close
Vážení uživatelé,
16. 8. 2020 budou služby Blog.cz a Galerie.cz ukončeny.
Děkujeme vám za společně strávené roky!
Zjistit více

Vážení uživatelé,
16. 8. 2020 budou služby Blog.cz a Galerie.cz ukončeny.
Děkujeme vám za společně strávené roky!

50 let za vrcholem civilizace.

23. července 2019 v 5:34 | Petr |  Hvězdičky
Někdy zítra to bude 50 let, co do Pacifiku přistál návratový modul Apolla 11, poté co kosmonauti navštívili popvrvé v historii lidstva Měsíc. Poslouchám rádio, sleduji televizi i nějaký ten ne-fašistický a ne-xenofobní Internet mi občas v počítači vyskočí, a vím že americké výpravy na měsíc je nyní "v médiích" až příliš, protože i technicky negramotný redaktor alespoň jednou v životě Měsíc viděl, takže reportování o cestě na Měsíc bere jako svou povinnost v rámci boje za "vzdělanostní společnost". Přesto bych si dovolil upozornit na věci, které asi tak populární nejsou a v televizi vám je nikdo zdůrazňovat nebude :

V poválečných létech se zdálo, že Američani mají v raketové technice zpoždění. Není nic pěkného, když osoba charakteru Josifa Stalina na vás z Vesmíru může shodit atomovku, která letí desetinásobkem rychlosti kulky vystřelené z pušky, bez možnosti se takové střele bránit - to je princip "mezikontinentální balisitické rakety" který zůstává nezměněn dodnes. Takže v roce 1961- těsně po letu Gagarina ( kterého vynesla dodnes používaná mezikontinentální balisitická střela známá jako R-7 = Sputnik = Molnija = Vostok = Voschod = Sojuz ), ale ještě před "řádným" kosmickým letem amerického kosmonauta - vyhlásil prezident J.F. Kennedy : "do konce tohoto desetiletí vyšleme člověka na Měsíc ( a zpět ) - ne protože to je snadné, ale protože to je těžké". Mám silný důvod se domnívat, že technologické přípravy + cesty člověka na Měsíc jsou vrcholem naší civilizace, od kterého se postupně zase propadáme do zaostalosti a nicotnosti.

Představte si, že prezident státu, který sotva poslal člověka 200km vysoko do stratosféry ( bez úplného oběhu zěmekoule ) prohlásí : "Za 8 let budeme chodit po Měsíci!". Dovedete si to představit dnes, že USA prohlásí totéž a ( v termínu ) to splní ? Nebo některý jiný stát Angličani ;-) Francie ;-( Německo ;-O. Možná Číňanům bych věřil, že by měli úpřímnou snahu, ale vzhledem k neschopnosti přijít s originálními ( neukradenými ) technologiemi nevěřím, že na to mají schopnosti.

OK je zjevné, že dnešní západní civilizace nemá na zopakování tohoto dobrodružství - přestože veškeré zkušenosti a veškerou technologii k tomu nutnou už kdysi měla a dodnes má plány v archivech.
Ale můžeme v pesimismu pokračovat : Představte si, že během vývoje programu Apollo probíhaly "přípravné" kosmické projekty Mercury a Gemini, kde posadili člověka do ( relativně ubohé ) rakety s tím, že : "je 20% šance, že se nevrátíš - bereš to ?!" a ti lidi řekli : "Sloužím americkému lidu !!" a nechahli se vystřelit do Vesmíru a dokonce ani ve svobodných Spojených Státech - žádná imbecilní neziskovka složená z "vědeckých genderistek" proti takovému riziku neprotestovala.

Naprosto fascinující je i jiná věc. Američani zároveň stavěli Apollo za neskutečné peníze a VE STEJNOU DOBU za 5x tolik válčili ve Vietnamu, přesto jejich státní pokladna toto všechno unesla, aniž by upadla do nesplatitelných dluhů, do kterých dnes vyspělé státy upadají, přestože ze státního neplatí nic než jen důchodce a "pyramidu flákačů" na ose netáhla z ghett - až předseda Evropské Unie.
Tedy rekapituluji :
  • Uměli jsme dělat technologie ve fyzickém světě - kosmické rakety o energii malé atomové bomby s čerpáním tisíců tun kapalného vodíku při teplotě -253 stupňů celsia. Nikoliv - jak si dnes lžeme do kapsy, že "velká technologie" je hromadění exa-bajtů dat o každém prdu každé zmalované blbky "influencerky" - v tajných datových centrech v Nevadské poušti.
  • Celé Apollo bylo "made in the U.S.A." - "Made in China" - snad byly snad jen nějaké ponožky a slipy ve kterých chodili chudší inženýři pracovat do NASA.
  • Amerika uživila Válku i Apollo, aniž by zadlužila daňového poplatníka na pět generací dopředu.
  • Stát ( za své peníze ) rozkazoval mega-korporacím - nikoliv naopak.
  • Jeden prezident řekl : "letíme na Měsíc" a ještě dva jeho následovníci se toho drželi.
  • Lidi byli ochotni riskovat smrt pro věc tak abstraktní jako "obrana vlasti" nebo "technický pokrok"
  • Manažeři - byli lidi, kteří tomu rozuměli a šli po výsledku - nikoliv po benefitech, dotacích a genderových kvótách
  • Veřejnost měla daleko jasněji v otázce co je pokrok dopředu a co je "pokrok dozadu", možná protože životu dominovala opravdová práce produkující užitek - nikoliv ta nebo ona forma poflakování se za státní prachy - od kolébky až do hrobu.
Ale nevadí. Ještě 50 let současného vývoje současným směrem a tempem, a ke 100. výroči Apolla budeme slavit i 20 let od posledního letu přes Atlantik, nebo 30 let od posledního dne bez blackoutu : Co veřejnost žádá - to veřejnost dostane.
 

34 lidí ohodnotilo tento článek.

Aktuální články

Reklama