close
Vážení uživatelé,
16. 8. 2020 budou služby Blog.cz a Galerie.cz ukončeny.
Děkujeme vám za společně strávené roky!
Zjistit více

Vážení uživatelé,
16. 8. 2020 budou služby Blog.cz a Galerie.cz ukončeny.
Děkujeme vám za společně strávené roky!

Úvaha o prachu ve vzduchu

30. července 2019 v 5:42 | Petr |  Příroda
Ještě před pár lety to bylo jako zákon : Od pondělka do čtvrtka krásně a slunečno, v pátek se zachmuřilo a přes víkend pršelo. Člověk by dal na pověry o "zákoně schválnosti" nebo jak říkal hyper-vzdělaný kolega "zákoně Vesmírné zlomyslnosti", ale realita byla ( a je ) daleko prozaičtější. V pondělí se rozjedou ty zbytky průmyslu, co němečtí majitelé ještě neprodali do Číny a začnou produkovat prach. Prach v atmosféře slouží jako kondenzační jádra pro vzdušnou vlhkost a ke konci týdne je prachu již tolik, že na něm skutečně začně kondenzovat vodní pára a začne pršet. Přes víkend prší, déšť strhává částečky prachu na zem, avšak průmysl a doprava ( z větší části ) nejede - takže se vzduch vyčistí, aby v pondělí zase mohlo být krásně.

Podle Mandelbrota jsou jednotlivé cykly v přirodě do sebe zapouzdřené den, jako týden, jako měsíc, jako rok, jako pětiletka nebo propršené prázdniny ( obojí v době komunismu ) - jako kdo-ví jaký delší cyklus. Takže množství prachu v ovzduší kolísá zdánlivě nepravidelně v rámci těchto cyklů. Nelze si ovšem nevšimnout jiné věci, která se pravděpodobně týká jenom nás na prochlastaném východě. Za bolševika, pokud jse stoupali na Lysou horu - už tak od 700 metrů nad mořem jste viděli výrazně rudý příkrov nad celým regionem z prachu z oxidů železa z hutního průmyslu. Pak se hutnictví výrazně utlumilo a rudá vrstva viditelná z hor zmizela. Pak Mittal koupil "Novou Huť Klementa Gottwalda" a předvedl indické standardy ochrany ovzduší, které můj známý popisuje slovy, že : "nejlepším příznakem civilizace je když z fabriky do vzduchu stoupá černý dym a do řeky teče fialový bordel" - takže se prachový příkrov v nepatrné míře zase vrátil, ale pak postihla hutnictví ( kvůli Indické a Čínské nadprodukci ) dlouhodobá krize a nyní máme i na ostravsku vzdoušek ( téměř ) jako kdekoliv jinde v Evropě, kde se staromódní věci jako práce, těžba nebo výroba nikdy neprovozovaly a ani nikdy provozovat nebudou.

Pak tady máme ještě další fenomény - elektrárny jsou odprášené a odsířené. Na kouř z domácích kotlů a ohnišť, které tady byly od člověka jeskynního ( kouř = prach mikroskopických rozměrů ) máme celý složitý systém od programu "Zelená úsporám" - přes drobné buzerace jako "energetické štítky budov" - po práskače preventivně hlásící špatnou barvu dymu z komína. Auta - nám Merkelová pomalu zakazuje. Takže výsledkem je že nad Evropou bude vzdoušek jaký tady nebyl od doby co lovci mamutů objevili zažehnutí ohně třením dřev.
Jásáte nad čistým vzduchem ? Poslechněte následující úvahu : málo prachu = málo kondenzačních jader pro srážky = málo deště. Pravděpodobně to funguje tak jak jsme svědky v současnosti : místo tří deštivých víkendů je celý měsíc sucho než se ve vysoké atmosféře vůbec nejaký prach nahromadí. Pak už je tam ale tolik vlhkosti, že místo té intenzity srážek na kterou jsme byli léta zvyklí přijdou "přívalové deště" a "bleskové povodně" - a po nich zase "krááásně" ( a sucho ) na dalších několik týdnů...

Připadá vám to přitažené za vlasy ? Zatímco Evropu sužuje sucho vydávané ekologisty za projev "globálního oteplování", v USA, kde životnímu protředí zdaleka tolik nedají - mají prachu v atmosféře dosti a proto mají v posledních sezónách rekordní dešťové a sněhové srážky.

Číňani to mají podobně - ekonomicky aktivní pobřežní oblasti se zalykají smogem a mají trvale pošmourno a deštivo, zatímco ve vnitrozemí čínská vláda "pomáhá dešti" spalováním paliva s jodidem stříbrným v kouřících kotlích !!! Krystaly jodidu stříbrného se totiž tvarem podobají krystalům vodního ledu, proto jsou jako kondenžační jádra pro vznik srážek obzvláště účinná.

Jaké je tedy poučení z dnešní pohádky ? Pokud se ekologisti ohánějí "preventivní opatrností" při zakazovnání věcí, které přírodě ( možná ) škodí - mohli by se zamyslet i nad negativními účinky věcí těchto zákazů, přestože přírodě ( možná ) neškodí !
 

19 lidí ohodnotilo tento článek.

Aktuální články

Reklama