close
Vážení uživatelé,
16. 8. 2020 budou služby Blog.cz a Galerie.cz ukončeny.
Děkujeme vám za společně strávené roky!
Zjistit více

Vážení uživatelé,
16. 8. 2020 budou služby Blog.cz a Galerie.cz ukončeny.
Děkujeme vám za společně strávené roky!

Proč je v Praze drahé bydlení.

7. května 2019 v 5:22 | Petr |  Svět okolo
Jako cyklista jsem projel celou Východní Evropu + Balkán. Není velký rozdíl jestli jste v Krušných horách, na Šumavě, v Jesenících, nebo jestli sjíždíte Starou Planinu, nebo Transylvánskou vysočinu. Všude to vypadá tak, že dojedete k poslední vesnici s železniční stanicí. Koleje nekončí na zanedbaném nádražíčku, ale jejich rezavé zbytky míří do lesa, kde najdete ruiny pily, ruiny cihelny, ruiny mlýna, ruiny sila a pekárny, ruiny sklárny, nebo menší hutě nebo břízami zarostlý průmyslový podnik, kde ani nejdivočejší fantazie neumožní odhadnout, co se tam kdysi vyrábělo.

Vesnice pak jsou viditelně přizpůsobeny již neexistující výrobě. V zemích bývalé Jugoslávie ještě vidíte zoufalou snahu po živnostenském podnikání ve formě divokých kobinací živností - nápis na domě : "Električar / Mehaničar / Frizer / Vulkanizer" ( nepřesně přeloženo Elektrikář / Mechanik / Kadeřník / Pneuservis. ) Devět řemesel, desátá bída. V oblasti Evropské unie však vidíte už jen úpadek a zahnívání. Lidi v produktivním věku se dělí na tři skupiny
  • Zaměstnance státu, policajty hasiče, učitele, pošťáky a nemnoho dalších.
  • Pobírače státních sociálních dávek flákajících se po návsi v teplákovce
  • Ty, kteří tam nejsou, neb prchli z venkova do metropolí.
Venkovu dominují senioři posedávající na lavičkách ve starodávném hodobóžovém oblečení, vzpomínající na zašlou slávu břízami zarostlých fabrik a čekající na smrt.

Důvody tohoto stavu jsou různé, ale největší společná příčina je globalizace. Proč pálit cihly v Bruntále, ve Studénce nebo v Laliči, když se mohou ( po rozbitých dálnicích ) dovážet kamionem z Německa. Proč péct místní chleba, když to zcela zjevně snižuje zisk megapekáren Agrofertu. To je globalizace, která dle ekonomů prospívá všem, neboť výrobek je po odečtení ziskové marže globální megakorporace o pár procent lacinější než místní, který by vyráběl váš strejda, pokud by se neuchlastal v depresi na dávkách, když fabriku, kde dělal celý život, rozkradli privatizátoři.

Je pozoruhodné, že i globální státy a globální výrobci jako třeba Čína mají "problémy s venkovem". Číňani se marně snaží "industrializovat a civilizovat" vnitrozemské oblasti v prostoru mezi Mongolskem a Indií. V Číně, tím spíše než v Evropě, když je nějaká výroba o 0,001% lacinější v městě X než v městě Y znamená to že z města X se za 20 let stane 20 miliónová metropole zcela závislá na dané výrobě, zcela zamořená odpady této výroby. Co by dělalo těch 20 mega lidí, kdyby se globalizace otřásla, nebo výrobek X vyšel z módy ? Třeba by se rekvalifikovali na Frizer-Vulkanizer !

OK takže právě jsme sáhodlouze vysvětlili, proč je venkov ztracen. Teď ještě, proč jsou ztraceny i metropole. Drobný průmysl v malých městech absorboval lidi, kteří se netlačili do velkých měst. Dělník z Prahy-Letňan svařující podvozky vozů Avia neměl důvod pohrdat venkovanem z Kopřivnice svařujícím podvozky vozů Tatra. Ale pak se vše pokazilo svět se rozdělil na metropole kde se velký průmysl nedá provozovat, aby se hipsterům neudělalo šoufl a venkov, kde se nedá provozovat nic, z důvodu globální výroby každého jednoho výrobku ve vlastní- k tomu určené - 20 miliónové čínské zamořené město-fabrice.
Zbylo jediné zboží, kterého je neomezená spotřeba ve městě, i na venkově nezávisle na asijských globalizátorech - PENÍZE. Ty se tisknou v sídlech centrálních bank a rozhazují v sídlech velkých úřadů. Jako radní z Bruntálu musíte sepsat táákhle dlouhou žádost abyste byli "v ministerském pořadníku na dotaci dvacátí pod čarou". Jako úředníkovi rozhodujícímu, kdo bude pod čarou vám však dotační peníze samy plynou na výplatní pásku ( i mimo ni ). Lidi kteří by byli spokojeni a hrdí na svoji práci, kdyby uměli nabrousit katr na venkovské pile - neumějí nic použitelného. Naopak - společnost je nutí vystudovat soukromou "negramotnou univerzitu" a tlačit se do státní správy. Proto je venkov ztracen, proto je ekonomika velkých měst přehřátá a zůstane přehřátá - dokud se cihly budou vozit z Něměcka, Boty z Číny a prachy z Bruselu ( přesněji z Frankfurtu nad Mohanem )

Jestli právě vy pročítáte pražskou inzerci a porovnáváte ceny nájmů s nástupním platem úřadu XY. Neplačte, ale přemýšlejte co a kde dělali vaši rodiče, prarodiče, ve vašem věku ? Byla to nějaká Euro-pruda v hlavním městě, placená z daní ? Pak se nedivte, že trh si brousí zuby na vaše "easy money", nepodložené ničím užitečným, ještě dříve, než jste je vydělali.

Osobně bych 10% clo na jakýkoliv dovoz zavedl jako strategické zvýhodnění domácí výroby, která nepodléhá rozmarům globální megakorporace, nebo pletichám cizí ( komunistické ) vlády. Clo znal i můj oblíbenec - reformátor Josef II. Dotace - jakéhokoliv druhu - bych zrušil, protože narušují zpětné vazby společnosti. A navíc státní dotace v 18. století nebyly, protože takovou nemorálnost si ani tehdejší absolutní monarchové vůbec nedovedli představit. Pak by byty v Praze klesly v ceně výrazněji než bolševickými plány současného pražského magistrátu.
 

21 lidí ohodnotilo tento článek.

Aktuální články

Reklama