close
Vážení uživatelé,
16. 8. 2020 budou služby Blog.cz a Galerie.cz ukončeny.
Děkujeme vám za společně strávené roky!
Zjistit více

Vážení uživatelé,
16. 8. 2020 budou služby Blog.cz a Galerie.cz ukončeny.
Děkujeme vám za společně strávené roky!

Ježíšku! Naděl, prosím, 5 000 sester.

24. prosince 2019 v 5:29 | Petr
Dnešní "krize s nedostatkem zdravotních sester" je, kam historická paměť mé generace sahá - už druhá krize podobného typu. Není tedy nic snazšího, než se poučit ze vzniku a průběhu krize předešlé.

Když dnes řeknete SESTRA - krom příbuzné ženského pohlaví, hned druhý význam tohoto slova je "zdravotní sestra", ale nebylo tomu tak vždy. Předchozí přenesený význam tohoto slova bylo : "řádová sestra" alias jeptiška, které velice často pracovaly ve zdravotnictví. Tak často, že do začátku 20. století platilo rovnítko "zdravotní" = "řádová" - neboli ( téměř ) nebyly "zdravotní sestry civilistky". To se výrazně změnilo 1. a poněkud méně i 2. světovou válkou, ale až do 50. let ve zdravotnictví stále dominovaly řádové sestry. Pak přišel komunistický převrat - zrušení klášterů, perzekuce církví. Méně odbojné jeptišky šly na "převýchovu" do těžkého průmyslu. Odbojnější dostaly mnohaleté třesty v kriminále ( podotýkám, že za upřímnou modlitbu a pilnou práci ).

To je notoricky známá věc - méně známé je, že v praxi to probíhalo tak že jednoho dne prostě sestry nepřišly na směnu do špitálu, protože STB "vybrala" klášter a odvezla je do uranových dolů. Přesně tak popisuje tuto situaci legenda, kterou jsem slyšel za studií ve FnUSA - tedy ve "Fakultní nemocici U Svaté Anny v Brně". Zmíněná legenda pokračuje tak, že slovutný profesor - kardiolog MUDr. Štejfa nejstarší okamžitě odjel na venkov, kde projížděl vesnice a z nedostatku kvalifikace si vybíral - nejlépe ošetřovatelky od dobytka, které po krátkém zaškolení natoupily jako náhrada za "zlikvidované" řádové sestry - podle hesla "savec jako savec".

Mohl bych teď napsat štiplavou poznámku, že Prof. Štejfa měl 100% pravdu, protože elity tejdejšího režimu se chovaly jako hovada, ale přenesme se přes tento detail. Obecně vzato si tyto "sestry od krav" vysloužily skvělou pověst - a řada z nich se k tomuto startu své kariéry hlásily, ještě když jsem je - těsně před jejich penzí - potkával ve FnUSA jako medik.

Tato krize z "odchodu" jeptišek postihla celou republiku a patrně byla nepřímou příčinou, proč komunistický režim celkem tlačil na systém zdravotnických středních škol produkujících "sekulární" sestry. Tento systém ( uspokojivě ) fungoval až do roku 1997. Problém konce 20. století byl v tom, že v roce 1989 proběhla "sametová revoluce" pod heslem "nejsme jako oni". Problém byl v tom, že ani "oni" v té době už nebyli jako "oni" z 50. let.

OK - takže v 90. letech vznikla "společenská objednávka" dosavadní systém "jak vznikají sestry" radikálně refromovat a z reálně socialistického základu nenechat kámen na kameni. "Udělat změnu za každou cenu". Takže se "funkcionáři přes zdravotnictví" podívali do zahraničí a zjistili, že v USA mají "střední zdravotniční pracovníci" nejčastěji College, což je něco mezi vysokou a střední školou - náhražka za střední školství, které v USA trpí tím paradoxem že areály školy jsou luxusní, ale maturanti zhusta bývají negramotní. ( Ještě pár let reforem školství a přestihneme USA .... maturanti - negramotní a gympl-ruina - jako bonus. )

Takže se vyrojily "vyšší odborné školy" - což je přesný ekvivalent College - z nich vycházejí "sestry DiS" a pak celé "zdravotně sociální" fakulty. Nicméně ještě před touto "explozí kvality" zdravotnického školství se přemnožily "funkcionářky ve zdravotnictví". Osoby, které paní Kubáčová ( též zdravotní sestra ) popisuje zkratkou "PHDr. Ph.D. MBA můry", které vytušily, že "zkvalitňováním vzdělání" vznikne prostor připojit ke jménu ještě "Doc." nebo "Prof."

