close
Vážení uživatelé,
16. 8. 2020 budou služby Blog.cz a Galerie.cz ukončeny.
Děkujeme vám za společně strávené roky!
Zjistit více

Vážení uživatelé,
16. 8. 2020 budou služby Blog.cz a Galerie.cz ukončeny.
Děkujeme vám za společně strávené roky!

Co vám O-bag řekne o Evropě

2. dubna 2019 v 5:22 | Petr
Několikrát týdně chodím kolem místního vietnamského prodejce "pana Nguyena" který před svým krámkem typu "prodám cokoliv" má velký stojan a na něm visí kabelky pro důchodkyně z umělé kůže asi tak za 199. Tyto kabelky mají dvě pozoruhodné vlastnosti :
  1. Mladé ženy, shoppaholičky, dámy z lepší společnosti a další ženy z velkého světa jimi nepokrytě a vášnivě pohrdají.
  2. Důchodkyně, ztracené ženštiny "bez stylu" , matky s milióněm dětí a vůbec ta frakce ženského pohlaví, která je považována za společensky odepsanou je pro jejich láci a trvanlivost miluje.
Pak tady máme druhou skupinu kabelek - tedy "shoppinové" kabelky. "Značkové", šité z jemných kůží, často velice pečlivě vypracované a drahé. Společnou vlastností "kabelek od Nguyena" i "opravdových kabelek pro dámy" je, že jsou vyráběny na dálném východě - práce za pár pěťáků. Šité v tamních sweatshopech.

Pak tady máme ilustrativní příklad "euro-kabelek" - tedy zboží vyrobeného přímo v Evropě pro evropské zákaznice. Tyto kabelky byly a patrně i jsou mezi shoppaholičkami velice populární. Možná příměr pro Geeky - jsou to iPhony kabelkového světa a jedná se o italské kabelky O-bag.

Co tedy dostanete : Výlisek z pěnového PVC v pestrých barvách, z dálky a na katalogové fotce velice atraktivní. Z blízka už takové nadšení není. Uvnitř výrazné otřepy od opotřebované vstřikovací formy. Hrdý nápis "Made in Italy" plný bublinek z neodvzdušněného plastu. K tomu "táákhle dlouhý" seznam jak s kabelkou (ne)zacházet : Nezatěžovat více než 2 kilogramy, nenosit v horku ( měkne ) , nenosit v zimě ( křehne ), plastová ucha odšroubovávat aby se "zázrak" nepokřivil. A tyto instrukce mají pravdu. Maželka již svůj O-bag "od Ježiška" částečně zničila - láhev s teplým "pitíčkem" pro dceru - otiskla se do vnitřní strany plastu. Nemluvě o použití zdravotně i ekologicky problematického PVC, které však dle korporátního marketingu je dokonale "enviromentally friendly".
Pan Nguyen chce za své kabelky - hodiny a hodiny šité - ve sweatshopu - 199,- Italský výrobce chce za jeden stisk vstřikovacího lisu 1999,- ( a více ). Nguyenova kabelka i bez návodu vydrží vše. O-bag funguje skvěle jako "objekt touhy a závisti", ale jako taška na ( i malý ) náklad ne. Evropský výrobce nemá sveatshop se stovkami švadlen. Zato má centrálu a zastoupení v metropolích se stovkami experů na marketing. Proto za 10 x tolik dostanete max 2 kila jen při pokojové teplotě a otřepy a bublinky zalisované v plastu jako bonus.

I "výkladní skříně" západní technologie jako mobily iPhone jsou vyráběny v Asii. Porovnáním O-bagu a Nguyenovských kabelek si nejsem jist jestli bychom v Evropě ještě uměli vyrobit mobil, který by se dal alespoň zapnout. O-Bag je zhmotněním principu "málo za mnoho" - ultra jednoduchá konstrukce, ubohá výrobní technologie, ubohý nezdravý plast, ubohá kvalita, přemrštěný marketing. Tyto vlastnosti evropské výroby jsou jen příznakem neblahých věcí, které se tu dějí. V továrně "doopravdy pracuje" jen plastikářský lis a všichni ostatní jsou více-méně manažéři. Ty profese, kde tento "princip robotizované ne-práce" nelze zavést trpí v Evropě ukrutným nedostatkem ( opravdových ) pracovníků ( třeba zdravotnictví, nebo neošizená výroba čehokoliv ).

Víme jak dopadne civilizace pilných včeliček, které nejsou líné vyšívat každý steh i na kabelce za 199 - takovou měli ( na západ od nás ) až do 80. let 20. století a prosperovali, zhroutili svou pílí komunismus a ovládli svět. Dnes mají takovou civilizaci Asiati. Jak dopadne civilizace jejímž produktem je marketingově vychvalovaný - odfláknutý - O-Bag bych nechal na úvaze čtenářů.
 

30 lidí ohodnotilo tento článek.

Aktuální články

Reklama