close
Vážení uživatelé,
16. 8. 2020 budou služby Blog.cz a Galerie.cz ukončeny.
Děkujeme vám za společně strávené roky!
Zjistit více

Vážení uživatelé,
16. 8. 2020 budou služby Blog.cz a Galerie.cz ukončeny.
Děkujeme vám za společně strávené roky!

De rerum humanarum emendatione consultatio catholica

18. června 2019 v 5:42 | Petr |  Filosofování
Jako nadpis jsem si vybral název posledního vše-zahrnujícího filosofického spisu J.A. Komenskéno, který se v češtině obvykle nazývá Obecná porada o nápravě věcí lidských. Ale jestli jste alespoň trochu latiníci, zjistíte že český a latinský slovosled je jiný. Tedy otrocký překlad by měl být : "O věcí lidských nápravě - porada obecná". A pak je tady ještě slovo "náprava", které my chápeme, jakože něco je špatně a má se to "napravit", zatímco Komenský "nápravu" chápal více v automobilistickém stylu, tedy : "jak to má být uděláno, aby to fungovalo".

Ať už o "nápravě" přemýšlíte jakkoliv, nedá se ubránit následující situaci : jedete do práce a máte puštěné rádio :
Mezitím dojedete k rozbitému úseku "silnice 56" do Ostravy, kde nejaký borec - velmi chudokrevně - šoupe výstražné kužely z levého pruhu do pravého, ačkoliv před 2 dny je šoupal z pravého do levého a mezitím se na silnici nehnul ani kamínek. V televizi včera běžela "Vesnička středisková", kde se "paní Kubáčová" - o 4 roky mladši než film - diví jak našli v česku několik kilometrů středočeské silnice bez jediné díry, kterou použili pro několik nízkým průletem točených leteckých záběrů na kochajícího se obvoďáka jedoucího v rozbitém "Embéčku". Hledali vůbec ? Nebo byl stav silniční sítě lepší než jsme si za bolševika uvědomovali ?

A tak dále a tak podobně. Současná "náprava věcí lidských" vypadá tak, že státní správa nahrává mafii na směč při kradení veřejnýchj peněz. Přitom státní správa neustále roste, zdanění a tedy objem rozdělovaných pěněz neustále roste, a složitost "anti-korupčních" právních předpisů dorostla do takového stupně, že poctivě míněné "nepodmazané" projekty prakticky nemají šanci. ERGO A * B * C = ani si nechci představit jak se zvětšuje velikost a síla mafií, které z toho všeho čerpají svou životní energii.

K tomu připočtěte "náklady uniké přiležitosti". Tisíce a tisíce lidí nepřemýšlí jak vyrábět "novou a lepší věc X", ale jak na "starou věc Y" - nejlépe lacině dovezenou z číny - dostat v Evropě dotace, které paradoxně pochází z kapes té menšiny, která proti svým ekonomickým zájmům stále ještě "pracuje a nečerpá".

K tomu si představte Euro - kecy dvojího typu :
  1. "Zachráníme migranty" z rozvrácených států tím, že do Evropy zvíci 0,5 miliardy obyvatel ( z toho jen kolem 10% doopravdy ne-dotovaně pracujících ) nataháme dalších několik miliard nepracujících noži se peněz ( a sexu ) domáhajících, kteří jsou "výkvět Afriky" neb tam organizovali nějakou levárnu k získání peněz pro pašeráky lidí ( a globální neziskovky ) na cestu do Evropy.
  2. "Pomůžeme migrantům v místě jejich bydliště". Co můžeme zemím migrantů nabídnout ? Prachy, které "náklady uniklé příležitosti" zavlečou i do Afriky, protože způsobí, že tamní lidi zanechají posledních náznaků práce a promění se v žebráky "dotační zombíky" ? Infrastrukturu, která kamenitou stezku typu "sama jama" změní na špatně vyasfaltovanou stezku stejného typu ? Nebo máme rovnou z jejich populace vyselektovat "výkvět Afriky" = největší hajzly a poslat je na školení k týmu ve složení : obžalovaní manažeři Ředitelství silnic a dálnic + Šnajdr + Rath ?
Otázce pomoci migrantům předchází otázka - jak by si migranti mohli pomoci sami proti zkorumpované společnosti ovládané mafií a kmenovými náčelníky, které financuje Evropa pod rouškou "rozvojové pomoci" ? S tím úzce souvisí druhá otázka - jak si máme MY pomoci proti zkorumpované společnosti ovládané mafií a kmenovými náčelníky, které financuje Brusel pod rouškou "rozvojové pomoci" ???

Při svých cestách po Srbském venkově jsem několikrát slyšel historky o starostovi, který zašantročil obecní prachy a pak byl "omylem" zastřelen kulovnicí při každoročním slavnostním honu na divočáka. Nebo mohamedání - tvrdí, že pokud tvé zájmy jsou doopravdy ohroženy - máš vzít dýku po otci a poslat lumpa před tvář Alláhovu. Tak se to má dělat ? Nebo je nějaké lepší řešení typu : "úřady nepoctivce uchvátí a potrestají" ? Je vůbec takové potrestání kompatibilní s "presumpcí nevíny", "demokracií" a "lidskými právy", nebo činnost nepoctivé státní správy + mafií už tyto pojmy natolik vyprázdnila, že se změnily ve výsměch do xichtu těm, kteří nemají z čeho krást ?

Karel IV. měl na Karlově mostě košatinu, kde topil nepoctivce. Na každé radnici byla šatlava, a na šlechtických hradech i mučírny. Karel a jeho vazalové měli v přirozené míře pravomoci žalobce, soudce i kata v jedné osobě. Přesto byla prostřední třetina 14. století vnímána jako období relativní spravedlnosti, relativní bezpečnosti a světového rozkvětu Českých zemí. Naše součastnost spíše odpovídá Česku před rokem 1333, kde jak Karel psal : "královstí bylo zpustlé, královské hrady zadlužené a cesty plné lapků". Jak ovšem z takové situace ven - dneska, kdy chytit a potrestat ( opravdové ) lumpy je nejhorší zločin - opravdu nevím.
 

22 lidí ohodnotilo tento článek.

Aktuální články

Reklama