech. Znalci říkají, že tito "pozdní řidiči" se už už nenaučí řídit bez stresu za volantem, což je i můj případ.

Po revoluci přišel Havel a komunistický princip "kolektivní viny" a "kolektivního trestu" odmítl zejména ve vztahu k Sudeťákům, kteří velice pásli po restitucích svého majetku zanechaného v Česku po odsunu. Navzdory Havlovi je však praxe úplně jiná. Náš drahý stát přijal téměř jako princip, že NIKDY se nezabývá zlo páchajícími gaunery, ale VŽDY se vozí po všech ostatních zákona-bojných občanech, kteři níc neudělali. Příklady : Kolkování alkoholu a cigaret. Zákon o veřejných zakázkách, který princip "kvalita za rozumnou cenu" vyměnil za princip "( nejnižší ) cena je jediné kritérium". Přesto se krade, jenom kvalita provedení zakázek ( například silnic ) se dostala, tam kde ji všichni vidíme.

Nejabsurdnější příklad tohoto principu je EET - kolik živnostníků podvádělo ve výkaznictví? 30 tisíc ? Kolik živností muselo zavést EET "aby se Babiš nažral"? 3 milióny ? Přitom třeba Německo připouští že až 15% jeho HDP vzniká v šedé ekonomice a nemá v úmyslu žádné buzerační opatření tohoto typu zavádět. Kouzlo šedé ekonomiky je totiž v tom, že paradoxně je daleko poctivější než oficiální byznys - platí se hotově z vlastních peněz, žádné dotace, granty, ( podvržená ) výběrová řízení, opulentní komise atd. Ale to jsme poněkud odbočili. Z hlediska elektro-vidláků má EET tu pozoruhodnou vlastnost, že to je "kolektivní vina internetové doby". Někteří živnostníci občas podvádějí - proto budou naše počítače vždy sledovat všechny.

Přesně toto je princip, který má potenciál zničit značnou část užitku, který civilizace získává z digitálních technologií. Příklad : Zcela nepatrné množství pedofilů komentovalo videa dětí na YouTube a nějakým jen jim srozumitelným slangem koordinovali svou činnost. Reakce Google / Youtube - zablokování miliard komentářů pod desítkami miliónů videí na kterých googlovská umělá inteligence rozezná dítě. Hrůza takového opatření je v tom, že je velmi snadné. Zatíží serverové farmy nepatrným procentem. Zavede se a za pár let zůstane zapomenuto, leč aktivní, protože počítače se neunaví ani nezapomínají.
Pak můžeme ( pesimisitickou ) budoucnost vidět takto. Díky snadnosti "automatické filtrace" internetového obsahu se začnou zákazy tohoto typu množit. A navíc lze odhadnout, že (ne)poměr mezi množstvím gaunerů a množstvím nevinně postižených se bude prudce zvětšovat. Neblahá představa reality za 20 let. Budete známému psát nadšený mail o zpěvu ptáků, a on nedojde, protože : "pták - víte co tím slovem někteří myslí ?!?" Tak napíšete další mail - o šumění vody : "voda - víte kolik lidí se loni utopilo !!" A tak dále a tak podobně. Techno - šum internetové infrastruktury půjde sítí dále, ale čím bude váš obsah promyšlenější a hodnotnější - tím větší pravděpodobnost že bude blokován kvůli tomu, že ...... si nikdo ani nepamatuje proč, protože původnímu žadateli o cenzuru je kdoví kde konec....... Ale určitě tam důvod byl a slevit nelze !!! To jediné cenzor ví na 100%.

Povšimněte si, že jsem zatím nepoužil dva pojmy - "politická cenzura" a "státní správa" - až tito dva hráči plně pochopí sílu "digitální kolektivní viny" - Gott mit uns, nebo spíše "Internet mit ihnen".
 

17 lidí ohodnotilo tento článek.

Aktuální články

Reklama