Nicméně veřejnost není hloupá - maminy sester středoškolaček se ptaly : "proč letos musí na vysokou, když loni ještě stačila maturita". Takže "funkcionářky" vymyslely bájné historky - jakože slečny si rozšíří vzdělání ve všech 3 rozměrech, a pak půjdou rovnou dělat staniční nebo vrchní sestry. Nebylo řečeno, že když každý bude šéfovat, nikdo nebude pracovat. Mimo to "sestry od krav" měly ke každému hovádku lidský přístup a když se dementní pacient 10x denně pomazal vlastní stolicí - vzdechly a šly jej čistit. Dnes je "duchovní aspekt ošetřovatelství" předmětem publikací v "impaktovaných časopisech" jeho "dávkování" je detailně popsáno v "příslušných směrnicích" dle norem ISO. Podle hesla "čím víc norem tím víc volem".

Tedy rekapituluji
  • Ke stejné práci jako za posledních 100 let dnes potřebujete o 3 roky více škol, které vás za 7 let naučí méně než komunistická "zdravka" za 4 roky- částečně i kvůli fenomenu : "kdo neumí - učí"
  • MUDr. Kubek - šéf lékařské komory to kdysi řekl lapidárně : "Neměli jsme na zaplacení sester středoškolaček, přesto jsme je vyhnali na vysokou školu."
  • Pokud jste nadšenci pro kontakt s ( potřebnými ) lidmi - vězte že 60% pracovní doby budete vyplňovat "dokumentaci" dle normy ISO - v psychotickém počítačovém softwaru, a za zbylých 40% času se budete snažit udělat totéž, co sestra-jeptiška dělala ( pomaleji a pečlivěji ) celou směnu. Osobní historka : stará sestra na Interně mi jednou řekla : "ředitelství vždy zruší jen ta lejstra, která se nám zdála užitečná."
  • Jako úředník ve státní správě, nebo v korporátu máte méně papírování, než sestra ve zdravotnictví + žádný kontakt s menšinou psychopatických pacientů ( a příbuzných ) + žádný kontakt s ( pro někoho nechutnými ) biologickými tekutinami + "polovina bacilů" + "desetina zopodvědnosti" - za stejný nebo ještě vyšší plat...
Lze se tedy divit mládeži, že nepracují proti svým zájmům a zdravotnictví se spíše vyhýbají ?
Demantní pacient
Takže si drahé ministerstvo řeklo, že bude zdravotnictví reformovat. To má jisté drobné problémy, že reformy, které by ( možná ) vedly k nápravě, jdou silně proti "duchu doby" : Příklad : Ministr Adam Vojtěch zrušil vyhlášku o ošetřovatelské dokumentaci, aby špitály ulehčily sestrám od sepisování ( zbytečných ) traktátů. Výsledek : Místní "PHDr. Ph.D. MBA můry" zajásaly a "když si to teď můžeme dělat podle svého" - k dosavadním papírům přidaly ještě pár formulářů navíc, které podle nich "zatím ve vyhlášce chyběly". Totéž systém "kontinuálního vzdělávání". Totéž pokus ( proti urputnému odporu "profesorek ošetřovatelství" ) vrátit sestru-maturantku do našeho zdravotnictví.

Ve zdravotnictví platí taková zkušenost, že úzdrava trvá stejně dlouho jako trvala choroba. Zatýkání řádových sester byla otázka několika měsíců a vyškolení nových sester - ve společnosti stále založené na ( pracovíté a racionální ) mentalitě Rakouska a První republiky - trvalo taky jen pár měsíců. Nyní jsme v situaci, kdy jsme ( minimálně ) 20 let lhali, intrikovali, budovali své kariéry na úkor celého zdravotnictví a teď jsme na dně krize. Vzdělávání je pochybné, nikdo šéfům zdravotnictví nevěří, mezi mládeží ( a částečně i mezi zaměstnanci ) vládne mentalita "naval prachy a zavři hubu".

Řeknete si jací jsme neumětelové, ale v rámci občasných kontaktů vím, že všude v Evropě je situace stejná ne-li horší. Šéf německé Biochemické společnosti to na sjezdu té naší popsal slovy : "V německu je málo sester, kvůli nepříznivému poměru mezi pracovním zatížením, platem a zodpovědností". Jinými slovy proč nosit 160 kilové seniory, a ještě o tom sepisovat sáhodlouhé traktáty - únavně stejné každý den, když můžete mít polovinu - méně frustrující práce - někde v korporátu.

Ergo sestry nejsou a hned tak nebudou. Jestli jste nahlodaní chorobami - snad do večera ještě stihnete napsat Ježíškovi, aby vám nadělil tu vaši.

Všem přeji spokojené vánoce.
 

35 lidí ohodnotilo tento článek.

Komentáře

1 Horrack Horrack | 24. prosince 2019 v 7:23

Klidne Vanoce i Vam a Vasim blizkym pane Kubaci. Dekuji za Vase clanky. Snad obcas padnou na urodnou pudu. 🙂

Komentáře jsou uzavřeny.


Aktuální články

Reklama