close
Vážení uživatelé,
16. 8. 2020 budou služby Blog.cz a Galerie.cz ukončeny.
Děkujeme vám za společně strávené roky!
Zjistit více

Vážení uživatelé,
16. 8. 2020 budou služby Blog.cz a Galerie.cz ukončeny.
Děkujeme vám za společně strávené roky!

Profesní etika verze 2.0 ?

27. září 2011 v 4:29 | Petr |  Svět okolo
Pořád mám takovou naivní představu o minulosti, že ševci šili boty poctivé, kupci (většinou) nešidili a tak. Už Karel Čapek za první republiky poněku žehral na upadající staré zlaté časy ovšem dnes probereme fenomén moderní doby a to je profesní etika verze 2.0

Principem moderního zaměstannce je racionalizace, a specializace, takže každý umí a dělá to nač je školen a zač je placen - nic méně ale také nic více. Pokud je k práci potřeba určitého množství ohleduplnosti a poctivosti - je tato "vestavena do systému" popsána formou směrnic a nařízení. Zaměstnanec, který porušuje instrukce je potrestán, přemýšlení o instrukcích je prvním krokem k jejich porušení a proto ani to není vítáno. Lidská psychologie je ovšem potvora, pokud nelze věci změnit k lepšímu ani k horšímu začně se člověk nudit a v tom případě má tendenci na vrátnici továrny vypnout mozek a držet jej vypnutý celou směnu.
Nevěříte že je to tak? Nevíděli jste tisíce a tisíce - "oživlých mrtvol" něco dělajícíh s výrazem že je jim to úplně fuk ?

Jen pár anekdotických historek:
Známý ve strojírenské firmě má podřízené, kteří při stěhování 8 skříní ulomili z nich 16 dvířek (to jest všechny). Pat a Mat řekneme si ale druhý můj známý a kolega prvního známého ze stejné firmy žehrá že mu v práci nefunguje software stažený z internetu - taky nic divného. Nicméně jejich firma vyrábí čidla hladiny žhavého železa - takže moje zjitřená fantazie si už už představuje tu hrabalovskou historku o cigánovi spadlém do tavby, co pak rodina pohřbila padesát kilo strusky ;-))
Samozřejmě že mě vůbec nepřekvapí, že když týden opravují před domem chodník - tak týden nechodí pošta. Pošťačka přece nebude riskovat pracovní úraz. Zatímco úraz na cestě do práce pracovní není - takže mně oranisko před domem neomlouvá - chytré ne?
Chodník opravují tak dlouho protože ten chudák co pracuje tak úplně nestíhá - ještě že ti další čytři co se nad ním opírají o lopaty mu aspoň dělají stín ....
Nefungoval mi internet takže po 3x10 minutách poslechu klasického jazzu na lince TECHNICKÉ podpory firmy Riomedia, jsem konečně přišel na spásnou myšlenku a zavola na OBCHODNÍ linku - kde jsem byl příjemným hlasem (živé) slečny ihned poslán do .... Prosté není nad "ohleduplnost a poctivost vestavěnou do systému"

Abych si zametl před vlastním prahem - pokud mi v neděli 03.00 přivezli do špitálu babku, protože jí už 14 dní je "tak nějak divně" - taky jsem byl poněkud nerudný - což bylo záměrné, aby příště lépe zvážila intenzitu toho "tak nějak" a proboha přišla, když funguje aspoň rentgen a sono atd...
Ale ve své profesi č. 2 to jest v biochemii nyní paralyzované blbismem šéfů oboru začínám povolovat tlaku okolí a sám se děsím ze své proměny v mrtvolu pracující jen v rámcí instrukcí.
Co jiného chcete dělat ve společnosti, kde i myšlení je zdrojem nežádoucích odchylek od nastavení procesu ? Ostatní už zjevně pochopili, tak proč být poslení "nepřizpůsobený" ?
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Komentáře jsou uzavřeny.


Aktuální články

Reklama