close
Vážení uživatelé,
16. 8. 2020 budou služby Blog.cz a Galerie.cz ukončeny.
Děkujeme vám za společně strávené roky!
Zjistit více

Vážení uživatelé,
16. 8. 2020 budou služby Blog.cz a Galerie.cz ukončeny.
Děkujeme vám za společně strávené roky!

Chyť si svoje klíště !

25. června 2019 v 5:36 | Petr |  Svět okolo
Už jako hoch sotva školou povinný jsem si začal všímat, že tehdejší komunistický režím měl zvláštní slovník. V televizních zprávách se například opakovaně objevovalo že "soudruzi uvolňovali mezinárodní napětí", což mělo kulantně naznačit, že se na mezinárodním setkání vožrali jako hovada. Ale já, jako klučík jsem si to představoval úplně jinak : a to tak, že lezou po sloupech vysokého napětí a povolují dráty vedoucí přes hranice, aby tyto nepraskly. Později jsem začal velice bolestivě vnímat frázi "dodavatelsko-odběratelské vztahy" - jakože součástky na prima elektrický obvod z "Amatérského rádia" stejně nikdy neseženu.

Pak režim padl a začaly, tehdy ještě neškodné, náznaky politické korektnosti - "hluchý = neslyšící", "slepý = zrakově postižený" atd. Pak situace houstla a houstla až jsme se dostali do "bahňačky", ve které jsme dnes. Vy řeknete ( podle pravdy ) - "je to fetující lepmpl" a oni řeknou ( o vás ) - "je to rasista".

Takže ještě za bolševika a dloho potom, když byla veřejná prostranství a parky zanedbané a neuklizené říkalo se : "je to šlendrián" a psaly se stížnosti na radnici, ať už se tato zrovna jmenovala "Národní výbor" nebo třeba "Magistrát". Nicméně čas oponou trhnul a už loňského roku se v parcích ve Frýdku objevily "záhony - nezáhony" neudržované plochy zaplevelené až po prsa. K jednomu z nich nějaký dobrodinec zatloukl ceduli "Projekt Magistrátu města Frýdeku-Místku - Chyť si svoje klíště" Fotka této cedule, ( kterou jsem bohužel nevyfotil ) asi přes Facebook pronikla někam, kam měla proniknout, takže ještě v polovině léta se pleveliště přeoralo a magistrát tam "na husto" vysadil nějaké kvítí, které ještě do podzimu stačilo vykvést a vypadalo celkem pěkně.
Patrně to nebude přímo inspirace Frýdkem, ale letos se projekt "Chyť si svoje klíště" rozšířil po celé republice jako požár - pod krycím názvem "v době globálního oteplování budeme bojovat protí suchu tím, že přestaneme stříhat městské trávníky". Skvělý nápad - každý si bude moci chytit své klíště hned u domu. Důchodkyně venčící psíky-kundolízky budou mít důvod pořídit si ( na klíšťata ) silnější brejle, rodiče malých dětí si pořídí vodítko, aby dítko neslízalo z asfaltu do buše. Případně další věci - ve vysoké trávě nebudou vidět odhozené odpadky a stříkačky ( a že jich letos ve Frydku je ), důchodci se vykašlou na sběr "exkrementů" po miláčcích, protože ohnout se "k hovnu" bude znamenat prodírat se plevelem. Báječný nápad na kterém se navíc ušetří drahé obecní prachy, které se ještě do Vánoc rozházejí jinde, "aby se o ně v rozpočtu nepřišlo".

Takže si to zopakujme : Dnes je to "boj proti suchu", před pár lety to byla "ochrana životního prostředí" a za bolševického totalitního a nespravedlivého režimu to byl "šlendrián obecní správy". Zcela to zapadá do současné "otočky společnosti o 180 stupňů" typu : "pravda" = "fašismus" a naopak. Stejně se nemohu zbavit nejasnosti - když dnešní "ekologie" je komunistický "šlendrián", co bude dnešní "šlendrián" za 30 let - a taky - v jakém to bude politickém režimu ?

Poznámka při druhém čtení - Bio-rodiče, kteří své - očkováním a výchovou nedotčené - bio-děti živí odvarem z jáhel, a proto jsou se zdravím na huntě - si stěžovali, že psi "kontaminují" dětská hřiště. Takže magistrát "z Frydku" to zařizuje "jako v Praze". Téměř kolem každé houpačky a pískoviště je plůtek s brankou. Problém je v tom, že letargičtí šoféři sekacích traktůrků by museli projevit zcela mimořádnou píli, odvahu a inteligenci a zajet s trakůrkem "do ohrádky" - což by znamenalo zvednout prdel se sedátka a otevřít si branku. Tak neskutečnou námahu po nich - samozřejmě - nelze žádat, takže místo zcela VÝJIMEČNÉHO nesebraného "exkrementu" je teď na VĚTŠINĚ dětských hřišť plevel a kopřivy až k hlavičce děťátka - robátka - batolátka. Alespoň se bio-dětičky broděním v plevelišti zocelí....
 

8 lidí ohodnotilo tento článek.

Aktuální články

Reklama