close
Vážení uživatelé,
16. 8. 2020 budou služby Blog.cz a Galerie.cz ukončeny.
Děkujeme vám za společně strávené roky!
Zjistit více

Vážení uživatelé,
16. 8. 2020 budou služby Blog.cz a Galerie.cz ukončeny.
Děkujeme vám za společně strávené roky!

SOPA, PIPA, blbé celebrity a mráz na Internetu

29. ledna 2012 v 7:32 | Petr |  Internet
Už kdysi jsem psal - blogujme rychle "bo sa stmívá". A jak se rok s rokem sešel nejen, že se stmívá, ale už začíná i mrznout.

Tedy Američani se sebejistotou sobě vlastní přiravují předlohy zákonů, které jim dají právo požadovat vypnutí kteréhokoliv WWW serveru na který vláda ukáže, čmuchat v soukromých datech a snad i zavřít někoho na Guantanámo - vše ve jménu "boje proti počítačovému pirátství". Zákony mají jména jak snachy anglické králony SOPA a PIPA a dokonce moje milovaná Wikipedia kvůli tomu na den vypnula svoji (největší) anglickou verzi. Což jsem slyšel jak puboši komentují slovy - vypnout Wikipedii v době zkouškového "HUUUSTÝ" - tento výrok a můj údiv tak trochu souvisí s jinou mojí obavou stran "uložení vědění na Internetu"

Je mi jasné, že nahrávací firmy a filmová studia touží po návratu - snad ještě před éru VHS videa a magnetofonových kazet, kdy - kolik celuloidových kopií filmu nebo LP desek vyrobili - přesně tolik kopií se najednou mohlo poslouchat (sledovat) a ani o jednu více.
Současná doba kdy každý kopíruje všechno - se jim pranic nelíbí - nicméně doba zcela ekvivalentní té dnešní už tady několikrát byla - přiklad : W.A. Mozart - si mohl vydělávat koncertováním, učením žáků, nebo jednorázovou platbou za partituru nějaké skladby. Pokud dal skladbu z ruky - Vídeň byla plná šikovných a rychlých opisovačů not...
Tvrdá doba, ve které přežili jen ti nejlepší - skuteční umělci - nicméně není to doba "hudebního temna" kterým nás straší nahrávací firmy.
Na třetí straně W.A. Mozart se muzicírováním tak tak užívil ale už žádné BMG, SONY, EMI, VEVO ani jiné pijavice, které vznikly právě proto aby rozmnožovaly hudební nosiče. Dnes hudební nosiče rozmožuje příkaz COPY ve Windows - smysl nahrávacích firem se tedy vytratil.
Za další - když už nahrávací molochy vznikly - a začaly mít hromady peněz - přestala jim stačit nabídka - skutečných umělců, vzniklých z vnitřního přetlaku tvořivosti - a začali si vytvářet vlastní "uměleckou scénu" - "Boy - Bandy - růžové barbíny co neumí ani notu - šestnáctileté celebrity z Bratislavské ulice v Brně a tak ....
Aby to nevypadalo že jsem zaměřen proti hudbě pro náctilété (ano jsem - je to hnus a byl to hnus už když jsem sám byl náctiletý) - Ale přesto - kdo někdy slyšel nějakou původní písničku od takové Leony Machálkové ?

Tedy éra nahrávacích společností patrně končí. Éra hudby 100% nekončí - jen se vracíme k Mozartovi a ke Komenského výroku - "Myšlenky jsou beze cla"

Přesto - představme si jak si svět představují ve svých snech nahrávací společnosti: Internet je mrtev ? Nebo šíří jen reklamu na hudební nosiče? Lidé kupují CD a doma je melou v kafemlejnku aby se daly nasypat do iPodu? Musím kupovat CD "Ze zákona" ? Tlačí do mně muziku kterou nechci ? Platím těmto firmám "daň z hudby" ? K tomu mají dnešní organizace na ochranu autorských práv už celkem blízko !!!
A to jsme ještě neprobrali obzvlášť pikantní zlozvyk státu a jeho (tajných) služeb - práchat na obyvatelstvu dobro proti jeho vůli. To může vést teprve k zajímavým výsledkům - vládě se nelíbí nějaký kritik - šup mu na stránku (třeba do diskuse k blogu) nějaký link na nějakou ubohou MP3 - a pak šup se serverem do tmy a s blogerem taky do tmy - účel přece světí prostředky hlavně když jednáme "ve vyšším zájmu" (SOPA & PIPA nám dává právní základ).

Shrnu - li v jedné větě: Boj o to zda myšlenky jsou s clem nebo beze cla se přiostřuje - protože už pomaličku nejde ani tak o copyright jako o to jestli mají prachy za písničky větší cenu než ústavou (i tou Americkou) zaručená práva občanů, nebo ne.
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Komentáře jsou uzavřeny.


Aktuální články

Reklama