close
Vážení uživatelé,
16. 8. 2020 budou služby Blog.cz a Galerie.cz ukončeny.
Děkujeme vám za společně strávené roky!
Zjistit více

Vážení uživatelé,
16. 8. 2020 budou služby Blog.cz a Galerie.cz ukončeny.
Děkujeme vám za společně strávené roky!

Chvála červeného světla.

20. srpna 2019 v 5:42 | Petr |  Příroda
Když jsem se vrátil z vojny, konečně našel práci a začal do ní chodit - "na starém bytě" s "bývalou paní Kubáčovou" ( tedy s mojí manželkou č. 1. ) jsme šli domů, když na nás místní alkoholik pokřikoval : "Doktroréééé taky už souloužíte se sestřičkami ?" Na to moje manželka reagovala okamžitě a bez hnutí brvy : "Kdybyste se lépe učil - taky jste mohl souložit !" A bylo ticho jako v hrobě. Na tuto komickou historku jsem si vzpoměl když jeden "pejskař ze sídliště" se ptal - u vás v okně celé noci svítí červené světlo - to musíte mít v ložnici pěkný fičák.

OK - svítí nám v ložnici červená lampička monochromatickým světlem na vlnové délce 611 nano-metrů a uvážíme-li že v manželské posteli u nás spí 2 dospělí, 2 velcí psi a malé dítě - je u nás fičák každou noc - jen trochu jiného typu.

Nejprve tedy důvody proč svítíme v ložinici monochromatickým červeným světlem :
  1. Na vlnové délce nad 600 nm je hmyz téměř slepý, zejnéna k úzkopásmovým ( monochromatickým ) světelným zdrojům, takže lampička neláká komáry ani jiný hmyz.
  2. Vlnové délky nad 600 nm. nenarušují adaptaci oka na tmu, takže můžete lampičku rozsvěcovat a zhasínat dle libosti aniž by dokola docházelo k oslnění a pak k nutnosti nové adaptace.
  3. Za stovky tisíc let spaní u ohně je naše oko i nervová soustava dokonale adaptovaná na spaní za osvětlení na červeném konci spektra. Červené světlo jako jediné nenarušuje syntézu Melatoninu, který reguluje cyklus spánek / bdění a má výrazné proti-rakovinové účinky. ERGO napopak - spaní u světla s výrazným obsahem modré složky ( LED svítidla, LCD televize) je výrazně nezdravé.
  4. Je snadné vybrat barvu ostatního vybavení místnosti ( barvu stěn, prostěradel ) aby monochromatické světlo náležitě pohlcovala / odrážela a tím vytvořila žádoucí světelnou atmosféru. V našem případě jsou stěny mítnosti světle modré, aby ve dne vypadaly jako světlé a vzdušné, ale v noci zjistíte, že červenou pohlcují natolik, že spáči otočení od lampičky pryč nejsou světlem příliš obtěžováni, protože odraz od stěn je minimální ( stěny se v červeném světle jeví jako velmi tmavé).
Svítit v ložnici monochromatickým červeným světlem tedy byla úmyslná věc, kterou jsem měl předem domluvenou s nynější ( druhou ) paní Kubáčovou. Problém však byl jak takové světlo získat v době stěhování rychle a lacino. Samozřejmě jsem uvažoval o LED osvětlení červenými LED diodami na vlnové délce 635 nano-metrů, které by udělaly stejnou službu. Ale v době stěhování nebyly právě ideální podmínky na bastlení čehokoliv. ( Dost že jsem musel vyrábět na míru police a věšáky, které jsou nesehnatelné v žádném rozumném rozměru )
Spectrum
Výsledkem tedy bylo že jsme koupili červenou lampu IKEA Lampan, která tehdy stála 59,- korun a dnes se bohužel v červené barvě už nevyrábí. A do ní jsme dali ( tehdy ) ultra moderní 7W úspornou žárovku ( alias zářivku ) s "třípásmovým fosforem". Přestože oku se jeví světlo takových "žárovek" jako teple bílé - skutečné spektrum vidíte na obrázku. Nás zajímá peak označený jako č. 12, který je kýžené červené světlo na 611 nm. Červená "lampa Lampan" funguje jako předfiltr, který ořízne ostatní výrazné spektrální čáry.
Ba naopak - v pradávných dobách špitálních laboratoří leckde pracovaly fotometry Eppendorf, které fungovaly přesně stejně. Místo složitého a drahého monochromátoru - byla rtuťová výbojka jejíž čarové spektrum bylo hrubě filtrované barevnými sklíčky.

Mimochodem, že je to opravdu jen jediná spektrální čára poznáte snadno - při rozsvícení naší lampičky zmizí vaše schopnost odhadnout barvy jako mávnutím proutku a vaše "barvoslepost" je ještě výraznější než ve světle ( též téměř monochromatických ) žlutých sodíkových pouličních lamp. Takže - pokud chcete / potřebujete / musíte dlouhodobě svítit v ložnici - monochromatické červené světlo je nejrozumnější varianta. A s jinými významy "červené lucerničky" v ložnici to může, ale nemusí mít spojitost.
 

16 lidí ohodnotilo tento článek.

Aktuální články

Reklama