close
Vážení uživatelé,
16. 8. 2020 budou služby Blog.cz a Galerie.cz ukončeny.
Děkujeme vám za společně strávené roky!
Zjistit více

Vážení uživatelé,
16. 8. 2020 budou služby Blog.cz a Galerie.cz ukončeny.
Děkujeme vám za společně strávené roky!

Postupná aproximace v ilegalitě.

4. června 2019 v 5:21 | Petr |  Filosofování
Jak se kdysi stavěly domy ? Vyzdily se základy, ty se pečlivě změřily, pak se na ně usadilo přízemí, to se pečlivě změřilo, na něj se usadilo první patro, to se pečlivě změřilo, na něj se posavila střecha, která se taky stavěla postupně - nejprve hlavní trámy a k nim se "přiřezávaly" ty menší. Ba dokonce když se jedná o "postupnou aproximaci" neboli "regulaci ve smyčce zpětné vazby" lze uvést i extrémní případy - Letíte-li z Havaje - vaše klíče se díky postupně zpřesňované dráze, ve stylu kontinent, stát, město, ulice, barák, patro, dveře - trefí do klíčové dírky vašeho bytu na vzdálenost 12 000 kilometrů. Nebo můj oblíbený z robotiky ( a navigace obecně ) - pokud je chyba určení azimutu k cíli menší než 90 stupňů a měříte svoji polohu i azimut k cíli opakovaně - dorazíte nakonec ( po spirále ) k cíli i přes obrovské chyby - jenom váše dráha se prodlouží o faktor 1+tg(alfa) kde alfa je chyba azimutu - tedy robot, který systematicky míří "o 45 stupňů vedle" nakonec dojede do cíle - jenom po 1+tg(45) = 2x delší trase.
Postupná aproximace, neboli regulace zápornou zpětnou vazbou je jeden z největších objevů ( vynálezů ) západní civilizace, od stavby budov, přepady přehrad a rybníků, parní stroje, termostaty, všemožné regulace čehokoliv, co kolem sebe máme. Každá technologie která je vysoce užitečná a zcela běžná - přestane být vnímána. Lidi, kteří nemají nic společného technikou nebo stavebnictvím - netuší, že budova postupně "roste" vyšší řady vyrovnávají drobné odchylky nižších řad cihel. Ba naopak - dnešní "elity" jsou generace hlupáků bez kontaktu s fyzickým světem, kteří si myslí, že když se velké věci vyrábějí podle plánu tak to znamená, že i poslední trámek na střeše budoucí mešity - vyřezaný předem - "musí" zapadnout na své místo stůj co stůj.

Takže celý svět až na práh 21. století vznikl "postupným přiměřováním" nových věcí ke starým. Pak ale přišli humantiní "intelektuálové", vysokoškolky školení úředníci ( školení k roli úředníka, což je proklatě málo ), ba dokonce právníci, které svět mimo paragrafy nezajímá a "postupná aproximace" dostává ránu za ranou..... "V rámci transparentnosti" musíte sepsat všechny smlouvy, žádosti o dotace, technické specifikace "na první dobrou" a nejlépe stylem "cena je jediným kritériem" a pokud věc, kterou poptáváte / budujete - je příliš složitá pro takový postup - vaše chyba. Géniové matematiky a fyziky dokazují, že svět je do detailu nepoznatelný , ale imbecilové ve státní správě nemají pochybnost, že vše lze "detailně specifikovat" jedno jak podrobně, jedno jak dlouho dopředu.

Představte si, že ( třeba ve zdravotnictví ) dojde k té pozitivní halucinaci, že na základě "transparentní smlouvy" dostanete přístroj X, který zcela změní vaši práci. Jenomže během těch změn zjistíte, že by se hodil ještě drobný doplněk Y ..... To máte smolíka - proč jste to nenapsal do "původní specifikace" ? Výsledek - příští "žádost" nebo "specifickace" obsahuje všechny myslitelné i nemyslitelné doplňky X, Y, Z, Ž, s vědmím že 90% z nich pak bude ležet na polici v kumbále. Přesně takto jsem nedávno psal specifikaci pro "výběrové řízení" na laboratorní software : "musí komunikovat se všemi analyzátory předních světových výrobců" - a úřednictvo reagovalo "napište seznam VŠECH analyzátorů předních světových výrobců". Úplná tragédie jsou "výběrová řízení" která se táhnou z minulosti.... Před 3 lety po vás chtěli "napište seznam" - jenomže od té doby se vývoj posunul a nyní odpovídáte na otázky : "proč jste v roce 2016 nenapsali variantu, která se objevila až v roce 2017 ?!?"

Výsledek je pak tento : Soukromník, který kupuje za vlastní pečlivě váží přínos každé věci a další věci nakupuje, až se adaptuje na to, co si do svého podnikání již pořídil. "Transparentní" výběrová řízení ve veřejnoprání svéře to dělají právě naopak. "Pro jistotu" se objedná možné i nemožné. Přebytky leží v kumbále a Kubáčova zlá otázka zní : Jak se pozná, co tam leží, protože se "uměle navyšovala zakázka" ( = kradlo se ), a co tam leží protože : "smlouva je konečná a jakékoliv změny jsou předem vyloučeny ?!?"
 

12 lidí ohodnotilo tento článek.

Komentáře

1 Karel Karel | 4. června 2019 v 6:33

To, jak se posoudí věci v kumbále, to rozhodne třeba až auditor/kriminálka/státní zástupce/soud a určitě to nejde předem predikovat.
Nicméně, co popisuješ, existuje i v soukromé sféře a dost možná ve větším rozsahu, akorát tam nehrozí ten soud...
Nicméně podminky jdou do výběrového řízení diktovat, třeba taková škola si objednává autobus. Pokud by byla jediným parametrem cena, přijela by rezavá karosa. Děcka jezdí moderním autobusem.
Problém Tvého oboru je, že nemáte pacienty, ti pak nemůžou dát sponzorský dar :-) Na téma nadbytečné drahé přístroje začíná i Monty Python's The Meaning of Life.

Komentáře jsou uzavřeny.


Aktuální články

Reklama